Надпис
Надпис
от стената на манастир в Толедо.
Използвал го е Антонио Мачадо в едно свое стихотворение (а кой го е превеждал на български нямам идея).
Страннико, твоите следи
са пътят, нищо друго;
Страннико, няма път
Пътят възниква чрез вървене.
Чрез вървене възниква пътят,
и ако се обърнеш назад,
ще видиш пътеката.
която никога вече не ще можеш да пристъпиш
Страннико, няма път,
Само бразда в морето.
Използвал го е Антонио Мачадо в едно свое стихотворение (а кой го е превеждал на български нямам идея).
Страннико, твоите следи
са пътят, нищо друго;
Страннико, няма път
и ако се обърнеш назад,
ще видиш пътеката.
Страннико, няма път,
Само бразда в морето.
Panta rhei...
- Света вода ненапита
Мда, и там, дето го чета това, е направена същата връзка.
Обаче Лао Дзъ в тази книжка там, дето ми я показваш, на моменти ми е много странен, не-мой, особено в мислите му за мъдреца.
Но пък ме ококори това - щото нали скоро си говорихме за елити:
Онзи, който поема върху себе си
хорското унижение,
е годен да управлява…..
Истината често звучи парадоксално
Обаче Лао Дзъ в тази книжка там, дето ми я показваш, на моменти ми е много странен, не-мой, особено в мислите му за мъдреца.
хорското унижение,
е годен да управлява…..
Panta rhei...
- Света вода ненапита
има много мъдрост у стария Лао...Мнемозина написа:Мда, и там, дето го чета това, е направена същата връзка.
хорското унижение,
е годен да управлява…..
не всичко трябва да се приема буквално...
Виж подводницата!
Re: Надпис
друго си е да летим с Боинг... нема следи, нема пътеки, нема бразди... което ме подсеща за семена в браздитеМнемозина написа:от стената на манастир в Толедо.
Страннико, твоите следи
са пътят, нищо друго;
Страннико, няма път
и ако се обърнеш назад,
ще видиш пътеката.
Страннико, няма път,
Само бразда в морето.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Много хубави неща!
А аз чета стихове на Ерих Кестнер, идея си нямах колко много и различни неща е писал този човек, невероятен е. Книжката се казва "Действителен романс" - стихове и разкази, прекрасни. Би било прекрасно да включат някои от тях в учебната програмата на децата
А аз чета стихове на Ерих Кестнер, идея си нямах колко много и различни неща е писал този човек, невероятен е. Книжката се казва "Действителен романс" - стихове и разкази, прекрасни. Би било прекрасно да включат някои от тях в учебната програмата на децата
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Естествено.Метаморф написа:има много мъдрост у стария Лао...Мнемозина написа:Мда, и там, дето го чета това, е направена същата връзка.
хорското унижение,
е годен да управлява…..
не всичко трябва да се приема буквално...
Имам по-скоро обратния проблем, да ти кажа, но и при небуквалното четене е позволено да не приемаш всичко, нали? Най-малкото понеже няма да е добре всички да сме мъдреци.
По-нататък ще потърся какво ме смути там, пък може да ме убедиш, че е казвал обратното всъщност.
Освен ако не решиш да действаш пак по неговите думи:
Които знаят, не говорят
Които говорят, не знаят.
Panta rhei...
Ами... пусни нещо.latrevw написа:Много хубави неща!
Panta rhei...
Млада дама пред магазина за ковчезиМнемозина написа: Ами... пусни нещо.
Всеки ден я виждам да се спира
и през стъклото да наднича мълчаливо,
където, без съдбата да подбира,
ковчезите ни чакат търпеливо.
Всеки ден я виждам да сияе,
когато във витрината се взира.
Защо е радостта й тъй голяма?
Оглежда шапчицата си, това е.
Друго няма.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- Света вода ненапита
- Света вода ненапита
Правдивите думиМнемозина написа:
хорското унижение,
е годен да управлява…..
не са красиви.
Красивите думи
не са правдиви
Добрият
не е красноречив
Красноречивият
не е добър.
Знаещият
не е всезнаещ.
Всезнаещият
не е знаещ.
Мъдрецът не се запасява,
но колкото повече прави за другите,
толкова повече забогатява;
колкото повече дава на другите,
толкова повече има.
Виж подводницата!
Гледай сега как те накарах да четеш Лао Дзъ по никое време в сряда.Метаморф написа:Правдивите думиМнемозина написа:
хорското унижение,
е годен да управлява…..
не са красиви.
Красивите думи
не са правдиви
Добрият
не е красноречив
Красноречивият
не е добър.
Знаещият
не е всезнаещ.
Всезнаещият
не е знаещ.
Мъдрецът не се запасява,
но колкото повече прави за другите,
толкова повече забогатява;
колкото повече дава на другите,
толкова повече има.
Ами не е мое това първото, Ако и да е вярно при някакви условия. За мен красотата и правдивостта не се изключват например, пък и повечето от останалите уж опозиции.
