Бездушието на избирателя ражда безочието на управляващия
- Глас в пустиня
Бездушието на избирателя ражда безочието на управляващия
Прочетох тази статия и много ми хареса, не мога да кажа, че не съм съгласен на 100% с нея.
Надявам се да ви хареса и на вас, казва си всичко точ в точ, така, както си е.
Приятно четене!
_________________________________________________________________________________
В България, като минат избори, обикновено започва общ глух ропот: тия политици пак ни излъгаха, отново си оплетоха кошничката, а нас, абдалите, ни прецакаха, всички са маскари, ама и ние сме будали, дето им се оставяме…
Недоволното бучене идва може би най-вече заради пресконференциите, които дават партиите след края на вота: всички са все някак победители. Медиите пък чертаят тежки схеми, обявяват нерадостни бъднини, описват безчестни сделки: постфактум излиза, че каквото и да прави човек, партиите така ще си спретнат бакиите в изборния ден, че те все ще са на гребена на вълната.
Всичко това няма как да не рефлектира върху желанието на гражданина да гласува. Баба шегаджийка от моя блок дори и тук намери виц, ако и цялото това настроение да е доста печално: говореше, че ще разлепи из квартала обяви, на които да пише: “Аз, тази и тази, тук и тук живееща, продавам гласа си за толкова и толкова, който има интерес, нека се обади на този телефон!”.
Не го направи и слава богу, иначе можеше да бъде подведена под отговорност - нали всеки партиен клип завършва с предупреждението, че това е престъпление. Можеше и да я осъдят, че продава гласа си.
Идеите вече са мъртви, пристрастията са са се изпарили, останал е единствено голият интерес. Като за някои съвсем действително, а не в сферата на шегата, както при моята съседка. С други думи, безочието, с което партиите (не всички, разбира се, но повечето) прокарват своите изгоди, води до бездушие сред онези, които по правило и принцип не би трябвало да са бездушни, напротив.
Реалността обаче, за жалост, е точно такава: или продавам гласа си, или не гласувам - третото е будалащина.
Плутарх разказва в своите “Успоредни животописи”, описвайки живота на древногръцкия мъдрец Солон, че един от най-добрите закони, които той дал на атиняните, бил следният: ако полисът е раздиран от борби и противоречия за едно или друго нещо, то онзи, който не се вълнува от това, трябва да бъде остракиран, сиреч изгонен от града.
Защото с поведението си той показвал, че въобще не му пука за неговия град, държейки се като чужденец или като предмет в него: не било страшно да вземеш страна, дори тя да е неправилната, дори тя да е победената, страшно било, когато си безразличен към онова, което може да се случи с твоя град.
Христо Ботев, за когото не съм сигурен дали е чел Плутарх (възможно е да е, все пак е бил начетен човек, учил е в Одеса), въпреки това изказва почти същото като Солон, но доста по-експресивно и запомнящо се в стихотворението “На прощаване”: “като брата си ще станат - силно да любят и мразят”.
Тоест по-добре полюсите на чувствата, отколкото низините на безчувствеността. “Под игото” на Иван Вазов, между другото, е роман именно за бездушието и липсата му: описанието как цялата Бяла черква се е втурнала в подготовката на въстанието; как: “И всякоя възраст, класа, пол, занятье зимаше участье в това предприятье; богатий с парите, сюрмахът с трудът, момите с иглата, учений с умът”; и как накрая в своята страхливост безучастниците българи предоставят на Мунчо да изкаже онова, което те се страхуват да изкажат - попържните към Аллах, Бога, империята и султана.
Сякаш едно към едно в края на “Под игото” чуваме думите на Ботев: “свестните у нас считат за луди”.
Прочее, сигурно не съм само аз, който е чувал изявления от рода на: “Да не съм луд, че да ходя да гласувам!”. Като мотивацията е, че който гласува, само налива вода в мелниците на партиите, за да продължават безобразията си, следователно - не гласувам, значи спирам / протестирам / недоволствам / лишавам от подкрепа безобразията.
