Швейковщина
Швейковщина
В град Я на улица Ю има 7 етажна сграда. На 7-я етаж живее шофьорът А с родните си братя Б, В и Г. Всеки от тях живее в своя собствена стая. В стаята на А има 3 врати и 2 прозореца. В стаята на Б има толкова врати, колкото са прозорците в стаята на В. В стаите на братята на Г има по равен брой врати и прозорци. Живее ли на същата улица тъщата на шофьора А?
Тази задача ми донесе вчера голямата щерка да се главоблъскам. И ме увери, че учителката им по математика, след като им прочела задачата на Швейк към комисията от лекари, ги уверила, че за разлика от задачата на Швейк тази има решение. Пита се кое е то? Ако е пускана преди, прощавайте, но за мен беше нова.
Тази задача ми донесе вчера голямата щерка да се главоблъскам. И ме увери, че учителката им по математика, след като им прочела задачата на Швейк към комисията от лекари, ги уверила, че за разлика от задачата на Швейк тази има решение. Пита се кое е то? Ако е пускана преди, прощавайте, но за мен беше нова.
Казва се - "всеки от тях живее в своя собствена стая". Затова. Предполагам.Remmivs написа:Не това. Що да не живее с жена си в стаята си?vyara написа:Ако А беше женен, той щеше да живее с жена си, а не с родните си братя. Следователно неговата тъща не живее нито на тази, нито на която и да било улица.
Ти какво измъдри?
Да да, но в самата задача не говорят за тъщата.Remmivs написа:Ми да де, нали прилича на задачата на Швейк за портиера и майка му, ама пък и не е съвсем никъде. Пита се накрая баш за тъща.pocti_bezobidna написа:И аз мисля, че не живее.
Никъде нищо не се споменава за тъщи.
Освен това се предполага, че дори учителката на дъщерят ти е чела Швейк, то дъщеря ти е още малка за това, така че портиера и майка му няка как да са жокер.
Изобщо, кой е казал, че този от задачата има тъща?
Бъдещата тъща. Или бивша.pocti_bezobidna написа:Тъщата никой не гарантира, че не живее на някой друга улица, например Кvyara написа:Ако А беше женен, той щеше да живее с жена си, а не с родните си братя. Следователно неговата тъща не живее нито на тази, нито на която и да било улица.
Ти какво измъдри?
Бе прочела им е откъса в час, преди да им даде задачата за домашно.pocti_bezobidna написа:Да да, но в самата задача не говорят за тъщата.
Освен това се предполага, че дори учителката на дъщерят ти е чела Швейк, то дъщеря ти е още малка за това, така че портиера и майка му няка как да са жокер.
И наистина има решение. Четете по-внимателно. И на мен ми беше трудно, признавам си.
Да, така е, всеки има собствена стая, но това не значи нищо друго освен, че не живее с някой брат.[/quote]Remmivs написа:Казва се - "всеки от тях живее в своя собствена стая". Затова. Предполагам.vyara написа:Не това. Що да не живее с жена си в стаята си?
Но не означава и че живее с жена си.
Или с афганистанската си хрътка.
Или с тъщата.
Добре тогава, аз питам - колко от жените на братята живеят на същата улица и какво колко врати има стаята на етървата на Г?
Не, не живее тъщата на същата улица, нали ти казахме.Remmivs написа:Бе прочела им е откъса в час, преди да им даде задачата за домашно.pocti_bezobidna написа:Да да, но в самата задача не говорят за тъщата.
И наистина има решение. Четете по-внимателно. И на мен ми беше трудно, признавам си.
Признавам, че има логика в думите Ви, но не е тази, която води до правилния отговор.Амаранта написа:Според мен, стаята му има твърде много врати, вероятно през нея се влиза към стаите на братята му,
но сега нямам време да го обмисля и да смятам.
Така че, най-вероятно живее сам, тъщата отпада.
PS
Уф, трябва да бачкам, а се занимавам с глупости...
