Кой, на кого, какво... не правя анкета, а само пускам тема за разсъждаване...
Прошка?
- Stranniche
- Обратна връзка:
Прошка?
Какво може да се прости и какво не?
Изопще не ме е страх от анкетите
. Колко неща се научават от тях, ехеееее.
Не искам да говоря за неща, които не съм преживяла, защото не знам какво ме чака. Как ли ще реагирам, ще мога ли да простя, колкото и да го говоря, не знам дали ще го направя.
НО,
хипотетично
си мисля, че не бих могла да простя смърт. Говоря само за прошка, не за наказание и отмъщение. Уф, даже не ми се споменава. Но това е по една друга тема, на Незнайни, дето я оспамихме
от раз. Казвам и аз, щото бях на косъм
, обаче работата ме отнесе, та после вече беше късно.
Ами, това е.
Не искам да говоря за неща, които не съм преживяла, защото не знам какво ме чака. Как ли ще реагирам, ще мога ли да простя, колкото и да го говоря, не знам дали ще го направя.
НО,
Ами, това е.
- сър Айвънхоу
Re: Прошка?
По принцип всичко е простимо! Въпросът е дали ни изнася!Stranniche написа:Какво може да се прости и какво не?
- Dark Angel
Най трудно прощаваме на себе си
Всичко може да се прости, не всичко може да се забрави. Освен това, според мен, въпросът не е в това какво може да се прости, а колко пъти можеш да простиш едно и също нещо.
Не може да се прости смазването на характера още в зародиша му, тогава когато се оформя.Stranniche написа:Какво може да се прости и какво не?
Това е пак убийство, но не на тялото, а на духа.
Пак ще има човек, но вече друг, а не такъв какъвто е щял да бъде, ако не са го прекършили.
Аз си имам ден за непрошка и често си пея тази песен:
Tne Unforgiven
Tne Unforgiven
Свежа кръв пристъпва към Земята
И бързо е привеждана във подчинение
Чрез непрестанно мачкане и унижение
Малкото момче се запознава с правилата
Докато успее да ги схване
Наказвано с камшик детето се е провинило
От правото на лично мислене лишен
Младият човек се бори ден след ден
Обет на себе си е дал
Никога оттук натам
Волята му те да не сломят
Какво съм чувствал
Какво съм знаел
Никога не е проблясвало в това, което правя
Никога не е било
Никога не би могло
Никога не ще узнаем какво е можело да стане
Какво съм чувствал
Какво съм знаел
Никога волен
Никога мен
Затова – оставям те неопростен
Те посвещават своя път
Всичко негово да пресекат
Опитва се да ги смили
Но вече озлобен
Цял живот все същия стои
Бори се безспир
Но няма как да победи
Сетне уморен, от нищо повече не се интересува
Приготвя се на старини
Разкайващ се да отпътува
Тоз стар човек съм всъщност аз самия
Какво съм чувствал
Какво съм знаел
Никога не е било
Никога не би могло
Какво съм чувствал
Какво съм знаел
Никога освободен
Никога самия мен
Ти ме дъмгоса
Правя и аз като теб
П.П. Баси, хиляда пъти редактирах, един свестен линк не мога да пусна.
Последно промяна от Ън на 06.01.07, 08:47, променено общо 7 пъти.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Всичко и на всекиго. Може би не веднага, сигурно не е лесно, но може. Инак се връщаш в минало, в отмъщение и т.н. - всичко, което е негативна и несъзидателна енергия/мисъл...Stranniche написа:Какво може да се прости и какво не?
изобщо не ми се разсъждаваStranniche написа:Какво може да се прости и какво не?
ама изобще
Белег е споменът. Не отворена рана. Важно е да се помни. Но е важно и да се дава нов шанс. Така виждам аз нещата. И го казвам въпреки, че в повечето случаи и аз забравям тотално.Мнемозина написа:Рових доста из паметта си.
Май ако не съм забравила нещо, не съм успяла да го простя.
И какво всъщност е прошката?
Напълно възможно е след някаква случка да не обвиняваш никого за нищо, но ситуацията вече е различна и това е необратимо.
