Мегаколония завзема света

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мегаколония завзема света

Мнение от Remmivs »

Мравешка мегаколония от едно семейство мравки се е разпространила по целия свят. Смятаните преди за различни мегаколонии в Калифорния, Европа и Япония де факто са една глобална мегаколония. Мравките от по-малките суперколонии винаги са агресивни едни спрямо други. Например мравките от източното крайбрежие на Япония воюват с мравките от Кобе, а пък мравките от Европейска суперколония не се разбират с тези от Иберийската. Но винаги, когато мравки от основната Европейска и Калифорнийска колония, както и тези от най-голямата Японска колония, влизат в контакт едни с други се държат все едно са стари дружки.

Гигантското разпространение на тази популация може да се сравнява само с това на нас - хората. И всъщност ние сме създали и поддържаме тази мегаколония.

Изображение

Източник: http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_ne ... 127519.stm
Аватар
Green Light

Re: Мегаколония завзема света

Мнение от Green Light »

Remmivs написа:Мравешка мегаколония от едно семейство мравки се е разпространила по целия свят...
Гигантското разпространение на тази популация може да се сравнява само с това на нас - хората...
Жалко че е мъртъв Хичкок, хубав филм би станал...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Green Light написа:
Remmivs написа:Мравешка мегаколония от едно семейство мравки се е разпространила по целия свят...
Гигантското разпространение на тази популация може да се сравнява само с това на нас - хората...
Жалко че е мъртъв Хичкок, хубав филм би станал...
където хората се изтрепват?
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

бе, вие се шегувате, но мравките са от семейство Linepithema humile или още наречени аржентиски мравки и там, където се появят (а това е навсякъде освен Антарктика доколкото разбирам) се превръщат в жива напаст атакувайки местните посеви и животни

всъщност, колония мравки нищо не може да я спре, дори и ние

и веднага се сещам за Градът на Саймък, трябва пак да я прочета...

http://img42.imageshack.us/img42/7489/83623477.jpg
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:...
аре сега и ти... ако беше така, светът щеше да е само от мравки. Разбира се, че или липса на храна, или климат или друго спират мравките. Но те разбирам от гл. т. на това, че мравките са като водата - като тръгне да залива нещо - спиране няма.

Както снощи стана с моето мазе - влезе вода и стана като басеин вътре :evil:
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ELBI написа:аре сега и ти... ако беше така, светът щеше да е само от мравки. Разбира се, че или липса на храна, или климат или друго спират мравките. Но те разбирам от гл. т. на това, че мравките са като водата - като тръгне да залива нещо - спиране няма.

не бе, просто не сме им в полезрението и/или не са решили да ни елиминират (ние май успешно се справяме сами и с двете, така че що да се главоболят), дет се вика не сме им естествена храна иначе ни пестициди, ни нищо не може да ги спре ако тръгнат на война и за плячка може би атомно оръжие може ама то е като с ъ-ъ атомно оръжие да трепеш мравки :grin: пък и на бас, че те първи ще се върнат върху "стъклото" на епицентъра

да, като водата, тя даже не може да ги спре, строят живи мостове
уникални същества са мравките
сега се сетих, че имаше две страхотни книги на един французин май, трябва да ги прочета и тях пак

като сме отворили дума
кога ще си правим трофалаксия

и съжалявам за мазето ти :(
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Remmivs написа:
ELBI написа:аре сега и ти... ако беше така, светът щеше да е само от мравки. Разбира се, че или липса на храна, или климат или друго спират мравките. Но те разбирам от гл. т. на това, че мравките са като водата - като тръгне да залива нещо - спиране няма.

не бе, просто не сме им в полезрението и/или не са решили да ни елиминират
добре, че си нямат воленчо сидеров или некой хитлер, дето унищожават други видове...
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

Remmivs написа:бе, вие се шегувате, но мравките са от семейство Linepithema humile или още наречени аржентиски мравки и там, където се появят (а това е навсякъде освен Антарктика доколкото разбирам) се превръщат в жива напаст атакувайки местните посеви и животни

и веднага се сещам за Градът на Саймък, трябва пак да я прочета...

http://img42.imageshack.us/img42/7489/83623477.jpg
това е "Градът"... ама там става на въпрос за кучета... това за мравките не беше ли нейде другаде... :huhthink:

П.П. :shy: май трябва пак да го прочета... верно накрая завършва с нашествието на мравките... дето някойси им беше направил колички и покрив над мравуняците... мдаааа
Виж подводницата!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Метаморф написа:това е "Градът"... ама там става на въпрос за кучета... това за мравките не беше ли нейде другаде... :huhthink:
да, за кучетата, но и за хората и за тяхното изчезване, както и за мутантите, един от които правеше парник на един мравуняк в паралелен свят и после цялата паралелна земя ставаше един мравуняк, кучетата пътуват до там и вият защото усещаха едни същества от тези паралелни светове, и са виели докато ние сме били с тях (т.е. сега), но вече не ни помнят, както не помнят и как са създали роботите, които се грижат за тях, щото е трудно без ръце, но като се е наложило са ги създали, а после роботите сами си се правят (а всъщност кучетата не помнят за нас)

бе страхотна книга
заедно с гробищен свят ми е любима
а също и резерватът
Аватар
Света вода ненапита

Remmivs написа: бе страхотна книга
заедно с гробищен свят ми е любима
а също и резерватът
като се замисля... няма слаба книга на Саймък...

то при мен са една "компания" автори, дето просто са велики:
Саймък, Стругацки, Азимов, Хайнлан, Кларк, Зелазни, Шекли...

реда не е по "любимост", щото всички са ми еднакво любими...
има и няколко други, дето са ми на сърцето, но тези просто са велики!!!!

П.П. обърках преди малко "Градът" с "Отново и отново", или по-точно ги преплетох... :shy:
Виж подводницата!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Метаморф написа:Саймък, Стругацки, Азимов, Хайнлан, Кларк, Зелазни, Шекли...
великани
наред с дан симънс от по-ново време и не се сещам още кои
остарявам :grin:
Аватар
Света вода ненапита

Remmivs написа:
великани
наред с дан симънс от по-ново време и не се сещам още кои
остарявам :grin:
мога да ти "подхвърля" още няколко - Лари Нивън, Дейвид Брин, Джон Уиндъм, Лем, Филип Ходе Фармър, Урсола ле Гуин и... моята любимка във военната фантастика: Лоис Макмастър Бюджолд...
Виж подводницата!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Метаморф написа:мога да ти "подхвърля" още няколко - Лари Нивън, Дейвид Брин, Джон Уиндъм, Лем, Филип Ходе Фармър, Урсола ле Гуин и... моята любимка във военната фантастика: Лоис Макмастър Бюджолд...
о, да Брин е великан също
а другите са от старата гвардия, говорех за новите
Аватар
Света вода ненапита

Remmivs написа:
Метаморф написа:мога да ти "подхвърля" още няколко - Лари Нивън, Дейвид Брин, Джон Уиндъм, Лем, Филип Ходе Фармър, Урсола ле Гуин и... моята любимка във военната фантастика: Лоис Макмастър Бюджолд...
о, да Брин е великан също
а другите са от старата гвардия, говорех за новите
аз... таковата... от новите само Дан Симънс май съм чел... и Грег Беър... ама ще им дойде реда и на тях...

сега чета усилено Стивън Кинг... и мисля да го препрочета отново целия...

и... качих си на телефончето нейде към 600 МБ фантастика... мисля да я прочета :winkw:
Виж подводницата!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Метаморф написа:аз... таковата... от новите само Дан Симънс май съм чел... и Грег Беър... ама ще им дойде реда и на тях...

сега чета усилено Стивън Кинг... и мисля да го препрочета отново целия...

и... качих си на телефончето нейде към 600 МБ фантастика... мисля да я прочета :winkw:
E, Брин е от новите също. Ъплифта просто кърти. Беър става, но Брин е класи над него, а пък Симънс просто е уникат.
Нови, нови.... Нови поне за мен. Т.е. нови спрямо старите майстори от Галактика и сие. Иначе и БАРД поредицата направи 15-20 години.
Завиждам ти за времето...:(
Аватар
Света вода ненапита

Remmivs написа: Завиждам ти за времето...:(
просто уплътнявам... докато пътувам в адския транспорт, докато почивам (15-20 минути), преди да заспя... и така...
Виж подводницата!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:Мравешка мегаколония от едно семейство мравки се е разпространила по целия свят. Смятаните преди за различни мегаколонии в Калифорния, Европа и Япония де факто са една глобална мегаколония. Мравките от по-малките суперколонии винаги са агресивни едни спрямо други. Например мравките от източното крайбрежие на Япония воюват с мравките от Кобе, а пък мравките от Европейска суперколония не се разбират с тези от Иберийската. Но винаги, когато мравки от основната Европейска и Калифорнийска колония, както и тези от най-голямата Японска колония, влизат в контакт едни с други се държат все едно са стари дружки.

