Трайното и нетрайното...

Все същите
Аватар
Мнемозина

Трайното и нетрайното...

Мнение от Мнемозина »

Понякога човек без да иска се връща назад. И вижда какво е било, примерно, точно преди година. Или две, или повече... Свързваме го обикновено с празници това, но то не се случва само при тях.
Когато е като празник, това връщане означава "има неща, които не изчезват, не се променят в основата си, те съществуват независимо от изтичането на времето".
А когато не е като празник, то означава "има неща, които все пак отшумяват".

Мисля си колко е хубаво това, че нестабилното е нетрайно и временно, а постоянното е упорито и не се предава.
А уж всичко тече... но не всичко по един и същ начин. :lol:
Panta rhei...
Аватар
vyara

Re: Трайното и нетрайното...

Мнение от vyara »

Мнемозина написа: Мисля си колко е хубаво това, че нестабилното е нетрайно и временно, а постоянното е упорито и не се предава.
Някои цветя (или будистки мандали) са много нетрайни. А нечия глупост е изумително постоянна.
Тъй че, кво искаш да кажеш? :grin:
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:
Мнемозина написа: Мисля си колко е хубаво това, че нестабилното е нетрайно и временно, а постоянното е упорито и не се предава.
Някои цветя (или будистки мандали) са много нетрайни. А нечия глупост е изумително постоянна.
Тъй че, кво искаш да кажеш? :grin:
Но това, че удържаш цветята или мандалите в мислите си, ги прави трайни.
За глупостта също зависи от теб. :lol:
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа: Но това, че удържаш цветята или мандалите в мислите си, ги прави трайни.
За задържането на чуждата глупост у мен предполагам предполагаш. :lol:
За обективно съществуващата глупост с реалните й последствия, някои от които много трайни, нещо да кажеш?
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:
Мнемозина написа: Но това, че удържаш цветята или мандалите в мислите си, ги прави трайни.
За обективно съществуващата глупост с реалните й последствия, някои от които много трайни, нещо да кажеш?
Да, точно.
Няма такова нещо като "обективно съществуваща глупост" изобщо. Има множество конкретни глупости. Това ще кажа. :lol:
Panta rhei...
jazz

Мнение от jazz »

глупостта е глупост
за едни
за други е гениалност
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа:
vyara написа:
Да точно.
Няма такова нещо като "обективно съществуваща глупост" изобщо. Има множество конкретни глупости. Това ще кажа. :lol:
Добре. Тогава да говорим за постоянството на тези конкретни глупости. Или щом са конкретни, не са постоянни? И какво изобщо е постоянно? Няма такова нещо. Даже и слънцето, дето упорито и постоянно изгрява, ще го прави временно. Всичко е временно. Но съотнесен към слънцето, животът на любимите ми хора е адски нетраен. И това е лошо. И непостоянството на слънцето е лошо. Кое е постоянно и чак пък толкоз упорито? Освен физичните и разни други закони? Правилата демек. Най-постоянните "правила". Значи всички емоции са лоши, защото всички са кратки. И любовта ми е кратка. И твоята. И радостта. И възторга. Лоши емоции. Кое е постоянно и упорито?
А има ли обективно съществуващо зло? Извечен извор на зло? Ами на добро? На хубаво и на лошо? Изобщо трайността и нетрайността не би следвало да са нито хубави, нито лоши, ако следваме тази логика. Не би трябвало да се радваме нито на едното, нито на другото. А и изобщо.

Ама че кажи каквото всъщност искаш да кажеш, де! Амаха!
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

jazz написа:глупостта е глупост
за едни
за други е гениалност
Да, това е значително по-точно от моето.
:lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа: Добре. Тогава да говорим за постоянството на тези конкретни глупости. Или щом са конкретни, не са постоянни? И какво изобщо е постоянно? Няма такова нещо. Даже и слънцето, дето упорито и постоянно изгрява, ще го прави временно. Всичко е временно. Но съотнесен към слънцето, животът на любимите ми хора е адски нетраен. И това е лошо. И непостоянството на слънцето е лошо. Кое е постоянно и чак пък толкоз упорито? Освен физичните и разни други закони? Правилата демек. Най-постоянните "правила". Значи всички емоции са лоши, защото всички са кратки. И любовта ми е кратка. И твоята. И радостта. И възторга. Лоши емоции. Кое е постоянно и упорито?
А има ли обективно съществуващо зло? Извечен извор на зло? Ами на добро? На хубаво и на лошо? Изобщо трайността и нетрайността не би следвало да са нито хубави, нито лоши, ако следваме тази логика. Не би трябвало да се радваме нито на едното, нито на другото. А и изобщо.

