Какво значи в края на краиштата некъв си правопис?

Все същите
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Какво значи в края на краиштата некъв си правопис?

Мнение от Gaspode »

Интересна статия...
И доста вярна...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

даааа, наистина много хубаво и вярно е написана статията.

аз лично адски се вбесявам от тези тестове, проекти, 5-минутки и други простотии, с които буквално се подаряват петици и шестици. а това със звуковете беше ужасно, добре, че детето ходеше на занималня.

много добре го е отбелязала авторката - диктовки и преразкази до зори и да видиш как ще се научат децата да пишат. а за премахването на пълния член ми идеше да я удуша онази кокошка, дето го е предложила. направо тръпки ме побиват.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

latrevw написа:...а за премахването на пълния член ми идеше да я удуша онази кокошка, дето го е предложила. направо тръпки ме побиват.
И на мен ми се струва, че ще бъде глупаво да се премахне. Според мен има смисъл и не е изкуствено, независимо, че Балан го бил наложил насила.
Заека изяде вълкът. За човек, който е наясно с пълния член предишното изречение не е безсмислено. А за този който не е наясно и се затруднява... ами какво да се прави, има разлика между образован и необразован човек. Дали ще си проличи по пунктуация или пълен член, какво значение има? Риш.
И аз твърдо съм "за" пълен" член.

Гасподе, да взема и да прочета тая статия ли, та да разбера по каква тема се изказвам...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Green Light написа: А за този който не е наясно и се затруднява... ами какво да се прави, има разлика между образован и необразован човек. Дали ще си проличи по пунктуация или пълен член, какво значение има? Риш.
Стига, бе! И аз се затруднявам- некъф си пълен член, риъши, шмъ прави неубразовън... Чак пъ толкуз...
Долу пълния член! Долу! Долу! :-)
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Май нещата отиват накъмто самообразоване и килийни училища :)
Трагедия

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

нэкуй риферендом да спритним
за членовете
ps
а за членки нещо ще има ли
:grin:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

на мен пък не ми хареса статуята
не, че няма верни неща
но ми прилича малко на помпоза, който един виден адвокат и в последствие политик и милионер от закуски (не, не е абсурд това, моята и вашата закуска не стигат, за да натрупаме милиони ако ги пропускаме, но ако закусвате хайвер в шератон с три компаньонки нещата леко се различават) на една среща в началото на 90-те, ама съвсем в началото, изръси - ние, адвокатите, сме каймака на обществото и ние трябва едва ли не да го поведем в новото.
та и журналята малко пресилват, то си е литературен похват все пак, парабола, не хипербола беше
училището ни е зле
но аз не съм видял учебник преди 5-ти клас
голямата учи вече 4 езика, с родния
и чете през всяка свободна минута и ме дрънка непрекъснато за пари за книги и пусто няма как да й отказвам, макар че става сериозно перо за нейния бюджет
а преди няколко седмици влязохме заедно (тя за пръв път) в Хеликон на Попа
и като отвори едни очи :shocked:
драго ми стана направо като знам как се чете в днешно време

три етажа книжарница, повече никъде другаде няма да ходя

дори ме изнуди да дам на нея чипа за отстъпки
та време има
за всичко
и винаги е имало
въпросът е с какво им го запълват
или не го запълват
а журналистите... да ме прощават, но предпочитам да си замълча за тяхната гилдия
Аватар
Green Light

Re: Какво значи в края на краиштата некъв си правопис?

