Швейковщина

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

лети джанти е
джам просто

:grin:
Аватар
vyara

Re: Швейковщина

Мнение от vyara »

Remmivs написа:
vyara написа:Може да са врати на тераси, врати към коридори. Нали?
тц. това е ирелевантно
Защо, за бога?! Щом може да живее с жена си, без това да е казано, защо за вратите да не се подразбират разни работи?! И сега остава да ми кажеш, че няма други стаи и помещения в апартамента. Нали можем да допускаме, че има още стаи?
Изображение
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Remmivs написа:.. В стаите на братята на Г има по равен брой врати и прозорци... .
Броя на вратите е равен на броя на прозорците навсякъде, или всички имат по равен брой врати, и всички имат по равен брой прозорци?

П.П. Но ако, пък на единия брат вратите е равен на на другияп брат прозорците тогава всички врати и прозорци и всичко туптан е с равен брой. Значи А не е брат на Г.
Какво се питаше?
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Green Light написа:
Remmivs написа:.. В стаите на братята на Г има по равен брой врати и прозорци... .
Броя на вратите е равен на броя на прозорците навсякъде, или всички имат по равен брой врати, и всички имат по равен брой прозорци?
Броят на врати + прозорци трябва да е един и същ за трите стаи. Иначе за А първото не важи.
Изображение
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Още нещо да питам. Нали можем да допускаме на една стена да има два прозореца. Що да няма? Или и това е ирелевантно?!
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Броя на вратите е равен на броя на прозорците навсякъде, или всички имат по равен брой врати, и всички имат по равен брой прозорци?

П.П. Но ако, пък на единия брат вратите е равен на на другияп брат прозорците тогава всички врати и прозорци и всичко туптан е с равен брой. Значи А не е брат на Г.
Какво се питаше?
Още по-близко и от бийд си. :grin:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Още нещо да питам. Нали можем да допускаме на една стена да има два прозореца. Що да няма? Или и това е ирелевантно?!
ирелевантно значи, че може, да всичко да се допуска
но не това е пътя към отговора

чао рагаци
че закъсняф
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

vyara написа:Още нещо да питам. Нали можем да допускаме на една стена да има два прозореца. Що да няма? Или и това е ирелевантно?!
ми аз така си го представям, що да усложняваме риш нещата. всички стаи една до друга. Задната стена е права и дюс. И на предната стена като се зареждат врата до вратата, фиуу, прозорец до прозореца... ма голема мъгла, риш
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:

чао рагаци
че закъсняф
А е жена. А броят важи само за Б и В.
Изображение
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

vyara написа:А е жена. А броят важи само за Б и В.
тъкмо ми просФетна и ти... евалата, верче :grin:
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

vyara написа: А е жена. А броят важи само за Б и В.
хехехе! Нямаше да се сетя! Евалата и от мене
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Аз пък нямаше да се сетя без поощренията от Рем към вас двамата. :shy:
Само ги въртях и сучех тези прозорци и разбирах еднакъв брой врати плюс прозорци за всяка стая.
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Браво на вяра! :drinki:

Така е, А не е брат на Г (щото няма равен брой врати и прозорци), но пък Г е брат на А. Има само едно възможно решение и то е, че А е сестра на Г.

Мда. И беше права отначалото. Не живее тъщата на А на същата (пък и на коя и да е друга) улица.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

vyara написа:
Амаранта написа:Според мен, стаята му има твърде много врати, вероятно през нея се влиза към стаите на братята му,
но сега нямам време да го обмисля и да смятам.

Така че, най-вероятно живее сам, тъщата отпада.:-)
Да, аз дори си ги начертах. Би трябвало да са преходни стаи.
Това е перверзно
На какви години са тия братя

и

кой изяде златната ябълка?

тъща е ли = на ламя:?:blink:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Remmivs написа:
"Толкова мърда и баба попадия..."

Винаги съм се чудел...

:huhthink:
За пръв път го чувам:blink::shocked:

И какво иде да рече това?!
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Quid написа:ква е дограмата все пак?!:cool:
:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

vyara написа:
Remmivs написа:

чао рагаци
че закъсняф
А е жена. А броят важи само за Б и В.
Умното си е умно:kiss:
Изображение

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Аз може ли да забия пети в земята сега и да кажа, че така не е правилно? :grin:

Мислата ми е следната:
Просто не е редно логиката по единия учебен предмет да противоречи на логиката в другия.
И много е хубаво, че госпожата по математика е направила тая забежка към литературата, обаче в българския език родът (в смисъла на "полът") винаги си личи много ясно - и решението на задачата (очевидно преведена) противоречи на правилата на българския език. Шофьорът А си е отвсякъде и категорично от мъжки пол. :lol:
Правилно би било само ако ставаше дума за "гадината А". Примерно.
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Абе учителката е хм.

