Научна фантастика ли?!?

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Научна фантастика ли?!?

Мнение от Remmivs »

Във връзка със сигурността на невронните импланти (виж тук) прочетох и една много стряскаща статия за това, как работи паметта ни и как може да бъдат изтрити спомените ни. Звучи като от евтина космическа опера, нали. Уви, съвсем сериозна е работата.

Мозъкът ни често изглежда като огромна библиотека, където спомените ни се записват в пергаментови свитъци и се складират по лавиците. Веднъж създадени, те остават неподвластни на времето, макар и понякога да са прашасали и отдавна забравени.

Наскоро обаче, Рют Шема, Ядин Дудай и техни колеги от Вайзмановия Научен Институт са открили доказателства, които оспорват тази аналогия. Съгласно техните проучвания паметта ни работи по-скоро като динамична машина - необходим е постоянен приток на енерия, за да се поддържат спомените. Спрете захранването и спомените изчезват завинаги. Прекъсвачът е ензим наречен PKMzeta.

http://scienceblogs.com/notrocketscienc ... intact.php
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Хъм! Това би могло да има страхотно много приложения. Като първо отсвирваме детектора на лъжата. Второ: оня купон, едни ски, изпита ми по физика, скъсаните панталони, една презентация...
Бе има надежда за мене
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

да, можем да станем отново девствени по дефиницията на Мнемо дори
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Исках и аз да се пошегувам, обаче така и не можах. Темата за паметта и без това си ми е болезнена, пък тук откъдето и да я подхвана все зле стои.

Исках да пожелая да намерят не това, което изтрива спомените, а това, което ги удържа, запазва и периодично възкресява, но то и това не е добре.
Винаги съм завиждала на хора със силна памет.
А сега мисля, че всеки има точно толкова, колкото му е необходима, и че това, което човек въпреки всичко помни, е най-важното за него.

Говорили ли сме си за паметта тук и кой как помни? Забравила съм... :lol:
Panta rhei...
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Ако можеха да трият определени спомени, биха могли да помогнат на хора, преживели насилие, катастрофи, травмиращи природни бедствия и т.н. Обаче както с всяко научно откритие, с това може и да се злоупортебява.
Последно промяна от Stranniche на 05.08.09, 19:32, променено общо 1 път.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:Исках и аз да се пошегувам, обаче така и не можах. Темата за паметта и без това си ми е болезнена, пък тук откъдето и да я подхвана все зле стои.

Исках да пожелая да намерят не това, което изтрива спомените, а това, което ги удържа, запазва и периодично възкресява, но то и това не е добре.
А сега мисля, че всеки има точно толкова, колкото му е необходима, и че това, което човек въпреки всичко помни, е най-важното за него.

Не сме, освен ако и аз съм забравил. Понеже моята памет е идеална, даже прекрасна, но жевее някакъв собствен живот не ми се подчинява по никакъв начин. И има отвратително чувство за хумор.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: Научна фантастика ли?!?

Мнение от bead_ »

Remmivs написа:Прекъсвачът е ензим наречен PKMzeta.[/i]
умря им бизнеса на тия с гинко билобата...:rotfl24:
just perfect
Аватар
lancelote

Мнение от lancelote »

Мнемозина написа:Исках и аз да се пошегувам, обаче така и не можах. Темата за паметта и без това си ми е болезнена, пък тук откъдето и да я подхвана все зле стои.

И на това има решение...
ЕДИТ След като 8 години бях учил немски, в УНСС-то едно бабе ми препоръча да ям печен лук...
ЕДИТ ЕДИТ Имаше ефект - сега вече помня - Ви хайст ду!? Их хайсе Ланс... Ауфвийдерзейн...Вундербар...И това е всичко! Прилчен немски.:-)
Отново на път
http://vbox7.com/play:87f767b7
----------------------------------------
:wbee: :harhar: :wbee:
:harhar::harhar::harhar:
:wbee: :harhar: :wbee:
І

Мнение от І »

Единственото "нЯщо, дет не е кат онуй нящо :winkw: " дет предпазва от застаряване нервните клетки е никотина. Кофтито е, че го дъФчем барабар с катраните и другите сволочи.
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

МЪЖжжж написа:Единственото "нЯщо, дет не е кат онуй нящо :winkw: " дет предпазва от застаряване нервните клетки е никотина. Кофтито е, че го дъФчем барабар с катраните и другите сволочи.
мини на електронни цигари :-)
Виж подводницата!
jazz

Мнение от jazz »

защо измислят първо гадните неща
няма да измислят как да запомняш
а как да го изтрият
и онуй синьото хапче и то
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Stranniche написа:Ако можеха да трият определени спомени, биха могли да помогнат на хора, преживели насилие, катастрофи, травмиращи природни бедствия и т.н. Обаче както с всяко научно откритие, с това може и да се злоупортебява.
това не е начин да се възстанови човек след травматично събитие, щото ние и без това изтласкваме неприятните спомени до степен на забравяне, но травмата си остава в нас и продължава да ни трови живота
трябва да се работи със специалист, а не да се трие паметта
Изображение
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

А нещо за бекъп няма ли да измислят?
Наздраве :cool:
Публикувай отговор