Имат ли граници нахалството и търпението?

Все същите
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Имат ли граници нахалството и търпението?

Мнение от Stranniche »

С въвеждането на реформата в здравеопазването от 2011-та година около два милиона работещи ще трябва да се осигуряват задължително допълнително с още два процента здравна вноска в частен здравноосигурителен фонд.
news.ibox.bg/news/id_800863385

:shocked: :twak: :huhthink:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Re: Имат ли граници нахалството и търпението?

Мнение от Kent »

Stranniche написа:
С въвеждането на реформата в здравеопазването от 2011-та година около два милиона работещи ще трябва да се осигуряват задължително допълнително с още два процента здравна вноска в частен здравноосигурителен фонд.

споко, 2012 ше се изплатят дивидентите на сички
ако нямаш такива Странниче
ила на гости
на 43,14,46.84 N , 26,51,04.01 E
то няма да има спътници че да те водят
ама да дам ли линк към тея безценни топографски карти на България и сие
от генералния щаб на съветската армия чофнати навремето:-)
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

имат! но някой трябва да ги определи тези граници, ако трябва със сила!
а здравните осигуровки в България са смешни и затова всички си плащат на ръка :mad:
добро е това решение, а дали в частни фондове или не, не съм сигурна, но се предполага, че по добре ще се управляват парите, защо пък да не се опита?
Блажени са бедните духом
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Не.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

БоЕВ написа:Не.
ко не бе, нямат граница или нищеш линка, ако ни съм го пускал тука де преди, за специални ценители пращам и диск:-)
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

е айде ти пък сега Боев!
с това не може да убиеш надеждите на цялото човечество!:shocked:
повече думи 'кажи' моля
Блажени са бедните духом
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

"не"

е напълно достатъчен отговор

и верен, уви
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Remmivs написа:"не"

и верен, уви
има още един... на китайски "му" е още по-пълно отрицание от нашето "не"...
просто при нас няма толкова пълно отрицание...

та в дадения случай, може само да се допълни отговора на Боев - "му" (ама на китайски, щото на бългасрки звучи някак...)
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

трябва да се плащаааааааааааа нон стоп
:cool:
Quasi Universal Intergalactic Denomination

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
annonymus

Re: Имат ли граници нахалството и търпението?

Мнение от annonymus »

Stranniche написа:

В момента ДЪРЖАВНАТА НЗОК не ми осигурява необходимите услуги.
Аз ходя на лекар много рядко - средно веднаж годишно. Дори не сам си избрала личен лекар. Само като си помисля за одисеята за получаване на направление, прелгед, висене, бумащина и т.н. - свят ми се завива и предпочитам да си платя. Още повече, че така ще получа по-добра услуга.
Глупаво е, защото плащам осигуровки, но реално не се възползвам нещо срещу дадените от мен пари.
Но пък като знам какво ще ми предложат - тц, благодаря!
Ако частния фонд ми осигури качество, равно на плащаните пари - предпочитам да си плащам.
Въпроса е доколко тези частни фондове ще се управляват добре.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

добре дошли в думукрацията и свободните пазари
здравето е стока
честито
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Remmivs написа:добре дошли в думукрацията и свободните пазари
здравето е стока
честито
Като е стока да престанад да ни занимават с възвишеностттта на лекарската професия, хипокрИтови клетви и прочее. Да се обявят като едни търговци и толку. Аман