Ама че кажи каквото всъщност искаш да кажеш, де! Амаха!
Ъъъ, мисля, че си пропуснала няколко важни въпроса, и ако беше ги задала и тях, със сигурност можех да изчерпя отговора с "42". :blum:

Да, цялата работа е там, че "трайността" или "нетрайността" на нещо се осъществява именно в главите ни. Примерно - емоциите. Самата емоция може и да изчезне, но споменът за нея? Кой спомен остава и кой не?
Странното е, че уж имаме власт върху това, а всъщност не винаги е така.
Виж, напълно в наша власт е да оценим нещо като глупаво. Или лошо.
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа: Виж, напълно в наша власт е да оценим нещо като глупаво. Или лошо.
Нима? Ма язе това го знам.
По-добре ми дай примери за нестабилно и постоянно в твоето изречение:
"Мисля си колко е хубаво това, че нестабилното е нетрайно и временно, а постоянното е упорито и не се предава."
И да приключвам с разбирането си по темата. :lol:
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:
Мнемозина написа: Виж, напълно в наша власт е да оценим нещо като глупаво. Или лошо.
Нима? Ма язе това го знам.
По-добре ми дай примери за нестабилно и постоянно в твоето изречение:
"Мисля си колко е хубаво това, че нестабилното е нетрайно и временно, а постоянното е упорито и не се предава."
И да приключвам с разбирането си по темата. :lol:
Ами нестабилни са кризите например.
А постоянното е нещо, което се е оказало важно и се е запечатало в определени празници. Или просто тихо си върви напред...
Сега ясна ли съм?
И ако съм ясна, за какво ще си говорим после? :blum:
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа: Ами нестабилни са кризите например.
А постоянното е нещо, което се е оказало важно и се е запечатало в определени празници. Или просто тихо си върви напред...
Сега ясна ли съм?
И ако съм ясна, за какво ще си говорим после? :blum:
Бе как да ти кажа. Кризите не са нестабилни, а резултат от разклащането на нещо нестабилно. В този смисъл може да са постоянни. :lol:
Ма ако не искаш, няма да си говорим, сега кво! :blum:

Да уточня. Говоря за всички кризи по принцип. Уточнявам, понеже не се съмнявам, че ти визираш икономическите. :lol:

Сега, ако искаш, да говорим за друго. :roll: Ако сме изчерпали темата. Аааа, чакай. Дай пример и за нещо, което си върви тихо и напред и е постоянно и упорито.
Сетих се - грипа! :blum:
Изображение
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

vyara написа: Дай пример и за нещо, което си върви тихо и напред и е постоянно и упорито.
възрастта на ореха във вътрешния двор и мравките, които пъплят по ствола му
just perfect
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

bead_ написа:
vyara написа: Дай пример и за нещо, което си върви тихо и напред и е постоянно и упорито.
възрастта на ореха във вътрешния двор и мравките, които пъплят по ствола му
Само дето това не зависи от съзнанието ти. Щото нали по-горе стана въпрос за прекарването на нещата през нас. Ако правилно съм схванала...
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа: Бе как да ти кажа. Кризите не са нестабилни, а резултат от разклащането на нещо нестабилно. В този смисъл може да са постоянни. :lol:
Ма ако не искаш, няма да си говорим, сега кво! :blum:

Да уточня. Говоря за всички кризи по принцип. Уточнявам, понеже не се съмнявам, че ти визираш икономическите. :lol:

Сега, ако искаш, да говорим за друго. :roll: Ако сме изчерпали темата. Аааа, чакай. Дай пример и за нещо, което си върви тихо и напред и е постоянно и упорито.
Сетих се - грипа! :blum:
Ми не, грипът си е просто криза и бързо минава, ако организмът си е като цяло стабилен. Тоест горкият грип (криза) си е много нестабилен в такъв случай.
Освен ако имаш предвид пъпленето на грипа в обществения ни организъм. :lol:

Абе трябваше още преди четири постинга да ти поискам пример за обективно съществуваща глупост, а не да те оставям да ме въртиш на шиш сега! Аммаха! :blum:
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа: Абе трябваше още преди четири постинга да ти поискам пример за обективно съществуваща глупост, а не да те оставям да ме въртиш на шиш сега! Аммаха! :blum:
Ами поискай ми. Веднага ще се измъкна, като ти кажа, че съм визирала по-скоро явните резултати от нея. Като разрушаването на природата, например. Много примери на глупост има, за нещастие. :lol: И с много трайни резултати.
Изображение
Влад

Мнение от Влад »

Мнемозина написа:...Мисля си колко е хубаво това, че нестабилното е нетрайно и временно, а постоянното е упорито и не се предава...
Аз мислех към трета страница да се включа, но...:-)
Наскоро имах повод да се замисля за трайните и нетрайните неща...
Като минеш 40-те ... градуса, а пък най-вече като (ако!) се върнеш оттам, започваш да мислиш в едни съвсем простички категории...
(надявам се твоята тема да не е по подобен повод!)
Та, аз мисля, че по-трайни са по-простите неща - ентропия, какво да се прави!
Едно много старо, но винаги много ме е радвало(сори, ако го знаете наизуст!):
В часа по философия професорът застана на катедрата, изпълнена с различни предмети и зачака студентите да утихнат. Тогава взе голям празен буркан от майонеза и го напълни с топки за голф. Попита студентите дали съдът е пълен. Те отговориха утвърдително.
После професорът взе една кутия с камъчета и я изсипа в съда, разклати го леко и камъчетата се наместиха между топките за голф. И отново попита студентите дали съдът е пълен. Те пак отговориха утвърдително.
Сетне професорът взе кутия с пясък и я изсипа в съда. Естествено пясъкът запълни всичко. Той попита още веднъж дали съдът е пълен. Студентите отговориха с единодушно “да”.
Тогава професорът взе две кутии с бира от бюрото и изсипа съдържанието им в съда, което изпълни празното пространство сред песъчинките. Студентите се разсмяха.

“Сега, каза професорът, когато смехът утихна, искам да ви кажа, че този съд представлява вашият живот. Топките за голф са важните неща във вашия живот – семейството ви, здравето ви, децата ви, приятелите ви, страстите и предпочитанията ви – все неща, които ако загубите всичко друго и ви останат само те, животът ви ще бъде достатъчно пълен. Камъчетата са другите неща – работата ви, къщата ви, колата ви. Пясъкът е всичко останало – малките неща.”

И продължи: “Ако най-напред сложите пясъка в съда, няма да има място за камъчетата и топките за голф. Същото се случва и с живота. Ако губите времето и енергията си за дреболии, никога няма да имате място за нещата, които са важни за вас. Обръщайте внимание на нещата, които застрашават щастието ви. Играйте с децата си. Излезте с партньора си навън, на вечеря. Винаги ще се намери време да изчистите къщата и подредите. Погрижете се най-напред за топките за голф, за нещата, които наистина си заслужават. Подредете приоритетите си. Останалото е само пясък.”