В задачата се пита дали тъщата живее на същата улица, не се казва - докажете ми, че тъщата НЕ живее на същата улица. Я ми докажи, че тоя има тъща?! Това, че има трима братя и живее на упоменатото място не е никакво доказателство.Remmivs написа:казахте, но засега нищо и никой не доказа
нито про нито контра
Занимаваш и нас, между другото...Remmivs написа:Признавам, че има логика в думите Ви, но не е тази, която води до правилния отговор.Амаранта написа:Според мен, стаята му има твърде много врати, вероятно през нея се влиза към стаите на братята му,
но сега нямам време да го обмисля и да смятам.
Така че, най-вероятно живее сам, тъщата отпада.
PS
Уф, трябва да бачкам, а се занимавам с глупости...
Мога да докажа едното от твърденията (има/няма), но така ще ви разваля удоволствието да се сетите сами.pocti_bezobidna написа:В задачата се пита дали тъщата живее на същата улица, не се казва - докажете ми, че тъщата НЕ живее на същата улица. Я ми докажи, че тоя има тъща?! Това, че има трима братя и живее на упоменатото място не е никакво доказателство.
Повтарям за не помня кой път вече, задачата прилича на идиотщината от Швейк, но е напълно определена и има еднозначно решение.
Първо - не съм чела "Швейк".Remmivs написа:Мога да докажа едното от твърденията (има/няма), но така ще ви разваля удоволствието да се сетите сами.pocti_bezobidna написа:В задачата се пита дали тъщата живее на същата улица, не се казва - докажете ми, че тъщата НЕ живее на същата улица. Я ми докажи, че тоя има тъща?! Това, че има трима братя и живее на упоменатото място не е никакво доказателство.
Повтарям за не помня кой път вече, задачата прилича на идиотщината от Швейк, но е напълно определена и има еднозначно решение.
Второ, отговора е "не тъщата не живее там" (откакто братята дружно я изхвърлиха през прозореза)
И трето - докажи, че има тъща.
ПС. Прилича ми малко на заигравка с азбуката, но няма да чертая стаи, врати, прозорци и да смятам по букви.
Re: Швейковщина
а на кой етаж се е настанила третата му братовчедка по майчина линия и бащина ъглополовяща?Remmivs написа:Живее ли на същата улица тъщата на шофьора А?
колко е разстоянието от блока до автобусната спирка? а до гаража? - щото нали за шофьор говорим все пак...
колко е броят на безработните в блока, щото професии не са упоменати... и техният процент съпоставим ли е със средното ниво на безработицата в страната?
след отговора на тия три въпроса, ногу ясно може да се отговори на въпроса от задачата
отговор: Задачата няма решение.
- Fairy of the Flowers
- Обратна връзка:
holi_day написа:отговор: Задачата няма решение.
Ми не е за нашия клас тая задача!Fairy of the Flowers написа:holi_day написа:отговор: Задачата няма решение.Aaaa, kak няма решение?! Бърже да казвате! Аз така внимателно изчетох всичко, за да стигна до това. Не ви е срам. Една задачка да не сте решили, докато ме е нямало!
Иначе дълго те нямаше.
хем в стаите на братята на Г /т.е. А,Б,В/ има равен брой врати и прозорци, хем А има три врати и два прозореца, а Б има две врати... нещо не ми е ясно условието камо ли да дам решение:?Remmivs написа:В град Я на улица Ю има 7 етажна сграда. На 7-я етаж живее шофьорът А с родните си братя Б, В и Г. Всеки от тях живее в своя собствена стая. В стаята на А има 3 врати и 2 прозореца. В стаята на Б има толкова врати, колкото са прозорците в стаята на В. В стаите на братята на Г има по равен брой врати и прозорци. Живее ли на същата улица тъщата на шофьора А?
.
just perfect
на прав път сиbead_ написа:хем в стаите на братята на Г /т.е. А,Б,В/ има равен брой врати и прозорци, хем А има три врати и два прозореца, а Б има две врати... нещо не ми е ясно условието камо ли да дам решение:?
Може да са врати на тераси, врати към коридори. Нали?Remmivs написа:на прав път сиbead_ написа:хем в стаите на братята на Г /т.е. А,Б,В/ има равен брой врати и прозорци, хем А има три врати и два прозореца, а Б има две врати... нещо не ми е ясно условието камо ли да дам решение:?
тц. това е ирелевантноvyara написа:Може да са врати на тераси, врати към коридори. Нали?