ОБЯВА

Все същите
Аватар
snowprincess

ОБЯВА

Мнение от snowprincess »

ОБЯВА

Момо Капор

Търси се тетрадка по всичкология. Една дебела тетрадка баница, която някога, отдавна, наричахме тетрадка по всичкология. Всичкология! Прекрасна дума. На нейните страници са походите на Цезар, левите и десни притоци на Сена, неправилни глаголи, изсушени иглики и уравнения с три неизвестни. Тук са нашите първи стихове, тук тренирахме подписа си, изчислявахме оценките си на края на годината, тук двеста пъти е написано името на онзи, в когото сме влюбени и веднага след това наказание - двеста и петдесет пъти изписано изречението “Не се кичи с чужда слава!” Драсканици в полето, петна от закуската, тайни, игри на морски шах, разлято мастило (следи от сълзи), цитати и диктовки, тук е любовта... Повечето от нас завършиха само с тази едничка тетрадка по всичкология, която лесно се побираше в левия джоб на палтото. В парка седяхме върху нея, а на пролет, през големите междучасия, когато тревата беше още влажна, се замеряхме, или пък я държехме над главите си вместо чадър, докато все още умеехме да тичаме под дъжда. Сякаш и тогава знаехме, че животът не е само един предмет и че не може да се побере в една-единствена тетрадка, на която е написано “История”. А може би този живот най-удобно се чувстваше в оная стара тетрадка по всичкология, която някак, хей така, незабелязано изгубихме, и която издирваме в тази обява.
Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Re: ОБЯВА

Мнение от Ън »

snowprincess написа:ОБЯВА

Момо Капор

Търси се тетрадка по всичкология. Една дебела тетрадка баница, която някога, отдавна, наричахме тетрадка по всичкология. Всичкология! Прекрасна дума. На нейните страници са походите на Цезар, левите и десни притоци на Сена, неправилни глаголи, изсушени иглики и уравнения с три неизвестни. Тук са нашите първи стихове, тук тренирахме подписа си, изчислявахме оценките си на края на годината, тук двеста пъти е написано името на онзи, в когото сме влюбени и веднага след това наказание - двеста и петдесет пъти изписано изречението “Не се кичи с чужда слава!” Драсканици в полето, петна от закуската, тайни, игри на морски шах, разлято мастило (следи от сълзи), цитати и диктовки, тук е любовта... Повечето от нас завършиха само с тази едничка тетрадка по всичкология, която лесно се побираше в левия джоб на палтото. В парка седяхме върху нея, а на пролет, през големите междучасия, когато тревата беше още влажна, се замеряхме, или пък я държехме над главите си вместо чадър, докато все още умеехме да тичаме под дъжда. Сякаш и тогава знаехме, че животът не е само един предмет и че не може да се побере в една-единствена тетрадка, на която е написано “История”. А може би този живот най-удобно се чувстваше в оная стара тетрадка по всичкология, която някак, хей така, незабелязано изгубихме, и която издирваме в тази обява.
Всичко е ОК!
Някой рисуваме, други търсим изчезнали неща.
Къде ще ги намерим- няма ги. Освен в спомените ни.
Утре може и да се понапъна, да изкопча нещо от там.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Лодката ми бяла, листче от тетрадка
мъничко живяла....

.... с нея бяха мои всичките морета
слънцето над кея
вятъра в небето....

Изображение
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Ън написа:
мъничко живяла....

слънцето над кея
вятъра в небето....
в УПК-то имах една тетрадка, на корицата бях написала НЕЗАБРАВКА, целия клас беше писал и рисувал в нея, и накрая остана в една от съученичките ми, с която повече никога нямах контакт
много ме е яд, така и не можах да я прежаля
а от гимназията имам, но са на село
Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

snowprincess написа:
Ън написа:
мъничко живяла....

