Учи ли се свободата?
- Green Light
Учи ли се свободата?
Кой е свободен? Който няма нищо или който има всичко? Германската баба ли е свободна, която знае че тротоара е неин и се грижи да е чист, понеже го притежава? Или бълг... албанската или македонската баба, която изхвърля боклука си в двора, понеже тва не е неин двор, ами е общ? Този който мисли че притежава държавата си или този който мисли, че държавата е враговете от които да се пази?
Когато един деспот падне и народа стане свободен, трябва ли му обучение? Зачот на тема как да бъдем свободни?
Кога сме свободни хора? И кога сме роби?
Германската баба вероятно не е свободна. Но тя има. И не разрешава всекиму без повод да взима от нейното. Тя има Германия. Албанката няма. И не я е грижа кой какво взима от Албания. Германката живее където и както си иска в Германия. Албанката живее както си иска в апартамента си. На мен единия ми прилича на затворник, повече от другия. Крепостен, изтискан само от способностите си и знанията си, без да получи нищо освен подслон и храна. Роб.
И няма значение дали питам за общества или личности, философи, или царе. Автоматичният отговор е "зависи", но не зависи от нищо. Въпроса е общовалиден. Може ли някой да си слага етикет свободен, ако не знае как да е свободен? Учи ли се свободата?
Учим се да говорим, да тичаме, да плуваме, да пишем. Да мислим математически, логично, да отпускаме фантазията си, учим се да бъдем смели. И се учим да бъдем свободни.
И всяко от тези умения е сложно и не за всеки.
И който е в морето, без да се е научил да плува е удавник. А този който не се е научил да живее свободен е много просто- роб.
Когато един деспот падне и народа стане свободен, трябва ли му обучение? Зачот на тема как да бъдем свободни?
Кога сме свободни хора? И кога сме роби?
Германската баба вероятно не е свободна. Но тя има. И не разрешава всекиму без повод да взима от нейното. Тя има Германия. Албанката няма. И не я е грижа кой какво взима от Албания. Германката живее където и както си иска в Германия. Албанката живее както си иска в апартамента си. На мен единия ми прилича на затворник, повече от другия. Крепостен, изтискан само от способностите си и знанията си, без да получи нищо освен подслон и храна. Роб.
И няма значение дали питам за общества или личности, философи, или царе. Автоматичният отговор е "зависи", но не зависи от нищо. Въпроса е общовалиден. Може ли някой да си слага етикет свободен, ако не знае как да е свободен? Учи ли се свободата?
Учим се да говорим, да тичаме, да плуваме, да пишем. Да мислим математически, логично, да отпускаме фантазията си, учим се да бъдем смели. И се учим да бъдем свободни.
И всяко от тези умения е сложно и не за всеки.
И който е в морето, без да се е научил да плува е удавник. А този който не се е научил да живее свободен е много просто- роб.
Учи се, разбира се.
Но... има и друг момент. В различинте общества и свободите са различни. В едни общества лелката-вдовица дава под съд общината, че не са запълнили дупката на асфалта в улицата пред дома и. И печели делото. В други общества някой си АВе иска да върнат кофите за разделно събиране на боклука пред блоковете в квартала му, но получава уклончиви отговори от общината и заплахи от пернишките "Титан"-и на мисълта и сметосъбирането.
Но... има и друг момент. В различинте общества и свободите са различни. В едни общества лелката-вдовица дава под съд общината, че не са запълнили дупката на асфалта в улицата пред дома и. И печели делото. В други общества някой си АВе иска да върнат кофите за разделно събиране на боклука пред блоковете в квартала му, но получава уклончиви отговори от общината и заплахи от пернишките "Титан"-и на мисълта и сметосъбирането.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
- сър Айвънхоу
Re: Учи ли се свободата?
на пръв поглед може и да не е по темата, но...
Един монах попитал Джао-джоу:
— Ако човек срещне някой бедняк, какво трябва да му даде?
— На него нищо не му липсва. — казал Учителят.