"Да не допуснем нито един пациент да умре без лекарска помощ"
:grin:
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа:добре дошли в думукрацията и свободните пазари
здравето е стока
честито
Всичко е стока.
Предпочитам да има ясни правила. И да се спазват, разбира се.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Каквито и пари да се наливат в здравеопазване(и където и да е) всичко ще изтича докато не се отсее зърното от плявата. Как според заплата се разбира кой лекар е квалифициран, в течение с новостите, работи съвестно с пациентите си и прави всичко по силите си за да помага и кой не прави това. Защо добрия лекар ще е защитен толкова колкото пияния си нонстоп колега.
Трябва да се затворят болници и да се съкратят лекари. А НЗОК не знам какво трябва да се направи. Предполагам да се уволни 30% от състава и заради корупция. (точно същото бих написал за ДФЗ) Тогава чак да се мисли за увеличаване на приходите.
А здравето не е стока, брато. Струва пари здравето в сбъркания ни свят, но няма човек, който да смята за собственото си тяло, че е стока.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Gaspode написа:Като е стока да престанад да ни занимават с възвишеностттта на лекарската професия, хипокрИтови клетви и прочее. Да се обявят като едни търговци и толку. Аман

"Да не допуснем нито един пациент да умре без лекарска помощ"
:grin:
вие днес всички сте буквалисти май
не закусвате ли бе егатиму
не е стока
но е
да ни е жива и здрава риформата
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:А здравето не е стока, брато. Струва пари здравето в сбъркания ни свят, но няма човек, който да смята за собственото си тяло, че е стока.
Да, не е. Това исках да кажа, но ми умрЕ сарказмот.
И има, не се прав. Разходи се по околомръсното...:blum:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Remmivs написа: вие днес всички сте буквалисти май
не е стока
но е
Буквалисти сме, щото на един кат` теб, дето го казва съркастично, има хиляди-маса-народ, дето го приемат буквално. Пък нали знайш - повтори една лъжа 100 пъти и тя става истина.
Частно здравеопРазване е точно пример за пари-(лиспа на) здраве-пари прим

Здравеопазването според мен трябва да е държавно. Една от услугите, които държавата предлага на гражданите си. Както полицията. Представи си частен КАТ :grin:

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Сега се зачетох малко повече по темата.
Искам да съм частен фонд... вижте там как може да се уреди :grin:

Болните ще се лекуват от НЗОК, а здравите - от частни фондове - в-к "Сега"

annonymus

Мнение от annonymus »

Gaspode написа:
Remmivs написа: вие днес всички сте буквалисти май
не е стока
но е
Буквалисти сме, щото на един кат` теб, дето го казва съркастично, има хиляди-маса-народ, дето го приемат буквално. Пък нали знайш - повтори една лъжа 100 пъти и тя става истина.
Частно здравеопРазване е точно пример за пари-(лиспа на) здраве-пари прим

Здравеопазването според мен трябва да е държавно. Една от услугите, които държавата предлага на гражданите си. Както полицията. Представи си частен КАТ :grin:
КАТ е система за контрол в основата си и като такава не може да бъде частна или да има алтернативи.
Все едно частен съд.

Здравеопазването и сега е държавно.
Ти вероятно имаш предвид, че искаш да е безплатно. Или да плащаш жълти стотинки за него (във вид на данъци), както и за образованието.
Да де, ама срещу това не можеш да получиш качествена услуга.
Щото и добрата апаратура струва пари, и обучението на лекарите струва пари, и модерните блоници струват пари.
Кой според теб да ги финансира?
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

pocti_bezobidna написа: КАТ е система за контрол в основата си и като такава не може да бъде частна или да има алтернативи.
Все едно частен съд.