Но има и друга логика - като в известния анекдот за двамата дисиденти, които, вече освободени и прибирайки се от Сибир, гледали унило през прозореца на влака, когато единият промърморил: “Виж, заваля сняг”, а другият с отегчение отвърнал: “Абе остави ги да правят каквото си искат!” Да правят каквото си искат, ние не участваме и не ни интересува, други нека се занимават, тяхна си работа и акъл.
Работата обаче е там, че колкото повече бездушие, толкова повече безочие. Математически точна права пропорционалност, като не първото зависи от второто, а тъкмо обратното - второто е в пряка зависимост от първото.
Не безочието ражда бездушие, бездушието ражда безочие. Следователно колкото повече се отстраняваме от това, което се случва в страната, толкова повече политическите гадости ще се сипят върху главата ни. Но това няма да е факт, доказващ нашата правота, това ще е факт, който ще докаже колко много грешим.
Защото означава, че помагаме на отвратителната България, от която толкова се гнусим. Някой някога беше казал: “Не се страхувам от враговете си - най-многото, което могат да ми направят, е да ме убият. Не се страхувам от приятелите си - най-многото, което могат да ми направят, е да ме предадат. Но се страхувам от безразличните - благодарение на тях съществуват и предателството, и убийството.”
Състоянието на държавата ни в момента е живото свидетелство за това колко е бил прав да се страхува този човек. Защото в нея и предателства, и убийства колкото щеш…
Източник: actualno.com
_________________________________________________________________________________
В България, като минат избори, обикновено започва общ глух ропот: тия политици пак ни излъгаха, отново си оплетоха кошничката, а нас, абдалите, ни прецакаха, всички са маскари, ама и ние сме будали, дето им се оставяме…
Недоволното бучене идва може би най-вече заради пресконференциите, които дават партиите след края на вота: всички са все някак победители. Медиите пък чертаят тежки схеми, обявяват нерадостни бъднини, описват безчестни сделки: постфактум излиза, че каквото и да прави човек, партиите така ще си спретнат бакиите в изборния ден, че те все ще са на гребена на вълната.
Всичко това няма как да не рефлектира върху желанието на гражданина да гласува. Баба шегаджийка от моя блок дори и тук намери виц, ако и цялото това настроение да е доста печално: говореше, че ще разлепи из квартала обяви, на които да пише: “Аз, тази и тази, тук и тук живееща, продавам гласа си за толкова и толкова, който има интерес, нека се обади на този телефон!”.
Не го направи и слава богу, иначе можеше да бъде подведена под отговорност - нали всеки партиен клип завършва с предупреждението, че това е престъпление. Можеше и да я осъдят, че продава гласа си.
Идеите вече са мъртви, пристрастията са са се изпарили, останал е единствено голият интерес. Като за някои съвсем действително, а не в сферата на шегата, както при моята съседка. С други думи, безочието, с което партиите (не всички, разбира се, но повечето) прокарват своите изгоди, води до бездушие сред онези, които по правило и принцип не би трябвало да са бездушни, напротив.
Реалността обаче, за жалост, е точно такава: или продавам гласа си, или не гласувам - третото е будалащина.
Плутарх разказва в своите “Успоредни животописи”, описвайки живота на древногръцкия мъдрец Солон, че един от най-добрите закони, които той дал на атиняните, бил следният: ако полисът е раздиран от борби и противоречия за едно или друго нещо, то онзи, който не се вълнува от това, трябва да бъде остракиран, сиреч изгонен от града.
Защото с поведението си той показвал, че въобще не му пука за неговия град, държейки се като чужденец или като предмет в него: не било страшно да вземеш страна, дори тя да е неправилната, дори тя да е победената, страшно било, когато си безразличен към онова, което може да се случи с твоя град.
Христо Ботев, за когото не съм сигурен дали е чел Плутарх (възможно е да е, все пак е бил начетен човек, учил е в Одеса), въпреки това изказва почти същото като Солон, но доста по-експресивно и запомнящо се в стихотворението “На прощаване”: “като брата си ще станат - силно да любят и мразят”.
