Из "Кутия за писане"

Все същите
annonymus

Из "Кутия за писане"

Мнение от annonymus »

Още един носи буквари на Господ:crying:

Както бе казано, непознатият наред с всеки "обяд от сънищата" е вписвал в корабния дневник и обозначенията за това къде се намира в момента корабът. Трябва да се знае, че той е нанасял тези данни в небесната карта, която бе подвързана към корабния дневник. Тази карта е отпечатана в Базел 1882 година. На нея съзвездията са обозначени по обичайния начин. До тях, със зелена писалка, с която беше записвал и начините за приготвяне на обядите, непознатият беше добавил следната бележка:

"Звездите на небето пишат свята книга. Тази свята книга прочел Хермес. И това е неговият прочит на картата небесна..."

След това с ръка са нанесени допълненията в напечатаната карта на небето. Със зелена писалка същата ръка е разделила допълнително по друг начин небето и другояче е оградила съзвездията. Според тези изменения звездите в областта на Сатурн са в три групи. Едното съзвездие представя младеж с вълшебна палка, на чийто връх е най-блестящата звезда в тази част на небето. Втората констелация представя пустинник с фенер в ръце. От фенера блестят звездички. Третата група звезди в областта на Сатурн представя падналия ангел, който повлича след себе си в пропастта мъжа и жената (в бялото поле на това място е написано: "Тежко и горко на кораба, който трябва да се управлява по това дяволско съзвездие!"). По-нататък в небесната карта са вписани и в белите полета обяснени и редица други констелации, онези в областта на Венера, Меркурий, Юпитер, Марс и т.н. На небето можеше да се прочете къде звездите оформят любовници, къде е колелото на щастието или пък знакът на Хермес ("това, което е долу, то е и горе"). Това е Хермесовият подпис на небето, който може да се намери в зоната на Меркурий... А на Земята, този прочит на святата небесна книга разнасят и тълкуват циганите, хвърляйки своите таро карти, които не могат никога да бъдат разбрани, ако не се знае, че всяка от тях е една група звезди в Хермесовата небесна карта...

Най-интересното за нас е, че в небесната карта непознатият е записал и пътя, по който се е движил неговият кораб. Този път се прекъсва в момента, когато корабът "Исидор" навлязъл в зоната на Сатурн
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

:crying:

Светла му памет!

Само Хазарския речник съм чела от него. И понеже страшно ми хареса, така и не потърсих нищо друго.
Май е време да поправя тази грешка.
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа::crying:

Светла му памет!

Само Хазарския речник съм чела от него. И понеже страшно ми хареса, така и не потърсих нищо друго.
Май е време да поправя тази грешка.
При следващата вижданка ще взема да ти донеса "Последна любов в Цариград".
Аз с Павич като с Орхан Памук - без едно мога, ама само с едно - не.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

О, донеси, моля! И аз имам да ти нося нещо, помня.

Много странно, аз съм наобратно с точно тези двамата. Изяждам едно и после ме е страх да посегна към друго.
Много са им плътни световете, сигурно затова.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Ред не съм прочел.
Както почти всеки път, като чета почти безобидна и последващите ви коментари, се чувствам затъпяващ, изоставил се и малко пън. Дано наваксам някой ден.
Бог да го прости! Непознат ми е, но смъртта му не означава, че няма да се запознаем.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Ред не съм прочел.
Както почти всеки път, като чета почти безобидна и последващите ви коментари, се чувствам затъпяващ, изоставил се и малко пън. Дано наваксам някой ден.
Бог да го прости! Непознат ми е, но смъртта му не означава, че няма да се запознаем.
Шшшшт, тихо!
До вчера мислех, че отдавна не е жив... :shy:
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Green Light написа:Ред не съм прочел.
Ти сигурно знаеш куп други неща, за които аз дори не подозирам.

Имам си десетина автори - Павич е един от тях - които са си истинско откритие, когато отваряш книгите им за първи път. И тези, които досега не са попадали на тях са си за завиждане.

Останала съм с вЧепетление, че харесваш Маркес - предполагам тогава и Павич ще ти пареса.
Публикувай отговор