Древността онлайн

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Древността онлайн

Мнение от Remmivs »

BBC съобщава, че проекта на ООн за Световна Дигитална Библиотека вече е онлайн и предлага първоначално около 1200 древни ръкописа, пергамента и други документи. Никак не е изненадващ факта, че на първо място е Европа с около 380 документа. Следва я Южна Америка с 320, а далечното трето място се пада на Средния Изток с бледите 157 текста. Това е само първоначалната фаза, така че лидерството вероятно подлежи на промени. Там има например много Шумерски и Вавилонски плочки, голяма част от които са вече онлайн някъде. Изненадващо е, че колекцията е обект на множество закони за авторските права, както става ясно от страницата за правата. Използването на материал от някоя страна е обект на рестрикциите, които страната сметне за необходимо да постави, а в допълнение са в сила и всякакви честни или международни закони за авторските права. Тъй като някои от текстовете датират отпреди повече от 8000 години, това се явява най-дългата защита предлагана от подобни закони някога. Нищо не се казва обаче за това, дали оригиналните творци получават някакви дивиденти все пак... :grin:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/8009974.stm
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: Древността онлайн

Мнение от bead_ »

Remmivs написа: Нищо не се казва обаче за това, дали оригиналните творци получават някакви дивиденти все пак... :grin:

тва точно много ме интересува. щот ми казаха, че в предишен живот съм била шумерска царица, ли беше, принцеса ли... абе, неква шефка. та смятам да си заявя категорично претенциите :-)
just perfect
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

bead_ написа:тва точно много ме интересува. щот ми казаха, че в предишен живот съм била шумерска царица, ли беше, принцеса ли... абе, неква шефка. та смятам да си заявя категорично претенциите :-)
Трябва да го проучим този въпрос. Ще се заемеш ли, моля! Щото на един истински владетел не му е до това. Пък и жените по ги бива в тази работа с претенциите...:grin: :blum:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Remmivs написа:
bead_ написа:тва точно много ме интересува. щот ми казаха, че в предишен живот съм била шумерска царица, ли беше, принцеса ли... абе, неква шефка. та смятам да си заявя категорично претенциите :-)
Трябва да го проучим този въпрос. Ще се заемеш ли, моля! Щото на един истински владетел не му е до това. Пък и жените по ги бива в тази работа с претенциите...:grin: :blum:
ма как не?! отворих си даже нова банкова сметка в офшорна зона, да не плащам данъци в тая ш***н* държава :winkw:
just perfect
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мдааа
Интересни работи има там...
http://www.wdl.org/en/item/93/

Тенкс
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:BBC съобщава, че проекта на ООн за Световна Дигитална Библиотека вече е онлайн и предлага първоначално около 1200 древни ръкописа, пергамента и други документи. Никак не е изненадващ факта, че на първо място е Европа с около 380 документа. Следва я Южна Америка с 320, а далечното трето място се пада на Средния Изток с бледите 157 текста. Това е само първоначалната фаза, така че лидерството вероятно подлежи на промени. Там има например много Шумерски и Вавилонски плочки, голяма част от които са вече онлайн някъде. Изненадващо е, че колекцията е обект на множество закони за авторските права, както става ясно от страницата за правата. Използването на материал от някоя страна е обект на рестрикциите, които страната сметне за необходимо да постави, а в допълнение са в сила и всякакви честни или международни закони за авторските права. Тъй като някои от текстовете датират отпреди повече от 8000 години, това се явява най-дългата защита предлагана от подобни закони някога. Нищо не се казва обаче за това, дали оригиналните творци получават някакви дивиденти все пак... :grin:

Хм.
По принцип дигитализирането на архиви се приема като начин за съхраняването им едва ли не за вечни времена. Щото хартията е разпадала с времето.
А с тези "архиви" дали е така?
Ще разберем след 8000 години.

Е, сега вече ще трябва да почваме да четем йероглифи, няма как. :roll:
Panta rhei...
Публикувай отговор