Както и да е.

Шофьорът звучи като мъжки род, но може и да е женски род. Мда. Еманципация! :blum:

А ако не си съгласна нека те попитам нещо друго, а именно ако имаме група от N мъже и M жени шофьори как ще ги наречем общо при условие, че N > 0? Шафиорки или шафиори? Пък и кавото и да е друго. Аз съм ного печен в родовете щото трите грации са си три и грации, но като се добавя и аз ставаме четирима грацили. :grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:Абе учителката е хм.

Както и да е.

Шофьорът звучи като мъжки род, но може и да е женски род. Мда. Еманципация! :blum:

А ако не си съгласна нека те попитам нещо друго, а именно ако имаме група от N мъже и M жени шофьори как ще ги наречем общо при условие, че N > 0? Шафиорки или шафиори? Пък и кавото и да е друго. Аз съм ного печен в родовете щото трите грации са си три и грации, но като се добавя и аз ставаме четирима грацили. :grin:
Що, ако се съглася, няма ли да ме питаш? :lol:
Шофьорът не звучи, а си е в мъжки род. За да бъде правилно, трябва да няма никаква определяща дума - само "живее А, и после "братята на А".

Казва се "водачи на МПС". :blum:

Ако е за група, е друго, там вече няма как.
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Що, ако се съглася, няма ли да ме питаш? :lol:
Шофьорът не звучи, а си е в мъжки род. За да бъде правилно, е трябвало да няма никаква определяща дума - само "живее А, и после "братята на А".

Звучи, щото очевидно А е жена, но може да се нарече шофьор дори жена. Честно! :grin: Аз даже май не съм чувал да ги наричат шофьорки. Дори като ги ъ-ъ така де познаваме по пътя викаме "ей това отпред е жена шофьор @#$@#@%%@#%@%". Не съм чул някой да казва "егати $!@#$!#$%@#$% и шофьорката да го !#@$!@#%@#$@%%$@".

Не е няма как, а си е мъжки род и това си е. :harhar: Щит и меч. Оставяме ви огледалцето на вас. Щом има поне един с ъ-ъ щит и меч значи родът е мъжки.

Така е то.

:blum:

PS
Ма аз те попитах дори и да се съгласиш, дори и да не се съгласиш, дори и двете заедно, а даже и дори и нито едно от двете (пълен непротиворечив логически комплект за пикник, А, не А, А и не А, нито едно от двете) :grin:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Що, ако се съглася, няма ли да ме питаш? :lol:
Шофьорът не звучи, а си е в мъжки род. За да бъде правилно, е трябвало да няма никаква определяща дума - само "живее А, и после "братята на А".

Звучи, щото очевидно А е жена, но може да се нарече шофьор дори жена. Честно! :grin: Аз даже май не съм чувал да ги наричат шофьорки. Дори като ги ъ-ъ така де познаваме по пътя викаме "ей това отпред е жена шофьор @#$@#@%%@#%@%". Не съм чул някой да казва "егати $!@#$!#$%@#$% и шофьорката да го !#@$!@#%@#$@%%$@".

Не е няма как, а си е мъжки род и това си е. :harhar: Щит и меч. Оставяме ви огледалцето на вас. Щом има поне един с ъ-ъ щит и меч значи родът е мъжки.

Така е то.

:blum:
Не можеш да чуеш такова нещо просто поради всеобщото възпитание и галантност, разбира се, и по никаква друга причина. :roll:
Как беше онова с очите на гледащия.

