Изчезващите думи
Изчезващите думи
Дали с тях си отива и нещо от реалността?
Една такава май е "вглъбяване". Има ли за какво да я използваме днес? Има други думи с подобен смисъл, но май нито една не носи същата дълбочина. И същата двупосочност - вглъбявайки се в нещо, го приемаш в собствените си глъбини и всъщност не е ясно кое в кое вглъбяваш.
Думата още я има, но състоянието? Случва ли ни се?
Една такава май е "вглъбяване". Има ли за какво да я използваме днес? Има други думи с подобен смисъл, но май нито една не носи същата дълбочина. И същата двупосочност - вглъбявайки се в нещо, го приемаш в собствените си глъбини и всъщност не е ясно кое в кое вглъбяваш.
Panta rhei...
Re: Изчезващите думи
А Кнут Хансен?Мнемозина написа:Дали с тях си отива и нещо от реалността?
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Излъга:blum:Мнемозина написа:Ън написа: А Кнут Хансен?
Реклами не гледам.

както гениално предупреждава оруел обедняването на езика подтиска мисленето. по-малко думи - по-малко си изкушен да мислиш.Мнемозина написа:Дали с тях си отива и нещо от реалността?
http://209.85.135.132/search?q=cache:C9 ... clnk&gl=bg
опростяването води до опростенчество
just perfect
опитва се да не ги гледа, искаше да кажеЪн написа:Излъга:blum:Мнемозина написа:Ън написа: А Кнут Хансен?
Реклами не гледам.
just perfect
Много ми хареса от клипа на Шуши - бързаме, бързаме, искаме да забавим темпото, да се отпуснем, но ако може това да стане по-бързо...
Идиотщина!
Дъщеря ми повръща от стреса в училище. Какво да правя?! Най-добрия детски лекар по вътрешни болести за деца ми казва рефлекторно е. Баси стреса и чудото. Записах я в дойче шуле, че ми е най-удобно. Три дни в седмицата по шест часа, един пет и само един ден четири. После занималня. По цял ден писане и учене. Тя тежи 17 кила, чантата й 10. Никога не е била болнаво дете, а сега всяка седмица имам по един болничен за поне 1-2 дни. Не знам.
Дъщеря ми повръща от стреса в училище. Какво да правя?! Най-добрия детски лекар по вътрешни болести за деца ми казва рефлекторно е. Баси стреса и чудото. Записах я в дойче шуле, че ми е най-удобно. Три дни в седмицата по шест часа, един пет и само един ден четири. После занималня. По цял ден писане и учене. Тя тежи 17 кила, чантата й 10. Никога не е била болнаво дете, а сега всяка седмица имам по един болничен за поне 1-2 дни. Не знам.
не знаеш защо си я записала? или не знаеш защо не я преместваш в кварталното училище?vyara написа: Не знам.
Последно промяна от bead_ на 30.10.09, 16:04, променено общо 1 път.
just perfect
Дали Оруел, дали Витгенщайн, границите на моя език са границите на моя свят и т.н...bead_ написа:както гениално предупреждава оруел обедняването на езика подтиска мисленето. по-малко думи - по-малко си изкушен да мислиш.Мнемозина написа:Дали с тях си отива и нещо от реалността?
http://209.85.135.132/search?q=cache:C9 ... clnk&gl=bg
опростяването води до опростенчество
Но във всички случаи е и обратното: изчезването на нещо от света "забравя" и думата за това нещо. За това говорех - и то за конкретното нещо. Днешният свят май не понася вглъбяване. М?
Panta rhei...
Ще те тупна.Ън написа:Излъга:blum:Мнемозина написа:Ън написа: А Кнут Хансен?
Реклами не гледам.
Вглъбено.
Само да ми паднеш.
Panta rhei...
vyara написа:Много ми хареса от клипа на Шуши - бързаме, бързаме, искаме да забавим темпото, да се отпуснем, но ако може това да стане по-бързо...Идиотщина!
Много ми домъчня.
Ще намериш решение, сигурна съм.
Panta rhei...
днешният свят забранява думи с надеждата да изчезнат нещата, които стоят зад тези думи. не се получава. не казваме война, а конфликт, от което убитите не стават по-малко мъртви. не казваме цигани, а роми, от което ръцете им не стават по-чисти....Мнемозина написа: Но във всички случаи е и обратното: изчезването на нещо от света "забравя" и думата за това нещо. За това говорех - и то за конкретното нещо. Днешният свят май не понася вглъбяване. М?
вглъбяването /като че ли/ от всички неща, които стоят зад думите най-малко се нуждае от своя дума, за да го изпиташ...
just perfect
Дано си прав.Remmivs написа:живеем просто в два свята
или повече
външния, бързия, жестокия, безскрупулния, озъбения
и другите, вътрешните, дълбоките
самото им съществуване
е отрицание на изчезването на вглъбяването
и преливат
светове и цветове
така е то
всичко е едно
Но ако и аз съм права, тогава просто крием тези другите свои светове.
