Турците в България и засилването на Атака

Все същите
Аватар
Green Light

Турците в България и засилването на Атака

Мнение от Green Light »

Става въпрос за голямо българско село. Карнобатско. Има в него, разбира се и циганско, и турско малцинство. През последните две години в него отчетливо се забелязва емисарска целенасочена работа сред турците. Разказва ми го мой близък приятел. Определенно толерантен и спокоен човек, по- скоро аполитичен. Доколкото изобщо има някакви симпатии, по- скоро са седесарски, доколкото размишлява по етнически проблеми, по- скоро е за свобода на всеки, да прави и изповядва, каквото си иска. Дреме му на него кой какъв е и за какво се бори. Досега. Сега ще гласува за Атака и от нетърпение може да спи пред урните, че да е първи сутринта.
Та разказва ми за турците в това село. Някои от тях забогатяват и развиват бизнес, някои не. Които се държат светски, стоят бедни, които станат изведнъж религиозни, паркират нови коли пред живия плет на двора. Много важно- викам му аз- нека си бъдат богати и религиозни. Е сега ще взема да си накривя шапката на другата страна аз заради това. Въобще не виждам какво трябва да ме интересува. Да, ама моя приятел не беше свършил. Ти- вика- не знаеш какво означава да формираш турско самосъзнание. Значи не да си мислиш че си турчин, понеже те и досега това си мислят. Да формираш турско самосъзнание, означава да нахъсаш народа против българите. Тия хора започват да ни наричат "гяури", започват да се гнусят от българските си съседи, да демонтрират презрение. Подиграват се на по- изпадналите от българите. Пък изпаднали българи, братче, под път и над път в татковината. Престават да говорят и да разбират български. Има заведения в това село, където българин за да бъде обслужен, трябва да е упорит и много настоятелен човек. И става сега, бързо става това нахъсване и това формиране. Турция засиява, като светла звезда, а българите заприличват на пречка.
Аз, честно казано, млъкнах. Тук съм чел за това в постингите на Боев, чувал съм го и по радиото, знам че и по СКАТ все това им е рефрена, та не е ново за мен, но за първи път го чувам от човек, който е много далече и от национализъм и от политика и въобще, ама въобще не му дреме за тия неща.
Добре, викам си, проблема се разраства, няма аз да съм тоя дето ще си крие главата в пясъка. Има турски емисари, вредят. Дай да видим, кой какво е мислил по проблема.
Викам му го на моя приятел това. Няма- викам - да споря за неща които ти знаеш по- добре. Но обясни ми тогава, какво ще направи Атака по въпроса и защо за тях ще гласуваш? Имат ли програма, разумна ли е?
Нямали били програма или поне той не бил чул за нещо, което да е план за решаване на проблема. Нещо като привличане на младите турци, създаване на бизнес, създаване турска олигархия, кото да се замогне от това че има бизнес създаден в България и т.н.. Тцъ, не, нямало такива неща, не и в Атака. Казвали нещата както са и не спестявали истината. Казавали, че в българското училище трябва да се учи български език и че в университетите, на чуждестранните студенти трябва да се преподава на български, да забранят ДПС и т.н.
Бе, човече, това че казват истината не значи че знаят как да я оправят. Да нахъсаш обратно българите срещу турците, значи да наливаш вода в същата тая мелница. То направо става знаменателен тоя факт че ДПС финансирали Атака. За училището е демагогия и половина- викам. У нас българския се изучава 100% задължително и без всякаква намеса на Атака, а чуждестранните студенти учат на английски, това няма как да промениш, то си е пазар. ДПС да се забрани е незаконно и просто не може да се направи, колкото и да ни се иска, та и 100% да спечели Атака няма как да го направи. Тоест- викам- ти със собствения си акъл просто си е отказал да мислиш, разрешил си на Волен Сидеров да мисли вместо тебе. Пък и по всичко личи че човека не я може тая работа. Помисли какво трябва, според теб да се направи. За зло или за добро, това нещо трябва да е законно, защото иначе просто няма да тръгне да се прави. Огледай се кой предлага нещо такова и тогава избери за кого да гласуваш! Българския етнос абдикира, отказва се да решава проблеми. Не е трудно другите етноси да решат, че тия решения тях чакат.
Моя приятел не ме разбра. Вие разбирате ли ме?
Аватар
Света вода ненапита

