Та, става въпрос за генетични изследвания, дали са точни и до колко не мога да кажа, но няма как да не ми направят впечатление някои наложени хипотези служещи за определяне/разпределяне на резултатите и най важно е, че тия критерии са изработени извън България в западна посока - демек ЕU.
Сайта - www.familytreedna.com/public/bulgariandna/default.aspx?section=results
Цитатите:
"Славяни" в Индия и таримската котловина!:blink:Хаплогрупа R1а се счита за северно-славианси/ викингски ген. Тиа се разделиа на два големи клона, единиа на които населява днешна северна Индия, а другия източна и северо-източна Европа. Тя се среща и при народите от Таримската котловина.
Нарочно съм запазил автентичният изказ в цитатите и се надявам, че това няма да повлияе за приемане на наложилите се изводи. В интерес на истината лично аз виждам най-малко пет извода, но не смятам да се разпростирам. Ще се спра само на един, дискутиран тук от нас преди време, а именно твърдението, че прабългарите са дали цивилизационен тласък с мощните си протуберанси на запад. Сиреч, "славянството" е измислица от по-късно време, а е имало множество от близки по кръв и род народи самоназовавали се Българи и наричани от останалите в различно време и място с различни имена. Това естествено се отнася до така нареченото "славянско" наследство.Интересен е вапросът- кой тип ген се асоциира с пра-балгарите? Почти сигурно е, че хаплогрупа G е типична за народи като старите алани, чиито потомци са днешните Осетинци. При тях до ден днешен процента на хаплогрупа G е най-висок. Ние знаем, че Аланите са близко-родствени с пра-българите и че двата народа заедно са се преселвали от Таримската котловина кам Кавказ. Това ни навява на мисълта, че част от българите са били от тази хаплогрупа. Лубопитен е факта, че Сталин принадлежи към нея. Но как е възможно старият пра-български ген да се е запазил само в 2% от днешните българи? Та дори и старият маджарси ген е предаден на 6,5% от днешните Унгарци, което не е висок процент. По-реално е да смятаме, че самите пра-българи са били смес от ниаколко типа гени. Кам тях най-вероиатно са се причислявали чест от хаплогрупи R1b, R1а, J2, а може би и малко от група H. На този въпрос ще се отговори най-вероятно в близко бъдеще.
пп Голяма боза стана тая тема, ама ще я пусна все пак.