Panta rhei...
Да, разбирам те, но говорим за различни неща.bead_ написа:днешният свят забранява думи с надеждата да изчезнат нещата, които стоят зад тези думи. не се получава. не казваме война, а конфликт, от което убитите не стават по-малко мъртви. не казваме цигани, а роми, от което ръцете им не стават по-чисти....Мнемозина написа: Но във всички случаи е и обратното: изчезването на нещо от света "забравя" и думата за това нещо. За това говорех - и то за конкретното нещо. Днешният свят май не понася вглъбяване. М?
вглъбяването /като че ли/ от всички неща, които стоят зад думите най-малко се нуждае от своя дума, за да го изпиташ...
Едното е как езикът формира (или се опитва да формира) света.
А другото е обратното. Как езикът отразява света.
Уж е едно е също, но не е съвсем.
Просто се запитах защо от толкова много време не съм срещала и не съм използвала тази дума.
Panta rhei...
Редовно се чудя що ги подлагаме на такова мъчение. Къде отива детството им?vyara написа:Много ми хареса от клипа на Шуши - бързаме, бързаме, искаме да забавим темпото, да се отпуснем, но ако може това да стане по-бързо...Идиотщина!
и аз те разбирам. отчасти.Мнемозина написа:
Да, разбирам те, но говорим за различни неща.
.
езикът отразява. и изкривява. вглъбяване не е в топ 100 000 на думите, които чуваме. защото зад него стои нещо, за което не се говори много, стои тихо нещо. шшшшъттт!
just perfect
може би, защото то не носи пряк дивидент и бърза печалбаbead_ написа:и аз те разбирам. отчасти.Мнемозина написа:
.всъщност исках да кажа, че репресията над езика е силна в момента. мисля, че дори премиерът ЗАБРАНИ няколко думи. и това ми напомни за оруел тогава, но не го писах тук. вероятно изплува от твоята тема... и (не)трябваше ли да го кажа?
езикът отразява. и изкривява. вглъбяване не е в топ 100 000 на думите, които чуваме. защото зад него стои нещо, за което не се говори много, стои тихо нещо. шшшшъттт!
но без него пък остават само те
и черупки някакви
кухи
а езикът е толкова ъ-ъ глъбно нещо
едновременно ужасно добро, защото ни разкрива светове
и в същото време понякога ужасно неточно, защото не всички светове могат да се изкажат
Трябваше, разбира се, ти пък!bead_ написа:и аз те разбирам. отчасти.Мнемозина написа:
.всъщност исках да кажа, че репресията над езика е силна в момента. мисля, че дори премиерът ЗАБРАНИ няколко думи. и това ми напомни за оруел тогава, но не го писах тук. вероятно изплува от твоята тема... и (не)трябваше ли да го кажа?
Ама ето, и ти ми казваш шшшшъттт, пък аз искам да говоря за вглъбяването. Ясно, че е като да крещиш "тишина", обаче... искам.
Panta rhei...
мислиш ли, че повръща и се разболява от преумора? може да е съвпадение. според мен си я записала в хубаво училище. моят син е в руско училище, в първия клас имаха същото натоварване като брой часове, после беше на занималня, не беше много страшноvyara написа:Много ми хареса от клипа на Шуши - бързаме, бързаме, искаме да забавим темпото, да се отпуснем, но ако може това да стане по-бързо...Идиотщина!
те по немски пишат ли сега? предполагам, че е предимно говорно
не се притеснявай, ще се оправи.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
така е. Не може да изкажеш едно червено вино...Remmivs написа: и в същото време понякога ужасно неточно, защото не всички светове могат да се изкажат
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
оооо, напротив! по-добре от мен знаеш на каква поезия го удрятELBI написа:така е. Не може да изкажеш едно червено вино...Remmivs написа: и в същото време понякога ужасно неточно, защото не всички светове могат да се изкажат
Наситен, тъмно рубинен цвят. Много добро развитие на букета. Долавят се череша и конфи характер, съчетани с тонове на хубав дъб и шума. Отлични и интригуващи достойнства във вкуса – мекота, топлина и кадифеност, пълнота, финес, сочност и дължина.
just perfect
Добре че съм далече...Мнемозина написа: Ще те тупна.
Вглъбено.
Само да ми паднеш.
Да продължа със спама- нещо смешно от друг форум:
-Аз смятам да ида до Буторещ за да видя дали наистина е толкова ефтино както казва колегата.Ако наистина е така то защо да не си пазаруваме от там та то Букорещ е само на 70 км от границата ,е вярно че Русе е малко по далеч но мисля ,че ако цените са по - ефтини то пътя си заслужава пък и в Бъкорещ има какво да се види така поне съм чувал
- Простете, но не се сдържах - последно къде смятате да ходите? Явно не в Букурещ...