ДЗЕН-МОНДО
Вие сте осемгодишен. Неделна вечер. Позволено ви е да останете буден един час повече. Семейството играе „Монополи“. Казват ви, че вече сте достатъчно голям и можете да се включите в играта. Губите. Непрекъснато губите. Стомахът ви се свива от страх. Почти всичко ваше е загубено. Купчината пари пред вас се е стопила. Братята ви грабват всички къщи от вашите улици. Продава се и последната улица. И изведнъж осъзнавате, че това е само игра. Подскачате от радост и събаряте от масата голямата лампа. Тя пада на пода, като повлича и чайника. Другите се ядосват, но вие се смеете, докато се качвате по стълбите, за да си легнете. Знаете, че сте нищо и че не притежавате нищо. И знаете вече, че да бъдеш нищо и да нямаш нищо — са двете неща, които дават неизмерима свобода.
ЯНВИЛЕМ ВАН ДЕ ВЕТЕРИНГ
Животът и любовта са си живот и любов, едно букетче теменужки си е букетче теменужки и да се вмъква ненужно идеята за някаква цел, означава да се разруши всичко. Живей и остави другите да живеят, обичай и остави другите да обичат, цъфти и увяхвай; следвай естественото течение на живота, който се носи без цел.
Д. Х. ЛОРЪНС
Дзи Син-дзъ обучавал боен петел за своя господар. Минали десет дни и владетелят попитал дали петелът е готов.
— Не, господарю, още е суетен и изпълнен с ярост. — отговорил Дзи.
След още десет дни владетелят пак попитал за петела. Дзи казал:
— Не още, господарю. Застава нащрек всеки път, щом чуе кукуригането на друг петел.
Когато владетелят отново се поинтересувал, отговорът бил:
— Не съвсем, господарю, в него още тлее стръв за борба.
Минали още десет дни и тогава Дзи казал на владетеля:
— Почти е готов. Чуе ли кукуригането на друг петел — не трепва. Все едно е от камък. Всичките му качества са споени в едно. Той вече няма равностоен противник — всеки петел ще побегне моментално, щом го види.
„ДЖУАН-ДЗЪ“
ДЗЕН-МОНДО
Вие сте осемгодишен. Неделна вечер. Позволено ви е да останете буден един час повече. Семейството играе „Монополи“. Казват ви, че вече сте достатъчно голям и можете да се включите в играта. Губите. Непрекъснато губите. Стомахът ви се свива от страх. Почти всичко ваше е загубено. Купчината пари пред вас се е стопила. Братята ви грабват всички къщи от вашите улици. Продава се и последната улица. И изведнъж осъзнавате, че това е само игра. Подскачате от радост и събаряте от масата голямата лампа. Тя пада на пода, като повлича и чайника. Другите се ядосват, но вие се смеете, докато се качвате по стълбите, за да си легнете. Знаете, че сте нищо и че не притежавате нищо. И знаете вече, че да бъдеш нищо и да нямаш нищо — са двете неща, които дават неизмерима свобода.
ЯНВИЛЕМ ВАН ДЕ ВЕТЕРИНГ
Животът и любовта са си живот и любов, едно букетче теменужки си е букетче теменужки и да се вмъква ненужно идеята за някаква цел, означава да се разруши всичко. Живей и остави другите да живеят, обичай и остави другите да обичат, цъфти и увяхвай; следвай естественото течение на живота, който се носи без цел.
Д. Х. ЛОРЪНС
Дзи Син-дзъ обучавал боен петел за своя господар. Минали десет дни и владетелят попитал дали петелът е готов.
— Не, господарю, още е суетен и изпълнен с ярост. — отговорил Дзи.
След още десет дни владетелят пак попитал за петела. Дзи казал:
— Не още, господарю. Застава нащрек всеки път, щом чуе кукуригането на друг петел.
Когато владетелят отново се поинтересувал, отговорът бил:
— Не съвсем, господарю, в него още тлее стръв за борба.