Гигантското разпространение на тази популация може да се сравнява само с това на нас - хората. И всъщност ние сме създали и поддържаме тази мегаколония.

Източник: http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_ne ... 127519.stm
Това звучи досущ като комплекса на малките и новообразувани нации - все се ежат на съседите си.
Човещинка ли да кажа, какво ли... :lol:
Panta rhei...
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

ние пък имаме в двора прекалено много врабчета, които цвъкат навсякъде
постоянно намираме по терасата умрели голишарчета, гадно е
кажете как да ги прогоня
дали една котка би свършила работа
Изображение
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

snowprincess написа:ние пък имаме в двора прекалено много врабчета, които цвъкат навсякъде
кажете как да ги прогоня
Вземи си бухал, сова или пък сокол и ги изнасяй на двора в клетка. Това е тактика на големите летища за предотвратяване на инцидентите със сблъсъка на птици с машините. Може само и запис на крясъка на граблива птица да ти свърши работа, макар че, според мен, борбата с птиците е обречена работа - справка другарят Мао и войната му срещу врабчетата. Най-лесно, трайно и безболезнено ще е, ако огледаш хубаво стряхата, намериш местата където птичетата влизат в под-покривното пространство и късно есен или рано пролет(когато нямат птичета в гнездата) им прекратиш достъпа. Голищарчетата не падат от небето, падат от гнезда в стряхата, докато има гнезда и птичета в тях, ще има и птици дето да цвъкат, а щом има достъп до местата удобни за гнездене ще има и птици които да гнездят.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

БоЕВ написа:
snowprincess написа:ние пък имаме в двора прекалено много врабчета, които цвъкат навсякъде
кажете как да ги прогоня
Вземи си бухал, сова или пък сокол и ги изнасяй на двора в клетка. Това е тактика на големите летища за предотвратяване на инцидентите със сблъсъка на птици с машините. Може само и запис на крясъка на граблива птица да ти свърши работа, макар че, според мен, борбата с птиците е обречена работа - справка другарят Мао и войната му срещу врабчетата. Най-лесно, трайно и безболезнено ще е, ако огледаш хубаво стряхата, намериш местата където птичетата влизат в под-покривното пространство и късно есен или рано пролет(когато нямат птичета в гнездата) им прекратиш достъпа. Голищарчетата не падат от небето, падат от гнезда в стряхата, докато има гнезда и птичета в тях, ще има и птици дето да цвъкат, а щом има достъп до местата удобни за гнездене ще има и птици които да гнездят.
В Хасково така се борели срещу гаргите. Там по ларгото не може да се мине заради постоянна интензивна бомбандировка на гаргите над цивилното население. И им пускали записи на соколи. С променлив успех. Тва беше преди 15 години. Сега не знам как е
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Green Light написа:
В Хасково така се борели срещу гаргите. Там по ларгото не може да се мине заради постоянна интензивна бомбандировка на гаргите над цивилното население. И им пускали записи на соколи. С променлив успех. Тва беше преди 15 години. Сега не знам как е
Записите имат временен успех, защото след известно време птиците свикват когато не виждат самия хищник.

Преди може би две години бях пускал тук сайта на един пчелар в който самият "маг по икономика" се хвалеше/споделяше опита си в борбата с пчелоядите - първо пускал записи, но след това се наложило да простреля птица в крилото и да я върже с надолу главата в пчелина за да издава тревожни крясъци и да държи другите пчелояди настрани. Е тоя човек го осъдиха по закона за жестоко отношение към животните и плати солени глоби, като в основата на процеса беше нащо/местно дружество за защита на птиците.

В Дубай, ако не се лъжа, собствениците на високи хотели имат наети соколари, които пускат няколко пъти на ден соколите да облитат сградите и по тоя начин държат гълъбите и други птици настрана - излиза им по-евтино отколкото да наемат периодично алпинисти за почистване на фасадите от куришки.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

мда...кефи ме идеята да си имам сокол... ала май си трябва редовна грижа, а и не знам от къде се купува, как се обучава/тренира... не е проста работа. Във Франция имаше нещо като театър в Реймс на средновековието и покрай занаяти, носии и т.н. в задния двор на катедралата бяха разположили много соколи и други ловни птици - красота бяха от всякъде!
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

БоЕВ написа:
Вземи си бухал, сова или пък сокол и ги изнасяй на двора в клетка.
отчаях се, май не съм в състояние да отглеждам такива птици
Изображение
Публикувай отговор