Още един носи буквари на Господ:crying:
Както бе казано, непознатият наред с всеки "обяд от сънищата" е вписвал в корабния дневник и обозначенията за това къде се намира в момента корабът. Трябва да се знае, че той е нанасял тези данни в небесната карта, която бе подвързана към корабния дневник. Тази карта е отпечатана в Базел 1882 година. На нея съзвездията са обозначени по обичайния начин. До тях, със зелена писалка, с която беше записвал и начините за приготвяне на обядите, непознатият беше добавил следната бележка:
"Звездите на небето пишат свята книга. Тази свята книга прочел Хермес. И това е неговият прочит на картата небесна..."
След това с ръка са нанесени допълненията в напечатаната карта на небето. Със зелена писалка същата ръка е разделила допълнително по друг начин небето и другояче е оградила съзвездията. Според тези изменения звездите в областта на Сатурн са в три групи. Едното съзвездие представя младеж с вълшебна палка, на чийто връх е най-блестящата звезда в тази част на небето. Втората констелация представя пустинник с фенер в ръце. От фенера блестят звездички. Третата група звезди в областта на Сатурн представя падналия ангел, който повлича след себе си в пропастта мъжа и жената (в бялото поле на това място е написано: "Тежко и горко на кораба, който трябва да се управлява по това дяволско съзвездие!"). По-нататък в небесната карта са вписани и в белите полета обяснени и редица други констелации, онези в областта на Венера, Меркурий, Юпитер, Марс и т.н. На небето можеше да се прочете къде звездите оформят любовници, къде е колелото на щастието или пък знакът на Хермес ("това, което е долу, то е и горе"). Това е Хермесовият подпис на небето, който може да се намери в зоната на Меркурий... А на Земята, този прочит на святата небесна книга разнасят и тълкуват циганите, хвърляйки своите таро карти, които не могат никога да бъдат разбрани, ако не се знае, че всяка от тях е една група звезди в Хермесовата небесна карта...
Най-интересното за нас е, че в небесната карта непознатият е записал и пътя, по който се е движил неговият кораб. Този път се прекъсва в момента, когато корабът "Исидор" навлязъл в зоната на Сатурн
Из "Кутия за писане"
При следващата вижданка ще взема да ти донеса "Последна любов в Цариград".Мнемозина написа:
Светла му памет!
Само Хазарския речник съм чела от него. И понеже страшно ми хареса, така и не потърсих нищо друго.
Май е време да поправя тази грешка.
Аз с Павич като с Орхан Памук - без едно мога, ама само с едно - не.
- Green Light
Шшшшт, тихо!Green Light написа:Ред не съм прочел.
Както почти всеки път, като чета почти безобидна и последващите ви коментари, се чувствам затъпяващ, изоставил се и малко пън. Дано наваксам някой ден.
Бог да го прости! Непознат ми е, но смъртта му не означава, че няма да се запознаем.
До вчера мислех, че отдавна не е жив...
Panta rhei...
Ти сигурно знаеш куп други неща, за които аз дори не подозирам.Green Light написа:Ред не съм прочел.
Както почти всеки път, като чета почти безобидна и последващите ви коментари, се чувствам затъпяващ, изоставил се и малко пън. Дано наваксам някой ден.
Бог да го прости! Непознат ми е, но смъртта му не означава, че няма да се запознаем.
Имам си десетина автори - Павич е един от тях - които са си истинско откритие, когато отваряш книгите им за първи път. И тези, които досега не са попадали на тях са си за завиждане.
Останала съм с вЧепетление, че харесваш Маркес - предполагам тогава и Павич ще ти пареса.