Минали още десет дни и тогава Дзи казал на владетеля:
— Почти е готов. Чуе ли кукуригането на друг петел — не трепва. Все едно е от камък. Всичките му качества са споени в едно. Той вече няма равностоен противник — всеки петел ще побегне моментално, щом го види.
„ДЖУАН-ДЗЪ“
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
Никой не е свободен, Грийне.
Понятието е относително.
Можеш да мислиш, че клиента ти е кретен и тъпо копеле, но няма да му го кажеш, защото поръчката ти му трябва.
Аз мога да мисля, че шефа е голям гъз, но няма да си хвърля оставката, щото сиренето е с пари и няма кой да ме храни.
Колкото до тротоарите - аз предпочитам тротоара да е чист, независимо дали го притежавам, защото ми е по-приятно когато минавам всеки ден минимум по два пъти, да видя чисто и приветливо място, а не кочина.
Същото се отнася и за тротоара в другия край на града.
Нито притежавам държавата, нито държавата ми е враг. Държавата ми дава определени услуги и за да ги получа в качествен вид трябва да си плащам данъците. Толкова.
Колкото до народите - не рядко деспотите са им по-удобни, защото освобождават въпросните народи от отговорност. И се получава така, че не щат свободата, искат си деспота и кроткото живеене без отговорности и много напрятане. Сриването на деспота, води до пренареждане на цялат ценностна система.
И за да тръгне всичко в що-годе някакъв ритъм, трябва ад минат няколко поколения. От тази гледна точка - да, свободата се учи.
"Аз съм свободен, искам да съм свободен, свободате е моят идеал" - това са едни от най-втръсналите клишета, които съм чувала.
Понятието е относително.
Можеш да мислиш, че клиента ти е кретен и тъпо копеле, но няма да му го кажеш, защото поръчката ти му трябва.
Аз мога да мисля, че шефа е голям гъз, но няма да си хвърля оставката, щото сиренето е с пари и няма кой да ме храни.
Колкото до тротоарите - аз предпочитам тротоара да е чист, независимо дали го притежавам, защото ми е по-приятно когато минавам всеки ден минимум по два пъти, да видя чисто и приветливо място, а не кочина.
Нито притежавам държавата, нито държавата ми е враг. Държавата ми дава определени услуги и за да ги получа в качествен вид трябва да си плащам данъците. Толкова.
Колкото до народите - не рядко деспотите са им по-удобни, защото освобождават въпросните народи от отговорност. И се получава така, че не щат свободата, искат си деспота и кроткото живеене без отговорности и много напрятане. Сриването на деспота, води до пренареждане на цялат ценностна система.
И за да тръгне всичко в що-годе някакъв ритъм, трябва ад минат няколко поколения. От тази гледна точка - да, свободата се учи.
"Аз съм свободен, искам да съм свободен, свободате е моят идеал" - това са едни от най-втръсналите клишета, които съм чувала.
- Green Light
Точно. Аман от свободни и безотговорни.pocti_bezobidna написа:Никой не е свободен, Грийне.
Понятието е относително.
- windcolours
Мисля, че свободата е вътрешно усещане. Не съм видяла или чувала за някой, който иска достатъчно силно нещо, да не го постигне, независимо от материални, религиозни, времеви, емоционални, физически ограничения! /Баща ми казваше-"няма не мога,има не искам"/.
Страшно е,когато трябва да се учиме на свобода. Защото означава, че сме потиснали вътрешния АЗ поради кой знае какви причини.
"За да живееш, значи да се бориш- робът за свободата, а свободният за съвършенство"- Яне Сандански
Мисля, че никой от нас няма причини да е още във първата фаза...
Страшно е,когато трябва да се учиме на свобода. Защото означава, че сме потиснали вътрешния АЗ поради кой знае какви причини.
"За да живееш, значи да се бориш- робът за свободата, а свободният за съвършенство"- Яне Сандански
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
А моралните такива? Що за свобода е това - да постигнеш нещо въпреки средствата?windcolours написа:Не съм видяла или чувала за някой, който иска достатъчно силно нещо, да не го постигне, независимо от материални, религиозни, времеви, емоционални, физически ограничения!
