Целодневно обучение

Все същите
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Целодневно обучение

Мнение от Gaspode »

за първолаците щели да въвеждат от тъз година. Май били намерили и парите. Така поне чух да разправят от ТВ-то. Ама ми се стори, че моята представа за целодневно обучение и тяхната такава много, ама много се разминават. Та се зачудих ваш`те представи какви са.
С две думи - тяхната представа (на "отговорните другари")
Продължаваме си както до сега, само дето забавачката става задължителна. Кво ш`гу мислим много. Важното е да се изпълняват обещанията предизборни...

Моята - се си мисля, че да затвориш едно дете на 7 години в една стая за повече от 8 часа е жестоко мъчение. Особено когато в стаята има само бюра и столове. Няма място за игра, няма място за почивка... не мога да си го представя дори даже... После разделяш сутринта на учебни часове, а следобяда го оставяш за да си правят домашните. Апропо, за чий са им домашни ако ще са на целодневно?
Шибани телефони. Трябва да ги забранят :twisted:
Та, според мен трябва доста да се мисли и доста неща да се променят за да има сми от целодневно обучение. Да се предвиди повече място за децата, където да могат да почиват, да играят, да се хранят... Да се промени програмата така, че да нямат домашни - повече време за работа по един предмет примерно. И още куп неща. Струва ми се, че това е поредното нещо, което се прави просто за да се направи... Как мислите?
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Ами по принцип ако ще стоят цял ден там, трябва да имат и стаи за игра, в някогашното училище на сина ми даже бяха направили такава.

Но дали ще го направят... не знам, едва ли.

Ами ако е първолак и го запишеш на занималня, не е ли същото? :huhthink:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

не е задължително
поне аз останах с това вчепетление
а ще стане възможно във всяко училище
досега не беше така
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: Целодневно обучение

Мнение от bead_ »

недомислица. аз съм с първолак на рамо. миналата седмица ме пита "мамо, абе аз може ли да се отпиша от училище?". толкова му е скучно и тегаво до обяд само, представям си и следобяд, ако трябва да търпи.

друга глупост, за която са "намерили пари" /къде ги намирате тия пари, бе?! да не би да не са от мойте данъци, а?/ са униформите, които се дофинансират от родителите /30%/. аз съм "за" униформите, но в онзи вариант, който беше преди - престилка, емблема на училището на ръкава, тъмен панталон, бяла риза... нещо такова, универсално. защото сега униформата е от глава до пети. дънки /ше зъзнат в студено време/, ватирана блуза /ще се потят в топлото/ и суичър. и как с едни и същи дрехи да го пращам и при +20 градуса и при -10 градуса?!
just perfect
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

bead_ написа:недомислица. аз съм с първолак на рамо. миналата седмица ме пита "мамо, абе аз може ли да се отпиша от училище?". толкова му е скучно и тегаво до обяд само, представям си и следобяд, ако трябва да търпи.

друга глупост, за която са "намерили пари" /къде ги намирате тия пари, бе?! да не би да не са от мойте данъци, а?/ са униформите, които се дофинансират от родителите /30%/. аз съм "за" униформите, но в онзи вариант, който беше преди - престилка, емблема на училището на ръкава, тъмен панталон, бяла риза... нещо такова, универсално. защото сега униформата е от глава до пети. дънки /ше зъзнат в студено време/, ватирана блуза /ще се потят в топлото/ и суичър. и как с едни и същи дрехи да го пращам и при +20 градуса и при -10 градуса?!
това с униформите е пълен бляк
наистина
трябва да имат зимни и летни да
и то поне по 2-3
направо стават 5-6
и се сменят всяка година
хубаво са го измислили
едно време беше друго
имаше всичко в магазина и така
емблемите бяха различни
а ако толкова искат да имат униформи на училището да ги финансират те
както и да е
и аз съм за униформите в училищата
но не и за делаверите с тях
а парите
ако разбереш откъде ги намират, обади ми се моля те
че нещо съм в шортидж :grin:
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Ако нямаш баба на разположение, какво правим, бе Гасподе? Записваш го на занималня, което е същото, само че плащаш 180 лв примерно. А сега ако решиш (мисля, че няма да е задължително), може направо в училище да си остане. На мен ми напомня малко на 5-та група детска градина. Според мен е улеснение за родителите, но съвсем не вярвам, че ще успеят да го направят. В нашето училище са две смени и няма свободни стаи, просто няма да има къде да останат децата. Освен това, ако се падне на загубена учителка, хич няма да искам да стои с нея цял ден. Избрала съм си аз хубава занималня, където знам, че ще научи нещо, а и на една плошадка ги извеждат да поиграят около час. Само работа да има и да можем да покриваме всички сметки.
Аз виждам и друг плюс - повече учители ще имат работа май.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