Здравеопазването и сега е държавно.
Ти вероятно имаш предвид, че искаш да е безплатно. Или да плащаш жълти стотинки за него (във вид на данъци), както и за образованието.
Да де, ама срещу това не можеш да получиш качествена услуга.
Щото и добрата апаратура струва пари, и обучението на лекарите струва пари, и модерните блоници струват пари.
Дай да видим жълтите стотинки, става ли? В момента здравната осигуровка е 8%. При средна заплата 600лв за страната и население от 7 млн да кажем това означава 4,032,000,000 лева годишно в касата. Да кажем, че има 1 лекар на 500 човека от населението на наш`та родина. Това прави 288000 лв на лекар за година. Като махнем 88000 лв за заплата на лекаря (надявам се не обиждам някой лекар с тази ниска цифра - предлагам я само за целите на примера), остават 200 000 лв годишно заиздръжка на болниците, за ремонти, строителство, апаратура и прочее. Ако така цифрата е неясна, нека я видим в цялост - 2,800,000,000 - не малко пари.
Сметката, разбира се, не е вярна. Защото държавата не плаща за осигуряваните от нея лица пълната вноска. Защото... абе по куп причини. Но въпреки това в здравната система влизат не малко пари. Аз, например, не съм убеден, че те се управляват добре. Примери със сгради и коли за НЗОК имаше и все още има.
Та нека бъдат така добри преди да искат увеличаване на вноската да ни убедят, че парите НАИСТИНА са недостатъчни.
Здравеопазването има и още една страна - социална. За мен е ясно, че не мога да си позволя да плащам за наистина скъпите операции, лечения и прочее. Затова е и тази система, ако правилно се сещам - плащат всички, ползват тези, които имат нужда. Нямам проблем с това. Дай боже никога да не опирам до лекари и нека други ползват парите, които аз съм внесъл.

Другият начин за финансиране е чисто пазарен - никакви вноски, плащаш на касата при нужда. Както е за сиренето. Тогава, обаче, никой няма да може да си позволи лечение според мен. Това ли е твоята идея?

Миксът между двете системи според мен е пълна глупост. Частните фондове са си чисто и просто начин за крадене на пари. При това сигурни пари, задължително изземвани от всеки работещ.

annonymus

Мнение от annonymus »

Gaspode написа: Дай да видим жълтите стотинки, става ли? В момента здравната осигуровка е 8%. При средна заплата 600лв за страната и население от 7 млн да кажем това означава 4,032,000,000 лева годишно в касата. Да кажем, че има 1 лекар на 500 човека от населението на наш`та родина. Това прави 288000 лв на лекар за година. Като махнем 88000 лв за заплата на лекаря (надявам се не обиждам някой лекар с тази ниска цифра - предлагам я само за целите на примера), остават 200 000 лв годишно заиздръжка на болниците, за ремонти, строителство, апаратура и прочее. Ако така цифрата е неясна, нека я видим в цялост - 2,800,000,000 - не малко пари.
Сметката, разбира се, не е вярна. Защото държавата не плаща за осигуряваните от нея лица пълната вноска. Защото... абе по куп причини. Но въпреки това в здравната система влизат не малко пари. Аз, например, не съм убеден, че те се управляват добре. Примери със сгради и коли за НЗОК имаше и все още има.
Та нека бъдат така добри преди да искат увеличаване на вноската да ни убедят, че парите НАИСТИНА са недостатъчни.
Здравеопазването има и още една страна - социална. За мен е ясно, че не мога да си позволя да плащам за наистина скъпите операции, лечения и прочее. Затова е и тази система, ако правилно се сещам - плащат всички, ползват тези, които имат нужда. Нямам проблем с това. Дай боже никога да не опирам до лекари и нека други ползват парите, които аз съм внесъл.

Другият начин за финансиране е чисто пазарен - никакви вноски, плащаш на касата при нужда. Както е за сиренето. Тогава, обаче, никой няма да може да си позволи лечение според мен. Това ли е твоята идея?

Миксът между двете системи според мен е пълна глупост. Частните фондове са си чисто и просто начин за крадене на пари. При това сигурни пари, задължително изземвани от всеки работещ.
Сметакта изобщо не е вярна. Първо - не може и дума да става за 7млн. осигурени. Второ - малък е проценат на тези, които се осигуряват на реална, а не на минимална заплата - и държавата (органите за контрол) е склонна да си затваря очите, защото това е в помощ набизнеса, разбираш ли, щото му остават повече свободни кинти за инвестиране и създаване на работни места - дрън-дрън.
Тия пари, дето влизат - що нещо отива за издръжка на административиня апарат на въпросната каса?
После идват колите, сградите и корупцията.

