Пак за сънуването

Все същите
Аватар
Мнемозина

Пак за сънуването

Мнение от Мнемозина »

да питам значи съногадателите и съноразбирачите.
Ако се появят, де... :grin:

Напоследък сънувам странно.
Някакви неутрални сънища с дълъг сюжет, в който внезапно се появяват неща. Неща, за които много добре знам, че по всички правила на тълкуването на сънищата са... да кажем, недобри знаци.
Странното е, че го знам още в момента, в който се появяват в съня ми. И едно мое рационално "аз" там разбира, че това не бива да се сънува, щото не е хубаво.
А едно друго мое аз се запъва, стисва зъби и казва "не, ти това сега най-хладнокръвно ще си го доизсънуваш, за да го преодолееш". И започвам дори да си ги харесвам тези символи, още там в съня, някак съм сигурна, че съм ги обърнала в обратната посока.
И се събуждам така - хем потисната, хем убедена, че е за добро.

Че съм разбъркана в момента, разбъркана съм.
Точно затова ме изумява начинът, по който си правя самоанализ в момента на самото сънуване, че се опитвам и да го контролирам по някакъв начин.
Panta rhei...
Аватар
snowprincess

Re: Пак за сънуването

Мнение от snowprincess »

дано да ти бъде полезно това копи/пейст
ще знаеш в каква посока да вървиш, за да разтълкуваш сама съня
:-)

"Сънят е личното ни приключение
Нищо не е по-лично от съня. Той е съкровен акт, в него сме напълно разголени. Дълбоко скритото у нас излиза на повърхността. Не можем да контролираме този процес - сънят не е наше дело. Нямаме заслуга за него и не носим никаква отговорност нито когато е прекрасен, нито когато е ужасяващ. Сънят ни увлича по своите пътища, които следваме, без да се противим.

Сънищата изразяват (или издават) погребаните ни желания, скритите ни трудности; те обобщават преживяното и предизвестяват бъдещето на базата на сегашното ни поведение.
Сънят често има огромно значение, защото ни показва какви сме наистина и какви можем да бъдем, ако опознаем неизползваните си измерения.

МОЖЕМ ЛИ ДА ТЪЛКУВАМЕ СОБСТВЕНИТЕ СИ СЪНИЩА?
По принцип всеки е способен да разтълкува доста правилно сънищата си. Но на практика непрофесионалистът бързо се сблъсква с някои трудности, които ще се опитам да изложа.
•Четири главни условия за тълкуване
-Първото условие е да отделим на сънищата си вниманието, което заслужават! Както в дневния живот понякога прекосяваме възхитителни пейзажи, без дори да ги забележим, така можем да подминем сънища, които при правилно тълкуване и осмисляне биха променили живота ни.
-Второто условие е да познаваме възможно най-добре „езика" на съня. Той е винаги символичен (макар понякога да не изглежда такъв), затова трябва да знаем какво означава един или друг символ. Доказано е: сънят никога не прибягва до „бинарно" изобразяване на действителността. Въпреки това всеки сън притежава голяма вътрешна логика и свързаност. Така че налага се да се задоволим с използваните от съня символи и да направим всичко възможно, за да ги разгадаем. Съгласен съм с вас - жалко е, че сънят ни съобщава нещо на очевидно тайнствен език, но какво да се прави? Защо трябва наистина някой да сънува, че се е заплел в съдържанието на изкормения си куфар насред булеварда или че се разхожда по дрипи и е станал за посмешище? Нямаше ли да е по-просто да се види насън като човек с чувство за малоценност, който се бои да не се провали или просто има не особено ласкаво мнение за себе си?
Разбираемо е, че такъв ясен сън не може да съществува; как да „се обрисува" чувството за малоценност или страхът от провал? Нали това са абстрактни усещания, единствено преводими чрез знаци, образи и символи?
- Третото условие е да си кажем и пак да си кажем, че всеки сън е отправен от нас към нас. Че не засяга никого другиго освен нас. Сънят е състояние на тотална самота. Трябва да бъдем убедени, че не бива никога да го приемаме буквално. Достатъчно е да си спомним многобройните сънища, в които човек убива родител или приятел, изоставя детето си, в които жената е бременна или присъства на смъртта на близко същество (или смятано за близко!...). Сънят описва онова, което става дълбоко в личността на сънуващия и засяга само него. Нищо повече. Но изпълнението на това трето условие се сблъсква с някои трудности - ще видим какви. .
- Четвъртото условие е да знаем, че истинската ни същност почти никога не е такава, каквато ни се струва. Че в несъзнаваното ни кръжат „комплекси" - нормални или не - като спътници около планета; че върху някои от тях са положени предпазни плочи, а в най-дълбокото блуждаят безброй изтласквания!
Именно за да възвърнат на личността нейната автентичност, съществуват психоанализата... и анализът на сънищата.
•От тези четири условия следва, че за да тълкуваме сънищата си сами, е необходимо да знаем:
а) какви сме;
б) какво търсим.

