За свободата, законите и Интернет

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

За свободата, законите и Интернет

Мнение от Remmivs »

Много интересно есе и макар, че очевидно е написано от американец за американци, има много неща в него, които да ни накарат да се замислим.

Нямам време да го превеждам цялото, затова само един съвсем кратък абзац

...

Живеем в ерата на киберпространството (онлайн, Интернет, Мрежата наречете го както щете, б. пр.). Тя също има регулатор. Този регулатор също заплашва свободата. Но ние сме така обсебени от идеята, че свободата означава "свобода от управление (правителство, държава и т.н.)", че дори не забелязваме регулатора на това ново пространство. Следователно не забелязваме и заплахата за свободата, която този регулатор представлява.

Този регулатор е кодът - софтуерът и хардуерът, които изграждат киберпространството такова, каквото е. Този код, или архитектура, определят условията, по които тече животът в киберпространството. Той определя колко лесно (респективно колко трудно, б. пр.) е да се защити личното (ако щете интимното даже, б. пр.) пространство или колко лесно е да се цензурира словото. Той определя дали достъпът до информацията ще е на равни начала или информацията ще бъде зонирана. Той определя и начина за това кой вижда какво и какво се проследява. По множество начини, които ние дори не можем да си представим, че съществуват, освен ако не започнем да разбираме самото естество на този код, кодът в киберпространството регулира.

...

Моята цел в това кратко есе е да предам усещането за това регулиране и как то се променя. Защото ако не разбираме как киберпространството може да инкорпорира, или да игнорира, ценностите на нашата конституционна традиция, ние ще загубим контрола върху тези ценности. Законът на киберпространството - кодът - ще ги обрече на забрава.

Законът - това е Кодът
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

а си дръпнаха една мъпъ3 и ги окошариха
:cool:
чудя се как на тези мозъци не им е ясно че с победата на севера над юга им свършиха всичките свободи
:-)
свобода или смърт:cool:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Влад

Мнение от Влад »

Този пич, Лоурънс Лесиг, ми се струва защитава опитите на (вече не само) американското правителство, за тотален контрол на инфо-потоците и човеко-единиците. Само че, написаното от него ми звучи по-скоро като страшилка за не(дотам)ориентирани. Няма да има нужда от никакви промени в системата (Кода), защото ... замисляли ли сте се някога, колко много информация оставяме (съвсем доброволно!) за себе си в мрежата. Да ви казвам ли, че срещу необходимата сума, (почти)всеки може да си я получи, отсортирана, систематизирана, по дати ... ?
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Свободата, по принцип , е една красива мечта и огромна заблуда!

Ако по някаква случайност се "освободиш" от човешките(обществени) норми, като заживееш отшелнически живот на пустинен остров или пък във високопланинска пещера, то автоматично ставаш зависим от времето(сезоните/природата) => си зависим и НЕ свободен.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ето ти един манифест (някой хубав ден (скоро) ще го преведа и ще го постна тук за редакциите ви, преди да го предложа на Мозила, ако някой друг не ме изпревари де)

http://www.mozilla.org/about/manifesto.en.html

колкото до това какво защитава, имай предвид кога е писано това, а също и това, че опитите за контрол винаги са били присъщи на властта и в разрез с идеите за свободата
конкретното есе е по-скоро в защита на правото на свобода

що се отнася до личното пространство, писали сме и преди за него

http://www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=59249#59249

прав си, че повечето хора не се замислят над това, както и че информацията може да се получи почти от всеки и да се използва почти за всичко, уви
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:Свободата, по принцип , е една красива мечта и огромна заблуда!