bead_ написа:недомислица. аз съм с първолак на рамо. миналата седмица ме пита "мамо, абе аз може ли да се отпиша от училище?". толкова му е скучно и тегаво до обяд само, представям си и следобяд, ако трябва да търпи.

виж, държавните училища толкова предлагат... каквато дръжавата. така че за да не му е скучно на сина ти, трябва да е някое частно училище, но и там ще му е скучно, аз рядко съм виждала деца, които с мерак да ходят на училище.
при нас униформите изцяло ние ги плащаме, няма дофинансиране, хубаво е като ги видиш децата, но пък имаме друг проблем - поръчката за униформите беше възложена по втория начин на една напълно идиотска фирма, която естествено ползва най-отвратителните материали и в резултат децата са с дрехи от некачествени материи, а освен това са и неудобни.
Мисля, че не може да се роптае и толкова да викаме по държавата. Това е, което тя предлага. Който не му харесва, търси варианти да си запише детето на друго място. Нима в развитите държави не е така?
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

latrevw написа: Мисля, че не може да се роптае и толкова да викаме по държавата. Това е, което тя предлага.
тя може да предлага и трябва да предлага много по-обмислени и адекватни решения! униформите са форма на усвояване на бюджети под прикритието на грижа за децата. целодневното обучение - също. закуската в голямото междучасие - още повече. аз очаквам от държавните институции, които се занимават с образование да са отговорни и разумни. знам, че държавните и общински училища могат да бъдат много по-добри от частните. те и в момента са като качество на образование и мотивация на обучаемите, като материална база /поне софийските/ бързо наваксват. в крайна сметка някоя умна глава от министерството прецаква цялата работа и това ме гневи.
just perfect
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Вяра е в първи клас и ходи на занималня (просто няма как). Май веднъж се оплаках от многото учебни часове преди обяд, само в петък имат 4 часа, сложили са им разни допълнителни часове, свободноизбираеми и т.н. Следобед пък учене. Училището й започва в 7.40, а занималнята приключва в 17.00. Това е повече от моя работен ден. :( В момента решават задачи с текстови условия до 20 и пишат под диктовка, макар че не са взели още всички букви. Единственото, което мога аз да направя е да не я занимавам излишно с учене вкъщи. Но класната й постоянно пише едни бележки на вратата - правете им диктовки, правете им диктовки. Докога бе, джанъм, до 21.00, когато си ляга ли? :?
Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

latrevw написа:Ако нямаш баба на разположение, какво правим, бе Гасподе? Записваш го на занималня, което е същото, само че плащаш 180 лв примерно. А сега ако решиш (мисля, че няма да е задължително), може направо в училище да си остане. На мен ми напомня малко на 5-та група детска градина. Според мен е улеснение за родителите, но съвсем не вярвам, че ще успеят да го направят. В нашето училище са две смени и няма свободни стаи, просто няма да има къде да останат децата. Освен това, ако се падне на загубена учителка, хич няма да искам да стои с нея цял ден. Избрала съм си аз хубава занималня, където знам, че ще научи нещо, а и на една плошадка ги извеждат да поиграят около час. Само работа да има и да можем да покриваме всички сметки.
Аз виждам и друг плюс - повече учители ще имат работа май.
Що са пенявиш без да прочетеш? м? :grin:

Аз съм с три ръце "за" целодневното обучение. Трябва дяцата да си имат шкафчета в училище, не да мъкнат тия чанти от по 10 кила. Трябва да си научават и затвърждават наученото там, не да носят домашни. Тва май го бяха давали вече като пример - като тръгнеш в отпуск шефа да ти тръсне задачи за "домашно" представяш ли си?
Само че съм против правенето на нещо просто за да се направи. Видяла жабата... За да се въведе целодневно обучение трябва да се направят промени. Не просто да се направи забавачката малко по-задължителна.

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

vyara написа:Вяра е в първи клас и ходи на занималня (просто няма как). Май веднъж се оплаках от многото учебни часове преди обяд, само в петък имат 4 часа, сложили са им разни допълнителни часове, свободноизбираеми и т.н. Следобед пък учене. Училището й започва в 7.40, а занималнята приключва в 17.00. Това е повече от моя работен ден. :( В момента решават задачи с текстови условия до 20 и пишат под диктовка, макар че не са взели още всички букви. Единственото, което мога аз да направя е да не я занимавам излишно с учене вкъщи. Но класната й постоянно пише едни бележки на вратата - правете им диктовки, правете им диктовки. Докога бе, джанъм, до 21.00, когато си ляга ли? :?
Ма точно това на мен ми е странно. Има определен материал, има определен брой часове за усвояването му. Ми нека ги разпределят така, че да се научава и затвърждава в училище. За да можем в къщи да се занимаваме с други неща, които са ни интересни и приятни.
А за работния ден - точно това ми е мислата - за нас е уморително, а за едно дете на 6-7 години е направо мъчение. Недомислици.

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

никога не съм учил повече от час у нас
освен по сесиите де
:grin:

ps
а, да
и никога на съм ходил на забавачка
седях сам, от предучилищна* (която беше на километър от нас, живеех на 13 етаж и ходех с ключ на врата)
много обичах всъщност, след първите няколко милиона обиколки на шарката на персийския килим
но това беше едно друго време
или аз бях друг
не, че и сега не обичам някак си самотата
всички ние сме толкова сами в дълбокото
че ни е страх и непременно се заобикаляме с хора
но самотата е и хубаво нещо
срещаш себе си
понякога

pps
тук се проявих като един виден овенен от близкото минало и свързах времето с пространството
6 годишен с 1 километър
ма мноо съм добАр
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

bead_ написа: знам, че държавните и общински училища могат да бъдат много по-добри от частните. те и в момента са като качество на образование и мотивация на обучаемите, като материална база /поне софийските/ бързо наваксват. в крайна сметка някоя умна глава от министерството прецаква цялата работа и това ме гневи.
а, сега те разбрах. с това и аз съм съгласна. затова да се ядосваме си заслужава
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Gaspode написа:
vyara написа:Вяра е в първи клас и ходи на занималня (просто няма как). Май веднъж се оплаках от многото учебни часове преди обяд, само в петък имат 4 часа, сложили са им разни допълнителни часове, свободноизбираеми и т.н. Следобед пък учене. Училището й започва в 7.40, а занималнята приключва в 17.00. Това е повече от моя работен ден. :( В момента решават задачи с текстови условия до 20 и пишат под диктовка, макар че не са взели още всички букви. Единственото, което мога аз да направя е да не я занимавам излишно с учене вкъщи. Но класната й постоянно пише едни бележки на вратата - правете им диктовки, правете им диктовки. Докога бе, джанъм, до 21.00, когато си ляга ли? :?
Ма точно това на мен ми е странно. Има определен материал, има определен брой часове за усвояването му. Ми нека ги разпределят така, че да се научава и затвърждава в училище. За да можем в къщи да се занимаваме с други неща, които са ни интересни и приятни.
А за работния ден - точно това ми е мислата - за нас е уморително, а за едно дете на 6-7 години е направо мъчение. Недомислици.
сори, ако не съм те сфанала по-горе, но ето и тук ще се пенявя. кой ходи на училище и къде, и няма домашни и ангажимент да учи в къщи, ще ме умориш!
па като вземат родителите да ми обясняват колко са натоварени милите деца. вие децата не сте ли били бе? някой от вас да е бил грохнал в първи клас. а вярвайте ми сега учат по-малко. моят син през първи клас мина ей-така. сега е шести и става в 7,30 и до 9,30 най-късно си е научил, естествено не е научил изрядно. После отива на обяд и се прибира в 19,30 ч. става ми жал и на мен като вас, ама той не се оплаква, даже ще хикне веднага на някъде в 20,00 ч, ако му предложа.

