pocti_bezobidna написа:Онзи ден ме сви зъб. Мъдрец.
Отидох аз на дофтор, той го поогледа, прати ме да го изкарат (зъба) на портрет, и рече, че е за вадене.
Каза, че ако ми се занимава, можел и да се заеме с него - умъртвяване на нерви и т.н. и т.н., ама нямало смисъл, щото бил мъдрец. Тури ми арсен да не ме боли, каза че най-късно до вторник трябвало да се отърва от него и ме прати на хирург да го вади.
Звъня аз за час, хирурга бил страшно ангаже, можел да ме вземе най-рано във вторник.
Обясних аз за арсена, че не трябвало да стои дълго и пр. и пр. и той рече да взема и да си го изчопля сама (арсена) с една игла
Ми на мен това малко странно ми прозвуча...
Нормално ли е това според теб? Как така ще си го изчопля сама?!
Мнението ми за мъдреците Ако е горен, не се замисляй- вади го. За нищо не ти трябва, а и лечението му е трудно, понякога- невъзможно. Труден достъп, невъзможност за осигуряване на стерилност, криви корени, а дори и да го пролекуват, задържането му в костта е много слабо. Самата кост е порьозна, за разлика от импактната долночелюстна кост, а и на горният мъдрец коренчетата са къси. Точно обратното е при долният мъдрец- масивни корени, здраво задържане в костта, която е най- плътна точно там- в ъгъла на долната челюст. Долният мъдрец след време може да ти служи за мостоносител, ако загубиш седми и шести зъб. Тъй че, ако е долен мъдреца, по- добре го лекувай.
Тва с изчоплянето на арсена е голям виц, досега не съм срещал пациент, който да се справи успешно със задачата. Преди години, за временна заплънка се използваше само фармперка, тя е много мека и наистина може да се изчопли лесно и въпреки това може да остане арсена, който с големина на малка главичка от кърфица- лесно се пропуска, а още по- лесно като е на заден зъб. А със сегашните материали за временно обтуриране си е направо мисия невъзможна да го махнеш. Най- добре си записвай час за вторник при хирурга и тогава вади зъба. (А що точно хирург?!) Щом първият зъболекар ти е казал, че слага такъв арсен, с който можеш да изкараш до вторник, значи всичко е ОК.
А, и още нещо много важно!!! Помоли хирурга да ти и звади и отровният зъб, че досегашните колеги са го пропускали... Шегичка, шегичка...