Теоретично е много лесно. И освен това е малко нечестно според мен, защото дава отговор-форлмула - не си го постигнал, защото не си искал достатъчно силно.
- сър Айвънхоу
айде да се заям: що е това морал?pocti_bezobidna написа:А моралните такива? Що за свобода е това - да постигнеш нещо въпреки средствата?windcolours написа:Не съм видяла или чувала за някой, който иска достатъчно силно нещо, да не го постигне, независимо от материални, религиозни, времеви, емоционални, физически ограничения!
Теоретично е много лесно. И освен това е малко нечестно според мен, защото дава отговор-форлмула - не си го постигнал, защото не си искал достатъчно силно.
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
зех та, репо, зех та!windcolours написа:Мисля, че свободата е вътрешно усещане. Не съм видяла или чувала за някой, който иска достатъчно силно нещо, да не го постигне, независимо от материални, религиозни, времеви, емоционални, физически ограничения! /Баща ми казваше-"няма не мога,има не искам"/.
Bella Ciao
Bella Ciao
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Нещо, което "пречи" за постигането на "цели" на "всяка цена"сър Айвънхоу написа:айде да се заям: що е това морал?pocti_bezobidna написа:А моралните такива? Що за свобода е това - да постигнеш нещо въпреки средствата?windcolours написа:Не съм видяла или чувала за някой, който иска достатъчно силно нещо, да не го постигне, независимо от материални, религиозни, времеви, емоционални, физически ограничения!

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
- сър Айвънхоу
frisky lioness написа:Нещо, което "пречи" за постигането на "цели" на "всяка цена"сър Айвънхоу написа:
айде да се заям: що е това морал?
Bella Ciao
Bella Ciao
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Свободата е състояние на духа
Можеш да оцениш нещо истински
само след като го изгубиш

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Ами морал е това, че може супер много да искам нещо, обаче за да го постигна да навредя на друг.сър Айвънхоу написа: айде да се заям: що е това морал?
Така че ще се откажа от това, което супермногоискам.
Морал е да не риташ колегите по кокалчетата като подскачате дружно по корпоративната стълбичка.
Морал е да кажеш - да, аз направих това, но Х страшно много ми помогна.
Доста е просто какво е морал, но пък може да бъде и удобно разтеглив.
За личния си морал всеки отговаря за себе си - какво иска, колко го иска и какво е готов да плати. Щото има цена обикновено. Няма универсални правила, съжалявам.
автозензура - не ми хареса примера!frisky lioness написа:Нещо, което "пречи" за постигането на "цели" на "всяка цена"сър Айвънхоу написа:айде да се заям: що е това морал?pocti_bezobidna написа:А моралните такива? Що за свобода е това - да постигнеш нещо въпреки средствата?windcolours написа:Не съм видяла или чувала за някой, който иска достатъчно силно нещо, да не го постигне, независимо от материални, религиозни, времеви, емоционални, физически ограничения!
Ето нещо по-конкретно. Използваш труда на някого (засегнатата в случая не съм аз), но резултата показваш единствено като своя заслуга. Целта е ясна - кариерно развитие. Има ли морал или няма в случая?
Последно промяна от annonymus на 11.02.10, 14:59, променено общо 1 път.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
- сър Айвънхоу
това вече е нещо друго!frisky lioness написа:Свободата е състояние на духа
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
те това ме интересуваше... другото беше "добавете вода"...pocti_bezobidna написа:
Доста е просто какво е морал, но пък може да бъде и удобно разтеглив.
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
Да де, ама темата беше за свободата, а не за произтичащите от нея отговорности... Ако човек силно иска нещо,но не го прави, защото то би имало негативни последици като цяло /не само за него!/,това не означава,че не е свободен да го извърши....И тук вече се намесва моментът с ИЗБОРА...Където се намесват ВЪНШНИ фактори.pocti_bezobidna написа:А моралните такива? Що за свобода е това - да постигнеш нещо въпреки средствата?windcolours написа:Не съм видяла или чувала за някой, който иска достатъчно силно нещо, да не го постигне, независимо от материални, религиозни, времеви, емоционални, физически ограничения!