Вяра, диктовките, които учителката иска, са за времето, когато е на занималня. предполагам, че там правят такива. няма как да се научи сега без допълнителни диктовки, както и после с преразказите, естествено, че трябва и работа в къщи.

какво не успяват да правят децата ви, че толкова ги жалите, че учат много?
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Remmivs написа:никога не съм учил повече от час у нас
освен по сесиите де

ps
а, да
и никога на съм ходил на забавачка
седях сам, от предучилищна* (която беше на километър от нас, живеех на 13 етаж и ходех с ключ на врата)
много обичах всъщност, след първите няколко милиона обиколки на шарката на персийския килим
но това беше едно друго време
или аз бях друг
не, че и сега не обичам някак си самотата
всички ние сме толкова сами в дълбокото
че ни е страх и непременно се заобикаляме с хора
но самотата е и хубаво нещо
срещаш себе си
понякога

pps
тук се проявих като един виден овенен от близкото минало и свързах времето с пространството
6 годишен с 1 километър
ма мноо съм добАр
Друго време беше, да. Отваряш вратата, мяташ чантата вътре и затваряш отново. От външната страна :grin:
Уроци и домашни - като се приберат наш`те и ако успеят да ме видят преди аз тях за да ме приберат в къщи :grin:
Децата сега нямат среда - правим си уговорки за да има с кого да си играят...
Мдам

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

latrevw написа: сори, ако не съм те сфанала по-горе, но ето и тук ще се пенявя. кой ходи на училище и къде, и няма домашни и ангажимент да учи в къщи, ще ме умориш!
па като вземат родителите да ми обясняват колко са натоварени милите деца. вие децата не сте ли били бе? някой от вас да е бил грохнал в първи клас. а вярвайте ми сега учат по-малко. моят син през първи клас мина ей-така. сега е шести и става в 7,30 и до 9,30 най-късно си е научил, естествено не е научил изрядно. После отива на обяд и се прибира в 19,30 ч. става ми жал и на мен като вас, ама той не се оплаква, даже ще хикне веднага на някъде в 20,00 ч, ако му предложа.

Вяра, диктовките, които учителката иска, са за времето, когато е на занималня. предполагам, че там правят такива. няма как да се научи сега без допълнителни диктовки, както и после с преразказите, естествено, че трябва и работа в къщи.

какво не успяват да правят децата ви, че толкова ги жалите, че учат много?
Глей ся начи, ако си станала с четирибуквието нагоре днес и търсиш с кого да се сдрачкаш, нямаш проблеми - идвай тука да си мачкаме якичките и да се плюем голи до кръста :grin: За кво са приятелите в крайна сметка? :grin::grin:

Не четеш или не искаш да ме прочетеш. Не съм казал, че са натоварени откъм учене - казвам, че стоенето в една стая е наказание. Те имат нужда и от физическо натоварване, от игра, от почивка. Иначе, че сега учат по-малко... не мога да го преценя като количество. Но нивото е падлано и критериите са занижени - казвал съм го не веднъж до сега. А с това за неизрядното учене само потвРъждаваш мнението ми, че домашните са вредни. Като начало, за какво са необходими домашните? За да имат децата повече време за затвърждаване на материала. А защо не им стига времето в училище - ми щото ходят там за половин ден само. Ако са целодневно там ще имат достатъчно време да затвърждават мат`ряла. При това под наблюдението и ръководството на учител, начи може би по-качествено.
А децата са натоварени. За едно дете дори и само стоенето "вързано" в стаята е натоварване. Не е ли?

Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Gaspode написа: Глей ся начи, ако си станала с четирибуквието нагоре днес и търсиш с кого да се сдрачкаш, нямаш проблеми - идвай тука да си мачкаме якичките и да се плюем голи до кръста :grin: За кво са приятелите в крайна сметка? :grin::grin:

Не четеш или не искаш да ме прочетеш. Не съм казал, че са натоварени откъм учене - казвам, че стоенето в една стая е наказание. Те имат нужда и от физическо натоварване, от игра, от почивка. Иначе, че сега учат по-малко... не мога да го преценя като количество. Но нивото е падлано и критериите са занижени - казвал съм го не веднъж до сега. А с това за неизрядното учене само потвРъждаваш мнението ми, че домашните са вредни. Като начало, за какво са необходими домашните? За да имат децата повече време за затвърждаване на материала. А защо не им стига времето в училище - ми щото ходят там за половин ден само. Ако са целодневно там ще имат достатъчно време да затвърждават мат`ряла. При това под наблюдението и ръководството на учител, начи може би по-качествено.
А децата са натоварени. За едно дете дори и само стоенето "вързано" в стаята е натоварване. Не е ли?
чакай сега, хем не искаш да са затворени цял ден в училище, хем искаш целодневно да са там, да учат, да ги контролират, спорт да им осигуряват и т.н.не мога да те разбера. няма как да учат на полянка. а и искаш много от едно държавно училище. както казах и по-горе, който не му харесва - има частни, тук има едно във варна, цял ден са там децата, имат и езда, и тенис, и други неща... но сме в България и за съжаление, освен тези екстри, там пък учението не е на ниво.
ще ти обясня защо се издразних - според мен хората от министерството се опитват да направят нещо добро, с малко ресурси и лоша база, но това е, с което разполагат. как да стане? дай предложение, не може само да сме недоволни. има няколко училища във варна, които си имат целодневно обучение за малките, просто защото са в квартали с по-малко деца. Представям си как ще гракнат родителите, ако министърската беше обявила, че се маха целодневното обучение.
може да съм наивна, но ми се ще да вярвам в доброто намерение на инициативата. сега ще почне малко сакато и лека-полека с годините може да се подобрява само (евентуално). това, което ти искаш, едно държавно училище не може да го осигури. така мисля аз
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Това са опции за електората, Гасподе.

Ако човек се грижи за образованието на децата си, ще намери друго решение.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

Мнение от Fairy of the Flowers »

Когато аз тръгнах в първи клас имаше една паралелка с 6-годишни първокласници, те си имаха стая с легла и спяха на обяд. Ние седемгодишните първолаци имахме почивка за обяд и следобед пак учехме до някое време. Чантите, учебниците и всички помагала, анцунзи и платненки си стояха цяла седмица в училище. Сега - първо тогава не помня да ми е било гадно, напротив. И второ - от гледната ми точка на родител, е супер, де и сега да беше така. То просто кошмара да пишеш домашни, да му създваш навици да си реди раницата, да търсиш през ден загубени платненки и учителите да те държат отговорен за това, че трябва да вършиш много, много от това, което те би трябвало да свършат не е за описване, да. Направо не ми се говори. Малкия ми е в трети клас и още ми е прясно. :twisted:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