От скромния ми житейски опит досега излиза , че...ужасно трудно прощавам /или въобще не прощавам/...еееее...нервозноста или психоемоционалната лабилност /ако да бъда по-точен/ и оплакванията.
П.П. Затва сигур психастеници не виреят дълго наоколо
П.П.1. Въй, колко съм лошав
П.П. Затва сигур психастеници не виреят дълго наоколо
П.П.1. Въй, колко съм лошав
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
О, шансове давам всякакви.Remmivs написа:Белег е споменът. Не отворена рана. Важно е да се помни. Но е важно и да се дава нов шанс. Така виждам аз нещата. И го казвам въпреки, че в повечето случаи и аз забравям тотално.Мнемозина написа:Рових доста из паметта си.
Май ако не съм забравила нещо, не съм успяла да го простя.
И какво всъщност е прошката?
Напълно възможно е след някаква случка да не обвиняваш никого за нищо, но ситуацията вече е различна и това е необратимо.
Думата ми беше за това, че промяната вече е настъпила и това от някакъв момент нататък не зависи от прощаващия.
Продължавам да не съм сигурна какво точно е прошката всъщност.
Panta rhei...
- Green Light
И аз ще кажа - предателството. Предаденото доверие трудно се прощава.Stranniche написа:Какво може да се прости и какво не?
Впрочем откъде тръгна това, че не обичаме анкетите? Аз лично не си спомням да съм разсъждавал по въпроса.
Елби, Елби (пак) е виновенGreen Light написа: Впрочем откъде тръгна това, че не обичаме анкетите? Аз лично не си спомням да съм разсъждавал по въпроса.
Ни моа! Още съм на анти! Биотик. Не-руския сериал! А и ти си за бой/черпене/квотоетам - добре, че се обадих на последната сбирка, а ти ме заборавяш за сетен път... Комшу с комшу...4avdar4e написа:Елби, Елби (пак) е виновенGreen Light написа: Впрочем откъде тръгна това, че не обичаме анкетите? Аз лично не си спомням да съм разсъждавал по въпроса.Да не се скатава, ми да земе да почерпи викам?!?
Памет. Ако не помниш дали се брои, че си простил? Ако е все едно, че нищо не е било? Егати как ме замисли и мен....Мнемозина написа:О, шансове давам всякакви.
Думата ми беше за това, че промяната вече е настъпила и това от някакъв момент нататък не зависи от прощаващия.
И по поуека с шансовете. Особено пък всякакви.
Ама, Елби, ние не сме правили сбиркаELBI написа: Ни моа! Още съм на анти! Биотик. Не-руския сериал! А и ти си за бой/черпене/квотоетам - добре, че се обадих на последната сбирка, а ти ме заборавяш за сетен път... Комшу с комшу...
Аз лично бих простил, но не бих забравил... Има разлика между двете! Предателство, простотия, куп други неща...не винаги е здравословно да се забравят! Но нека си висят кат некъф флаг там, някъде си... нищо повече!Green Light написа:И аз ще кажа - предателството. Предаденото доверие трудно се прощава...Stranniche написа:Какво може да се прости и какво не?
Кат почнеш оправданията - виновна си!!!4avdar4e написа:Ама, Елби, ние не сме правили сбиркаELBI написа: Ни моа! Още съм на анти! Биотик. Не-руския сериал! А и ти си за бой/черпене/квотоетам - добре, че се обадих на последната сбирка, а ти ме заборавяш за сетен път... Комшу с комшу...Само заведохме Кент и прекрасна половинка да хапнат (-ем), докато нашия батко надзираваше детската градина вкъщи. Пък Кента си се обаждаше на който си поиска. Така че... тоя път не съм виновна
За да се чувстваш по-малко виновна, мога да ти запиша този страхотен филм "The pursuit of happiness"! Ала само при условие, че ще го вземеш наистина в близките дни,а не в близките години...
Примерно.
Да, опрат ли нещата до памет, става сложно.Remmivs написа:Памет. Ако не помниш дали се брои, че си простил? Ако е все едно, че нищо не е било? Егати как ме замисли и мен....Мнемозина написа:О, шансове давам всякакви.
Както някъде Еко (пардон) цитираше някого:
"Господ Бог може да направи от грешницата отново девица, но дори и той не може да стори тъй, че това, което се е случило, да не се е случило."