Тоест по-добре полюсите на чувствата, отколкото низините на безчувствеността. “Под игото” на Иван Вазов, между другото, е роман именно за бездушието и липсата му: описанието как цялата Бяла черква се е втурнала в подготовката на въстанието; как: “И всякоя възраст, класа, пол, занятье зимаше участье в това предприятье; богатий с парите, сюрмахът с трудът, момите с иглата, учений с умът”; и как накрая в своята страхливост безучастниците българи предоставят на Мунчо да изкаже онова, което те се страхуват да изкажат - попържните към Аллах, Бога, империята и султана.
Сякаш едно към едно в края на “Под игото” чуваме думите на Ботев: “свестните у нас считат за луди”.
Прочее, сигурно не съм само аз, който е чувал изявления от рода на: “Да не съм луд, че да ходя да гласувам!”. Като мотивацията е, че който гласува, само налива вода в мелниците на партиите, за да продължават безобразията си, следователно - не гласувам, значи спирам / протестирам / недоволствам / лишавам от подкрепа безобразията.
Но има и друга логика - като в известния анекдот за двамата дисиденти, които, вече освободени и прибирайки се от Сибир, гледали унило през прозореца на влака, когато единият промърморил: “Виж, заваля сняг”, а другият с отегчение отвърнал: “Абе остави ги да правят каквото си искат!” Да правят каквото си искат, ние не участваме и не ни интересува, други нека се занимават, тяхна си работа и акъл.
Работата обаче е там, че колкото повече бездушие, толкова повече безочие. Математически точна права пропорционалност, като не първото зависи от второто, а тъкмо обратното - второто е в пряка зависимост от първото.
Не безочието ражда бездушие, бездушието ражда безочие. Следователно колкото повече се отстраняваме от това, което се случва в страната, толкова повече политическите гадости ще се сипят върху главата ни. Но това няма да е факт, доказващ нашата правота, това ще е факт, който ще докаже колко много грешим.
Защото означава, че помагаме на отвратителната България, от която толкова се гнусим. Някой някога беше казал: “Не се страхувам от враговете си - най-многото, което могат да ми направят, е да ме убият. Не се страхувам от приятелите си - най-многото, което могат да ми направят, е да ме предадат. Но се страхувам от безразличните - благодарение на тях съществуват и предателството, и убийството.”
Състоянието на държавата ни в момента е живото свидетелство за това колко е бил прав да се страхува този човек. Защото в нея и предателства, и убийства колкото щеш…
Източник: actualno.com
- Света вода ненапита
е, това вече си е чисто български патент!Мнемозина написа:Супер би било!Метаморф написа:и това е вариант... в Гърция, например, който не гласува, се наказва със затвор...jazz написа:ти си гати радетеля
за не можах да разбера какво
да го направят задължително
гласуването
И като дойде моментът да влезеш в затвора, се кандидатираш за депутат.
Виж подводницата!
- Глас в пустиня
Има такива предложения вече, но според мен няма да е правилно, само ще се узакони/увеличи търговията с гласове, трябва да ти идва отвътре, като задължение/стремеж/избор за собственото ти добруване. Гражданско общество не се изгражда лесно, а в ситуация като нашата мисията е невъзможна направо, защото управляващите се страхуват, знаят какво ще последва, когато хората разберат силата си, правата си и задълженията произхождащи от тях.jazz написа: да го направят задължително
гласуването
- Глас в пустиня
Защото това беше само първата стъпка, защото казахме хоп преди да сме скочили!Remmivs написа:защо се роди това безочие да попитам аз
след като помним всички еуфорията и сълзите в очите и пълните булеварди
...
Всяка власт се изражда, примери бол, дори и в развитите демокрации, но разликата между тях и нас е в това, че тук ни смазаха, обезвериха, накараха ни да мислим че от нас нищо не зависи, дори и собственият им избор, докато на запад хората упражняват правото си на граждански контрол и когато всички средства са изчерпани идва ред на уличният натиск. Така при тях всичко се движи в умерени граници и когато има съмнения за непочтени действия следват оставки и политическа смърт за провинилите се, а не като при нас, Р. Петков който беше сменен от поста министър на вътрешните работи заради нерегламентирани връзки с престъпни фигури, сега е водач на листа и мажоритарен кандидат в Плевен - това ако не е безочие и разчитане на безкритичното отношение на твърдият електорат здраве му кажи.
