Сурваки
Сурваки
днес е старото Сурваки и значи е малко Васильовден пак
скийте ко открих в лудогорските ми скрижали
цитат по-доле от Б. Илиев.
"Празниците на народния турски календар в Лудогорието /по РУМИ СЕНЕ/
................................................................................................................
................................................................................................................
На 60-я ден от Касъм е Каръм /Коледа/ (06.01. по Юлианския календар)
който трае у християните три дена. За празника мюсулманите казват - Кармъзъ кан каръм юстю/червена кръв падна на снега/. На този празник - Коледа, мюсулманите избягват да ходят у християните на гости, считайки дните за мръсни.
Василгюн /Василов ден/ е на 68-я ден от Касъм, наричан още Чибук лама /чибук = пръчка, сурвакница/. На този ден има турски семейства които с удоволствие приемат сурвакарчета да ги "чибукладисат" със сурвакница за здраве. Когато сурвакарчетата искат да влязат в такава къща, шибат на вратата и казват:
Сурва, сурва, сурвадан
шинди, гялди капудан,
бир пара, бир колач,
ким верийсе саа олсун,
ким вермесе, шен олсун.
това ше звучи тъй:
Сурва, сурва, сурвадан
сега дойдохме на вратата ви.
Една пара, един кравай,
който даде, здрав да бъде,
който - не, весел да е.
п.п. Касъм е първия ден на зимата и се празнува скромно, като се прави равносметка за изминалата година."
който трае у християните три дена. За празника мюсулманите казват - Кармъзъ кан каръм юстю/червена кръв падна на снега/. На този празник - Коледа, мюсулманите избягват да ходят у християните на гости, считайки дните за мръсни.
Василгюн /Василов ден/ е на 68-я ден от Касъм, наричан още Чибук лама /чибук = пръчка, сурвакница/. На този ден има турски семейства които с удоволствие приемат сурвакарчета да ги "чибукладисат" със сурвакница за здраве. Когато сурвакарчетата искат да влязат в такава къща, шибат на вратата и казват:
Сурва, сурва, сурвадан
шинди, гялди капудан,
бир пара, бир колач,
ким верийсе саа олсун,
ким вермесе, шен олсун.
това ше звучи тъй:
Сурва, сурва, сурвадан
Една пара, един кравай,
който - не, весел да е.
п.п. Касъм е първия ден на зимата и се празнува скромно, като се прави равносметка за изминалата година."
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Тва турско сурваки, бря? 
Пък мойта гугутка мамина направи едно модерно сурваки:
Сурва, сурва година!
Голяма къща с градина -
джип до нея да ви вози,
че зима да не ви тормози.
Лаптоп да ви донесе с финес
и ай-фон с ДжиПиЕс.

Пък мойта гугутка мамина направи едно модерно сурваки:
Сурва, сурва година!
Голяма къща с градина -
джип до нея да ви вози,
че зима да не ви тормози.
Лаптоп да ви донесе с финес
и ай-фон с ДжиПиЕс.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Re: Сурваки
Ама сурвакарчетата не са мюсюлманчета, така ли? Или не съм разбрала...KENT написа:днес е старото Сурваки и значи е малко Васильовден пак
Сурва, сурва, сурвадан
шинди, гялди капудан,
бир пара, бир колач,
ким верийсе саа олсун,
ким вермесе, шен олсун.
това ше звучи тъй:
Сурва, сурва, сурвадан
Една пара, един кравай,
който - не, весел да е.
То и християните считат тия дни за мръсни, виж как са единодушни...
Panta rhei...
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Днес е Банго Васил
Циганската Нова година

Циганската Нова година

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
първо беше твойто черпене!!!Gaspode написа:Е хубу де, а що се никой не сеща да припомни на г-н Кента, че има да черпи? И да му рече едно "Наздраве"![]()
Па да му пожелае да е жив и здрав?
![]()
![]()
![]()
ПП. Напълно е възможно, разбира се, това да се случва в някоя паралелна тема дори и в този момент. За което се извинявам...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Щото ние когато му честитихме, той не дойде да види. Неудобно ми е вече пак, един вид.Gaspode написа:Е хубу де, а що се никой не сеща да припомни на г-н Кента, че има да черпи? И да му рече едно "Наздраве"![]()
Па да му пожелае да е жив и здрав?
![]()
![]()
![]()
ПП. Напълно е възможно, разбира се, това да се случва в някоя паралелна тема дори и в този момент. За което се извинявам...
Panta rhei...
наздраве

и се сетих съвсем офф
че това дето се мъдри под писанията ти е баш като онуй срещу което риташ или риеш или каквото там правиш, че не сме всички фецес били
ама
я наздраве
това е важното другото са глупости и суета