Ако по някаква случайност се "освободиш" от човешките(обществени) норми, като заживееш отшелнически живот на пустинен остров или пък във високопланинска пещера, то автоматично ставаш зависим от времето(сезоните/природата) => си зависим и НЕ свободен.
За мечтата съм съгласен, за заблудата не. Всеки е (не)свободен точно толкова, колкото наистина желае. Свободата е същността на нашия дух. Да я отречем, значи да отречем себе си.
Влад

Мнение от Влад »

Remmivs написа:... Свободата е същността на нашия дух. Да я отречем, значи да отречем себе си.
Това твоя мисъл ли е? Да знам чие име да напиша на табелката, дето смятам да си я закача на стената в офиса...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Влад написа:Това твоя мисъл ли е? Да знам чие име да напиша на табелката, дето смятам да си я закача на стената в офиса...
Аха. Току-що я пльоснах точно тази, но в тези води плувам отдавна. Можеш да я "подпишеш" с данните от профила ми. :grin:

И мерси за четките де. Баданарки имате ли също така? :cool:
Аватар
Глас в пустиня

Quid написа: чудя се как на тези мозъци не им е ясно че с победата на севера над юга им свършиха всичките свободи
Това го кажи на Обама или пък на някое друго нигро.:blum:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

хм... :lol:..върти се из пространството филм с "истината" за Обама.
Кой и защо го сложил там.
:lol: но не смогвам на конспиративните филми..
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Влад

Мнение от Влад »

Remmivs написа:...Баданарки имате ли също така? :cool:
Не са четки. Напоследък съм на тема минимализъм, пък ти се е получило добре синтезирано.
ПП И Morpheus би ти отивало като ник... :winkw:
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа:... Всеки е (не)свободен точно толкова, колкото наистина желае. Свободата е същността на нашия дух. Да я отречем, значи да отречем себе си.
Напълно съм съгласен с първата част на първото изречение, дори нещо такова се опитвам да кажа и аз. А, за останалото...дори и духът ни е окован/ограничен във физическо тяло.:-)

Може да звучи парадоксално, но човек е "истински свободен" когато е в група. Хората са стадни същества и няма как да се промени това - когато си в "стадото" вероятността да станеш част от хранителната верига е минимална, пък и където има и разделение на труда има и повече свободно време за "полет на духа".
Влад

Мнение от Влад »

БоЕВ написа:...дори и духът ни е окован/ограничен във физическо тяло.
VS
БоЕВ написа:..."полет на духа".
Едното не отрича ли другото?
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Влад написа:Не са четки. Напоследък съм на тема минимализъм, пък ти се е получило добре синтезирано.
ПП И Morpheus би ти отивало като ник... :winkw:
Благодаря ти, друже, за думите! Трогнат съм!

Краткостта, казват, била сестра на мъдростта. При мен това е наистина уникална рядкост, защото страдам неизлечимо от логорея акутис. :grin:

Владетелят на сънищата, eh? :cool:

Аз съм просто един обикновен човек. Това е.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:
Remmivs написа:Напълно съм съгласен с първата част на първото изречение, дори нещо такова се опитвам да кажа и аз. А, за останалото...дори и духът ни е окован/ограничен във физическо тяло.:-)

Може да звучи парадоксално, но човек е "истински свободен" когато е в група. Хората са стадни същества и няма как да се промени това - когато си в "стадото" вероятността да станеш част от хранителната верига е минимална, пък и където има и разделение на труда има и повече свободно време за "полет на духа".
БоЕВ, друже, опитваш се да събереш рационалното с ирационалното. Не става така. Те са част от всичкото едно, но не могат да се сумират с просто аритметично действие. Ние сме и двете. Не отричам ограниченията, които физическият и материалният свят ни налагат (и в частност социалният). Но ние сме повече от това. Вътре в нас сме безкрайност. Мнемо беше писала за истинската свобода и разбирането кога достигаш пределите й, но не се сещам сега какво точно беше писала освен че беше парадоксално как свободата ти е твоята несвобода. Както и да е. Подчинявам се на физичния свят и отивам да обядвам. Духовността на пълен стомах е далеч по-приятна и дар словото иде на талази. :grin:
Влад

Мнение от Влад »

Remmivs написа:...Владетелят на сънищата, eh?...
По скоро от The Matrix, ама карай, че отклоняваме темата. А онази, дето сте го обсъждали, до втората страница е много интересна...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Влад написа:По скоро от The Matrix, ама карай, че отклоняваме темата. А онази, дето сте го обсъждали, до втората страница е много интересна...
Сетих се, че него имаш предвид, но архитипът му е гръцки (поне според мен).