latrevw написа: чакай сега, хем не искаш да са затворени цял ден в училище, хем искаш целодневно да са там, да учат, да ги контролират, спорт да им осигуряват и т.н.не мога да те разбера. няма как да учат на полянка. а и искаш много от едно държавно училище. както казах и по-горе, който не му харесва - има частни, тук има едно във варна, цял ден са там децата, имат и езда, и тенис, и други неща... но сме в България и за съжаление, освен тези екстри, там пък учението не е на ниво.
ще ти обясня защо се издразних - според мен хората от министерството се опитват да направят нещо добро, с малко ресурси и лоша база, но това е, с което разполагат. как да стане? дай предложение, не може само да сме недоволни. има няколко училища във варна, които си имат целодневно обучение за малките, просто защото са в квартали с по-малко деца. Представям си как ще гракнат родителите, ако министърската беше обявила, че се маха целодневното обучение.
може да съм наивна, но ми се ще да вярвам в доброто намерение на инициативата. сега ще почне малко сакато и лека-полека с годините може да се подобрява само (евентуално). това, което ти искаш, едно държавно училище не може да го осигури. така мисля аз
Кое не е ясно? Искам да са целодневно обучавани, но не искам да стоят затворени в една стая. Не виждам противоречие.
И защо, аджеба, да не може да го направи едно държавно училище? Да, ще струва пари, да, ще изисква подмяна и преустройство на мат`рялната база, да, вероятно няма да може да почне от тази година, да, ще са необходими повече учители, и да, ще трябва да се променят учебните планове, и да, сигурно съм забравил нещо. Но защо да е невъзможно? Имаше неква ингилизка поговорка (или подобно) която се превежда горе-доле така - ако нещо си струва да бъде направено, то си струва да бъде направено добре (If somethint is worth doing, it's worth doing it well). Та защо, аджеба, наш`та държава не може да направи едно нещо добре?

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

АВе написа:Това са опции за електората, Гасподе.

Това е несериозен отговор, извинявай.

Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

Е то това от училището зависи сигурно. Нашето си има игрище, още две с различни настилки, тревичка, дървенца, цветя, пейки. Кво пък толкоз му е гадното. Ако е само у вас определено няма да му е по-интересно. Или да броди само из улиците...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Fairy of the Flowers написа:Когато аз тръгнах в първи клас имаше една паралелка с 6-годишни първокласници, те си имаха стая с легла и спяха на обяд. Ние седемгодишните първолаци имахме почивка за обяд и следобед пак учехме до някое време. Чантите, учебниците и всички помагала, анцунзи и платненки си стояха цяла седмица в училище. Сега - първо тогава не помня да ми е било гадно, напротив. И второ - от гледната ми точка на родител, е супер, де и сега да беше така. То просто кошмара да пишеш домашни, да му създваш навици да си реди раницата, да търсиш през ден загубени платненки и учителите да те държат отговорен за това, че трябва да вършиш много, много от това, което те би трябвало да свършат не е за описване, да. Направо не ми се говори. Малкия ми е в трети клас и още ми е прясно. :twisted:
Отговорът ти противоречие ли е или потвРъждение на моето мнение? Че нещо не сФанах :grin:

Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Gaspode написа: Кое не е ясно? Искам да са целодневно обучавани, но не искам да стоят затворени в една стая. Не виждам противоречие.
И защо, аджеба, да не може да го направи едно държавно училище? Да, ще струва пари, да, ще изисква подмяна и преустройство на мат`рялната база, да, вероятно няма да може да почне от тази година, да, ще са необходими повече учители, и да, ще трябва да се променят учебните планове, и да, сигурно съм забравил нещо. Но защо да е невъзможно? Имаше неква ингилизка поговорка (или подобно) която се превежда горе-доле така - ако нещо си струва да бъде направено, то си струва да бъде направено добре (If somethint is worth doing, it's worth doing it well). Та защо, аджеба, наш`та държава не може да направи едно нещо добре?
много кратък и ясен отговор - защото за целта първо трябва да е икономически развита и стабилна, да има развита социална политика и т.н. Нещата, за които са говориш са много хубави, но дай пример за някоя държава по света, където това го има. има го само в частни училища, изприщих се да го повтарям. колкото и да не ни харесва, това е положението. като си платиш, ще получиш това, което искаш от децата си. няма как да го получиш от държавата. камо ли нашата дето е неуредена отвсякъде.