Ако частният фонд се стопанисва добре, аз искавм да си вкарвам парите в него и да получавам свястна услуга. Но ако ще плащам на частен - що трябва да кихам и на държавата?
Сегашната система не ме устройва - плащам нещо, което няма да ползвам по презумпция.
annonymus

Мнение от annonymus »

Gaspode написа:
Хм. Идеята ми е да може да се избира - държавен или частен фонд.
И на двете места плащаш. Тоест - или на едното, или на другото. И всеки си избира къде да внася по джоба си. Ако внасяш повече - по-добро качество на услугата. Ако внасяш по-малко - разчиташ на социалните функции на държавата.

Най-добре е разбира се изобщо да не опираш до кинтите, които си внесъл.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

отиваш на информацията и ти дават менюто:cool:
и числа числа ........
всичко у кинти
ако имаш кинти кеш плащаш
ако нямаш има банкомат
има и банков клон
ако нямаш кинти теглиш заем директно у банковия клон
и се лекуваш
иначе
умираш
едни умират като хора а други мрат като кучета

останалото е чикиджииница и бла бла бла
:cool:

„Не може нации, които се напиват с бира, да дават акъл на нации, които изтрезняват с бира!“
Аватар
Глас в пустиня

Кент написа:
ко не бе, нямат граница или нищеш линка, ако ни съм го пускал тука де преди, за специални ценители пращам и диск:-)
Не-то е за границите, а диска евентуално би ме заинтересувал, ако не прецениш, че би могъл да бъде използван за офанзива на райх-а.
Аватар
Глас в пустиня

Sweety написа:
е айде ти пък сега Боев!
с това не може да убиеш надеждите на цялото човечество!:shocked:
повече думи 'кажи' моля
Колко повече?
Аватар
Глас в пустиня

сър Айвънхоу написа:
има още един... на китайски "му" е още по-пълно отрицание от нашето "не"...
...)
Така е! Чувал съм за това, целият израз, обаче, започва с "мама" и завършва на "стара"
Аватар
Глас в пустиня

pocti_bezobidna написа: КАТ е система за контрол в основата си и като такава не може да бъде частна или да има алтернативи.
"Агенти на короната" не бяха ли контролен орган(по митниците) частен при това!
pocti_bezobidna написа:Все едно частен съд.
Частен съдия изпълнител - как ти звучи?
pocti_bezobidna написа: Щото и добрата апаратура струва пари, и обучението на лекарите струва пари, и модерните блоници струват пари.
А мислиш ли, че НЗОК финансира точно това?
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Remmivs написа:"не"

и верен, уви
...жалко, че мислиш така :(
и както чета и много други
ахххх:(
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

сър Айвънхоу написа:има още един... на китайски "му" е още по-пълно отрицание от нашето "не"...
просто при нас няма толкова пълно отрицание...

та в дадения случай, може само да се допълни отговора на Боев - "му" (ама на китайски, щото на бългасрки звучи някак...)
а има граница отрицанието?!!!
Блажени са бедните духом
І

Мнение от І »

Да.
Винаги има.
Единствените безгранични са глупостта и вселената. За второто май доста хора се съмняват. :lol:
Хора разни, различни прагове на чувствителност. И за различни неща прагове.
И разликата от "тук" до "там" може да се мери с метрични, имперски или румънски мерни единици /да не пропуснем треднда и на "трънската банка" :winkw: /.
Всеки израства до границите на своята некомпетентност в живота и от там нататък започва да взима емоционални решения, вместо прагматични. Не знам дали е за добро или зло.
Нито знам дали търпимостта или границите са всъщност добро или зло, тъй като са философски понятия.
Единствената правда, търпимост и граници са тези, дето ние си поставяме. И те са ни репера за сравнение с околният свят. И те със сигурност не съвпадат много с тези на околните.
Ако са вътрешна убеденост- ок! Ако са натрапени...било от лидери, било от общество, било от обстоятелства, но не са наша вътрешна убеденост, е те тогава се появява оня антагонизъм.
И почваме да се питаме. Щот в инаквия случай знаеме точно де е границата на търпимост.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Тази здравна реформа в България трябва да започне вече! Доколкото познавам системата, проблемите около нея са толкова много, че всяко действие (реформа), макар и да не е най-доброто, е по- по- по-добро от всяко бездействие (говорене; умуване).
Втора ЗОКаса ли, Частни здравноосигурителни фондове ли ще има, приватизирани болници, закрити болници, съкратен персонал и т.н. Изберете едно, две или три или всички. Пак е по-добре от нищо и всяко отлагане ще донесе само още проблеми и задълбочаване на вече появили те се.
Преди 2-3 години, шефката ми (шеф на Клиника в болница), с приличен и достатъчен партиен бекграунд и нетуъркинг ( :winkw:), ни убеждаваше, че турците били тези дето 'не давали' да се повишават здравните такси и спъвали реформата, а пък социалистите много искали, те били наясно, че трябва да се направи нещо, ама турците не давали!
Сега има правителство на Герб. Значи проблема с турците дето не давали, го няма вече, нали?