как от коя камбанария?frisky lioness написа:От коя камбанария погледнато?pocti_bezobidna написа: Морална ли е постъпката му или не?
иначе аз споделям твоето виждане за морал
в по-горния ти постиг
Ако прецакаш някого няма два камбанарии, има просто прецакване.
единият е прецакан, другият има цел и прави всичко за да я постигне.
Но прецакването си остава прецакване.
- сър Айвънхоу
така ли? хм... щом казваш...pocti_bezobidna написа:как от коя камбанария?frisky lioness написа:От коя камбанария погледнато?pocti_bezobidna написа: Морална ли е постъпката му или не?
в по-горния ти постиг
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
Трябва само да уредим нЕкои формалности....сър Айвънхоу написа:зех та, репо, зех та!windcolours написа:Мисля, че свободата е вътрешно усещане. Не съм видяла или чувала за някой, който иска достатъчно силно нещо, да не го постигне, независимо от материални, религиозни, времеви, емоционални, физически ограничения! /Баща ми казваше-"няма не мога,има не искам"/.
- сър Айвънхоу
немаш проблеми... той Мъжжж-о мое и да почерпи...windcolours написа:Трябва само да уредим нЕкои формалности....сър Айвънхоу написа:зех та, репо, зех та!windcolours написа:Мисля, че свободата е вътрешно усещане. Не съм видяла или чувала за някой, който иска достатъчно силно нещо, да не го постигне, независимо от материални, религиозни, времеви, емоционални, физически ограничения! /Баща ми казваше-"няма не мога,има не искам"/.
Bella Ciao
Bella Ciao
Няма свобода без отговорност. Вървят в комплект.windcolours написа:Да де, ама темата беше за свободата, а не за произтичащите от нея отговорности... Ако човек силно иска нещо,но не го прави, защото то би имало негативни последици като цяло /не само за него!/,това не означава,че не е свободен да го извърши....И тук вече се намесва моментът с ИЗБОРА...Където се намесват ВЪНШНИ фактори.pocti_bezobidna написа:А моралните такива? Що за свобода е това - да постигнеш нещо въпреки средствата?windcolours написа:Не съм видяла или чувала за някой, който иска достатъчно силно нещо, да не го постигне, независимо от материални, религиозни, времеви, емоционални, физически ограничения!
Изборът е въпрос на среда, възпитание, ценности и т.н. Те затова хората правят различни избори в различни ситуации.
- сър Айвънхоу
ъъъ... а какво е отговорност?pocti_bezobidna написа:
Няма свобода без отговорност. Вървят в комплект.
Изборът е въпрос на среда, възпитание, ценности и т.н. Те затова хората правят различни избори в различни ситуации.
Bella Ciao
Bella Ciao
Свободен е не този, който няма нищо, а този, който няма какво да губи и не го е страх да загуби дори живота си. Само той. Останалите сме роби.сър Айвънхоу написа:на пръв поглед може и да не е по темата, но...
ДЗЕН-МОНДО
Тва е!
хм.... добре де, погледнато по-общо, си абсолютно свободен само когато си отшелник. Във всеки един момент си носиш последствията, отговорностите на свободата.windcolours написа:Да де, ама темата беше за свободата, а не за произтичащите от нея отговорности... Ако човек силно иска нещо,но не го прави, защото то би имало негативни последици като цяло /не само за него!/,това не означава,че не е свободен да го извърши....И тук вече се намесва моментът с ИЗБОРА...Където се намесват ВЪНШНИ фактори.pocti_bezobidna написа:А моралните такива? Що за свобода е това - да постигнеш нещо въпреки средствата?windcolours написа:Не съм видяла или чувала за някой, който иска достатъчно силно нещо, да не го постигне, независимо от материални, религиозни, времеви, емоционални, физически ограничения!