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:Интересна статия...
И доста вярна...
Верно яка статия. Настроен бях с "колното роители толкова мнения'" И "всеки разбира от футбол и образование" Обаче верното си е верно. Аз го виждам в Терминатор едно. Диктовките биха оправили всичко това, в което той греши. Но диктовки няма. Има тестове. И петици и шестици
Последно промяна от Green Light на 16.12.09, 10:36, променено общо 1 път.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Remmivs написа:на мен пък не ми хареса статуята
не, че няма верни неща
но ми прилича малко на помпоза, който един виден адвокат и в последствие политик и милионер от закуски (не, не е абсурд това, моята и вашата закуска не стигат, за да натрупаме милиони ако ги пропускаме, но ако закусвате хайвер в шератон с три компаньонки нещата леко се различават) на една среща в началото на 90-те, ама съвсем в началото, изръси - ние, адвокатите, сме каймака на обществото и ние трябва едва ли не да го поведем в новото.
та и журналята малко пресилват, то си е литературен похват все пак, парабола, не хипербола беше
училището ни е зле
но аз не съм видял учебник преди 5-ти клас
голямата учи вече 4 езика, с родния
и чете през всяка свободна минута и ме дрънка непрекъснато за пари за книги и пусто няма как да й отказвам, макар че става сериозно перо за нейния бюджет
а преди няколко седмици влязохме заедно (тя за пръв път) в Хеликон на Попа
и като отвори едни очи :shocked:
драго ми стана направо като знам как се чете в днешно време

три етажа книжарница, повече никъде другаде няма да ходя

дори ме изнуди да дам на нея чипа за отстъпки
та време има
за всичко
и винаги е имало
въпросът е с какво им го запълват
или не го запълват
а журналистите... да ме прощават, но предпочитам да си замълча за тяхната гилдия
Аз няма да се уморя да казвам, че тя е уникално дете, но от друга гледна точка бих искал да ти задам въпрос. Коя институция показа на детето ти красотата на книгите? И съответно на изразяването, на писането, на литературата въобще. Училището? Или семейството?
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Ън написа:
Стига, бе! И аз се затруднявам- некъф си пълен член, риъши, шмъ прави неубразовън... Чак пъ толкуз...
да бе брат ми и кът са толкуз грАмотни мигар са прокопсали да ги...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Green Light написа:Аз няма да се уморя да казвам, че тя е уникално дете, но от друга гледна точка бих искал да ти задам въпрос. Коя институция показа на детето ти красотата на книгите? И съответно на изразяването, на писането, на литературата въобще. Училището? Или семейството?
Нито едното, ното другото, приятелю. Според мен. Съдба е това.
Аватар
Мнемозина

Re: Какво значи в края на краиштата некъв си правопис?

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:Интересна статия...
И доста вярна...
Да, и аз мисля, че е вярна. Сегашната система е направена така, че да отказва децата от учене и образоване. Не знам дали е умишлено, или просто от глупост.

Известна доза оптимизъм да внеса: помните ли, бях писала за предишния министър на образованието, че няма идея за правилните реформи в него?
Е, за сегашния казвам, че - поне според това, което чувам и чета от него - той е наясно какво трябва да се направи точно по този проблем, за началното и средното образование.
Разбира се, не знам дали ще успее да го направи, това няма как да го отгатна.
Последно промяна от Мнемозина на 16.12.09, 13:49, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ън написа:
Green Light написа: А за този който не е наясно и се затруднява... ами какво да се прави, има разлика между образован и необразован човек. Дали ще си проличи по пунктуация или пълен член, какво значение има? Риш.
Стига бе, аз ще ти го обясня, не е пълният член, дето те прави необразован.
Т.е. така де, непълният член не те прави образован. :blum:

Пълният член е необходим не като критерий за образованост, искам да кажа, а по други причини. Яснота на изразяването и т.н.
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Сетих се нещо не съвсем по темата. Каза ми го един приятел наскоро. Първоначално го отминах с махване на ръката (образно), но след това се замислих (щото ми беше дошло времето за веднъжгодишното замисляне :) ). И май е вярно. Та човека твърдеше, че трябва да се стараем да говорим правилно. С пълни изречения, без да ползваме любимото ми "кажгоде" (например) за заместване на произволни думи. Щото начинът, по който говорим, не само отразява, но и определя начина, по който мислим. И като говорим неподредено, непълно, неточно и т.н. рано или късно започваме и да мислим така...
И обратното е вярно - като чуеш някого как говори можеш в голяма степен да прецениш и как мисли... Това последното го виждам напоследък около себе си.

Та е важно четенето. И диктовките. И преразказите, съчиненията и прочее. Словесното богаство. Богатство на мисълта :huhthink:

:-)

Публикувай отговор