Смятам, че когато си казал "А", трябва да кажеш и "Б", сиреч, мисията трябва да продължи. И няма никакво значение кога и как е започнало.
Относно Афганистан, понеже темата е за него, мога и да се обоснова. Смешни са твърденията и оправданията с наркотиците. Плитки ми се струват и са нагледен пример как от една крайност се преминава в друга на емоционално ниво без употребата на никаква мозъчна дейност. Изкушавам се да попитам, не е ли възможно да се направи статистика, а след това и валидните изводи за отглеждането на канабис в България например - може - и изводите ще бъдат верни, и така отнесени към съответният период, респективно и правителство, можем да украсим дискутираният проблем политически без да даваме ни най-малък отговор на въпроса "какво кара хората в България" да създават плантации от наркотични растения.
Та, така! Предупреждавам че постингът ще бъде дълъг, скучен и безинтересен, и съветът ми към по-нетърпеливите, и твърдо-линейни е да скролират.
Да започнем с няколко статии:
викиту(интересно, че не се споменава нищо, че проблемите на тая изстрадала страна започват с нахлуването на съветските танкове)
>>>Афганистан<<<
Релефна и етническа карти
говорими езици - разпространение
разпределение на контингентите

До тук за непредубеден човек, който поне малко разбира от военно дело ще му стане безпощадно ясно, че дори и без "велик заговор" воденето на военни действия ще е труден и много сложен процес. Липсата на ифраструктура и планински терен сериозно пречат и затрудняват логистиката, а комуникацията се усложнява не само между различните контингенти, а и от говоримите езици, религиозен и етнически състав на населението. Всъщност, теренът/релефът, разрухата, състоянието на гражданска война и куп други причини благоприятствата воденето на партизанска война. Такава каквато поведоха талибаните.

Игра на време, на нерви, въпросът е, кой ще издържи до края. За това е необходимо контингентите да останат, въпреки разходите и загубите в жива сила и техника. За да може да се даде шанс на хората, да се изучат, да създадат администрация, да се организират в общество...и най-вече за да няма гледки като тези:
Насилени жени - насилието над жените е чудовищно, даже в президентската надпревара беше гласуван закон, който позволява на съпруга да лиши от храна съпругата си ако му откаже секс.

За да няма в 21-ви век дивашки екзекуции

и убиване с камъни

За да се даде шанс на децата да имат нормално детство

без да има опасност да попаднат на мина

Необходимо е време, за да бъдат обучени хора, а след това опасността тия хора да бъдат обесени или убити с камъни да не съществува...

Родените сега да не губят време

А, поколението израсло с войната да усвои уменията необходими за мирен и съзидателен живот

Миналото трябва да бъде забравено

а за това е необходимо време. И това време се осигурява от контингентите там, изтеглят ли се(контингентите) това означава да се завърнат талибаните триумфално, това означава + още една шариатска държава, а както знаем по мюсюлманското летоброене сега е 14-ти век. Нямам нищо против религията, но някак си не ми се вижда правило чрез отнемане правото на образование и информация да караш някого да живее в 14-ти век.
Та, така, оправдавам усилията в тая насока, като осъзнавам високата цена която се заплалаща. И вместо финал, ще завърша с две интересни и любопитни неща.
А - Ей тая древна афганска игра

е предшественик на английското поло

Б - Статия за >>>Ходжа Булгари<<<
Има много интересни неща в тая земя и войната пречи да бъдат видяни и проучени, а талибаните са направо вредни за миналото, настоящето и бъдещето на този народ и държава.
Дано не съм ви отегчил вече, но ми е много интересно кой е направил статистиката за намалялото производство на опиум с 40% по времето на режима на талибаните, след като по това време имаше жестока рестрикция по отношение на посещаването страната от чужденци.