Антология на черната работа...

Все същите
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Наистина е интересно, и както почти всичко - не толкова просто.

Според мен е прав, но само донякъде.
Прав е, че родителите се втренчват в образованието на децата си като условие за успех - но един от другите смисли на по-дългото образование е по-дългото време за избор, то е и проверка искаш ли точно това наистина, способен ли си за него.
Друг пък от другите смисли е, че след като много време си се подготвял за едно поприще, имаш по-малко мотиви да обосновеш после неудовлетворението си от него (което неминуемо се появява понякога, колкото и да обичаш професията си).

Интегритетът на личността е нещо, рецептата за което според мен не се крие в образованието и професията. А и едва ли някой го постига веднъж завинаги, кризите са си кризи.
Не икономическите, макар че и те са си кризи. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

Мнемозина написа:Наистина е интересно, и както почти всичко - не толкова просто.

Според мен е прав, но само донякъде.
Прав е, че родителите се втренчват в образованието на децата си като условие за успех - но един от другите смисли на по-дългото образование е по-дългото време за избор, то е и проверка искаш ли точно това наистина, способен ли си за него.
Друг пък от другите смисли е, че след като много време си се подготвял за едно поприще, имаш по-малко мотиви да обосновеш после неудовлетворението си от него (което неминуемо се появява понякога, колкото и да обичаш професията си).

Интегритетът на личността е нещо, рецептата за което според мен не се крие в образованието и професията. А и едва ли някой го постига веднъж завинаги, кризите са си кризи.
Не икономическите, макар че и те са си кризи. :lol:
знаеш ли... коментирахме го тука това писание...
много е верно, но, както ти казваш, само до някъде... особено за нашата действителност... особено, когато по наше време казваха на учениците: "Учи, мама, за да не работиш!"...
но той не отрича учението, всъщност, ако забеляза...
той не е престанал да се учи! защото, след като е минал "курса" при Фред, е започнал всеки ден да се учи - търсейки причините за повредите, той всъщност се учи... май точно това е и искал да каже, човека, ама...
Виж подводницата!
Аватар
holi_day

Re: Антология на черната работа...

Мнение от holi_day »

Метаморф написа:интересно четиво... ... поне за мен...
много благодаря
прочетох го и аз с интерес...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Метаморф написа:
знаеш ли... коментирахме го тука това писание...
много е верно, но, както ти казваш, само до някъде... особено за нашата действителност... особено, когато по наше време казваха на учениците: "Учи, мама, за да не работиш!"...
но той не отрича учението, всъщност, ако забеляза...
той не е престанал да се учи! защото, след като е минал "курса" при Фред, е започнал всеки ден да се учи - търсейки причините за повредите, той всъщност се учи... май точно това е и искал да каже, човека, ама...
Най-основното, което казва той, е, че човек може да се чувства щастлив и смислен и без да работи нещо щуро престижно.

Това, което казва за ученето (ама не като учене, а като "образование"), е, че то някак налага амбиции на придобиващите го и че тези амбиции могат колкото да им помогнат, толкова и да им попречат по-нататък.
Иначе ученето като учене може да го има и може и да се спре в абсолютно всяка професия и това си зависи само от конкретния човек.

Общо взето това, което ми харесва, е, че каквото и да казва, го казва спокойно и без излишен патос.
Panta rhei...
І

Мнение от І »

Виж... Алвин Тофлър- "Четвъртата вълна"
Прилежно е изписал от феодализма, през индустриалната революция..та чак до тези "дистанционни професии".
Когато го прочетох...прегърнах идеята. Не, че комуникациите в БГ са на достатъчно необходимото ниво...но всеки ден е по-добър от предходния :-) Но аз нали съм си оптимист.. :-) И все усмихнат ходя. :-)
За мен си реших, че 3-те часа губейки да стигна до местоработата и да се върна, както и шибания работен ден почващ в 9 и завършващ /условно/ в 18... е изключително тъпа и тегава зависимост, която няма нищо общо с моя естествен жизнен ритъм. :cool:
А за ръцете...и сътворението.., винаги /ако ти липсва/ можеш да си имаш хоби. :-)
Публикувай отговор