Радвам се, че ти харесва. Тук имаме всичко, както сам знаеш. Край, отидох да ям. :grin:
Аватар
Глас в пустиня

Влад написа:
БоЕВ написа:...дори и духът ни е окован/ограничен във физическо тяло.
VS
БоЕВ написа:..."полет на духа".
Едното не отрича ли другото?
Разбира се че го отрича! - затова второто е в кавички.
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа:... парадоксално как свободата ти е твоята несвобода...
Точно това е, останалото е в сферата на добрите пожелания!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:Точно това е, останалото е в сферата на добрите пожелания!
хехехе

можем и да го обърнем, използвайки известно математическо правило

несвободата ти е твоята свобода

дори самият факт, че проумяваш ограниченията си те освобождава от тях, това пък е красотата на този парадокс

да ние сме точки по линията на живота, вселената и всичко останало, но тази линия е безкрайна, както и разстоянието между всеки две съседни точки и достатъчно, за да наместим нова точка между тях

прочее, всичко е едно и е далеч повече от това, което можем да усетим, пък и всеки вижда различни пластове от безброя

сега май ми е време да поспя след кафето

:grin:

наздраве

:coffee:
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа:... но архитипът му е гръцки (поне според мен).
Такова нещо не може да съществува(поне според мен). Гърците когато прииждат тъдява са само едни обикновени пирати далеч от материалната и духовна култура. При допира им с Микено-Критската, тракийската, келтската, етрустката и др култури леко се поочовечват, но никога не правят "колония" или град във вътрешността на континента - остават си крадци и пирати и до ден днешен.

А, що се отнася за "древногръцките" митове и легенди - тая компилация е дело на един ватикански поп през 17 или 18 век беше, не си спомням точно в момента, за написването на която естествено източниците са загубени безвъзвратно. Изглежда праведникът по тоя начин е искал да прехвърли вината за безобразното и безбожно съществуване на италианският и други католишки народи върху главата на православните гърци които и без това са били почти изчезнали в османската империя.

Няма как да се обясни, още повече, че няма и друг пример в историята който да потвърди предположението, че победителят(Рим) приема културата(но не и езика) на победения(Гърция). Това предположение издиша и от факта, че Рим много преди(най-малко 100години) да завладее Гърция, води с помощта на културните си достижения и закрилата на същите богове успешна завоевателна политика на запад - Пуническите войни(Картаген).:cool:
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа:
БоЕВ написа:Точно това е, останалото е в сферата на добрите пожелания!
хехехе

можем и да го обърнем, използвайки известно математическо правило

несвободата ти е твоята свобода

дори самият факт, че проумяваш ограниченията си те освобождава от тях, това пък е красотата на този парадокс

да ние сме точки по линията на живота, вселената и всичко останало, но тази линия е безкрайна, както и разстоянието между всеки две съседни точки и достатъчно, за да наместим нова точка между тях

прочее, всичко е едно и е далеч повече от това, което можем да усетим, пък и всеки вижда различни пластове от безброя

сега май ми е време да поспя след кафето

наздраве

:coffee:
Свободата започва с осъзнаване на ограниченията - съгласен.
Сама по себе си точката си е точка - за да се получи линия е необходимо множество от точки => общност/общество.

Наздраве друже!
Аватар
lancelote

Re: За свободата, законите и Интернет

Мнение от lancelote »

Remmivs написа:Много интересно есе и макар, че очевидно е написано от американец за американци, има много неща в него, които да ни накарат да се замислим.

Нямам време да го превеждам цялото, затова само един съвсем кратък абзац

...

Живеем в ерата на киберпространството (онлайн, Интернет, Мрежата наречете го както щете, б. пр.). Тя също има регулатор. Този регулатор също заплашва свободата. Но ние сме така обсебени от идеята, че свободата означава "свобода от управление (правителство, държава и т.н.)", че дори не забелязваме регулатора на това ново пространство. Следователно не забелязваме и заплахата за свободата, която този регулатор представлява.