Една от студентките вдигна ръка и попита:”А какъв беше смисълът на бирата?”
Професорът се усмихна.”Радвам се, че ме попитахте. Исках просто да ви покажа, че няма значение колко пълен е животът ви, винаги ще се намери място и за две бири.“
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:
Мнемозина написа: Абе трябваше още преди четири постинга да ти поискам пример за обективно съществуваща глупост, а не да те оставям да ме въртиш на шиш сега! Аммаха! :blum:
Ами поискай ми. Веднага ще се измъкна, като ти кажа, че съм визирала по-скоро явните резултати от нея. Като разрушаването на природата, например. Много примери на глупост има, за нещастие. :lol: И с много трайни резултати.
Мда, понеже се измъкваш, аз пък без да се измъквам мога да продължа, че и това може да бъде определено не само като глупост, а и по много други начини. И че трайните резултати също може да се окажат нетрайни спрямо някакви други неща. Просто зависи в какви мащаби гледаш. И така нататък - до безкрай. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Влад написа:
Мнемозина написа:...Мисля си колко е хубаво това, че нестабилното е нетрайно и временно, а постоянното е упорито и не се предава...
Аз мислех към трета страница да се включа, но...:-)
Наскоро имах повод да се замисля за трайните и нетрайните неща...
Като минеш 40-те ... градуса, а пък най-вече като (ако!) се върнеш оттам, започваш да мислиш в едни съвсем простички категории...
(надявам се твоята тема да не е по подобен повод!)
Та, аз мисля, че по-трайни са по-простите неща - ентропия, какво да се прави!
Едно много старо, но винаги много ме е радвало(сори, ако го знаете наизуст!):
...
Да, знам го това и винаги съм се чудила що професорът е точно по философия. :lol:

Простичките категории са само опори и ориентири. Но не по-малко важни са връзките между тях.
Това е, което не харесвам твърде в горния пример - нещата се насипват в някакъв съд и важното е да има място, но как стоят едно спрямо друго и спояват ли се - не става ясно.
Докато не стане въпрос за бирата, разбира се. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:Понякога човек без да иска се връща назад. И вижда какво е било, примерно, точно преди година. Или две, или повече... Свързваме го обикновено с празници това, но то не се случва само при тях.
Когато е като празник, това връщане означава "има неща, които не изчезват, не се променят в основата си, те съществуват независимо от изтичането на времето".

Мисля си колко е хубаво това, че нестабилното е нетрайно и временно, а постоянното е упорито и не се предава.
Това е, което ни се иска. Но дали е така? Трайните неща в живота ни, не винаги са повод за празници. И не всички празници, които честваме са по повод на нещо, останало трайно в живота ни.
Аз, например, празнувам 24 май. Пък на...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа: Това е, което ни се иска. Но дали е така? Трайните неща в живота ни, не винаги са повод за празници. И не всички празници, които честваме са по повод на нещо, останало трайно в живота ни.
Трайните неща в живота ни не винаги са повод за празници, да, но това би могло да бъде определено и като грешка, като неосъзнаването им.
И точно с 24 май е пример, който посегнах да дам по-горе и се спрях - именно защото с българските ни празници е много сложно напоследък. Защото 24 май изглежда като да не е останал трайно в живота ни като нация, днес така изглежда - но се оказва, че е едни от най-съкровените за много (днес) отделни хора.

А за това какво ни се иска и дали е така - пак зависи.
Нищо не пречи човек да се изненада и да се зарадва, когато се окаже така, както му се иска. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Green Light написа:
Мнемозина написа:Понякога човек без да иска се връща назад. И вижда какво е било, примерно, точно преди година. Или две, или повече... Свързваме го обикновено с празници това, но то не се случва само при тях.

Това е, което ни се иска. Но дали е така? Трайните неща в живота ни, не винаги са повод за празници. И не всички празници, които честваме са по повод на нещо, останало трайно в живота ни.

:lol: тази тема ми се видя много забавно четиво, ма то защото сигурно на мен нещо ми има. например :grin:

:blum: 24-ти нямаше ли общо със запетайките
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Semiramis написа:
:blum: 24-ти нямаше ли общо със запетайките
Не! Запетайките са измислени малко по-късно, на 25-ти или 26-ти може би...:roll:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

хаха
вярно
:lol:
и си заминават първи

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Semiramis написа: и си заминават първи
с буквичките "ч" и "ш".
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Semiramis написа: и си заминават първи
с буквичките "ч" и "ш".
Ей, чшшшшш, алоооооу!
Хулигани такива!
Хич даже и не из,чезват, ами все пове,че ще стават запетайките. :grin:

И си пиете тук съботните кафета тайно от мен, нали? :mad:
Panta rhei...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Мнемозина написа:
А,:blink::shocked: ма ти сега ли идваш

Аз пия второ. На работа съм и изядох маса сладки и бисквити покрай задушница
Шефа черпи и по един бАмбОн за РД.

