Снощи
Снощи
Прибирахме се с дъщеря ми. Не много късно, но не и много рано. Пътем влязохме в едно магазинче.
Докато се разсейвах по витрината и чаках да се появи продавачката, чух зад себе си ведър пиянско-тютюнджийски глас, който обясняваше нещо за първи юни как бил ден на детето. Обърнах се - човек с вид на клошар тикаше в ръцете на мойта щерка наръч поувяхнали рози. Щото било първи юни.
Тя го гледаше леко стреснато - после каза, че розите й бодяли.
Проверих дали е благодарила (възпитанието е страшна досада), благодарих му и аз и той излезе.
Като си тръгвахме от там, човекът седеше отсреща, усмихнат един такъв и кротко пиеше бира. Махнахме си за довиждане, пожелахме си всичко хубаво и това беше.
Вкъщи не обърнах внимание на китката, само я натопих в някакъв съд.
Тази сутрин цветята бяха се съвзели. И, честно да ви кажа - а по това време на годината доста цветя разнасям насам-натам, както всички май - това се оказа страхотно красив букет. От истински, бодливи градински, ухаещи едри рози на гроздове. Подреден, пък жив.
Хора...
Докато се разсейвах по витрината и чаках да се появи продавачката, чух зад себе си ведър пиянско-тютюнджийски глас, който обясняваше нещо за първи юни как бил ден на детето. Обърнах се - човек с вид на клошар тикаше в ръцете на мойта щерка наръч поувяхнали рози. Щото било първи юни.
Тя го гледаше леко стреснато - после каза, че розите й бодяли.
Проверих дали е благодарила (възпитанието е страшна досада), благодарих му и аз и той излезе.
Като си тръгвахме от там, човекът седеше отсреща, усмихнат един такъв и кротко пиеше бира. Махнахме си за довиждане, пожелахме си всичко хубаво и това беше.
Вкъщи не обърнах внимание на китката, само я натопих в някакъв съд.
Тази сутрин цветята бяха се съвзели. И, честно да ви кажа - а по това време на годината доста цветя разнасям насам-натам, както всички май - това се оказа страхотно красив букет. От истински, бодливи градински, ухаещи едри рози на гроздове. Подреден, пък жив.
Хора...
Panta rhei...
Да. Цветята са носители на някакъв особен емоционален заряд.
Сигурно съм го разказвал... 3 месеца след 8-ми март.. на зъболекар.
И докато девойката ровичка из устата ми, чистейки зъбните ролингстоунси изведнъж се сепва и.. "Знаеш ли какво стана с розата дето ми подари?"
-Какво?!
Ами..ей я там пред теб..цъфти в импровизираната вазичка...
Та...
- Green Light
Абе аз понечих, обаче продавачките ме спряха. Пък и... все пак букетът беше за детето и щеше да си е несъответен жест.jazz написа:закарай му една бутилка водка на човека
Пък сега вече няма какво да направя, щото не си бях в района тогава, тукашните образи горе-долу ги познавам.
Много шантаво.
Panta rhei...
Е хайде де!Green Light написа:интересна работа са клошарите. сега има да фантазирам по темата...
А мен питаш ли ме?
Продължавам да се чудя защо го е приготвил тоя букет - защото то не е просто откършено клонче от някоя градинка, ами са си съчетани бели и розови цветове, и са добавени листа от някакво дърво, изобщо "аранжиран" е.
Защо цветята дойдоха при нас е ясно - очевидно истинският им адресат не се е появил. Ама пък човекът изглеждаше... наистина пийнал, обаче щастливо пийнал, не беше оклюмал.
Panta rhei...
Моля, моля, пак заповядайте.wild_moon написа:Мерси, че сподели тази история с нас!
Животът ни се зъби всеки ден, но се случва и да ни се усмихне от най-невзрачното или неочаквано място
Напоследък си мисля, че животът ни се зъби само за да ни научи по-добре да ценим усмивките му.
Обаче знаеш ли го каква всъщност му е идеята... то и той е един клошар, като се замислиш.
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Снощи
Интересна историйка:-)

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Green Light
Може би сте срещнали Фауст, който е отхвърлил офертта. Гретхен- Маргарита, естествено е забегнала със студента. Фауст няма да узнае тайните на науката, няма да получи любов, няма да е богат... Но и никого няма да нарани, няма да прични зло, може малко да прави, но ще е добро, и затова е леко на кеф. Щастлив, несполучил в любовта Фауст, радостен от това, че е намерил подходящ обект за своите рози, пиян заради тая Гретхен и клошар, заради отхвърлената сделка.Мнемозина написа:Е хайде де!Green Light написа:интересна работа са клошарите. сега има да фантазирам по темата...
А мен питаш ли ме?