Този регулатор е кодът - софтуерът и хардуерът, които изграждат киберпространството такова, каквото е. Този код, или архитектура, определят условията, по които тече животът в киберпространството. Той определя колко лесно (респективно колко трудно, б. пр.) е да се защити личното (ако щете интимното даже, б. пр.) пространство или колко лесно е да се цензурира словото. Той определя дали достъпът до информацията ще е на равни начала или информацията ще бъде зонирана. Той определя и начина за това кой вижда какво и какво се проследява. По множество начини, които ние дори не можем да си представим, че съществуват, освен ако не започнем да разбираме самото естество на този код, кодът в киберпространството регулира.

...

Моята цел в това кратко есе е да предам усещането за това регулиране и как то се променя. Защото ако не разбираме как киберпространството може да инкорпорира, или да игнорира, ценностите на нашата конституционна традиция, ние ще загубим контрола върху тези ценности. Законът на киберпространството - кодът - ще ги обрече на забрава.

Законът - това е Кодът
Свободата, Реймиус, е като салама, от който напоследък остава споменът, докато се мъчиш да се справиш с тази смеска брашно от кости и жили с хранителни добавки от соя и други неясни биохимични отпадъци.:-)
Отново на път
http://vbox7.com/play:87f767b7
----------------------------------------
:wbee: :harhar: :wbee:
:harhar::harhar::harhar:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Remmivs написа:... но архитипът му е гръцки (поне според мен).
Такова нещо не може да съществува(поне според мен). Гърците когато прииждат тъдява са само едни обикновени пирати далеч от материалната и духовна култура. При допира им с Микено-Критската, тракийската, келтската, етрустката и др култури леко се поочовечват, но никога не правят "колония" или град във вътрешността на континента - остават си крадци и пирати и до ден днешен.

А, що се отнася за "древногръцките" митове и легенди - тая компилация е дело на един ватикански поп през 17 или 18 век беше, не си спомням точно в момента, за написването на която естествено източниците са загубени безвъзвратно. Изглежда праведникът по тоя начин е искал да прехвърли вината за безобразното и безбожно съществуване на италианският и други католишки народи върху главата на православните гърци които и без това са били почти изчезнали в османската империя.

Няма как да се обясни, още повече, че няма и друг пример в историята който да потвърди предположението, че победителят(Рим) приема културата(но не и езика) на победения(Гърция). Това предположение издиша и от факта, че Рим много преди(най-малко 100години) да завладее Гърция, води с помощта на културните си достижения и закрилата на същите богове успешна завоевателна политика на запад - Пуническите войни(Картаген).:cool:
:lol::lol::lol:

Ех ама го рече..
Не ми пипай гръцката митология, щото поставяш под въпрос правилното ми съществуване. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:Такова нещо не може да съществува(поне според мен). Гърците когато прииждат тъдява са само едни обикновени пирати далеч от материалната и духовна култура. При допира им с Микено-Критската, тракийската, келтската, етрустката и др култури леко се поочовечват, но никога не правят "колония" или град във вътрешността на континента - остават си крадци и пирати и до ден днешен.

...
А пък всички ние някога сме били просто едни диви и щастливи безопашати маймуни. Някъде около 2000 броя общо по едно време. :grin: А преди около 3.5-4 милиарда сме били даже един единствен квазижив буламач. :grin:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:Свободата започва с осъзнаване на ограниченията - съгласен.
Сама по себе си точката си е точка - за да се получи линия е необходимо множество от точки => общност/общество.

Наздраве друже!
Там е работата. Точката е линия, всъщност. Безкрайна. Питай Кантор. :grin:
И ние сме такива. Макар и част от друга една обществена права.
Аватар
Глас в пустиня

Мнемозина написа:

Ех ама го рече..
Не ми пипай гръцката митология, щото поставяш под въпрос правилното ми съществуване. :grin:
Да видим! Гърците имат страхотна рисувана керамика и само толкова, дори и накитите на Елена са от Троя(не гръцки град). Траките и предтракийското население по тези земи имат зашеметяващи златни съкровища. Етруските макар и обвити в мъглата на времето достигат до нас чрез името на Меценат - покровител на младите таланти. Пита се кое от посочени предполага по-развита материална култура, а оттам и по-развита духовна?:grin:

Сега сериозно - на предела сме Мнемо - затова много хора пишат и поддържат глупости и глупави теории, но неминуемо ще доиде ден, когато "фалшивите кули" ще се сгромолясат с грохот и много животи ще се окажат пропилени.:-) Флагман на тая промяна ще са македонските историчари :rotfl24:, а след това всички останали - дарвинисти, елинисти, траколизи...:cool:
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