Как действа специалистът?
Тази част е включена само за пример. Целта й е да обясни един от начините за тълкуване на сънища.
Специалистът - психоаналитикът например - е в най-изгодна позиция поради две причини: той познава (доколкото изобщо е възможно!) механизмите на човешкото несъзнавано (като се започне от собственото му). Освен това дълго е изучавал езика на символите и е работил с него.
Психоаналитикът обаче никога не може незабавно да разтълкува" даден сън. Необходимо е преди това да потърси заедно с пациента си най-добрия път, по който да премине, за да „изтръгне" от съня възможно най-много.
Става дума на първо място да се извърши асоцииране на базата на съня или на някои части от него.
В какво се състои асоциирането?
Само по себе си то е много просто. Човек пуска мисълта си свободно да „се върти" около един елемент от съня -дума, образ, ситуация, - усещан като важен. Така се появяват други думи, други образи, спомени и т. н. Тогава се случва дадена асоциация „да улучи" някоя заредена с енергия мишена; това може да е комплекс, изтласкване, болезнен или щастлив спомен, неосъзната носталгия и пр.
Ако една асоциация успее да се сблъска с някое афективно ядро, тя може да освободи значително количество затворена вътре енергия.
Разбираемо е впрочем, че много асоциации „се разминават" с целта! И че колкото е по-голяма енергията на асоциацията, толкова повече шансове има да се взриви стената на изтласкванията.
Някои асоциации „отскачат", устремяват се една към друга и пораждат все повече сблъсъци, усещания, спомени. Нещо като верижна реакция, чиято крайна цел е да ни доведе до сърцето на личността."
Пиер Дако
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

snowprincess написа:дано да ти бъде полезно това копи/пейст
ще знаеш в каква посока да вървиш, за да разтълкуваш сама съня
:-)
:kiss:
Благодаря.

Абе уж ги знам тия неща, обаче все е успокояващо да ги прочете човек наново.
Цялата работа е там, че твърде добре си познавам и символите, и работата с тях, и собствения си контекст, и направо си правя психоанализата още сънувайки, което е направо плашещо като идея, абсолютно и стопроцентово нахалство. :shy:

Обаче системи за тълкуване на символи има все пак различни и това е другият проблем.
Panta rhei...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Мнемозина написа: твърде добре си познавам и символите, и работата с тях, и собствения си контекст, и направо си правя психоанализата още сънувайки, което е направо плашещо като идея, абсолютно и стопроцентово нахалство. :shy:
знаеш за етапите на съня /http://www.libsu.uni-sofia.bg/Statii/saznanie.html/ и вероятно използваш лекия сън за автопсихоанализа. какво лошо? знаеш и за различните системи за тълкувания на символите и ги намираш за прекалено схоластични, за да ти допаднат, затова си играеш с тях. и пак - какво лошо?
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

bead_ написа:
Мнемозина написа: твърде добре си познавам и символите, и работата с тях, и собствения си контекст, и направо си правя психоанализата още сънувайки, което е направо плашещо като идея, абсолютно и стопроцентово нахалство. :shy:
знаеш за етапите на съня /http://www.libsu.uni-sofia.bg/Statii/saznanie.html/ и вероятно използваш лекия сън за автопсихоанализа. какво лошо? знаеш и за различните системи за тълкувания на символите и ги намираш за прекалено схоластични, за да ти допаднат, затова си играеш с тях. и пак - какво лошо?
Пътя към кататонията. Що пък и това да е лошо, де.

Майтап, бе! Не личи в какво настроение съм, та да кажа
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:
bead_ написа:
Пътя към кататонията. Що пък и това да е лошо, де.

Майтап, бе! Не личи в какво настроение съм, та да кажа
Стига бе, съвсем съм си цялостна и единна, ако искаш да знаеш. :grin:
Само не чети какво писах в темата на Бийд. :blum:
Panta rhei...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Мнемозина написа: Само не чети какво писах в темата на Бийд. :blum:
а също така и да не чете, онова, дето не го беше написала, ама ти го приписах :winkw:
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

bead_ написа:
Ами уж нищо лошо, обаче ми е странно.
На съзнателно ниво идеално знам, че в несъзнаваното не бива да се бърка некомпетентно и че трябва да се внимава.
А на несъзнателно ниво директно си го анализирам - ми побъркано е това, както и да го гледаш.
Panta rhei...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Мнемозина написа: ми побъркано е това, както и да го гледаш.
абе, не е бре. те не са чак толкова сепарейтед. поне при индивиди от нашия "пол, възраст и занятие" :winkw::blum:
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

bead_ написа:
Мнемозина написа: Само не чети какво писах в темата на Бийд. :blum:
а също така и да не чете, онова, дето не го беше написала, ама ти го приписах :winkw:
Аууу да, това пък в никакъв случай. :lol:
То не че не беше вярно, но да не го чете.
Panta rhei...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Мнемозина написа: но да не го чете.
начи предлагам да направим една тема, която хората да четат, за да си съставят хубаво и най-вече точно мнение за нас. там много ще внимаваме кво пишем и как го пишем и кога също така. и в никакъв случай да не взимат по внимание всичко останало дет го дращим тук. а? :lol:
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

bead_ написа:
Мнемозина написа: но да не го чете.
начи предлагам да направим една тема, която хората да четат, за да си съставят хубаво и най-вече точно мнение за нас. там много ще внимаваме кво пишем и как го пишем и кога също така. и в никакъв случай да не взимат по внимание всичко останало дет го дращим тук. а? :lol:
Откак съм ти прочела мнението, ей така се смея :rotfl24: (леле, колко време отказвах да я ползвам тая смайла), ама само наум, че трябваше да водя девойката на училище и по улиците не може човек така да се търкаля.
Първо, минаха ми сто глупости в главата.
Второ, като прочетох пък на АВе постинга за съвършенството, се зачудих дали би се получило нещо от темата "какво не мога да понасям в себе си" или нещо от сорта.

Конкретно за предложението ти: съгласна съм. Само дето според мен това за нас си се отнася - да четем само в тая тема, за да си съставим хубаво и най-вече точно мнение за нас си. И в никакъв случай да не взимаме под внимание всичко останало, че ужас, ужас. :grin:
Panta rhei...
Публикувай отговор