Обаче от това което прочетох тука в 3о4о се оказва, че 3о4овците са новите турци! Така ми изглежда на мене :(
И не е от значение дали са старите турци, новите турци, 3о4овци или капиталисти, или самите доктори са против, а че все някой е против против тая здравна реформа.
Цялата философия на публично финасираните здравни ситеми (както знаете!) е Принципа на Солидарност.
Дали ще сте солидарни с някой безработен, или дете, или сакат в публичната каса, или сте солидарни с някой богаташ в частен фонд не е най-важно, а е само въпрос на шанс и избор. Важното е, че ТРЯБВА да сте солидарни с някого.

А тука като гледам всеки сам иска да си се оправя и да се организира за каквото и да е. Е няма как да стане.

Хубаво е, че всякакви идеи имате, ама поне едно нещо можете да направите за тази здравна система. Следващият път като отидете на доктор, не давайте пари на ръка, или пък плащане на каса за избор на екип, или дори на тези в Пирогов, щото сте си изкарали акъла, като си е счупило ръката детето ви!

И (си) плащайте осигуровките върху всичките (или повечето) пари дето ги изкарвате/плащате!

Ако искаме здравеопазване с по-добро качество, ще трябва да платим повече пари.
И нищо добро няма да излезе ако продължаваме да спорим кое трябва да е първо: реформата или по-високи здравни осигуровки?
кокошката или яйцето?

Има граница търпението ви! Начертайте я с клечка СЕГА. Просто е и е възможно!

Успех на всички желая!
Блажени са бедните духом
І

Мнение от І »

Sweety написа:осигуровките върху всичките
Всичко, което е станало задължително в тая държава е направено за да се краде от него. Почвайки от ДДС-то на Костовия и завършвайки с винетките.
Принудиха ме "доброволно" е принцип още от социализма и скоро няма да се отмени.
Няма кой да познава обратният вариант и няма и политическа воля да го познава /еле па приложи/.
Просто взеха най-лошото за нас и от двете системи, а за себе си най-печелившото /и задължително/ от 2-те системи.
Хау.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Факт е, че в много страни има това така наречено здължителни допълнителни вноски в частен фонд. Плащаш в държавния/публичния и доплщаш в частния. Много частни компании задължават хората си да се осигуряват допълнително и срещу 10-20 единици валута месечно, можеш да си направиш и магнитен резонанс на коляното, без да чакаш 3-4 месеца, ако си го навехнал докато си играл скуош и ти е отекло. :-)
И в България го има това сега и хората, които се ползват от услугите предлагани от частните здравни фондове са доволни от него.
Аз се чудя защо все си мислим, че някой наш зъл корумпиран политик, независимо от коя партия, го е измислил това с единствената мисъл да краде пари. Здравните системи, в който се позволява частни pro-profit фондове са нещо , което е измислено отдавна и работи.
Блажени са бедните духом
І

Мнение от І »