БоЕВ написа:
Мнемозина написа:

Ех ама го рече..
Да видим! Гърците имат страхотна рисувана керамика и само толкова, дори и накитите на Елена са от Троя(не гръцки град). Траките и предтракийското население по тези земи имат зашеметяващи златни съкровища. Етруските макар и обвити в мъглата на времето достигат до нас чрез името на Меценат - покровител на младите таланти. Пита се кое от посочени предполага по-развита материална култура, а оттам и по-развита духовна?:grin:

Сега сериозно - на предела сме Мнемо - затова много хора пишат и поддържат глупости и глупави теории, но неминуемо ще доиде ден, когато "фалшивите кули" ще се сгромолясат с грохот и много животи ще се окажат пропилени.:-) Флагман на тая промяна ще са македонските историчари :rotfl24:, а след това всички останали - дарвинисти, елинисти, траколизи...:cool:
Според "Незавършеният роман на една студетка" всичките гъркини са били грозни, трътлести и без прашки...
ЕДИТ А гърчетата са с едипов комплекс...
ЕДИТ ЕДИТ Начи са извратени и са крайно у десно в БДСМ с ФС и леко гайчета!
Отново на път
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа:
А пък всички ние някога сме били просто едни диви и щастливи безопашати маймуни...
Да, но маймуни има все още, и не всички са еволюирали в хора, и не всички хора са по-далеч от маймуна.:grin:

Благодаря за статията! Чудя се дали да не потърся онлайн превод, но се опасявам да не загубя част от красотата на изказа.
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа: Питай Кантор.
Тоя категорично не го познавам - питай го ти!:blum:
Аватар
Глас в пустиня

lancelote написа:
Според "Незавършеният роман на една студетка" всичките гъркини са били грозни, трътлести и без прашки...
Това ще да е интересен роман!
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

БоЕВ написа:
lancelote написа:
Това ще да е интересен роман!
Писал го е "Дядото" на "Гергьовден":grin:
Отново на път
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

ква собода? кви закони? законите са едни - тези на царица парица! кой има пАре, поръчва музиката... те тва е!
Виж подводницата!
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

Метаморф написа:ква собода? кви закони? законите са едни - тези на царица парица! кой има пАре, поръчва музиката... те тва е!
Хващайте се за Ивана!!! Сега ще е актуална.
Отново на път
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Метаморф написа:ква собода? кви закони? законите са едни - тези на царица парица! кой има пАре, поръчва музиката... те тва е!
да бе, да
дрън-дрън, та пляс
да цитирам ли Ботев
или няма нужда

PS
я да цитирам себе си, много обичам

Възправих се могъщ, връз планина от злато
И нийде взорът мой, мен равен не видя
Охолен и щастлив със нищото-богато
Пикая аз на вси оставени неща!
Последно промяна от Remmivs на 10.07.09, 13:51, променено общо 1 път.
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

lancelote написа:
да, бе! днеска у трамвайо гледАх неква четеше вестник и там с големи букви пишеше, че таз убавица била девствена до 22-та си го дишнина... :grin:
Виж подводницата!
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:Тоя категорично не го познавам - питай го ти!:blum:
Кантор, Георг
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

Метаморф написа:
lancelote написа:
да, бе! днеска у трамвайо гледАх неква четеше вестник и там с големи букви пишеше, че таз убавица била девствена до 22-та си го дишнина... :grin:
Че ние да не би да не бяме!:grin:
ЕДИТ Съвет - грабвайте бизнеса със силикона!:grin:
Отново на път
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

Метаморф написа:
lancelote написа:
тва е у уйкенд
:cool:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Мнемозина написа:

Ех ама го рече..

Нищо не ти разбрах.
И какво има рисувано по керамиката?
И какво пречи керамиката на митовете или пък с какво златото им помага? А с философите какво ще правим? Ами с Есхил, Софокъл и разни други такива?
Те какви са?

Кое по-точно са глупостите? :huhthink:
Panta rhei...
Публикувай отговор