Щом има поне един с щит и меч, вероятността родовете да са два е доста голяма. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Не можеш да чуеш такова нещо просто поради всеобщото възпитание и галантност, разбира се, и по никаква друга причина. :roll:

Щом има поне един с щит и меч, вероятността родовете да са два е доста голяма. :lol:
О, да! Без съмнение!
:idea: Прашинка.
То има и други, даже, вероятности, а пък аз най харесвам конфигурации от N=1 и M клонящо към ъ-ъ бе както и да е..., оубаче нали говорехме за езика свещен на нашите деди (ский - деди, не баби) :blum:

PS
Кажи ко знаеш за попадията, че ме гложди... щото е голяма и мощна и ако я бутнеш мърда минимално, това винаги съм си представял ама дали е така...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Не можеш да чуеш такова нещо просто поради всеобщото възпитание и галантност, разбира се, и по никаква друга причина. :roll:

О, да! Без съмнение!
:idea: Прашинка.
То има и други, даже, вероятности, а пък аз най харесвам конфигурации от N=1 и M клонящо към ъ-ъ бе както и да е..., оубаче нали говорехме за езика свещен на нашите деди (ский - деди, не баби) :blum:

PS
Кажи ко знаеш за попадията, че ме гложди... щото е голяма и мощна и ако я бутнеш мърда минимално, това винаги съм си представял ама дали е така...
Тъй де, ти го каза, деди, не баби, затуй не е коректно и даже подвеждащо условието на задачата. :blum:

Оубаче това с попадията не можах да го разбера. Или поне го разбирам, както ми изнася, а то може и да не е вярно. :roll:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Тъй де, ти го каза, деди, не баби, затуй не е коректно и даже подвеждащо условието на задачата. :blum:

Оубаче това с попадията не можах да го разбера. Или поне го разбирам, както ми изнася, а то може и да не е вярно. :roll:
Ма начи днес само се праиш... Деди значи мъже и жени предци. Амаха! :harhar:

Бе и аз не го разбирам, затова и питам.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Тъй де, ти го каза, деди, не баби, затуй не е коректно и даже подвеждащо условието на задачата. :blum:

Ма начи днес само се праиш... Деди значи мъже и жени предци. Амаха! :harhar:

Ма хич не се правя!
Патриархат и туйто.
Езикът е на нашите деди, а приказките са на нашите баби. Всеки с ролята си. И това си е отложено в езика. На дедите.
И в приказките на бабите. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Мнемозина написа:
Remmivs написа: Ма начи днес само се праиш... Деди значи мъже и жени предци. Амаха! :harhar:

Ма хич не се правя!
Патриархат и туйто.
Езикът е на нашите деди, а приказките са на нашите баби. Всеки с ролята си. И това си е отложено в езика. На дедите.
И в приказките на бабите. :blum:
Уф, не съм права, разбира се.
Тоест и съм, и не съм.
Снощи явно съм видяла за пореден път как промените в езика отразяват - а често и водят до - едни други промени, които не харесвам и срещу които си имам съпротива.

Дай повече контекст за попадията. Вероятно наистина се предполага, че е тромава и/или мързелива, но все пак зависи.
Panta rhei...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

щях нещо да казвам, ама току се отвея нанякъде...
а да :grin:
В крайна сметка задачите би следвало да се измислят, за да решават някакъв проблем или за справяне със ситуация
все пак нали детето учи елементарна математика
логическото мислене може да се развива без да се налага да се решават подобни безсмислици
зная, че не всички задачи се учат само за да се развият някакви приложими в реалността умения каквото е да сметнеш колко плочки трябва да си купиш за под с опреден размер или да пресметнеш с каква средна скорост трябва да се движиш, за да стигнеш от гр.А в гр.Б за три часа...
но дори в разните логически задачи в края, когато получи отговора можеш да си кажеш "е, да. така е. от него следва това и това".
та кво от туй дали шофьорът А имал или нямал тъща? просто нищо не следва (в преносен сми, щото в буквален - следват някои неща хаха)
...нищо, което да представлява интерес

ама това е то - тая задача не учи на кой знае каква съобразителност, защото такава ситуация няма.
здравейте. пешо си купил 2 банички, иван с една по-малко от него, минал след час гошко и си купил само боза. след 30 мин. пешо отново купил 2 банички, а иван - 3. на каква възраст е продавача?
отг. ок.17г., явно е, че и от женски пол е, в противен случай не биха се върнали за още банички, та ку ще и очите й да са сини.
е, мъ па ква съм добра - оставих ви отговора :blum:
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

много забавна тема, много хубав riddle!

Браво на отбора на 3о4о, прекрасен/прекрасна team work!
Браво на грийн лайт, бийд и вяра!...ама тази вяра много умна, браво!