Re: Турците в България и засилването на Атака

Мнение от Света вода ненапита »

ох... какво да ти кажа... с риск да ме обявят (отново) за атакист, ще заявя, че Атака донякъде са прави. да, проблемът е такъв. нагнетява се напрежение и сепаратизъм. работи се здраво по въпроса да се разделят хората по някакъв признак. това и беше пътя, по който минаха сърбите в Косово... това е пътят, който се "чертае" и в Македония от 3-4 години... явно здраво се работи и тук...
Балканите НИКОГА не трябва да бъдат спокойни. това си е догма още от време оно... Балканският проблем винаги е бил разменната монета в мръсните игри на Европа преди, а сега в отношенията САЩ-Европа...

но... Атака бъркат... много бъркат, защото пътят за решаване на проблема не е да се противопоставиш със сила, а е съвсем другаде.
първо трябва да се приложи Конституцията и всеки, който се опитва да налага сепаратизъм да бъде осъден.
второ трябва да се работи за "благото" на всички граждани на България, без оглед на техните "различия".
трето... абе... майната му... Атака не са прави!

ама какво ли и аз разбирам, та съм тругнал да коментирам...
Виж подводницата!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Метаморф написа:...

но... Атака бъркат... много бъркат, защото пътят за решаване на проблема не е да се противопоставиш със сила, а е съвсем другаде.
първо трябва да се приложи Конституцията и всеки, който се опитва да налага сепаратизъм да бъде осъден.
второ трябва да се работи за "благото" на всички граждани на България, без оглед на техните "различия".

Има ли политическа сила, която да говори по този начин? Аз досега не съм обръщал внимание.
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:Вие разбирате ли ме?
Питаш, или имаш малко свободно време и искаш да си теоретизираме?

В случай, че питаш - противопостанявено никога до нищо добро не е довело.
Това показва практиката.
Иначе, на повечето хора им е удобно Волен да мисли вместо тях - щото е по-лесно.

Аз се уморих да споря с хора като твоя приятел дето не те разбира.
Става с интегриране, приобщаване и говорене.
Ама тоя процес е дълъг - трябва да се работи с поколения и с постоянство.
По-лесно е да дежуриш пред урните - отнема само няколко часа.
Не смятам, че соча някого с пръст, само се плаша от омразата дето се надига.
Защото като се отприщи ще стане неуправляема и ще се питаме как и откъде е започнало всичко.
Ами ето - така се започва. Ама след 5 години никой няма да го помни това.

Фриски да каже за "избирателната памет" като психологически механизъм.

Толкова от мен по темата.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:
Green Light написа:Вие разбирате ли ме?
Питаш, или имаш малко свободно време и искаш да си теоретизираме?

В....

Толкова от мен по темата.
Питам :grin: но и ми се теоретизира(не ми се работи, хич). Зачудих се дали има политическа сила, кото да заявява това. "Има проблем, можем да го решим, бъдете спокойни, всичко ще се оправи без драми" Аз не знам такава. Само Атака черпят с пълни шепи дивиденти и защо се чудим, че лесно печелят?
Впрочем, очевидно проблем с турски емисари в България има. Това не трябва да остава безконтролно. Според мен има време и можем спокойно дългосрочно и без да бързаме да решим проблема. Но проблем има. Най- малкото Турция заяваява някаква цел, като първо не е зле да разберем каква е.

Бих искал да пишеш по темата, но ме е страх да не обиждаш ти и ти да не бъдеш обидена. Много пречи това наострено отношение между теб и Боев.
Аватар
Света вода ненапита

Green Light написа:
Метаморф написа:...