На младини под пламналия шатър
аз знанията трупах като злато.
И що накрая тъжен проумях?
Пристигнах като прах, отлитам като вятър.
Ти пиещите не кори! Такъв е пая,
от Господ предрешен за нас в кервансарая.
Злорадо хич не се хвали “не пия капка” –
къде по-глупави неща за тебе зная.
и се сетих съвсем офф
че това дето се мъдри под писанията ти е баш като онуй срещу което риташ или риеш или каквото там правиш, че не сме всички фецес били
ама
я наздраве
това е важното другото са глупости и суета
На младини под пламналия шатър
аз знанията трупах като злато.
И що накрая тъжен проумях?
Пристигнах като прах, отлитам като вятър.
Ти пиещите не кори! Такъв е пая,
от Господ предрешен за нас в кервансарая.
Злорадо хич не се хвали “не пия капка” –
къде по-глупави неща за тебе зная.
Шма прущаваш, ама хич не си прав. В подписа ми нищо не пише за българите и дали сме по-по-най-по-глупави от всички заедно. Та така.Remmivs написа:наздраве
и се сетих съвсем офф
ама
я
пропусна, но това, че те слагаме на пангара, не значи че ти прощаваме да почерпиш. Нищо де - не е за синьото джони и коняка луи 13-ти... щом си решил с тях да черпиш - с тях да е...Gaspode написа:ELBI написа: натвърдвам направоЕ та кво съм пропуснал да почепя аз пък бе?
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- Глас в пустиня
Скоро снимах(с телефон) плочата/надписа на една чешма. Направена до пътя. Има си и отбивка до нея. Та чешмата е направена за "арат" на някакви турци. Иззад близкия завой се виждаше минарето на селската джамия. Спрях, снимах, пих вода и благодарих. След това докато пътувах се опитвах да си спомня дали и на колко места съм видял нещо такова, издигнато за хаир от българи.KENT написа:
В Родопите има. От българомохамедани.БоЕВ написа:Скоро снимах(с телефон) плочата/надписа на една чешма. Направена до пътя. Има си и отбивка до нея. Та чешмата е направена за "арат" на някакви турци. Иззад близкия завой се виждаше минарето на селската джамия. Спрях, снимах, пих вода и благодарих. След това докато пътувах се опитвах да си спомня дали и на колко места съм видял нещо такова, издигнато за хаир от българи.KENT написа:
- Глас в пустиня
Още веднага се сетих за недовършеният пътепис на Захари Стоянов за пътуването му до високопланинската крепост на Ахмед Ага Барутанлията по повод да търсят преговори и уверение, че Ага-та и размирната му република няма да се месят и пречат на съединението...та, мисълта ми беше - там той надълго описва пътуването си из Родопите, от Пазарджик до Барутин. Силно го впечатлили чешмите и заслоните за пътуващите по тия зиви и страшни друми.KENT написа:
В Родопите има. От българомохамедани.
ъхъ нещо такова, чел съм го и съм ходил натам,БоЕВ написа:Още веднага се сетих за недовършеният пътепис на Захари Стоянов за пътуването му до високопланинската крепост на Ахмед Ага Барутанлията по повод да търсят преговори и уверение, че Ага-та и размирната му република няма да се месят и пречат на съединението...та, мисълта ми беше - там той надълго описва пътуването си из Родопите, от Пазарджик до Барутин. Силно го впечатлили чешмите и заслоните за пътуващите по тия зиви и страшни друми.KENT написа:
В Родопите има. От българомохамедани.
ма не винаги ми идва наум да снимам
и не за сичко ми стига акъла да описвам
за съжаление:shy:
- Глас в пустиня
То, един акъл за кое ли по-напред!:lol:KENT написа:
ъхъ нещо такова, чел съм го и съм ходил натам,
ма не винаги ми идва наум да снимам
и не за сичко ми стига акъла да описвам
за съжаление:shy:
Наздраве!
пп И аз съм така, като се замисля и сядам.
Наздраве най-накрая Боев:-)
Аз понеже често пътувам по Кърджалийско, Хасковско и региона - там е пълно с чешми, съградени от ей ся се замислих от кого точно... турци не са, щот` са български граждани, мохамедани са мисля... абе все едно - начи разправяха ми преди време, че съграждайки чешма, мохамеданите отдават почит на дедите си. И ги правят наистина навсякъде - където текне малко вода и веднага тургат чешма. По пътя за Златоград, примерно, са даже с камина зидани - да си направиш скаричка докът отмаряш :).БоЕВ написа:Скоро снимах(с телефон) плочата/надписа на една чешма. Направена до пътя. Има си и отбивка до нея. Та чешмата е направена за "арат" на някакви турци. Иззад близкия завой се виждаше минарето на селската джамия. Спрях, снимах, пих вода и благодарих. След това докато пътувах се опитвах да си спомня дали и на колко места съм видял нещо такова, издигнато за хаир от българи.KENT написа:
Тва в Родопи е много яко. От ената страна на билото дето са българомохамедани - чешма до чешма. С надписи и сякви салтанати по тях. От другата страна на билото дет са българохристияните - параклис до параклис. Нещо като хоби им е да праят параклиси там. Има макар и рядко параклис в памет на едикой си примерно на Ми[/quote]нка или Пенчо...., с кръстове икони вътре и сичко ток, а до него в "двора му" чешма от Шабан едикой си... Знам и такива с камини и маси и столове. Ко ли става там по Гергьовден примерно:lol:Аз понеже често пътувам по Кърджалийско, Хасковско и региона - там е пълно с чешми, съградени от ей ся се замислих от кого точно... турци не са, щот` са български граждани, мохамедани са мисля... абе все едно - начи разправяха ми преди време, че съграждайки чешма, мохамеданите отдават почит на дедите си. И ги правят наистина навсякъде - където текне малко вода и веднага тургат чешма. По пътя за Златоград, примерно, са даже с камина зидани - да си направиш скаричка докът отмаряш :).