защото при тях са минали колко години демокрацияБоЕВ написа:Защото това беше само първата стъпка, защото казахме хоп преди да сме скочили!
Всяка власт се изражда, примери бол, дори и в развитите демокрации, но разликата между тях и нас е в това, че тук ни смазаха, обезвериха, накараха ни да мислим че от нас нищо не зависи, дори и собственият им избор, докато на запад хората упражняват правото си на граждански контрол и когато всички средства са изчерпани идва ред на уличният натиск. Така при тях всичко се движи в умерени граници и когато има съмнения за непочтени действия следват оставки и политическа смърт за провинилите се, а не като при нас, Р. Петков който беше сменен от поста министър на вътрешните работи заради нерегламентирани връзки с престъпни фигури, сега е водач на листа и мажоритарен кандидат в Плевен - това ако не е безочие и разчитане на безкритичното отношение на твърдият електорат здраве му кажи.
и, всъщност, и при тях не е вярно това, уви
просто там нещата са преминали елементарната фаза на крадене
сега се краде навън и насериозно, предимно
а за вътре се гледа да има, щото ако няма и хоп обратно в дивата демукрация
и уличните натиски
но това не отговаря на въпроса, той и без това няма нужда от отговор, друже
трябва да пораснем като вид
или да се изтребим
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Точно това е отговор на въпроса ти и наща дискусия, и потвърждение на статията - управляващите трябва да имат страх, породен от активността на обществото, за да си гледат повече задълженията и по-малко келепира.Remmivs написа:...
а за вътре се гледа да има, щото ако няма и хоп обратно в дивата демукрация
и уличните натиски...
неБоЕВ написа:Точно това е отговор на въпроса ти и наща дискусия, и потвърждение на статията - управляващите трябва да имат страх, породен от активността на обществото, за да си гледат повече задълженията и по-малко келепира.
това не е от страх от масите
това е защото са натрупали достатъчно и им е по-изгодно да няма големи сътресения
при нас има още време да мине докато стигнем този етап
- Глас в пустиня
Аз, сега, имам ли свободата(правото) да дойда и да ти забия два шамара и какви ще бъдат последствията(задълженията) след това.Remmivs написа:свобода означава свобода
само
свобода по задължение не е свобода
така си мисля аз
Всяка свобода е ограничена до толкова, колкото да не пречиш на останалите със собствената си свободата, иначе свободата се изражда в свободия.
имашБоЕВ написа:Аз, сега, имам ли свободата(правото) да дойда и да ти забия два шамара и какви ще бъдат последствията(задълженията) след това.
Всяка свобода е ограничена до толкова, колкото да не пречиш на останалите със собствената си свободата, иначе свободата се изражда в свободия.
както и аз да ти ги върна
но не говорим за нарушаване на свобода на друг (щото твоето не е свобода, а агресия)
говорим за личната свобода на избор (и твоето пак е агресия, че нямаме такава, а имаме задължение)
- Глас в пустиня
Дали! Защо тогава класациите за богатсво се оглавяват все от хора живущи в страни на преход и прохождаща демокрация?Remmivs написа:
не
това не е от страх от масите
това е защото са натрупали достатъчно и им е по-изгодно да няма големи сътресения
при нас има още време да мине докато стигнем този етап
Защо канцлера Кол, например, си подаде оставката преди време и напусна политиката изобщо, когато се разбра, че партията му има черна каса за финансиране? Защото черната каса им е излишна? Защото имат достатъчно?:lol:
прави разлика между единичноБоЕВ написа:Дали! Защо тогава класациите за богатсво се оглавяват все от хора живущи в страни на преход и прохождаща демокрация?