- Е пък много сме заядливи , да не обърка човек някоя буква.
Ти да не мислиш че ме правиш греки?
- Без лоши чувства, просто ме развеселихте..
- "Е пък много сме заядливи , да не обърка човек някоя буква.
Ти да не мислиш че ме правиш греки? "
И на мен ми стана весело
- Еми то и аз се бъркам понякога - Буторещ, Бокурещ, Бъкорещ, та понякога и Будапеща!

не, но можеш да го споделишELBI написа:така е. Не може да изкажеш едно червено вино...
това е прекрасно, всъщност
мислех си, че едностранно писах по-горе
животът не е само озъбен
хубав е също
кога ще пием заедно?
да, ама не. Това е 16-то приближение...bead_ написа:оооо, напротив! по-добре от мен знаеш на каква поезия го удрятELBI написа:така е. Не може да изкажеш едно червено вино...Remmivs написа: и в същото време понякога ужасно неточно, защото не всички светове могат да се изкажат
Наситен, тъмно рубинен цвят. Много добро развитие на букета. Долавят се череша и конфи характер, съчетани с тонове на хубав дъб и шума. Отлични и интригуващи достойнства във вкуса – мекота, топлина и кадифеност, пълнота, финес, сочност и дължина.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
разбира се, че е хубав. Като хубавите жени, забелязани в последния момент и ... с несподелена усмивка, която остава дълго време в тебе ;)Remmivs написа:не, но можеш да го споделишELBI написа:така е. Не може да изкажеш едно червено вино...
това е прекрасно, всъщност
мислех си, че едностранно писах по-горе
животът не е само озъбен
хубав е също
кога ще пием заедно?
Може и днес
даELBI написа:да, ама не. Това е 16-то приближение...
на 16-тото приближение
мислех си нещо за другия вторник/срядаELBI написа:разбира се, че е хубав. Като хубавите жени, забелязани в последния момент и ... с несподелена усмивка, която остава дълго време в тебе ;)
Може и днесАз черпя :)
ако не е много нахално
ще донеса пластмасови чаши
И лекарката казва, че с много деца в началото на първи клас е така. Но не съм лекар, знам само че се преуморява, а това не й помага.latrevw написа:мислиш ли, че повръща и се разболява от преумора? може да е съвпадение. според мен си я записала в хубаво училище. моят син е в руско училище, в първия клас имаха същото натоварване като брой часове, после беше на занималня, не беше много страшноvyara написа:Много ми хареса от клипа на Шуши - бързаме, бързаме, искаме да забавим темпото, да се отпуснем, но ако може това да стане по-бързо...Идиотщина!
те по немски пишат ли сега? предполагам, че е предимно говорно
не се притеснявай, ще се оправи.
и другия вторник/сряда може :)Remmivs написа:мислех си нещо за другия вторник/срядаELBI написа:разбира се, че е хубав. Като хубавите жени, забелязани в последния момент и ... с несподелена усмивка, която остава дълго време в тебе ;)
Може и днесАз черпя :)
ако не е много нахално
ще донеса пластмасови чаши
мразя да пия в пластмасови чаши в къщи. Имам към 1000 чаши ;)
и аз, то даже е обидно за виното егати, какво остава за насELBI написа:и другия вторник/сряда може :)
мразя да пия в пластмасови чаши в къщи. Имам към 1000 чаши ;)
ма предлагам, щото пак няма да мия
трябва да изпускат парата децата събота и неделя понеvyara написа:Много ми хареса от клипа на Шуши - бързаме, бързаме, искаме да забавим темпото, да се отпуснем, но ако може това да стане по-бързо...Идиотщина!
за да се освобождава място за друга
колкото е по хард изпускането
толкова по добре:-)
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Не, не си си я измислил. Тоест може и да си, но си я имаше и преди.Remmivs написа:аз пък се чудя дали не си измислих (не проверих в речника, а трябваше, но от бързане, така де запетайка пусто) думата
обема като обнема обгръща обхваща
но някак вглъбено
PS
или пък е с дабъл би
и/или дабъл ем
Мисля, че точно оттам идва. И че "обятия" й е роднина също.
Етимологиите са велико нещо.
Panta rhei...
Ън написа:Добре че съм далече...Мнемозина написа: Ще те тупна.
Вглъбено.
Само да ми паднеш.
...
- Еми то и аз се бъркам понякога - Буторещ, Бокурещ, Бъкорещ, та понякога и Будапеща![/i]
В нито един от тия градове няма да се спасиш. И в ИстаМбул да отидеш, пак няма да ти се размине.
Panta rhei...