За шансовете не се притеснявай. Няма шанс нещо да се обърка.
Panta rhei...
-
почти безобидна
До момента не ми се е случвало да се сблъскам с нещо, което да не мога да простя.Мнемозина написа:Да, опрат ли нещата до памет, става сложно.Remmivs написа:Памет. Ако не помниш дали се брои, че си простил? Ако е все едно, че нищо не е било? Егати как ме замисли и мен....Мнемозина написа:О, шансове давам всякакви.
Както някъде Еко (пардон) цитираше някого:
"Господ Бог може да направи от грешницата отново девица, но дори и той не може да стори тъй, че това, което се е случило, да не се е случило."
За шансовете не се притеснявай. Няма шанс нещо да се обърка.
Зависи от много неща, предполагам. Повечето лоши неща ги забравям - просто така ми е по-лесно да живея.
Е па не е сювсем тъй, си мисля. Ако същия човек пак излъже, предаде, изневери, открадне? И после пак и пак... ? Какво става? Защото в човешката природа на някои индивиди е да мислят, че след като веднъж им се е разминало ще се разминава всеки път.esti написа:При мен въпросът стои по малко по-различен начин - не какво не мога да простя, а на кого.
Аз прощавам много неща, да не кажа всичко. Но не на всеки.
Прощавала съм и лъжа, и предателство, изневяра, дори кражба...
Виж на себе си не прощавам нищо.
И аз съм прощавала ужасно много, ама накрая се до края се е стигало и ме е било много яд що аджеба съм си губила времето с прошки.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Тъй де, аз затова казвам, че много неща мога да простя, но не на всеки.maggot написа:Е па не е сювсем тъй, си мисля. Ако същия човек пак излъже, предаде, изневери, открадне? И после пак и пак... ? Какво става? Защото в човешката природа на някои индивиди е да мислят, че след като веднъж им се е разминало ще се разминава всеки път.esti написа:При мен въпросът стои по малко по-различен начин - не какво не мога да простя, а на кого.
Аз прощавам много неща, да не кажа всичко. Но не на всеки.
Прощавала съм и лъжа, и предателство, изневяра, дори кражба...
Виж на себе си не прощавам нищо.
И аз съм прощавала ужасно много, ама накрая се до края се е стигало и ме е било много яд що аджеба съм си губила времето с прошки.
Има хора, на които прощавам по няколко пъти, било за различни неща, било за едно и също. Има и такива, на които не прощавам и най-дребните провинения.
Имам си една черта в характера и тя е липса на обективност и пристрастност т.е. за някой хора винаги намирам оправдание за грешките им и сили да им простя.
Има и такива към които съм безапелационно коравосърдечна.
А до "край" винаги може да се стигне и да те обземе чувството за загуба на време - и с прошки и без...
- Stranniche
- Обратна връзка:
Настръхнах, като те четох! Ако знаеш само как добре разбирам за какво говориш. И се чудя, грешно ли е понякога да прощаваме... И дали, ако имахме ден за непрошка, това щеше да е един вид преодоляване на миналото... Още не мога да си отговоря на този въпрос.[unknown] написа:Не може да се прости смазването на характера още в зародиша му, тогава когато се оформя.Stranniche написа:Какво може да се прости и какво не?
Пак ще има човек, но вече друг, а не такъв какъвто е щял да бъде, ако не са го прекършили.
Ти ме дъмгоса
Правя и аз като теб
Разбира се, това е много лично, но каквото и да е причинено ни в миналото, когато го превъзмогнеш и когато отидеш над него, когато не го повтаряш и няма да допоуснеш да се повтори около теб ... вътрешно си го простил. От болката има остатък, незарастнала рана години наред, но като всяка рана, когато я оставиш - не я пипаш - тя се превръща само в един белег! Чопкаш ли я - остава дразнеща рана. Изборът си е на човека - белега напомня, но защо да е още кървяща рана?Stranniche написа:Настръхнах, като те четох! Ако знаеш само как добре разбирам за какво говориш. И се чудя, грешно ли е понякога да прощаваме... И дали, ако имахме ден за непрошка, това щеше да е един вид преодоляване на миналото... Още не мога да си отговоря на този въпрос.[unknown] написа:Не може да се прости смазването на характера още в зародиша му, тогава когато се оформя.Stranniche написа:Какво може да се прости и какво не?