Иначе за мъдреца - ясно. И това също бих добавила:
Ето защо мъдрецът
чрез бездействието действа,
чрез безмълвието учи;
нещата се създават
той не подменя тяхното начало;
създава, но не обсебва,
действа, но не е самонадеян;
завършва с успех, но не се хвали.
Именно защото не търси признание,
то не може да му се отнеме.
Обаче пък:
Ето защо управлението на мъдреца иска:
да са пусти сърцата на хората,
да са пълни стомасите им,
да е слаба волята им,
да е силен гръбнакът им.
Той постоянно се стреми
народът да няма знания и страсти,
а имащите знания
да не смеят да действат.
(Съгласно с принципа)
Действувай чрез бездействието
и ще има ред.
Смущава ме изобщо идеята за това мъдрецът да управлява. Т.е. не ми се свързва с мъдречеството, и преди всичко с принципа "действай чрез бездействието".
И ей това също ми е далечно, колкото и небуквално да го чета.
Небето и Земята не притежават хуманност.
Те се отнасят към всички неща
като към жертвено куче,
направено от слама.
Мъдрецът не притежава хуманност.
Той се отнася към всички хора
като към жертвено куче,
направено от слама.
Panta rhei...
latrevw написа:Млада дама пред магазина за ковчезиМнемозина написа: Ами... пусни нещо.
Всеки ден я виждам да се спира
и през стъклото да наднича мълчаливо,
където, без съдбата да подбира,
ковчезите ни чакат търпеливо.
Всеки ден я виждам да сияе,
когато във витрината се взира.
Защо е радостта й тъй голяма?
Оглежда шапчицата си, това е.
Друго няма.
Благодаря!
Май ще я търся тая книга.
Panta rhei...
- Света вода ненапита
е,...Мнемозина написа:
Гледай сега как те накарах да четеш Лао Дзъ по никое време в сряда.
Ами не е мое това първото, Ако и да е вярно при някакви условия. За мен красотата и правдивостта не се изключват например, пък и повечето от останалите уж опозиции.
Иначе за мъдреца - ясно. И това също бих добавила:
Ето защо мъдрецът
чрез бездействието действа,
чрез безмълвието учи;
нещата се създават
той не подменя тяхното начало;
създава, но не обсебва,
действа, но не е самонадеян;
завършва с успех, но не се хвали.
Именно защото не търси признание,
то не може да му се отнеме.
Обаче пък:
Ето защо управлението на мъдреца иска:
да са пусти сърцата на хората,
да са пълни стомасите им,
да е слаба волята им,
да е силен гръбнакът им.
Той постоянно се стреми
народът да няма знания и страсти,
а имащите знания
да не смеят да действат.
(Съгласно с принципа)
Действувай чрез бездействието
и ще има ред.
Смущава ме изобщо идеята за това мъдрецът да управлява. Т.е. не ми се свързва с мъдречеството, и преди всичко с принципа "действай чрез бездействието".
И ей това също ми е далечно, колкото и небуквално да го чета.
Небето и Земята не притежават хуманност.
Те се отнасят към всички неща
като към жертвено куче,
направено от слама.
Мъдрецът не притежава хуманност.
Той се отнася към всички хора
като към жертвено куче,
направено от слама.
п.п. Лао го чета почти постоянно...
Виж подводницата!
- Green Light
Пък аз в неделя се прибирам от сладкарница Неделя, към къщи. Едно топло хубаво слънце, аз съм си изпил еспресото, много хубаво кафе, много обичам така. Вкус на лаваца, минерална вода с лимонче, бе чувствам се доволен дет се вика и точно в настроение за мъдри мисли. И така бавно нали крача и обмислям и се радвам на собствената си мъдрост, че съм се сетил, че живота, света и мирозданието е движение. Мноого мъдър начи човека. Много дълбоко ми се стори. Докато беше без думи. Като го облеках в думи обаче стана нищо и половина
"Всичко тече"
Пфу, викам си. Простаци! Човек не може вече и да се замисли със собствени мисли, само подписи на форумци навсякъде. Хубу че си бях купил вестник
"Всичко тече"
Пфу, викам си. Простаци! Човек не може вече и да се замисли със собствени мисли, само подписи на форумци навсякъде. Хубу че си бях купил вестник
- Света вода ненапита
Еее, ама този не го чете като мен, той го е приел много издълбоко и истински.Метаморф написа:има и други, дето четат Лао Дзъ, като теб. ето пример:Мнемозина написа:
- Няма лошо без добро - разяснява един на приятеля си. - Например, лошият навик да се наливаш с водка вечер води до добрия и полезен навик да пиеш минерална вода сутрин.
Panta rhei...
Green Light написа:Пък аз в неделя се прибирам от сладкарница Неделя, към къщи. Едно топло хубаво слънце, аз съм си изпил еспресото, много хубаво кафе, много обичам така. Вкус на лаваца, минерална вода с лимонче, бе чувствам се доволен дет се вика и точно в настроение за мъдри мисли. И така бавно нали крача и обмислям и се радвам на собствената си мъдрост, че съм се сетил, че живота, света и мирозданието е движение. Мноого мъдър начи човека. Много дълбоко ми се стори. Докато беше без думи. Като го облеках в думи обаче стана нищо и половина
"Всичко тече"
Ти сега тука само ще да ми отмъщаваш за онзи виц в твоята тема.