Sweety написа: Аз се чудя защо все си мислим, че някой наш зъл корумпиран политик, независимо от коя партия, го е измислил това с единствената мисъл да краде пари. Здравните системи, в който се позволява частни pro-profit фондове са нещо , което е измислено отдавна и работи.
Къде?
Проблема не е в идеята, а в реализацията.
Иначе и аз подкрепям идеята за социализма. Ама у Финландия. "Справедливост, равенство, братство". За друго не щъ и да се боря. Иначе едва ли би срещнала оная тема "Благотворителност" у 3о4оландия. Е тя е тук, щото ние сме такива, но искаме справедливо /според нашите виждания/ да се отсее. И да не ходят некви 50% от даденото за шибаната държава или за още по-шибаните жисием оператори.
Тук де видя нещо реализирано кат хората? А ти що избЕга?! Щот са го реализирали ли?! Или щот..са реализирали приходи. На наш гръб.
А ние го духаме.
На зла държава- зъл данъкоплатец. А после естествено всички вкупом го духаме.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Sweety написа:Тази здравна реформа в България трябва да започне вече! Доколкото познавам системата, проблемите около нея са толкова много, че всяко действие (реформа), макар и да не е най-доброто, е по- по- по-добро от всяко бездействие (говорене; умуване).
Втора ЗОКаса ли, Частни здравноосигурителни фондове ли ще има, приватизирани болници, закрити болници, съкратен персонал и т.н. Изберете едно, две или три или всички. Пак е по-добре от нищо и всяко отлагане ще донесе само още проблеми и задълбочаване на вече появили те се.
Преди 2-3 години, шефката ми (шеф на Клиника в болница), с приличен и достатъчен партиен бекграунд и нетуъркинг ( :winkw:), ни убеждаваше, че турците били тези дето 'не давали' да се повишават здравните такси и спъвали реформата, а пък социалистите много искали, те били наясно, че трябва да се направи нещо, ама турците не давали!
Сега има правителство на Герб. Значи проблема с турците дето не давали, го няма вече, нали?

Обаче от това което прочетох тука в 3о4о се оказва, че 3о4овците са новите турци! Така ми изглежда на мене :(
И не е от значение дали са старите турци, новите турци, 3о4овци или капиталисти, или самите доктори са против, а че все някой е против против тая здравна реформа.
Цялата философия на публично финасираните здравни ситеми (както знаете!) е Принципа на Солидарност.
Дали ще сте солидарни с някой безработен, или дете, или сакат в публичната каса, или сте солидарни с някой богаташ в частен фонд не е най-важно, а е само въпрос на шанс и избор. Важното е, че ТРЯБВА да сте солидарни с някого.

А тука като гледам всеки сам иска да си се оправя и да се организира за каквото и да е. Е няма как да стане.

Хубаво е, че всякакви идеи имате, ама поне едно нещо можете да направите за тази здравна система. Следващият път като отидете на доктор, не давайте пари на ръка, или пък плащане на каса за избор на екип, или дори на тези в Пирогов, щото сте си изкарали акъла, като си е счупило ръката детето ви!

И (си) плащайте осигуровките върху всичките (или повечето) пари дето ги изкарвате/плащате!

Ако искаме здравеопазване с по-добро качество, ще трябва да платим повече пари.
И нищо добро няма да излезе ако продължаваме да спорим кое трябва да е първо: реформата или по-високи здравни осигуровки?
кокошката или яйцето?

Има граница търпението ви! Начертайте я с клечка СЕГА. Просто е и е възможно!

Успех на всички желая!
Реформа заради самата реформа е пълна глупост. Това, че сега е зле не означава, че каквото и да се направи ще стане по-добре. Щансовете са поне равни да стане по-зле. Та ако ще е реформа, нека да е смислена. Всичко друго е въздух под налягане.