Има ли политическа сила, която да говори по този начин? Аз досега не съм обръщал внимание.
за съжаление няма...
Виж подводницата!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

devide et impera

старо, златно и кърваво
Аватар
Света вода ненапита

pocti_bezobidna написа: Иначе, на повечето хора им е удобно Волен да мисли вместо тях - щото е по-лесно.
по принцип в целия свят повечето хора предпочитат (защото така са научени) някой да мисли вместо тях.
в България този някой за много хора, за съжаление, е Болен Лидеров, защото е безкраен популист и говори "верни" и "правдиви" неща... но... не казва как да се променят... или поне не показва вярното решение...
там е проблема. няма политическа сила в България, която да предлага вярното решение на този проблем. за съжаление!

като се замисля... май имаше по едно време една партийка, която пропагандираше точно верните насоки, но... естествено,... биде... отритната...
Виж подводницата!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:
Що бе, ето сега ще забраняват религиозните символи в учебните заведения.
Работи се по въпроса едва ли не. :grin:

П.П. Отдавна не следя какво и как говорят политиците. Проблемът обаче не е толкова нов, това напрежение се натрупва отдавна. Появата на Атака никак, ама никак не беше случайна.

Имам някакъв смътен спомен, че Костов (не ме убивайте с камъни, моля) едно време говореше адекватно по тоя въпрос. Но какво точно и кога... и какво става с него сега... :dunno:
Panta rhei...
Аватар
Света вода ненапита

Мнемозина написа: Имам някакъв смътен спомен, че Костов (не ме убивайте с камъни, моля) едно време говореше адекватно по тоя въпрос. Но какво точно и кога... и какво става с него сега... :dunno:
да, имаше нещо такова... но то беше продиктувано повече от икономически интереси на зараждащите се олигарси около Костов, отколкото мислене за решение на проблема...
Виж подводницата!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:...
П.П. Отдавна не следя какво и как говорят политиците. ...
Green Light написа:Българския етнос абдикира, отказва се да решава проблеми. Не е трудно другите етноси да решат, че тия решения тях чакат.
Ще създам "Партия на гласуващите" чиято единствена цел и програма ще бъде да измисли начин да накара българите да гласуват.

Мнемозина написа: ...
Имам някакъв смътен спомен, че Костов (не ме убивайте с камъни, моля) едно време говореше адекватно по тоя въпрос. Но какво точно и кога... и какво става с него сега... :dunno:
Костов насаждаше омраза срещу ДПС. Не беше адрекватен, според мен
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Метаморф написа:
Мнемозина написа: Имам някакъв смътен спомен, че Костов (не ме убивайте с камъни, моля) едно време говореше адекватно по тоя въпрос. Но какво точно и кога... и какво става с него сега... :dunno:
да, имаше нещо такова... но то беше продиктувано повече от икономически интереси на зараждащите се олигарси около Костов, отколкото мислене за решение на проблема...
Костов не мислеше в правилна посока, според мен. Той искаше да забрани дпс и бсп и така да решава неща.
Но решението каквото и да е то, трябва и ще бъде обвързано с икономически интереси. Иначе няма да работи.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:
Мнемозина написа:...
П.П. Отдавна не следя какво и как говорят политиците. ...
Green Light написа:Българския етнос абдикира, отказва се да решава проблеми. Не е трудно другите етноси да решат, че тия решения тях чакат.
Ще създам "Партия на гласуващите" чиято единствена цел и програма ще бъде да измисли начин да накара българите да гласуват.
Е то така ще решиш всичко генерално и от раз.
Чудя се дали това, че ни докараха до такава политическа индиферентност, е резултат само от глупостта на политиците, или си е целенасочено.
Изобщо не съм способна да отчленявам различни послания в думите им, а тези, които взема че успея да извлека, никак не ми харесват. Но може да е и в моя телевизор причината, не знам.

Green Light написа:
Костов насаждаше омраза срещу ДПС. Не беше адрекватен, според мен
Не бъркай ДПС с българските турци изобщо, обаче. Все ще са има някакви разлики.
А какво казва твоят приятел за ДПС в тази ситуация?
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа: Питам :grin: но и ми се теоретизира(не ми се работи, хич). Зачудих се дали има политическа сила, кото да заявява това. "Има проблем, можем да го решим, бъдете спокойни, всичко ще се оправи без драми" Аз не знам такава. Само Атака черпят с пълни шепи дивиденти и защо се чудим, че лесно печелят?
Впрочем, очевидно проблем с турски емисари в България има. Това не трябва да остава безконтролно. Според мен има време и можем спокойно дългосрочно и без да бързаме да решим проблема. Но проблем има. Най- малкото Турция заяваява някаква цел, като първо не е зле да разберем каква е.

