Нямам представа какво имаш предвид под "фолк", но, ако е това което си мисля, да знаеш че не си прав! Как празнувахте Бабин ден в Сф например? По селата беше купон на мах, народни носии, хора и народни песни и това на женските "партита" без особена организация - видях го с очите си на не едно място.Green Light написа:
И втората ножица е ъъъ според регионите. Развитието на езика ни е едно в градовете, където чуждиците дърпат нещата нанякъде и друго в провинцията, където факторите са други, включително и фолка.
Според мен, е от това което разбрах де, става дума за приобщаване, а не за разделяне на "думите". Някой по-нагоре каза, че с първото нар. събрание всичко свършило, но не е така, до 50-те годи има широко използване на диалектите във всяко едно отношение - диалекти се използват на равна нога в пресата, нотариалните актове, парламента. И на мен ми е интересно, макар че и да не ми е много ясна материята. Знам само, усещам го органически, че посоката в която се тласка "развитието" на езика не е правилна. Да вземем (помаците) мюсюлманите в Гърция, южните Родопи и Пирин, говорят някакъв архаичен диалект, който не родопчанин трудно ще разбере и точно той - говорът/диалекта е основата за отричане на българското там - парадокс, така е, но е вярно - отдалечеността на диалекта от книжовния български дава основание за спекулация с произхода на тия хора, да си го кажем направо - служи за политически цели.Green Light написа:Хубава или лоша е толкова бърза и толкова разпокъсана на географски признак промяна на думите?