Солидарност в богаташ в частен фонд, който има за цел да реализира печалба? Е те тАва ако ми го обясниш как ще се случи...
И не е вярно, че всеки иска сам да се оправя. Напротив - точно за това писах нагоре, че ако трябва сам да си платиш за лечението вероятно повечето ще си умрат без лекарска помощ (което не трябва да се допуска :) ). Именно солидарността е важна. А не деленето. За да има солидарност трябва всичко да отива на едно място. Иначе се получава, че бедните са солидарни с бедни и нивото на здравеопазване, което могат да си позволят, е ниско. А богатите пак са си в клубче. Та къде е таз твоя солидарност с богаташ в частен фонд? Сори, перкалих с многословието тук, няма да се повтаря.

Искам здравеопазване с добро качество. Плащам си върху пълната заплата осигуровките. Ако са необходими, ама наистина необходими повече пари, и ако виждам ефекта от даването на повече пари, няма да съм против да ги давам. Нека, обаче, да ме убедят. Нека покажат как и за какво се харчат парите, които се събират в момента. Нека орежат ненужните разходи. Да направят всичко възможно в рамките на тези пари, които сега даваме. Пък после, съвсем обосновано, могат да искат повече пари. И никой няма да има основание да откаже.

Та ако някое от горните ми изМазвания ме класифицира като турчин - ми да идва Боев да ми реже главата :grin:
Поне по рАкия ще пийнем ако не друго :grin:

annonymus

Мнение от annonymus »

МЪЖжжж написа: На зла държава- зъл данъкоплатец. А после естествено всички вкупом го духаме.
Духаме, щото подхожгдаме с идеята, че на Държавата не трябва да се дава, щото х, у, и z ще направят милиони на наш гръб.
И гледаме всячески да скатаем по нещо - я от данъци, я от осигуровки.
Кой от каквото може.
На тарикати-данъкоплатци - тарикатска държава.
На Бойковите фенове - пожаринкар за премиер.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

има нещо много порочно и според мен нарочно в това да имаме перманентни реформи и те все да не свършват
и то, уви, е, че някой има полза от мътната вода по време на преходността
чисто финансова
и това не са лекарите в случая
и още по-малко хората
и никак не е добра идеята да обвързваме здравето с пари
неизбежно е да се ползват пари заради шибаната яма, в която сме набутали цивилизацията си от финикийско време насам
но има нещо свещено в живота и здравето
и храма трябва да се опразни от търговците
така виждам аз нещата
но аз съм си ментално крив
по рождение
annonymus

Мнение от annonymus »

Sweety написа:Факт е, че в много страни има това така наречено здължителни допълнителни вноски в частен фонд. Плащаш в държавния/публичния и доплщаш в частния. Много частни компании задължават хората си да се осигуряват допълнително и срещу 10-20 единици валута месечно, можеш да си направиш и магнитен резонанс на коляното, без да чакаш 3-4 месеца, ако си го навехнал докато си играл скуош и ти е отекло. :-)
И в България го има това сега и хората, които се ползват от услугите предлагани от частните здравни фондове са доволни от него.
Аз се чудя защо все си мислим, че някой наш зъл корумпиран политик, независимо от коя партия, го е измислил това с единствената мисъл да краде пари. Здравните системи, в който се позволява частни pro-profit фондове са нещо , което е измислено отдавна и работи.
Единственото, което искам, е да не ме разтакават. Като ми е зле - да не се разправям с направления и други простотии. И да не ми кажат на 10то число, че са им свършили направленията и да дойда пак следващия месец.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

кво не ви харесва от здравеопазването?
кво?
аз го написах по горе.
ако имаш пари те лекуват ако не мреш като куче.

май не сте ходили скоро по местата за които пишете....
кви фондове кви щуротии

annonymus

Мнение от annonymus »

Remmivs написа: и никак не е добра идеята да обвързваме здравето с пари
Ама здравето струва пари.
За обучаващи се непрекъснато лекари, за нова апаратура, за качествени лекарства, за модерни болници.
И тия пари трябва да дойдат от някъде все пак. Не може от държавата - щото тя трябва да плаща и за други неща.
Публикувай отговор