Бих искал да пишеш по темата, но ме е страх да не обиждаш ти и ти да не бъдеш обидена. Много пречи това наострено отношение между теб и Боев.
Има време, но няма желание.
Ако някой има някаква цел, това едва ли е "Турция". Щото те икат ЕС, светско управление и стабилна икономика, поне видимо. Тия "емисари" не се знае кой и с кава цел ги праща. По македонските села е пълно мюсюблмански секти, дето са толкова долюбвани от официалния ислям, колкото и Свидетелите на Йехова - от Св. Синод.
Де да знам кой има интереси от противопоствяне. Тоа някой политически аналзатор да го каже.

Колкото до Боев - опитах се, ако се не лъжа, да водя диалог с него.
В отговор той изкривява думите ми, манипулира и нерядо се държи грубо.
Аз да не съм мазохист? Или в името на някаква лицемерна куртоазия да се правя че нищо не е било?
Нямам желание да пиша не защото се чувствам обидена, а защото го намирам безмислено.
Защо да пиша нещо, дето никой не ще да го чува?
Верно, и на мен не ми се работи особено, ама можем да си губим времто и с други теми, да?
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:

Според моя приятел, емисарите са техни. И така питах и иначе..- депесари били. Осигуряват си електорат, изглежда, там където досега са нямали..
Има една голяма част от хората на тая земя, които вършат всичко по най- трудния или опасния възможен начин.
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:
Метаморф написа:
Костов не мислеше в правилна посока, според мен. Той искаше да забрани дпс и бсп и така да решава неща.
Но решението каквото и да е то, трябва и ще бъде обвързано с икономически интереси. Иначе няма да работи.
ДПС изобщо не работят за електората, дето ги избира - да подобрят живота и т.н.
Те бачкат за собствените си икономически интереси, като не малко от другите партии и партийки в БГ.

Икономическият интерес и според мен е най-мощната движеща сила. Ама не този на група хора във властта.
Нямаме истинска политическа класа. Няма и да имаме скоро, щото трябват поколения, за да се възпита.
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:
Мнемозина написа:

Според моя приятел, емисарите са техни. И така питах и иначе..- депесари били. Осигуряват си електорат, изглежда, там където досега са нямали..
Има една голяма част от хората на тая земя, които вършат всичко по най- трудния или опасния възможен начин.
Това е друго нещо. За избоите почват надиграванията.
Кофти битки предстоят - грозни и непочтени.
Пфу!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:
Има време, но няма желание.
Ако някой има някаква цел, това едва ли е "Турция". Щото те икат ЕС, светско управление и стабилна икономика, поне видимо. Тия "емисари" не се знае кой и с кава цел ги праща. По македонските села е пълно мюсюблмански секти, дето са толкова долюбвани от официалния ислям, колкото и Свидетелите на Йехова - от Св. Синод.
Де да знам кой има интереси от противопоствяне. Тоа някой политически аналзатор да го каже.
Ами Турция има сериозно политическо и икономическо присъствие навсякъде, даже и там, където уж няма кой знае какво малцинство. В Косово, например имат твърди 10% представени в парламента, въпреки, че едва ли са и 2% от населението. Туция, турската държава ги финансира и подпомага, тия 2% били заможни имали си техни села, бизнес и т.н. Надписи, пътни табели на турски, турски като официален език. В Босна също е така, в Македония (надписите са на албански, но пък турскомалцинство има признато и имат представителство в парламента)... Мисля си че държавата Турция има дългосрочна цел и си я изпълнява. Тук, у нас, доста успешно и пречим, нито надписи, нито пряко финасиране сме допуснали
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:[
Ами Турция има сериозно политическо и икономическо присъствие навсякъде, даже и там, където уж няма кой знае какво малцинство. В Косово, например имат твърди 10% представени в парламента, въпреки, че едва ли са и 2% от населението. Туция, турската държава ги финансира и подпомага, тия 2% били заможни имали си техни села, бизнес и т.н. Надписи, пътни табели на турски, турски като официален език. В Босна също е така, в Македония (надписите са на албански, но пък турскомалцинство има признато и имат представителство в парламента)... Мисля си че държавата Турция има дългосрочна цел и си я изпълнява. Тук, у нас, доста успешно и пречим, нито надписи, нито пряко финасиране сме допуснали
Това факти ли са или разкази на очевидци?
Аватар
Света вода ненапита

