http://www.boingboing.net/2009/10/07/ca ... ed-ou.html
За Космоса и Канабиса
За Космоса и Канабиса
Една интересна статия (никакво време нямам да превеждам сега, ако някоя добра душа го направи ще съм й благодарен и може би ще пуша канабис с нея, за да го опитам това чудесо
) за това как Карл Сейгън е получавал някои откровения докато е "горе":
- Green Light
Прекалено е. Прочетох само няколко изречения но ако е апотеоз в защита на тревата(I do not consider myself a religious person in the usual sense, but there is a religious aspect to some highs.) е прекалено. Нищо особено не е тва чудо.
Според мен вредата идва от забраната и. Това прави марихуаната загадъчна и значи пре-ка-лено привлекателна. Всичко покрай тая трва е прекалено. Прекалено се величае и прекалено се отрича. Марихуаната те кара да се хилиш. Тва е.
Ако прекалиш затъваш. Ако не - се забавляваш. Като с всяко нещо.
Според мен вредата идва от забраната и. Това прави марихуаната загадъчна и значи пре-ка-лено привлекателна. Всичко покрай тая трва е прекалено. Прекалено се величае и прекалено се отрича. Марихуаната те кара да се хилиш. Тва е.
Ако прекалиш затъваш. Ако не - се забавляваш. Като с всяко нещо.
Аз пък за друго си мисля, не за канабиса.
Напоследък си мислех откъде и защо идва забраната да се разказват сънища, преди да е минало обед. И - понеже много сънувам напоследък - реших, че е защото ако не облечеш в думи съня си още сутринта, много често го забравяш след това. Не знам дали идеята не е по този начин паметта да отсее важното, знаменателното, значимото.
Сънищата също са място, в което се появяват неочаквани връзки, прояснения, идеи... не сте ли решавали дълго мислени ситуации именно насън?
И аз поне и досега не знам и май никога няма да науча доколко при тях се слиза в несъзнателното и доколко се приема нещо друго от някъде...
Много неща могат да се кажат тук. И много творци са търсели постигането на това "сънуване наяве" по своите си начини.
Напоследък си мислех откъде и защо идва забраната да се разказват сънища, преди да е минало обед. И - понеже много сънувам напоследък - реших, че е защото ако не облечеш в думи съня си още сутринта, много често го забравяш след това. Не знам дали идеята не е по този начин паметта да отсее важното, знаменателното, значимото.
Сънищата също са място, в което се появяват неочаквани връзки, прояснения, идеи... не сте ли решавали дълго мислени ситуации именно насън?
И аз поне и досега не знам и май никога няма да науча доколко при тях се слиза в несъзнателното и доколко се приема нещо друго от някъде...
Много неща могат да се кажат тук. И много творци са търсели постигането на това "сънуване наяве" по своите си начини.
Panta rhei...
Re: За Космоса и Канабиса
много любопитно. Повдига доста въпроси. Може пък да пробваме този подход някой ден?Remmivs написа:Една интересна статия (никакво време нямам да превеждам сега, ако някоя добра душа го направи ще съм й благодарен и може би ще пуша канабис с нея, за да го опитам това чудесо) за това как Карл Сейгън е получавал някои откровения докато е "горе":
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- Piqndurnik
- Green Light
Ти. Тоест искам да кажа лирическия герой го решава това. Ти не чакаш отговор, ама като съм почнал... сори.bead_ написа:тва кой го решава?Green Light написа: Ако прекалиш затъваш. Ако не - се забавляваш.
Децата слагат знак на равенство между марихуаната и екстазито. Пушиш ли, значи си минал границата, така и така си тръгнал надолу, глътни и едно две от сините или там червени или каквито и да са не ги знам. Това е глупаво.
Не казвам че марихуаната е безвредна във всякакви количества. Трябва мярка и самоконтрол. Писал съм тука за Бахамата. Когато се запознах с него пушеше марихуана, но почти непрекъснато. На другото лято беше тежък наркоман. На третото вече не го видях, понеже беше изгонен от мястото в Созопол,където работеше, а на следващото вече беше покойник. Готин, весел пич. Не казвам че марихуаната е безвредна във всякакви количества. Като алкохола е. Ужас, нали, децата ни вече пият, но не и чак ужас ужас.