Panta rhei...
- Green Light
Кой виц, бе аз не знаех че си писала вицове в мойте теми, лелее сега да видиш ти?Мнемозина написа:Green Light написа:Пък аз в неделя се прибирам от сладкарница Неделя, към къщи. Едно топло хубаво слънце, аз съм си изпил еспресото, много хубаво кафе, много обичам така. Вкус на лаваца, минерална вода с лимонче, бе чувствам се доволен дет се вика и точно в настроение за мъдри мисли. И така бавно нали крача и обмислям и се радвам на собствената си мъдрост, че съм се сетил, че живота, света и мирозданието е движение. Мноого мъдър начи човека. Много дълбоко ми се стори. Докато беше без думи. Като го облеках в думи обаче стана нищо и половина
"Всичко тече"
Един бие жена си. И тя му вика, чакай бе! защо ме биеш? Бе аз ако знам- вика тоя- нааправо щях да те убия!
Та така...
Лелеее, добре, че погледнах първо в другата тема!Green Light написа:Кой виц, бе аз не знаех че си писала вицове в мойте теми, лелее сега да видиш ти?Мнемозина написа:
Един бие жена си. И тя му вика, чакай бе! защо ме биеш? Бе аз ако знам- вика тоя- нааправо щях да те убия!
Та така...
И после що жените ходели в черно и сиво...
Panta rhei...
- Green Light
Щото мечтаят за кимона и колани на сенсеи по айкидо и таекуондо...Мнемозина написа:Лелеее, добре, че погледнах първо в другата тема!Green Light написа:Кой виц, бе аз не знаех че си писала вицове в мойте теми, лелее сега да видиш ти?Мнемозина написа:
Та така...
И после що жените ходели в черно и сиво...
А?
- Green Light
Днеска няма да се работи.
Аз си тръгвам най- нахално. Чао!
Бе, Мнемозина, знаеш ли, ъъ тия линкове с рецептите. В Бгмама. Аз си харесах разни манджи там и взех та сготвих в къщи, няколко пъти. Три пъти. Мойте хора първо се облещиха и малко се поуплашиха за мене, умълчаха се, нали, ама глад трябваше да опитат. И после се разцепиха от кльопачка. Малкия имаше и по косата, честно. Ще зема да се пробвам пак. Догодина. Мерси де, за линка! Това исках да кажа с една две думи, нали, накратко. Така както само тук можем. Кратко и ясно! И по темата.
Бе, Мнемозина, знаеш ли, ъъ тия линкове с рецептите. В Бгмама. Аз си харесах разни манджи там и взех та сготвих в къщи, няколко пъти. Три пъти. Мойте хора първо се облещиха и малко се поуплашиха за мене, умълчаха се, нали, ама глад трябваше да опитат. И после се разцепиха от кльопачка. Малкия имаше и по косата, честно. Ще зема да се пробвам пак. Догодина. Мерси де, за линка! Това исках да кажа с една две думи, нали, накратко. Така както само тук можем. Кратко и ясно! И по темата.
Чао.Green Light написа:Днеска няма да се работи.
Ми така е тук, вие нас ни учите да се обличаме, ние вас - да готвите...
Добрият вкус иска жертви.
Panta rhei...
- snowprincess
де ги тези линкове към рецепти?Green Light написа:Днеска няма да се работи.
писна ми да измислям кво да забъркам

- snowprincess
snowprincess написа:не виждам нищо есенно в заглавиятаМнемозина написа:
В есенната тема, хич не се и опитвай да се измъкнеш без четене.![]()
Мнемо, нъл знайш, че те обичам
подскажи![]()
нали не искаш мойте вкъщи да гладуват
Никак не мога да бъда последователно строга, значи, ужас.
Ей тук е линкът.
http://www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?t=7265&start=0
Panta rhei...
- snowprincess
Мнемозина написа:
Ей тук е линкът.

- frisky lioness
- Обратна връзка:
Аз все повече се замислям за теб и така честите ти посещения и скитания из форумите на бгмама, не че там няма и татковци, де...Green Light написа:Днеска няма да се работи.
ама....

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Аз това най-горното днес ще го превя. Изкарах си маята от фризераsnowprincess написа:Мнемозина написа:
Ей тук е линкът.
...
ку се не откажа, де:shy:

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- Green Light
Ми то и един съсед ми вика все по- често- бе дай вика вече, да вземем, да тръгнем сериозно. Та така. Животfrisky lioness написа:Аз все повече се замислям за теб и така честите ти посещения и скитания из форумите на бгмама, не че там няма и татковци, де...Green Light написа:Днеска няма да се работи.
ама....:blum:
- Green Light
- snowprincess