Green Light написа:
е, то и аз нещо такова написах... ама нали все не ме разбирате :blum:
Виж подводницата!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:
За Косово са факти, казани са ми от техни депутати, едва ли ме лъжат. Същите хора, в същия разговор ми казаха и за Македония, и Босна. Вчепатлението, че ние тук се спрявяме много по- добре, също е тяхно.
Според доста чувствителните косовари, България седи най- добре на Балканите. Те, които имат неприятни чувства към почти всички страни в региона, смятат България за приятелска страна и на тях им прави впечтление, че сме в добри отношения с всички, без да допускаме чуждо влияние.
П.П. Аз, лично, предполагам, че това лесно може да се обясни с тъжния факт, че от всички страни граничим с етнически българи, тоест няма кой да насажда влияние по естетвен трансграничен път. Но все пак това говори и за неглупава политика, нали?
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:
pocti_bezobidna написа:
За Косово са факти, казани са ми от техни депутати, едва ли ме лъжат. Същите хора, в същия разговор ми казаха и за Македония, и Босна. Вчепатлението, че ние тук се спрявяме много по- добре, също е тяхно.
Според доста чувствителните косовари, България седи най- добре на Балканите. Те, които имат неприятни чувства към почти всички страни в региона, смятат България за приятелска страна и на тях им прави впечтление, че сме в добри отношения с всички, без да допускаме чуждо влияние.
П.П. Аз, лично, предполагам, че това лесно може да се обясни с тъжния факт, че от всички страни граничим с етнически българи, тоест няма кой да насажда влияние по естетвен трансграничен път. Но все пак това говори и за неглупава политика, нали?
Косово, както и Босна, Македония, въобще - заобикалящите ни страни са преди всичко екс-юго...
Не знам доколко можеме да говорим за "етнически българи" извън чисто теоретичните обосновки и родосволните дървета. Важно е самосъзнанието, а след разпада на Югославия всички се осъзнават като "хървати", "косовори", "босанци", "бошняци" и т.н. Не съм сигурна, че има достатъчно самоопределящи се като "българи" (чисто количествено), за да твърдим, че граничим със себе си.
При нас този разпад просто не се получи - няма и база за него, за щастие.
Но пък хора като Волен се опитват да наваскат. :grin:
Ще трябва да проверя това с парламентите - не е недоверие към теб и думите ти, а изкривяване - всичко трябва да се повери (най-добре на място) поне от няколко различни места. :grin:
Нямам спомен от надписи на турски из Босна, нито на албански из Македония.
В Македония джамиите ми направиха силно впечетление - Скопските, че са много, тия по селата - че са странни едни такива...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

