Научна фантастика ли?!?
Научна фантастика ли?!?
Във връзка със сигурността на невронните импланти (виж тук) прочетох и една много стряскаща статия за това, как работи паметта ни и как може да бъдат изтрити спомените ни. Звучи като от евтина космическа опера, нали. Уви, съвсем сериозна е работата.
Мозъкът ни често изглежда като огромна библиотека, където спомените ни се записват в пергаментови свитъци и се складират по лавиците. Веднъж създадени, те остават неподвластни на времето, макар и понякога да са прашасали и отдавна забравени.
Наскоро обаче, Рют Шема, Ядин Дудай и техни колеги от Вайзмановия Научен Институт са открили доказателства, които оспорват тази аналогия. Съгласно техните проучвания паметта ни работи по-скоро като динамична машина - необходим е постоянен приток на енерия, за да се поддържат спомените. Спрете захранването и спомените изчезват завинаги. Прекъсвачът е ензим наречен PKMzeta.
http://scienceblogs.com/notrocketscienc ... intact.php
Мозъкът ни често изглежда като огромна библиотека, където спомените ни се записват в пергаментови свитъци и се складират по лавиците. Веднъж създадени, те остават неподвластни на времето, макар и понякога да са прашасали и отдавна забравени.
Наскоро обаче, Рют Шема, Ядин Дудай и техни колеги от Вайзмановия Научен Институт са открили доказателства, които оспорват тази аналогия. Съгласно техните проучвания паметта ни работи по-скоро като динамична машина - необходим е постоянен приток на енерия, за да се поддържат спомените. Спрете захранването и спомените изчезват завинаги. Прекъсвачът е ензим наречен PKMzeta.
http://scienceblogs.com/notrocketscienc ... intact.php
- Green Light
Исках и аз да се пошегувам, обаче така и не можах. Темата за паметта и без това си ми е болезнена, пък тук откъдето и да я подхвана все зле стои.
Исках да пожелая да намерят не това, което изтрива спомените, а това, което ги удържа, запазва и периодично възкресява, но то и това не е добре.
Винаги съм завиждала на хора със силна памет.
А сега мисля, че всеки има точно толкова, колкото му е необходима, и че това, което човек въпреки всичко помни, е най-важното за него.
Говорили ли сме си за паметта тук и кой как помни? Забравила съм...
Исках да пожелая да намерят не това, което изтрива спомените, а това, което ги удържа, запазва и периодично възкресява, но то и това не е добре.
А сега мисля, че всеки има точно толкова, колкото му е необходима, и че това, което човек въпреки всичко помни, е най-важното за него.
Panta rhei...
- Stranniche
- Обратна връзка:
Ако можеха да трият определени спомени, биха могли да помогнат на хора, преживели насилие, катастрофи, травмиращи природни бедствия и т.н. Обаче както с всяко научно откритие, с това може и да се злоупортебява.
Последно промяна от Stranniche на 05.08.09, 19:32, променено общо 1 път.
- Green Light
Не сме, освен ако и аз съм забравил. Понеже моята памет е идеална, даже прекрасна, но жевее някакъв собствен живот не ми се подчинява по никакъв начин. И има отвратително чувство за хумор.Мнемозина написа:Исках и аз да се пошегувам, обаче така и не можах. Темата за паметта и без това си ми е болезнена, пък тук откъдето и да я подхвана все зле стои.
Re: Научна фантастика ли?!?
умря им бизнеса на тия с гинко билобата...Remmivs написа:Прекъсвачът е ензим наречен PKMzeta.[/i]
just perfect
И на това има решение...Мнемозина написа:Исках и аз да се пошегувам, обаче така и не можах. Темата за паметта и без това си ми е болезнена, пък тук откъдето и да я подхвана все зле стои.
ЕДИТ След като 8 години бях учил немски, в УНСС-то едно бабе ми препоръча да ям печен лук...
ЕДИТ ЕДИТ Имаше ефект - сега вече помня - Ви хайст ду!? Их хайсе Ланс... Ауфвийдерзейн...Вундербар...И това е всичко! Прилчен немски.
Отново на път
http://vbox7.com/play:87f767b7
----------------------------------------
:harhar::harhar:

http://vbox7.com/play:87f767b7
----------------------------------------
- Света вода ненапита
- snowprincess
това не е начин да се възстанови човек след травматично събитие, щото ние и без това изтласкваме неприятните спомени до степен на забравяне, но травмата си остава в нас и продължава да ни трови животаStranniche написа:Ако можеха да трият определени спомени, биха могли да помогнат на хора, преживели насилие, катастрофи, травмиращи природни бедствия и т.н. Обаче както с всяко научно откритие, с това може и да се злоупортебява.
трябва да се работи със специалист, а не да се трие паметта

- Piqndurnik