не може да го направи държавно училище, защото струва много пари. ще ли си съгласен да ти направят данъка 60%, за да се подобри образованието и здравеопазването. един познат от Швеция ми разправяше, че 60% от дохода му отива за данъци. Там са комунизъм откъм социална политика. Та, съгласен ли си?
Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

Gaspode написа:
Fairy of the Flowers написа:Когато аз тръгнах в първи клас имаше една паралелка с 6-годишни първокласници, те си имаха стая с легла и спяха на обяд. Ние седемгодишните първолаци имахме почивка за обяд и следобед пак учехме до някое време. Чантите, учебниците и всички помагала, анцунзи и платненки си стояха цяла седмица в училище. Сега - първо тогава не помня да ми е било гадно, напротив. И второ - от гледната ми точка на родител, е супер, де и сега да беше така. То просто кошмара да пишеш домашни, да му създваш навици да си реди раницата, да търсиш през ден загубени платненки и учителите да те държат отговорен за това, че трябва да вършиш много, много от това, което те би трябвало да свършат не е за описване, да. Направо не ми се говори. Малкия ми е в трети клас и още ми е прясно. :twisted:
Отговорът ти противоречие ли е или потвРъждение на моето мнение? Че нещо не сФанах :grin:
Аз твойто мнение не сфанах отначало ама вече разбрах. Затуй така написах, пък както искаш го чети.:-)
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Gaspode написа:
АВе написа:Това са опции за електората, Гасподе.

Това е несериозен отговор, извинявай.
В никакъв случай не съм несериозен. Прекрасно зная как се водят занимални в училищата. Знаеш, бил съм даскал. Трябва да минат доста години, ако не и поколения, за да се вдигне нивото до нормално изискуемото.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Fairy of the Flowers написа: Аз твойто мнение не сфанах отначало ама вече разбрах. Затуй така написах, пък както искаш го чети.:-)
хахаха, аз като му викам, че си противоречи и човек не мое го разбра, той ми вика, че с гъза нагоре съм станала :lol:
Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

latrevw написа:
Fairy of the Flowers написа: Аз твойто мнение не сфанах отначало ама вече разбрах. Затуй така написах, пък както искаш го чети.:-)
хахаха, аз като му викам, че си противоречи и човек не мое го разбра, той ми вика, че с гъза нагоре съм станала :lol:
:lol:Той станал с гъза нагоре, ама тихо да не чуй.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Fairy of the Flowers написа:
latrevw написа:
:lol:Той станал с гъза нагоре, ама тихо да не чуй.
Ок, разбрах ви. Държавата е бедна и толкова може. За чий тогава го въвеждат въобще това целодневно обучение? Пък като гледам и мнението на Аве - направо дайте да разпуснем училищата и кой как може да се оправя. Мноо са извинявам, че повдигнах темата.

ПП. За сведение на Латревю - мои познати в немция бяхя много учудени като им разправях за домашни. Техния дзвер е една година по-малък от мойто ГПБ, та имат наблюдения от първа ръка. Ще ги разпитам как точно е организирано всичко при тях - стана ми интересно.

ППП. За чий ни е тая държава въобще?

Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

Gaspode написа:
Все до там се стига, затуй не ми се обсъждат такива теми, затуй ходя по горите и тъй нататък. Какво да приказваме тука.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Fairy of the Flowers написа:
Gaspode написа:
Все до там се стига, затуй не ми се обсъждат такива теми, затуй ходя по горите и тъй нататък. Какво да приказваме тука.
Ти хубу ходиш по горите. То така се почва. Само сети ли се да си земеш и пушкало? И суха храна за повече време, че мандрите не се срещат толку често като преди...
:grin::grin::grin:

Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Gaspode написа: ПП. За сведение на Латревю - мои познати в немция бяхя много учудени като им разправях за домашни. Техния дзвер е една година по-малък от мойто ГПБ, та имат наблюдения от първа ръка. Ще ги разпитам как точно е организирано всичко при тях - стана ми интересно.
ай питай ги и тогава ще говорим, абсурд е да е половин ден на училище и да няма домашни, т.е. и цял ден да е, пак има, но ги пише там. и питай дали е в държавно училище
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

latrevw написа: ай питай ги и тогава ще говорим, абсурд е да е половин ден на училище и да няма домашни, т.е. и цял ден да е, пак има, но ги пише там. и питай дали е в държавно училище
Държавно училище. Целодневно. Ако ги пише там това домашно ли е или не? Факта е, че според неговата мама в къщи носи само да покаже нещо и чат-пат ако има нещо да изработва. + такива екстри като кънки на лед, басейнчета и прочее. В рамките на учебната програма.

Ти си като шопите, честна дума. Седи шопът пред жирафа, дзвери се и вика "Е те таково животно нЕма!"

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
latrevw написа: ай питай ги и тогава ще говорим, абсурд е да е половин ден на училище и да няма домашни, т.е. и цял ден да е, пак има, но ги пише там. и питай дали е в държавно училище
Държавно училище. Целодневно. Ако ги пише там това домашно ли е или не? Факта е, че според неговата мама в къщи носи само да покаже нещо и чат-пат ако има нещо да изработва. + такива екстри като кънки на лед, басейнчета и прочее. В рамките на учебната програма.

Ти си като шопите, честна дума. Седи шопът пред жирафа, дзвери се и вика "Е те таково животно нЕма!"

Ами не, Латрево просто го мисли така: че като са цял ден, сутрин учат нови неща, а следобед ги затвърждават. Както е при нас в занималнята, нали занималнята е точно за да си напишат домашните и да си научат уроците.
А това, което Вяра казва, е, че трябва да правят диктовки и извън часовете и занималнята - което наистина не е редно.
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа:
Gaspode написа:

Ами не, Латрево просто го мисли така: че като са цял ден, сутрин учат нови неща, а следобед ги затвърждават. Както е при нас в занималнята, нали занималнята е точно за да си напишат домашните и да си научат уроците.
А това, което Вяра казва, е, че трябва да правят диктовки и извън часовете и занималнята - което наистина не е редно.
А аз как го мисля? Че зех да се обърквам вече... :grin:

Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Gaspode написа:

не бе, може и да има, въпреки че много ме съмнява, знаеш, че разглеждах много оферти на училища в чужбина. условията са перфектни, "нямат домашни" както казваш ти и има много спорт и занимания. но и цените са прекрасни. всичко им е прекрасно.

по твоята логика и моя син до 4-ти клас не е имал домашни, споко значи и в България е навлязло.

в кой град в немция са ти познатите? защото съм ходила примерно в Хамбург и съм виждала децата в едно семейство как се готвеха за уроците в училище за другия ден. Държавното им училище означава безплатно, нали? пита ли колко струват кънките, басейна и т.н. Щото като кажат тук дайте по 100 лв за извънкласни занимания и ще ни секне ентусиазма на всички.:-)
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Gaspode написа: А аз как го мисля? Че зех да се обърквам вече... :grin:
споря упорито днес с теб, защото се опъваш и въртиш постоянно. ку забелязваш, не само аз, и други не те разбират.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа: А аз как го мисля? Че зех да се обърквам вече... :grin:
Ами ти й казваш, че там като са цял ден на училище, нямат домашни за останалото време. Т.е. казваш това, което и тя, но не знам защо мислиш, че казваш нещо различно. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

а тя дали мисли, че така мисли? :huhthink: :rotfl24:
:lol: знам сега, че темата е интересна, обаче повече обичам да чета темите прав си-не си прав отзад напред
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Semiramis написа:а тя дали мисли, че така мисли? :huhthink: :rotfl24:
:lol: знам сега, че темата е интересна, обаче повече обичам да чета темите прав си-не си прав отзад напред
Ми тя да каже, чакай да видим.

Но според мен няма начин да мисли, че мисли другояче. Интуиция просто. :blum:
Panta rhei...
Публикувай отговор