pocti_bezobidna написа:
Косово, както и Босна, Македония, въобще - заобикалящите ни страни са преди всичко екс-юго...
Не знам доколко можеме да говорим за "етнически българи" извън чисто теоретичните обосновки и родосволните дървета. Важно е самосъзнанието, а след разпада на Югославия всички се осъзнават като "хървати", "косовори", "босанци", "бошняци" и т.н. Не съм сигурна, че има достатъчно самоопределящи се като "българи" (чисто количествено), за да твърдим, че граничим със себе си.
При нас този разпад просто не се получи - няма и база за него, за щастие.
Но пък хора като Волен се опитват да наваскат. :grin:
Ще трябва да проверя това с парламентите - не е недоверие към теб и думите ти, а изкривяване - всичко трябва да се повери (най-добре на място) поне от няколко различни места. :grin:
Нямам спомен от надписи на турски из Босна, нито на албански из Македония.
В Македония джамиите ми направиха силно впечетление - Скопските, че са много, тия по селата - че са странни едни такива...
Да, предполагам, че си права, етносите трудно могат да се определят така лесно.
За Босна и аз не знам, нищо не съм видял, но за Македония съм видял с очите си. Има много надписи на албански. Обратното: направи ми впечатление че в Охрид НЯМА, щото на всякъде другаде има. Не просто на латиница, а на албански език. Много тъпо, криво едно такова.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа:Да, предполагам, че си права, етносите трудно могат да се определят така лесно.
За Босна и аз не знам, нищо не съм видял, но за Македония съм видял с очите си. Има много надписи на албански. Обратното: направи ми впечатление че в Охрид НЯМА, щото на всякъде другаде има. Не просто на латиница, а на албански език. Много тъпо, криво едно такова.
За Македония и Охрид и аз имам същите наблюдения. И ме н ме учуди, че в Охрид няма надписи на албански, вэприки, че реално е най-близкият град - една локва ги дели :grin:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
Green Light написа:Да, предполагам, че си права, етносите трудно могат да се определят така лесно.
За Македония и Охрид и аз имам същите наблюдения. И мен ме учуди, че в Охрид няма надписи на албански, вэприки, че реално е най-близкият град - една локва ги дели :grin:
Добре, де, добре, ясно, измъчи ме! Кажи сега защо не съм прав!

И дай пет лева, за отсъствие!
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа: Добре, де, добре, ясно, измъчи ме! Кажи сега защо не съм прав!

И дай пет лева, за отсъствие!
Бе че не си прав е ясно. За какво - ще поспорим допълнително.
А темата ми е интересна и на мен. Родата ми е от Кърджалийско и знам как е там в момента. Хем не е най-лошото - преди няколко години беше доста по-зле. В момента просто навсякъде се чува само турска реч. Влизаш в общината и ти говорят на турски. В магазините, заведенията... абе ясно ви е.
От друга страна - и до сега като се наложи ремонт на къщата баща ми предпочита да викне някой от турско село. По-добре работят хората. И по- може да им се вярва.
А за интегрирането - и майка ми и баща ми са ми разказвали за преди 50-60 години, ама то май така е било съвсем до скоро (има няма до преди 20тина годинки :) ) - те са от селата и двамата, отишли са в града да учат на собствени разноски. Общежития, недоимък, работели са. Тва става въпрос за 13-14 годишни... В същото време турчетата са били на държавна издръжка, със стипендия и с гарантирана квота при приемните изпити. Това продължавало после и във вишуту образУвание - квоти, издръжки, стипендии. С цел приобщаване, предполагам... Равноправие.

И сега като се говори за интегриране и прочее - кой кого и към какво да интегрира? За интегриране според мен може да се говори когато няколко милиона очевидно напреднали влезат в досег с няколкостотин очевидно изостанали. Говоря за технологии, възможности, средства. В нашия случай май ще е по-лесно нас да ни интегрират отколкото ние тях.

Според мен едниственото, което е необходимо, е равенство пред закона и спазването му. Утопии :grin:

ПП. Питях лева ш`ти ги дам в четвъртък на цирка :blum:

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:..
И сега като се говори за интегриране и прочее - кой кого и към какво да интегрира? За интегриране според мен може да се говори когато няколко милиона очевидно напреднали влезат в досег с няколкостотин очевидно изостанали. Говоря за технологии, възможности, средства. В нашия случай май ще е по-лесно нас да ни интегрират отколкото ние тях.
...
Не разбирам! Как така "ние при тях"? Те ли са "очевидно напреднали"?
Интеграция в съвременния свят не е равно на асимилация, това предполгам, че е неоспоримо, нали? Просто би трябвало да направим така, че те, турското малцинство, едновременно да се чувстват добре като жители на България и да са ъъъ обезкуражени от идея за автономия или анклави. Моята утопия е да видя ангажиран български народ. Не "единен", дори ако искаш не "гласуващ", но ангажирен и мислещ. Тва дето му викат "гражданско общество", демек. Имаме потенциала, всички сме грамотни и образовани огромно мнозинство сме (85%), не би трябвало другите етноси да са много голям обществен фактор и те на нас да влияят.
annonymus

