bead_ написа:БоЕВ написа:
Властелинът и принца не са станали любими книги на французи и англичани, та тук ли трябваше да станат? И това, че не са станали тук не дава право на никого да заклеймява гласувалите за под игото като някакви малоумни неграмотници, които нямат собствено мнение, а са гласували по команда.
Тва е - повече нямам какво да кажа по темата!
аз имам. даже много държа да ти го кажа.
на първо място, защото продължавам да живея с надеждата, че този форум е свободна от злонамереност зона. и след това, защото от литературна гледна точка качествата на "под игото" не предполагат да бъде любим роман на някой наш съвременник. може да бъде и Е важен роман, роман-събитие за времето си, роман, съхраняващ знанието за един кулминационен исторически момент за българите, емблематичен роман, но любим РОМАН? незнам. някак ми се струва наивен и в този смисъл би допаднал на хора с по-ограничен читателски опит. но пак подчертавам, ако техните мотиви не са други, а го гледат от художествена гледна точка.
това е разминаването в цялата тази дискусия - част от хората тук гледат на книгата като частица от своята представа за патриотизъм и вазов наистина Е част от нашия патриотизъм, ако беше написал дори само "аз съм българче". други от нас гледат на класацията и на критериите за избор на роман през призмата на доброто четиво...
имаше няколко теми в клуба за нещата, които обичаме да четем. списъци даже направихме. всеки допълваше и допълваше. тогава къде се изгуби "под игото". трябва да поразровя да видя...
дано съм успяла да се изразя правилно и дано имаш желанието да ме прочетеш
Това, което ужасно ме дразни, е именно пълното съзнание, с което Боев изкривява дискусията и твърди, че ако НЕ признаваме "Под игото" за любим свой роман или любим на болщинството от българите, автоматично определяме тези българи като простаци, малоумници и т.н. и т.н. Не знам какво цели, освен да противопостави една група българи на друга, поставняйки между тях някакви свои си виждания.
Можеш ли да си достатъчно честен Боев? Можеш ли? Да признаеш, че никой тук не е определял книгата нито като малоумна, нито е искал да я принизява или изважда от учебното съдържание. икой не е обиждал читателите и, никой не ги е определял с определенията, които ти им даде.
Можеш ли?
Ланс - постинга ти към Бийд беше грубиянски, не ти опива на ника. Или ника ти не отива на поста.
Класацията показа едно - НЕ е гласувано за литература, а за национално самочувствие.
А аз мисля, че ако един народ е сигурен в историческите си корени, в мястото си в историята, ако наистина вярва в историята си и великите си владетели - няма да има нужда да го доказва по този начин.
Историческото ни самочувствие е ниско. Това е.