молба към рем: имаш ли оргиналния тест на задачата? на английски ли е? много много ще съм благодарна ако го изнамериш от тази готина учителка. :-)
много съм любопитна как звучи там "живее с родните СИ братя"

Thank you in advance! :winkw:
Блажени са бедните духом
Аватар
majemela4ka
Обратна връзка:

Мнение от majemela4ka »

holi_day написа:щях нещо да казвам, ама току се отвея нанякъде...

ама това е то - тая задача не учи на кой знае каква съобразителност, защото такава ситуация няма.
здравейте. пешо си купил 2 банички, иван с една по-малко от него, минал след час гошко и си купил само боза. след 30 мин. пешо отново купил 2 банички, а иван - 3. на каква възраст е продавача?
отг. ок.17г., явно е, че и от женски пол е, в противен случай не биха се върнали за още банички, та ку ще и очите й да са сини.
мноу си лошава:blum:

един дългокосмест даскал от СМГ-то задава задачка на едно русоляво ячко девойче, за да онагледи на ячката мама НЕзнанието и рамкираното/ограничено мислене на отрочето й

преразказвам свободно:

На 24 май учителката "Я" строява децата от своя 5 "Ъ" клас за празника в четири колони по шест деца и бла-бла...

На колко години е учителката?

хлапето моменталически изстреля: 24, а даскалът се изкефи, че теорията му бе препотвърдена... за кой ли път

п.п. хлапето беше къде четвърти-пети клас и както споменах вече - блондинка и дебеланка:grin:

п.п.п. не дочух/дочаках верния отговор
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

majemela4ka написа:
развиване на логика чрез онагледяване на нелогизми, нелепости и подобни
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

holi_day написа:щях нещо да казвам, ама току се отвея нанякъде...
В крайна сметка задачите би следвало да се измислят, за да решават някакъв проблем или за справяне със ситуация
все пак нали детето учи елементарна математика
логическото мислене може да се развива без да се налага да се решават подобни безсмислици
зная, че не всички задачи се учат само за да се развият някакви приложими в реалността умения каквото е да сметнеш колко плочки трябва да си купиш за под с опреден размер или да пресметнеш с каква средна скорост трябва да се движиш, за да стигнеш от гр.А в гр.Б за три часа...
но дори в разните логически задачи в края, когато получи отговора можеш да си кажеш "е, да. така е. от него следва това и това".
та кво от туй дали шофьорът А имал или нямал тъща? просто нищо не следва (в преносен сми, щото в буквален - следват някои неща хаха)

Що бе, холи?

Някои задачи са само за красота, щях да кажа духовна наслада, ама знам ли как ще се изтълкува. :grin:

Много неща са безсмислени ако ги заковем към прашното и отрудено битие. Ти самата би трябвало да знаеш това. :kiss:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Sweety написа:много забавна тема, много хубав riddle!

Браво на отбора на 3о4о, прекрасен/прекрасна team work!
Браво на грийн лайт, бийд и вяра!...ама тази вяра много умна, браво!

молба към рем: имаш ли оргиналния тест на задачата? на английски ли е? много много ще съм благодарна ако го изнамериш от тази готина учителка. :-)
много съм любопитна как звучи там "живее с родните СИ братя"

Thank you in advance! :winkw:
Не знам защо решихте с Мнемо, че е превод (а да заради рода). Дори и да е превод, на мен не ми е известен оригинала, но той със сигурност не е английски. Първо защото там практически думите нямат родове и второ, защото няма как да се завърже играта с тъща и свекърва (и двете са mother-in-law).

Обаче, за да спиш спокойно, или по-скоро, за да си изпиеш кафето с усмивка ще ти напиша как, според мен, е "живее с родните СИ братя" на инглиш, а именно:

lives with ONE'S own brothers

:cool:
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Remmivs написа:Някои задачи са само за красота, щях да кажа духовна наслада, ама знам ли как ще се изтълкува. :grin:

Много неща са безсмислени ако ги заковем към прашното и отрудено битие. Ти самата би трябвало да знаеш това. :kiss:
holi_day написа:зная, че не всички задачи се учат само за да се развият някакви приложими в реалността умения
е, и
и аз бих могла да изтъкна куп доводи срещу собственото си мнение, че задачата е безсмислена
като се почне оттам, че нарочно е съставена така, за да покаже как трябва да се чете всяка дума в условието и да се подхожда към нея не само с внимание, но и със съмнение
и се стигне до това, че тя носи естетическа наслада, както музикален е някой стих (щото има такива) или архитектурно творение, което на пръв поглед е от повтарящи се скучни елементи, какъвто е един панелен блок, но е "увенчано" с интересен покрив като решение, при вида на който забравяш какво виждаш докато стигнеш до върха на сградата...
имаше в списанията едни логически задачи, в които се разрешаваха криминални задачи - в които се откриваше някакво противоречие в даденостите или несъответствие...
а да погледнем тая задача - деца, поглеждайте прозорците и преценявайте сложните роднински взаиоотношения, щото и без това не е ясен пола на съседа ви - шофьорът А
бе кво съм зела аз да се произнасям, че задачата била без смисъл, само заради това че не можах да я реша! :lol:

наиш какво - с това призоваване да не се заковават нещата към прашното битие, т.е. да се гледат сами по себе си? тяхната същност?
забелязах някакво подобие на отговора ти в тая тема с начина, по който изгради тезата си в темата на БоЕВ
чакай да ти напиша:twisted: в неговата тема за отмъщение, дето задачата бе толку трудна
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Може идеята на задачата да е да не се отказваш от логическо мислене дори и когато задачата ти се струва абсурдно трудна. -Мисли логически - демек- дори върху въпроса колко литра дъжд ще паднат върху трамвайните спирки в Мичиган. Не е отказвай, преди да помислиш!
Нещо такова ще да е възпитателната цел.
Решението на мен ми достави удоволствие, предполагам същото е и с децата. Даскалото си е гадост и чанч, има само редки моменти на кеф. Математиката с ребусите си, например. Защо да ги ограниаваме, нека се кефят лапешорите. После имат българска граматика, риш и ИГМ.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа: Не знам защо решихте с Мнемо, че е превод (а да заради рода)...
Аз, аз, аз бях виновна.
Заради шегичката "мразя президента Клинтън и нейния съпруг", по чийто модел очевидно е съчинена задачата, ако не е преводна, което пък би било още по-показателно за това, за което говорех.
Но това са неща някъде "зад" важностите, даже ми е неудобно вече, че задълбах натам. Просто... така де, не се сдържах. :-)
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Може идеята на задачата да е да не се отказваш от логическо мислене дори и когато задачата ти се струва абсурдно трудна. -Мисли логически - демек- дори върху въпроса колко литра дъжд ще паднат върху трамвайните спирки в Мичиган. Не е отказвай, преди да помислиш!
Нещо такова ще да е възпитателната цел.
Решението на мен ми достави удоволствие, предполагам същото е и с децата. Даскалото си е гадост и чанч, има само редки моменти на кеф. Математиката с ребусите си, например. Защо да ги ограниаваме, нека се кефят лапешорите. После имат българска граматика, риш и ИГМ.
Че то това си е идеята на задачите изобщо, във вселенски план даже - да не се отказваш и да мислиш.
И решението винаги носи удоволствие.

Моята мисла беше за съставянето на задачите и удоволствието от него. И за страничните ефекти - колко задачи решаваш със съставянето на една задача.
Panta rhei...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Green Light написа:Решението на мен ми достави удоволствие, предполагам същото е и с децата.
може
приемам, че има и друг поглед
моят е ограничен
мъ да си го кажа, не ми пречи
на някой му е интересно
на друг - не
нормално
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Мнемозина написа:Че то това си е идеята на задачите изобщо, във вселенски план даже - да не се отказваш и да мислиш.
И решението винаги носи удоволствие.
и да си кажеш - дайте друга подобна задача, да видим дали шъ прозръ отговоръ

или - математиката* просто не е за мен

П.П. в този й вид
Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

Мнение от Fairy of the Flowers »

holi_day написа:
Fairy of the Flowers написа:
holi_day написа:отговор: Задачата няма решение.
:mad: Aaaa, kak няма решение?! Бърже да казвате! Аз така внимателно изчетох всичко, за да стигна до това. Не ви е срам. Една задачка да не сте решили, докато ме е нямало!
Ми не е за нашия клас тая задача! :blum:
Иначе дълго те нямаше.
Тук съм. Редовно чета. Обаче напоследък сте забили на такива умни теми, че нямам време да ги осмисля:grin:Нещо за лигавене тема няма ли?
Публикувай отговор