Мнение от annonymus »

Gaspode написа: ...квоти...
Именно.
И какъв е процента на образованите турци (да не оговорим за циганите) спрямо този на българите?
Интеграция не значи само преференции, означава също например да се намери някой, който да им каже, че ако не научат български, ще си останат затворени в селото или максимум региона.
Интеграция значи и да се научиш да спазваш правилата на мнозинството, без да губиш собствената си идентичност.
Това значи и мнозинството да ти уважава въпросната идетничност.
Правила. Е до там опира всичко.

Ей сега в училищата с тия религиозни символи.
Щото се сърдят отците от Синода, че не можело да се носи кръст.
Щом не може да носи забрадка за косите, и кръст няма да се носи.
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

За да продължава световния лидер да бъде лидер, конкуренцията трябва да има проблеми.

Пък се навъждат и разни нови кандидати - някои разбуждащи се стари, други дето са 600 години назад...
Наздраве :cool:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:
Gaspode написа:..
...
Не разбирам! Как така "ние при тях"? Те ли са "очевидно напреднали"?
Интеграция в съвременния свят не е равно на асимилация, това предполгам, че е неоспоримо, нали? Просто би трябвало да направим така, че те, турското малцинство, едновременно да се чувстват добре като жители на България и да са ъъъ обезкуражени от идея за автономия или анклави. Моята утопия е да видя ангажиран български народ. Не "единен", дори ако искаш не "гласуващ", но ангажирен и мислещ. Тва дето му викат "гражданско общество", демек. Имаме потенциала, всички сме грамотни и образовани огромно мнозинство сме (85%), не би трябвало другите етноси да са много голям обществен фактор и те на нас да влияят.
Една интеграция е истинска, когато е икономическа интеграция - и нейна естествена последица е асимилацията.
Другото е демагогия.

А твоята утопия наистина е утопия и не знам дали не е по-добре да си остане такава. Защото ангажираността не винаги съвпада с мисленето, нея я подбутват и разни други страсти. Примерно, с посока обратна на онази в първия ти постинг.
Опасни неща са това, честно казано.

Спомням си - но не помня кой го говореше - още в началото на прехода: колко било лошо, че обществото е толкова тотално политизирано, и как когато престанело да бъде политизирано, тогава вече ще са се оправили нещата и всичко щяло да е наред.
Ми ето, обществото вече не е политизирано... Боже, кой го говореше това да ида и да го питам що така стана. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Докато умните се наумуват - лудите се налудуват!
Аватар
Strunz

Мнение от Strunz »

БоЕВ написа:Докато умните се наумуват - лудите се налудуват!
Беломорска Тракия или Македония?
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Strunz написа:
Западните покрайнини!
Аватар
Strunz

Мнение от Strunz »

БоЕВ написа:
Strunz написа:
Западните покрайнини!
Заеби....искам си беломорието
Аватар
Света вода ненапита

Strunz написа:
Заеби....искам си беломорието
и по-специално солунската митница? :blum:
Виж подводницата!
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа: Не разбирам! Как така "ние при тях"? Те ли са "очевидно напреднали"?
Не са те напредналите, просто са повече. Все едно да интегрираме китайците :grin:
Турското малцинство винаги се е чуствало добре в Бг. Не случайно писах за квотите и държавната издръжка. И сега също им е по-добре тук. Миналата година, докато ни правеше покрива майстора си водеше и внучето. Начи той (майстора) живее тук, синът му на времето забегнал в Турция по време на преселението и се устроил там. Строител некъф бил, добър при това, а там имало работа за такива като него. И му се родил син. Демек на майстора внук, ако си изгубил нишката. И сега синът се кани да върне синът си (демек внукът :blum:) да учи тук. Щото тук училищата били по-добри. Там били 40 човека в клас, големите преподават на малките и прочее. И си строи къща. Синът тва... да живее тук като се пенсионира. Та така...
Мен лично ме притеснява тва дето трябвало да направим да им е добре. Трябва да направим на всички да ни е добре. Не на тях или на джипситата или на китайското мнозинство. Равни, равноправни и прочее. Обаче си мисля, че точно тук е проблема. Станем ли всички равни, равноправни и прочее, всички НПО-та, дето в момента живеят от "проблемите на малцинствата" ще умрат от глад. Някои партии ще си загубят електоратите. И въупште - ще изпуснат кокъла някои. А кокал лесно не се дава...

