Гигантското разпространение на тази популация може да се сравнява само с това на нас - хората. И всъщност ние сме създали и поддържаме тази мегаколония.

Източник: http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_ne ... 127519.stm

Жалко че е мъртъв Хичкок, хубав филм би станал...Remmivs написа:Мравешка мегаколония от едно семейство мравки се е разпространила по целия свят...
Гигантското разпространение на тази популация може да се сравнява само с това на нас - хората...
където хората се изтрепват?Green Light написа:Жалко че е мъртъв Хичкок, хубав филм би станал...Remmivs написа:Мравешка мегаколония от едно семейство мравки се е разпространила по целия свят...
Гигантското разпространение на тази популация може да се сравнява само с това на нас - хората...
аре сега и ти... ако беше така, светът щеше да е само от мравки. Разбира се, че или липса на храна, или климат или друго спират мравките. Но те разбирам от гл. т. на това, че мравките са като водата - като тръгне да залива нещо - спиране няма.Remmivs написа:...
всъщност, колония мравки нищо не може да я спре, дори и ние
не бе, просто не сме им в полезрението и/или не са решили да ни елиминират (ние май успешно се справяме сами и с двете, така че що да се главоболят), дет се вика не сме им естествена храна иначе ни пестициди, ни нищо не може да ги спре ако тръгнат на война и за плячка може би атомно оръжие може ама то е като с ъ-ъ атомно оръжие да трепеш мравкиELBI написа:аре сега и ти... ако беше така, светът щеше да е само от мравки. Разбира се, че или липса на храна, или климат или друго спират мравките. Но те разбирам от гл. т. на това, че мравките са като водата - като тръгне да залива нещо - спиране няма.
Както снощи стана с моето мазе - влезе вода и стана като басеин вътре
добре, че си нямат воленчо сидеров или некой хитлер, дето унищожават други видове...Remmivs написа:не бе, просто не сме им в полезрението и/или не са решили да ни елиминиратELBI написа:аре сега и ти... ако беше така, светът щеше да е само от мравки. Разбира се, че или липса на храна, или климат или друго спират мравките. Но те разбирам от гл. т. на това, че мравките са като водата - като тръгне да залива нещо - спиране няма.
Както снощи стана с моето мазе - влезе вода и стана като басеин вътре
това е "Градът"... ама там става на въпрос за кучета... това за мравките не беше ли нейде другаде...Remmivs написа:бе, вие се шегувате, но мравките са от семейство Linepithema humile или още наречени аржентиски мравки и там, където се появят (а това е навсякъде освен Антарктика доколкото разбирам) се превръщат в жива напаст атакувайки местните посеви и животни
всъщност, колония мравки нищо не може да я спре, дори и ние
и веднага се сещам за Градът на Саймък, трябва пак да я прочета...
http://img42.imageshack.us/img42/7489/83623477.jpg
да, за кучетата, но и за хората и за тяхното изчезване, както и за мутантите, един от които правеше парник на един мравуняк в паралелен свят и после цялата паралелна земя ставаше един мравуняк, кучетата пътуват до там и вият защото усещаха едни същества от тези паралелни светове, и са виели докато ние сме били с тях (т.е. сега), но вече не ни помнят, както не помнят и как са създали роботите, които се грижат за тях, щото е трудно без ръце, но като се е наложило са ги създали, а после роботите сами си се правят (а всъщност кучетата не помнят за нас)Метаморф написа:това е "Градът"... ама там става на въпрос за кучета... това за мравките не беше ли нейде другаде...
като се замисля... няма слаба книга на Саймък...Remmivs написа: бе страхотна книга
заедно с гробищен свят ми е любима
а също и резерватът
аз... таковата... от новите само Дан Симънс май съм чел... и Грег Беър... ама ще им дойде реда и на тях...Remmivs написа:о, да Брин е великан същоМетаморф написа:мога да ти "подхвърля" още няколко - Лари Нивън, Дейвид Брин, Джон Уиндъм, Лем, Филип Ходе Фармър, Урсола ле Гуин и... моята любимка във военната фантастика: Лоис Макмастър Бюджолд...
а другите са от старата гвардия, говорех за новите
E, Брин е от новите също. Ъплифта просто кърти. Беър става, но Брин е класи над него, а пък Симънс просто е уникат.Метаморф написа:аз... таковата... от новите само Дан Симънс май съм чел... и Грег Беър... ама ще им дойде реда и на тях...
сега чета усилено Стивън Кинг... и мисля да го препрочета отново целия...
и... качих си на телефончето нейде към 600 МБ фантастика... мисля да я прочета
Това звучи досущ като комплекса на малките и новообразувани нации - все се ежат на съседите си.Remmivs написа:Мравешка мегаколония от едно семейство мравки се е разпространила по целия свят. Смятаните преди за различни мегаколонии в Калифорния, Европа и Япония де факто са една глобална мегаколония. Мравките от по-малките суперколонии винаги са агресивни едни спрямо други. Например мравките от източното крайбрежие на Япония воюват с мравките от Кобе, а пък мравките от Европейска суперколония не се разбират с тези от Иберийската. Но винаги, когато мравки от основната Европейска и Калифорнийска колония, както и тези от най-голямата Японска колония, влизат в контакт едни с други се държат все едно са стари дружки.
Гигантското разпространение на тази популация може да се сравнява само с това на нас - хората. И всъщност ние сме създали и поддържаме тази мегаколония.
Източник: http://news.bbc.co.uk/earth/hi/earth_ne ... 127519.stm