Пихме и ЧВ (рано зутрин:lol::grin::shy:)

Сага, както казах, пия второто кафе:winkw:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:
Мнемозина написа:

Че кога да дойда? :blum:
Не знам защо, обаче съботните сутрини напоследък никак не са ми като за дълго и мързеливо пиене на кафе. Все нещо с прибежки се получава... :lol:
Panta rhei...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнемозина написа: Не знам защо, обаче съботните сутрини напоследък никак не са ми като за дълго и мързеливо пиене на кафе. Все нещо с прибежки се получава... :lol:
Ааа, не трябва така
губи се сладосттЪт:winkw:
Бавно, спокойно
по възможност по халат и чехли
На топличко
може и пред компа с някой приятел

Вчера четох, че нета по-скоро помагал на социалния живот:winkw: на индивида
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Което пък ме насочва към следния въпрос

Е ли нашият клуб някакъв вид социална мрежа
и каква по-точно се явява
Може би от старомодните:blink:
Изображение

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:
Мнемозина написа: Не знам защо, обаче съботните сутрини напоследък никак не са ми като за дълго и мързеливо пиене на кафе. Все нещо с прибежки се получава... :lol:
Ааа, не трябва така
губи се сладосттЪт:winkw:
Бавно, спокойно
по възможност по халат и чехли
На топличко
може и пред компа с някой приятел

Вчера четох, че нета по-скоро помагал на социалния живот:winkw: на индивида
Ми не трябва така, и аз тъй казвам, обаче не ме слушат... :lol:

Ама сериозно? :shocked: Да не повярваш направо, при всичките обратни теории за същото... :grin:
Panta rhei...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Мнемозина написа: Ей, чшшшшш, алоооооу!
:rotfl24: задавих се /с второто кафе и аз/

Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

frisky lioness написа:Вчера четох, че нета по-скоро помагал на социалния живот:winkw: на индивида
:lol: това в нета го чете, нали
:blum:
Последно промяна от Semiramis на 07.11.09, 12:15, променено общо 1 път.

Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

frisky lioness написа:
Мнемозина написа:

:lol: няма ли по-рано да ви пусне тоя човек?
още можеш да се включиш по пантофи в следобедното пиене. на кафе.

:blink: :? аз чета едни неща за Посттравматичното стресово разстройство, дълга и широка защо. и ще продължа няколко дни така. Мисля, че ще ми трябва социална помощ по някое време. НетОвска :lol:

Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Semiramis написа: :blink: :? аз чета едни неща за Посттравматичното стресово разстройство, дълга и широка защо. и ще продължа няколко дни така. Мисля, че ще ми трябва социална помощ по някое време. НетОвска :lol:
:kiss: :friends:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Semiramis написа:
Мнемозина написа: Ей, чшшшшш, алоооооу!
:rotfl24: задавих се /с второто кафе и аз/
:shy:
Даже нетът ми се възмути и спря, та бях обезмрежена. Или десоциализирана.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:Което пък ме насочва към следния въпрос

Е ли нашият клуб някакъв вид социална мрежа
и каква по-точно се явява
Може би от старомодните:blink:
Аз изобщо не знам какво разбират под социална мрежа, да си призная. В смисъл... то може да значи всичко, в това число и роднинските мрежи. :grin:
Panta rhei...
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Semiramis написа:
frisky lioness написа:Вчера четох, че нета по-скоро помагал на социалния живот:winkw: на индивида
:secret:
Изображение

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Semiramis написа:
:blink: :? аз чета едни неща за Посттравматичното стресово разстройство, дълга и широка защо. и ще продължа няколко дни така. Мисля, че ще ми трябва социална помощ по някое време. НетОвска :lol:
Помощи подсигуряваме всякакви.

НАтовски, нЕтовски....
всичко по избор и според предпочитанията:winkw:

Освен това "клиниката" работи 24 часа в денонощието

Моята смяна изтича след 20 минути, но при всички положения някой от колегите ще поеме нуждаещите се:cool: :doktorka:
Изображение

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

frisky lioness написа:
Semiramis написа:
:secret:
Там си го чела!
Във вестника пише обратното. :grin:
Panta rhei...
Публикувай отговор