ПП. За гласуването разбрах - ще гласувам на тези избори. Не мога да си представя за кого, но ще гласувам. Може пък да си прав, въпреки нищожната вероятност :grin:

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

pocti_bezobidna написа: Именно.
И какъв е процента на образованите турци (да не оговорим за циганите) спрямо този на българите?
Интеграция не значи само преференции, означава също например да се намери някой, който да им каже, че ако не научат български, ще си останат затворени в селото или максимум региона.
Интеграция значи и да се научиш да спазваш правилата на мнозинството, без да губиш собствената си идентичност.
Това значи и мнозинството да ти уважава въпросната идетничност.
Правила. Е до там опира всичко.

Ей сега в училищата с тия религиозни символи.
Щото се сърдят отците от Синода, че не можело да се носи кръст.
Щом не може да носи забрадка за косите, и кръст няма да се носи.
Ми да ти кажа, поне на времето образованите турци като процен са били повече от образованите българи по селата. И са заемали съответните длъжности като специалисти, а не като "част от квотата на ДПС". Просто тогава е било образованието е било по-достъпно за тях отколкото за майка ми и баща ми, примерно.

С останалото съм съгласен. Лошото е, че май "малцинствата" свикнаха да приемат интеграцията като безплатен обяд... И не искат да свърши авантата...

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
ПП. За гласуването разбрах - ще гласувам на тези избори. Не мога да си представя за кого, но ще гласувам. Може пък да си прав, въпреки нищожната вероятност :grin:
Моля ти се, още един път ми го кажи, че да съм сигурен, че съм те разбрал правилно. Ще гласуваш? Тоест ще се наредиш пред изборната секция на опашка и като ти дойде реда ще пуснеш бюлетина за някоя партия? Валидна бюлетина? В урната? На изборите?

Българските?
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа: Моля ти се, още един път ми го кажи, че да съм сигурен, че съм те разбрал правилно. Ще гласуваш? Тоест ще се наредиш пред изборната секция на опашка и като ти дойде реда ще пуснеш бюлетина за някоя партия? Валидна бюлетина? В урната? На изборите?

Българските?
Ей ся ме затрудни. За отиването и чакането не е проблем. И пускането на бюлетина също. Обаче валидна, при това за партия някоя... тва ще е проблем. Ако пусна невалидна ще се зачита ли? Казах вече няколко пъти, че негласуването ми не е от мързел или нежелание да чакам опашките, а поради щото не виждам кого да избера. Се едно де, ще идем па ще видим :grin:

Аватар
Света вода ненапита

Gaspode написа:
Green Light написа: Моля ти се, още един път ми го кажи, че да съм сигурен, че съм те разбрал правилно. Ще гласуваш? Тоест ще се наредиш пред изборната секция на опашка и като ти дойде реда ще пуснеш бюлетина за някоя партия? Валидна бюлетина? В урната? На изборите?

Българските?
Ей ся ме затрудни. За отиването и чакането не е проблем. И пускането на бюлетина също. Обаче валидна, при това за партия някоя... тва ще е проблем. Ако пусна невалидна ще се зачита ли? Казах вече няколко пъти, че негласуването ми не е от мързел или нежелание да чакам опашките, а поради щото не виждам кого да избера. Се едно де, ще идем па ще видим :grin:
това да не гласуваш и да пуснеш невалидна бюлетина е все едно и също, защото гласа ти отива все за маскарите (даден или недаден).
номера е, ако може над 50% от бюлетините да са невалидни... ама не съм сигурен дали и затова не са помислили гадовете...
Виж подводницата!
Публикувай отговор