Ти ме дъмгоса
Правя и аз като теб
Просто така мисля. Не искам да натрапвам каквото и да е, още по-малко да оспоря искреността на горните мнения.
Не помня казва ли съм ви на вас двамцата с Ънноун за една страхотна книга "Отровните родители", Сюзън Форуърд. Горещо ви я препоръчвам!!Stranniche написа: Настръхнах, като те четох! Ако знаеш само как добре разбирам за какво говориш. И се чудя, грешно ли е понякога да прощаваме... И дали, ако имахме ден за непрошка, това щеше да е един вид преодоляване на миналото... Още не мога да си отговоря на този въпрос.
Всичко и на всеки бих простила с изключение на две неща - убийство и насилие. Особено, ако е упражнено над близките ми.Stranniche написа:Какво може да се прости и какво не?
- Green Light
[unknown] написа:Не може да се прости смазването на характера още в зародиша му, тогава когато се оформя.Stranniche написа:Какво може да се прости и какво не?
Tne Unforgiven
Свежа кръв пристъпва към Земята
И бързо е привеждана във подчинение
Чрез непрестанно мачкане и унижение
Малкото момче се запознава с правилата
Докато успее да ги схване
Наказвано с камшик детето се е провинило
От правото на лично мислене лишен
Младият човек се бори ден след ден
Обет на себе си е дал
Никога оттук натам
Волята му те да не сломят
Какво съм чувствал
Какво съм знаел
Никога не е било
Никога не би могло
Какво съм чувствал
Какво съм знаел
Никога волен
Никога мен
Те посвещават своя път
Всичко негово да пресекат
Опитва се да ги смили
Но вече озлобен
Цял живот все същия стои
Бори се безспир
Но няма как да победи
Приготвя се на старини
Разкайващ се да отпътува
Какво съм чувствал
Какво съм знаел
Никога не е било
Никога не би могло
Какво съм чувствал
Какво съм знаел
Никога освободен
Никога самия мен
Ти ме дъмгоса
Правя и аз като теб
П.П. Баси, хиляда пъти редактирах, един свестен линк не мога да пусна.
Unknown, срам за мене, обаче чак сега, като видях мнението на Странниче, че е настръхнала и аз те прочетох. И аз настръхнах. Страхотно мнение. За малко щях да го пропусна
И страхотна песен
Гепи, френд!
- Green Light
Ами то е разказ. Но разказано от батко Джеймс Хетфилд си се чете точно като бунт.Remmivs написа:пък аз се чудех дали тази песен е победа над цикъла за незнайни или само осъзнаване на неизбежността му
Приготвя се на старини
Разкайващ се да отпътува
Само едно е неизбежно, нали знаеш
Странниче, аз не съм бог, за да мога да прощавам всичко. Затова си имам ден на непрошка. Това е моят начин да преодолявам миналото си, начин да бъда нащрек. Щото познавам хора с мрачно минало, които казват, че няма да поглеждат назад, че миналото им е затворена страница за тях и те сега гледат само напред. Добре, но това явно не им помага много щом всяка нощ продължават да сънуват кошмари.
ЕЛБИ, има рани, които незарастват напълно. Като счупена кост, която макар и оздравяла през годините боли отвреме навреме и напомня, че не всичко е наред. А и нали темата е за непростимите неща? Аз само казах кое за мен е непростимо.
Чаве, ако намеря тази книга ще я прочета или поне ще я прегледам. Благодаря за препоръката
Грийн, песента е страхотна, да. Аз много обичам Металика. Оценявам, че ме наричаш/чувстваш приятел. Гепи.
Рем, аз съм прекъснал този цикъл. Със синовете си не се държа така. Няма неизбежност нито в песента на Металика, нито в мен. Има само бунт, както каза Грийн.
Е, има и тъга разбира се, но не и примирение.
ЕЛБИ, има рани, които незарастват напълно. Като счупена кост, която макар и оздравяла през годините боли отвреме навреме и напомня, че не всичко е наред. А и нали темата е за непростимите неща? Аз само казах кое за мен е непростимо.