Продължавам да се чудя защо го е приготвил тоя букет - защото то не е просто откършено клонче от някоя градинка, ами са си съчетани бели и розови цветове, и са добавени листа от някакво дърво, изобщо "аранжиран" е.
Защо цветята дойдоха при нас е ясно - очевидно истинският им адресат не се е появил. Ама пък човекът изглеждаше... наистина пийнал, обаче щастливо пийнал, не беше оклюмал.
Може периодично да има един по Фауст. Един на сто години. А може да са на групи, може всички клошари да са.
Май са
"Всичко е за малките, всичко е за тях"
Чудех се къде ли й е мястото на тази песничка и реших, че точно тук ще й е най-уютно! 
~~~ Don't lead me into temptation, I can find the way myself! - Cher ~~~
- Глас в пустиня
Green Light написа:
Може би сте срещнали Фауст, който е отхвърлил офертта. Гретхен- Маргарита, естествено е забегнала със студента. Фауст няма да узнае тайните на науката, няма да получи любов, няма да е богат... Но и никого няма да нарани, няма да прични зло, може малко да прави, но ще е добро, и затова е леко на кеф. Щастлив, несполучил в любовта Фауст, радостен от това, че е намерил подходящ обект за своите рози, пиян заради тая Гретхен и клошар, заради отхвърлената сделка.
Може периодично да има един по Фауст. Един на сто години. А може да са на групи, може всички клошари да са.
Май са
Близо си до моите идеи по въпроса, но не изцяло.
В твоите мисли има момент на избор, в моите - само приемане на някаква линия.
Твоите са по-драматични.
Panta rhei...
Ох, защо съм толкова зле с паметта... Някой, при това някой от тук, беше казал за един фотограф, който събирал клошари, обличал ги... не знам как, официално, и ги снимал. Имаше страхотни неща.БоЕВ написа:Преди много години, при нас имаше един клошар, алкохолик. Всички го знаеха като Данчо цветето. Ходеше и събираше горски, и полски цветя, правеше ги на букетчета и ги подаряваше на случайни минувачки.
Красиво, романтично, трогателно и много тъжно.
Боже, дали не беше Странниче, дето го разказваше?
Не си ли спомняте?
П.П. Не съм толкова зле.
Ето, намерих, тя е била, а фотографът - Шаварш Артин:
http://www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=181562#181562
Последно промяна от Мнемозина на 03.06.09, 18:40, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Е що пък реши, че ще има класово социално взаимодействие? Ми може да съм клошарка...Sweety написа:jazz написа:закарай му една бутилка водка на човека:lol::lol:
а бе май е трябвало Мнемо да му я купи тая водка на човека:-) интересно как ли е щял да реагира?
можело е да стане интересно това класово социално поетично взаимодействие...
П.П. Няма класи сега, има някакви паралелни светове, които много рядко се пресичат или срещат.
Panta rhei...
е няма как да си! била си с дъщеря си, клошарите не се движат по семейно му; явно си пазарувала след като си се отбила в магазинчето, клошарите не обикалят много по магазините и още по-малко да се расейват по витрините:-)Мнемозина написа: Ми може да съм клошарка...
пък и ако беше клошарка едва ли щеше да успяваш да ги прочетеш тия книжки дето са ти попаднали преди да ги дадеш на вторични:winkw:
Блажени са бедните духом
Еее, ама големи сте детективи...Sweety написа:е няма как да си! била си с дъщеря си, клошарите не се движат по семейно му; явно си пазарувала след като си се отбила в магазинчето, клошарите не обикалят много по магазините и още по-малко да се расейват по витрините:-)Мнемозина написа: Ми може да съм клошарка...
пък и ако беше клошарка едва ли щеше да успяваш да ги прочетеш тия книжки дето са ти попаднали преди да ги дадеш на вторични:winkw:
Може пък да съм била в почивка точно тогава.
Panta rhei...
Sweety написа:jazz написа:закарай му една бутилка водка на човека:lol::lol:
а бе май е трябвало Мнемо да му я купи тая водка на човека:-) интересно как ли е щял да реагира?
можело е да стане интересно това класово социално поетично взаимодействие...
Два отделни жеста. Просто.
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Re: Снощи
Радвам се.bead_ написа:накараме да се усмихнаМнемозина написа: Подреден, пък жив.
Хора...
Panta rhei...
- Green Light
Щях да кажа е така за лафа, че драмата ми е в кръвта, но всъщност не е верно. Обратното е.Мнемозина написа:
Близо си до моите идеи по въпроса, но не изцяло.
В твоите мисли има момент на избор, в моите - само приемане на някаква линия.
Твоите са по-драматични.
Ама виж как ни занимава този клошар толкова време, чак взех да се заглеждам в това племе