- Green Light
Ех имаше такъв един разказ. От руски автор е Айвънхоу може да ни каже кой е, като свърши с тия банани. Значи един пич учен, като се напие става супер гений. Лошото е, че целта на всичките му изобретения е да направи кал на трезвото си аз. Ма не знам дали пиеше коняк.Piqndurnik написа:Подобна е връзката при мен между коняка и анализа. Като се нафирках, ставах направо малко(това от скромност) божество. Лошото че забравях всичко като изтрезнеех, а на изпита някак си не вървеше да се явя фиркан.
Мнемозина написа:Аз пък за друго си мисля, не за канабиса.
и нали само за лошите сънища става дума?
ако правилно те разбрах, идеята е в надеждата да забравиш, за да не си ангажираш мисълта и да си го материализираш. което става най-лесно с думи.
сънуването си е практикум за безсъзнателния пласт. Или иначе казано - накъде е насочено "намерението" ти, което в реал убягва, подтиснато от рационалния аз(
Понеже не пия достатъчно (то пък и при достатъчно не помниш после), та сънуването по-интересно ми се вижда.
поне някое и друго интересно преживяване по-живо ти изглежда
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аааа, Куида ми е казал, че за всичките, не само за лошите.Semiramis написа:чела съм, че в Америка до закуската само не трябва. Ма то сигурно понеже са по-по-най там.
и нали само за лошите сънища става дума?
ако правилно те разбрах, идеята е в надеждата да забравиш, за да не си ангажираш мисълта и да си го материализираш. което става най-лесно с думи.
сънуването си е практикум за безсъзнателния пласт. Или иначе казано - накъде е насочено "намерението" ти, което в реал убягва, подтиснато от рационалния аз(
Понеже не пия достатъчно (то пък и при достатъчно не помниш после), та сънуването по-интересно ми се вижда.
поне някое и друго интересно преживяване по-живо ти изглежда
Ми те в Америка са със сто часа назад, сигурно затова.
Благодаря, де, аз и една конкретна тема бях пуснала и много се надявах да я видиш, ама ти не се появи - тук гледам леко с укор и присвити устни.
Panta rhei...
- snowprincess
фройд нарича символите в съновиденията "царски път към несъзнавато"Мнемозина написа:Аз пък за друго си мисля, не за канабиса.
записвай си сънищата още като се събудиш, за да не ги забравиш

животът не е ли най-силния наркотикbead_ написа:там е работата, че лирическият герой (дрога/алкохолик/клубар/маниак всякакъв) все вика "ама аз не съм затънал, честно, винаги мога да спра"Green Light написа: Тоест искам да кажа лирическия герой го решава това.
само дето никой не иска да го спира
пък накрая всички сме излекувани
Оооо, просто забравИ на секундата! Няма да стане твойта, особено пък като набърка и Фройд в картинката!snowprincess написа: фройд нарича символите в съновиденията "царски път към несъзнавато"
записвай си сънищата още като се събудиш, за да не ги забравиш
Абе много интересно, човек ако си осъзнае всичкото несъзнавано, после какво?
Panta rhei...
Ти се шегуваш и си играеш с думите, обаче знаеш ли как ме умисли?Remmivs написа:е как какво...Мнемозина написа:Абе много интересно, човек ако си осъзнае всичкото несъзнавано, после какво?
ще неосъзнава всичко осъзнато естествено
Като се опитах да си представя това упражнение, ми заприлича на нирвана.
Малко е плашещо сякаш.
Дано има достатъчно сънища за незапомняне.
Panta rhei...
- Green Light
Говори ми се за книги напоследък. Ремарк си го открих самичък и случайно. Търсех Мопасан Бел Ами, но не можах да го открия така гледайки книгите отдолу. Гледам, изброявам, Мускетарите, Триумфалната арка, световната класика, Юго, скарамуш, после едни пирински разкази, Йовков беше някъде там, после пак назад, пак Триумфалната арка, трети път, четвърти. На другия ден, питам татко, той вика бе там е Бел Ами, търси, къде ще ти търся аз, трябва най накрая каталог на тая библиотека да направим. И аз пак търся, пак така и пак тая арка, и накрая я взех и залепнах. И до днеска нямаме каталог.bead_ написа:"какво високомерие — казва неочаквано изабела. — да вярваш, че един живот има начало и край!"Remmivs написа: пък накрая всички сме излекувани
ремарк
После черния обелиск четох, послее какво беше за туберколозата и автомобилния състезател..?
Коя беше Изабела, болната ли?
П.П. Живот назаем.
П.П.П. Един ден, на дърти години така открих Дон Кихот, но не е същото, защото за Ремарк нищичко никой не ми беше споменавал. Чистак мое откритие.