Чаве, ако намеря тази книга ще я прочета или поне ще я прегледам. Благодаря за препоръката
Грийн, песента е страхотна, да. Аз много обичам Металика. Оценявам, че ме наричаш/чувстваш приятел. Гепи.
Рем, аз съм прекъснал този цикъл. Със синовете си не се държа така. Няма неизбежност нито в песента на Металика, нито в мен. Има само бунт, както каза Грийн.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Абе то това... зависи и от момента.
В един момент си склонен да прощаваш едно, в друг момент ценностната ти система се поизместила с годините- друго.
Другата матрица също се променя- на кого и какво. Едно можеш да простиш в началото на едно познанство, хиляди други неща след години приятелство.
Е вземете ме мен за пример. Не съм ли ви дразнел в началото с некви излияния...., а сега го приемате дори от милата му страна.
Дори като си говорим в някое недуразумение, отсрещния първо пита дали така наистина съм го "ръчнал" или не е разбрал правилно. Вместо директно да ме запцуе. Значи просто сме се сприятелили, а от там и прошките и толерантността са отишли в някаква посока.
п.п. Пу... трябваше да оспамя и тази тема.
В един момент си склонен да прощаваш едно, в друг момент ценностната ти система се поизместила с годините- друго.
Другата матрица също се променя- на кого и какво. Едно можеш да простиш в началото на едно познанство, хиляди други неща след години приятелство.
Е вземете ме мен за пример. Не съм ли ви дразнел в началото с некви излияния...., а сега го приемате дори от милата му страна.
Дори като си говорим в някое недуразумение, отсрещния първо пита дали така наистина съм го "ръчнал" или не е разбрал правилно. Вместо директно да ме запцуе. Значи просто сме се сприятелили, а от там и прошките и толерантността са отишли в някаква посока.
п.п. Пу... трябваше да оспамя и тази тема.
- Stranniche
- Обратна връзка:
Прав си. Доста съм се занимавала с психология, за да преодолея разни неща, но усещам, че постоянно трябва да съм нащрек, за да не пренасям моделите на поведение и техните отпечатъци в мен върху близките си... и малко се притеснявам за бъдещите поколения.Странниче, аз не съм бог, за да мога да прощавам всичко. Затова си имам ден на непрошка. Това е моят начин да преодолявам миналото си, начин да бъда нащрек. Щото познавам хора с мрачно минало, които казват, че няма да поглеждат назад, че миналото им е затворена страница за тях и те сега гледат само напред. Добре, но това явно не им помага много щом всяка нощ продължават да сънуват кошмари.
Преди време аз я препоръчвах тази книга на Ънноун - странно че тоя път, като се върнах в БГ, не я намерих вкъщи. Сега я търся на английски заради мъжа ми - щото той е бил в по-кофти ситуация от мен.4avdar4e написа: Не помня казва ли съм ви на вас двамцата с Ънноун за една страхотна книга "Отровните родители", Сюзън Форуърд. Горещо ви я препоръчвам!!
Книгата е наистина страхотна!!!
Това е най-важното - да е прекъснат цикъла!!! Да не се повтаря това, което не ти харесва, не одобряваш...Remmivs написа:Радвам се да го чуя, друже![unknown] написа:Рем, аз съм прекъснал този цикъл. Със синовете си не се държа така. Няма неизбежност нито в песента на Металика, нито в мен. Има само бунт, както каза Грийн.
Всичко друго си е лична преценка и усещане. Аз все си мисля, че и ъноун след време ще мине на различно ниво на прошка/спомен. Болката наистина остава за винаги, но за това сме силни все някога да я преодоляваме. Ала и по-горе казах - това са ужасно лични неща и съвети не давам - казвам си само моето си съвсем лично мнение...
Stranniche написа:Какво може да се прости и какво не?
Не бих простил и на една анкета по въпроса.
Прощава се, това за което не ни пука или сме сигурни, че няма да ни се наложи да го простяваме отново, иначе..прошката е понятие, лишено от смисъл, притежаващо изкуствено 'тегло' вменено от някои религии и концепции за социална поносимост и овчедушност.