Вземи си бухал, сова или пък сокол и ги изнасяй на двора в клетка. Това е тактика на големите летища за предотвратяване на инцидентите със сблъсъка на птици с машините. Може само и запис на крясъка на граблива птица да ти свърши работа, макар че, според мен, борбата с птиците е обречена работа - справка другарят Мао и войната му срещу врабчетата. Най-лесно, трайно и безболезнено ще е, ако огледаш хубаво стряхата, намериш местата където птичетата влизат в под-покривното пространство и късно есен или рано пролет(когато нямат птичета в гнездата) им прекратиш достъпа. Голищарчетата не падат от небето, падат от гнезда в стряхата, докато има гнезда и птичета в тях, ще има и птици дето да цвъкат, а щом има достъп до местата удобни за гнездене ще има и птици които да гнездят.snowprincess написа:ние пък имаме в двора прекалено много врабчета, които цвъкат навсякъде
постоянно намираме по терасата умрели голишарчета, гадно е
кажете как да ги прогоня
дали една котка би свършила работа
В Хасково така се борели срещу гаргите. Там по ларгото не може да се мине заради постоянна интензивна бомбандировка на гаргите над цивилното население. И им пускали записи на соколи. С променлив успех. Тва беше преди 15 години. Сега не знам как еБоЕВ написа:Вземи си бухал, сова или пък сокол и ги изнасяй на двора в клетка. Това е тактика на големите летища за предотвратяване на инцидентите със сблъсъка на птици с машините. Може само и запис на крясъка на граблива птица да ти свърши работа, макар че, според мен, борбата с птиците е обречена работа - справка другарят Мао и войната му срещу врабчетата. Най-лесно, трайно и безболезнено ще е, ако огледаш хубаво стряхата, намериш местата където птичетата влизат в под-покривното пространство и късно есен или рано пролет(когато нямат птичета в гнездата) им прекратиш достъпа. Голищарчетата не падат от небето, падат от гнезда в стряхата, докато има гнезда и птичета в тях, ще има и птици дето да цвъкат, а щом има достъп до местата удобни за гнездене ще има и птици които да гнездят.snowprincess написа:ние пък имаме в двора прекалено много врабчета, които цвъкат навсякъде
постоянно намираме по терасата умрели голишарчета, гадно е
кажете как да ги прогоня
дали една котка би свършила работа
Записите имат временен успех, защото след известно време птиците свикват когато не виждат самия хищник.Green Light написа:
В Хасково така се борели срещу гаргите. Там по ларгото не може да се мине заради постоянна интензивна бомбандировка на гаргите над цивилното население. И им пускали записи на соколи. С променлив успех. Тва беше преди 15 години. Сега не знам как е
отчаях се, май не съм в състояние да отглеждам такива птициБоЕВ написа:
Вземи си бухал, сова или пък сокол и ги изнасяй на двора в клетка.