Защо канцлера Кол, например, си подаде оставката преди време и напусна политиката изобщо, когато се разбра, че партията му има черна каса за финансиране? Защото черната каса им е излишна? Защото имат достатъчно?:lol:
и масово благополучие
само един пример да ти дам
на желязната лейди
на какво мислиш се крепи шибания мир толкова време, в смисъл, не че не се трепаме, но не сме си спретнали 3-та световна
на ядреното оръжие, на това
толкова ни е акъла като вид
толкова ни е духовността и единството и братството и благородството
айде, че пак улетях в войнстващ идеализъм и ще ме бият
пък и много работа
боев, друже, гледните точки са много
ти самият говореше за буда преди известно време
истината е, че рядко можем да разберем другите освен ако не поживеем като тях
истината е, че света има много и най-различни повърхнини
и всяка е права за себе си, или поне повечето
макар и да са често в конфликт една с друга
истинската мъдрост е да проумеем, че привидното непримиримо различие и ненавист са прах във вятъра
на единството ни като вид
като го проумеем тогава ще пораснем
- Глас в пустиня
Remmivs написа:
имаш
както и аз да ти ги върна
но не говорим за нарушаване на свобода на друг (щото твоето не е свобода, а агресия)
говорим за личната свобода на избор (и твоето пак е агресия, че нямаме такава, а имаме задължение)
Да кажем така - изборът(свободата) ти е ограничен, защото някой, някъде, назад в миналото е направил избор вместо теб и сега трябва да живееш в ОБЩЕСТВО където заедно с правата/свободите имаш и задължения, ако, обаче, живееше на остров сам самин, тогава и свободата ти щеше да е неограничена.
Присъствието на друго човешко същество до теб, автоматично ти ограничава свободата и ти вменява задължения.
никой не може да ми вмени задължение да заплюя съвестта и честта си, боев, дружеБоЕВ написа:Да кажем така - изборът(свободата) ти е ограничен, защото някой, някъде, назад в миналото е направил избор вместо теб и сега трябва да живееш в ОБЩЕСТВО където заедно с правата/свободите имаш и задължения, ако, обаче, живееше на остров сам самин, тогава и свободата ти щеше да е неограничена.
Присъствието на друго човешко същество до теб, автоматично ти ограничава свободата и ти вменява задължения.
никой освен мен, а тогава аз няма да бъда вече аз
- Глас в пустиня
гласуваш и бюрото за хласуване опааа
500 евро ти дават
всички
ще гласуват
мое да ми верваш
даже хората ще чакат на опашка
на евро изборите у евро а на парламентаните у лева
ще е народен празник
аз тва предлагам:-)
500 евро ти дават
всички
ще гласуват
мое да ми верваш
ще е народен празник
Quasi Universal Intergalactic Denomination
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
- Глас в пустиня
И аз.Remmivs написа:
оставих ви
Можем да продължим да си дуднем някой друг път. Защото продължавам да твърдя че, щом живееш в общност(общество) не може да имаш неограничена свобода. Животът в общество автоматично ти вменява задължения и ти ограничава свободата. А, понякога, даже се налага да вземаш решения, правилни или грешни(свободен избор) в името на по-доброто развитие на това общество, защото отказа да направиш този избор би трябвало да те лиши и от правата/свободите/благата които ти дава същото това общество.
- Глас в пустиня
Празникът(купона) ще е след изборите, когато ти се обадят от бюрото и си поискат не 500, а 5 000 обратно.Quid написа:гласуваш и бюрото за хласуване опааа
500 евро ти дават
всички
ще гласуват
мое да ми верваш
ще е народен празник
Дакато има плащане за избори(гласове) ще има пълнене на черните каси от ДДС, от Фондове, от контрабанда и др. Това означава по-малко и зле ремонтирани пътища, по-малко пари за образование, за здравеопазване, за пенсии...
тук сме да си обменяме мнения.БоЕВ написа:Това не го вярвам, а останалото е клише друже.ELBI написа:свободата на избора включва и бездушие,...
Всяка свобода(право) поражда И задължение.
Иначе и аз бих предпочел по-голяма активност или задължително гласуване. Но свободата си е свобода и това си е.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- Пенчо Заека
- Обратна връзка:
тц. Бъркаш в терминологията. И там е демокрация, просто гласуването е задължително. Има разлика в техниката, не в същността на избора.Пенчо Заека написа:Има. В Белгия изборите са задължителни. Ама-ха.ELBI написа:свободата на избора включва и бездушие, и безотговорност и всичко... демокрацията е ужасна система, но до момента няма по-добра от нея.
Апропо, изборите са задължителни и в Гърция.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.