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
- сър Айвънхоу
и теб та зех!vyara написа:Свободен е не този, който няма нищо, а този, който няма какво да губи и не го е страх да загуби дори живота си. Само той. Останалите сме роби.сър Айвънхоу написа:на пръв поглед може и да не е по темата, но...
ДЗЕН-МОНДО
Тва е!
Bella Ciao
Bella Ciao
не се учи според мен
правила и норми да
поведение също
но свободата
тя винаги е в душата
и има два вида хора
грубо, това за лейди почти от рода на безобидните
водачи и водени
господари и роби
на робите им харесва да са роби
на господарите не винаги им харесва да са господари и никога да са роби
това е уравнението
правила и норми да
поведение също
но свободата
тя винаги е в душата
и има два вида хора
водачи и водени
господари и роби
това е уравнението
Ако досега не си разбрал какво е отговорност, вероятно е късничко да го учиш тепърва.сър Айвънхоу написа:ъъъ... а какво е отговорност?pocti_bezobidna написа:
сър Айвънхоу написа:и теб та зех!vyara написа:Свободен е не този, който няма нищо, а този, който няма какво да губи и не го е страх да загуби дори живота си. Само той. Останалите сме роби.сър Айвънхоу написа:на пръв поглед може и да не е по темата, но...
ДЗЕН-МОНДО
Тва е!
- сър Айвънхоу
интересно ми е какво е "отговорност" през гледната точка на "морала"... щото много отдавна съм алергичен към думите "морал" и некои други подобни помии...pocti_bezobidna написа:Ако досега не си разбрал какво е отговорност, вероятно е късничко да го учиш тепърва.сър Айвънхоу написа:ъъъ... а какво е отговорност?pocti_bezobidna написа:
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
- сър Айвънхоу
ти си трай, че и тебе ша зема!Semiramis написа:сър Айвънхоу написа:и теб та зех!vyara написа:Свободен е не този, който няма нищо, а този, който няма какво да губи и не го е страх да загуби дори живота си. Само той. Останалите сме роби.сър Айвънхоу написа:на пръв поглед може и да не е по темата, но...
ДЗЕН-МОНДО
Тва е!
ти хубаво ги вземаш, ама като не знаеш какво е отговорност, ще ли те вземат те
Bella Ciao
Bella Ciao
Този е мъртъв, но не и свободен.vyara написа:Свободен е не този, който няма нищо, а този, който няма какво да губи и не го е страх да загуби дори живота си. Само той. Останалите сме роби.
Тва е!
Свободен е този, който има какво да губи и има за какво да го загуби. За да можеш да живееш истински трябва да намериш нещо за което си струва да умреш. Свободата, честта и достойнството са едни от тези неща. Род и родина, жена и любима са други такива.
Ох и ти с твойте бинарни деления!Remmivs написа:не се учи според мен
правила и норми да
поведение също
но свободата
тя винаги е в душата
и има два вида хора
водачи и водени
господари и роби
това е уравнението
Света е доста по-разноцветен.
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Да, но от гледната точка на "прецакващия" всичко си е ОКpocti_bezobidna написа:как от коя камбанария?frisky lioness написа:От коя камбанария погледнато?pocti_bezobidna написа: Морална ли е постъпката му или не?
в по-горния ти постиг
Ежедневно сме свидетели на подобни прояви..., поне аз, де..., И човекът си смята, че всичко си е в реда на нещата

- windcolours
Semiramis написа:windcolours написа:ами да! А те са следствие от изборът,който правиш.Няма свобода без последици! няма действие без противодействие... Тук даже Нютон е съгласен с менpocti_bezobidna написа:
Във всеки един момент си носиш последствията, отговорностите на свободата.
безотговорен, че и безразсъденSemiramis написа:ти си трай, че и тебе ша зема!сър Айвънхоу написа:ти хубаво ги вземаш, ама като не знаеш какво е отговорност, ще ли те вземат те