слънцето над кея
вятъра в небето....
в УПК-то имах една тетрадка, на корицата бях написала НЕЗАБРАВКА, целия клас беше писал и рисувал в нея, и накрая остана в една от съученичките ми, с която повече никога нямах контакт
Като завършвахме, целият клас се събрахме и се разписвахме на униформите си. Ризата ми беше в подписи от съучениците. И после някъде я затрих- няма я. Сигурно майка ми я е направила на парцал...:lol:

Изображение
Аватар
Евридика

Мнение от Евридика »

Тия дни чета Нушич и си давам сметка колко сме близки със сърбите...
Момо Капор е още едно потвърждение:cool:
За гимназията - ние пък си пускахме бележки, част от които пазя - не знам как се е случило, не че тогава съм си давала сметка колко са ценни:blum:
Миналата година се събирахме по-краставите магарета, и беше голям смях:grin:
Мдааам, славни времена бяха:cool:
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

Евридика написа:Тия дни чета Нушич и си давам сметка колко сме близки със сърбите...
Момо Капор е още едно потвърждение:cool:
За гимназията - ние пък си пускахме бележки, част от които пазя - не знам как се е случило, не че тогава съм си давала сметка колко са ценни:blum:
Миналата година се събирахме по-краставите магарета, и беше голям смях:grin:
Мдааам, славни времена бяха:cool:
сега разглеждах някаква тетрадка по всичкология на голямата пинцеса и там има цели станици изписани на кодиран език с различни съученици
хем ми е смешно, хем се ядосвам, щото е ясно колко слушат в час
и тя прочете автобиографията предната седмица, а тази някаква със заглавие: дневниците на вампира (даже не знам дали е хубава, сама си я купи)
Изображение
І

Мнение от І »

Аз една моя такава си пазя. Формат А3, твърди морави корици... Ама ще ви е скучна, че освен текстове на песни... е пълна с кви ли не детски изобретения и скиците им. Убу де..и със задачи по математика за кандидатстване у университета. :shy:
Другите малоформатни тефтерчета..и до днес понякога си прелиствам. Тях бившата не е успяла да ги метне у огъня...
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Не знам дали е съвсем по темата, но нали ТРЯБВА да пиша, та ще споделя и аз :-)

По време на студентските години, аз и група приятели, с които трамбовахме надлъж и на шир из българските планини, си имахме така наречения тефтер за пътеписи. Имаше вид на мазен бакалски дневник, в който вписвахме преживелиците си по време на всяко пътуване,на момента.Пълен е с билети от влакове, автобуси, музеи, треволяци, изсушени цветенца, рисунки, квитанции, страниците са подпечатани с печати от хижи... там можете да видите както диференциални уравнения от трети вид, така и стихове, съчинени от 4-5 дучи едновременно.Кой ли не пишеше в него- освен обичайната групичка, всякакви хора, случайно срещнати по влаковете,гарите, хижите. Стигахме дотам, че дори когато отивахме на кръчма го влачихме със себе си и описвахме случващото се там.... :beer: И до днес си пазя 2-3 такива тефтера и ми става толкова мило,когато разтворя страниците им и видя отдавна забравени почерци на хора, с който сме делили всичко, но времето и обстоятелствата са ни отдалечили... :crying:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Къде останахте, чудни вечери...

Мамка му, тази година стават 20 откакто свърши гимназията....
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

МЪЖжжж написа: Формат А3,
:shocked: от кога на плочите от Вавилон им казват тетрадки? :blum:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

И едно лапе се търси също. Голям съм му фен, дали ще го намеря някога?
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

snowprincess написа:
Ън написа:
мъничко живяла....

слънцето над кея
вятъра в небето....
:-) колко неща ми изплуваха покрай темата ти!
и от училище пазя, но
Пазя една тетрадка А5, с маршрути на младите алпинисти. от махалата.
пишех аз, като най-старателна
катерхме един сипей :grin:
също и един "връх" - северната стена е отвесна и не е по-висока от 3 метра, просто една скала, която никой не беше разбил..
и сме я катерили от север до средата, и после от юг
а най-трудна беше "дяволската стена" - това пък е скалата между две улици
теренът е с много камани там и е стръмно
не че няма стълби по-нататък, и не че нямаше пътечка, която криволичи по въпросната скала,
обаче си беше тръпка да катериш право нагоре
(Дивата Луна може да ме разбере - наклона между студентското общежитие и тубдиспансера)
малки сме били
Христо Проданов точно беше изкачил Еверест...
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Евридика

Мнение от Евридика »

Христо Проданов точно беше изкачил Еверест...
и на мен ми нахлуха спомени - имам я още тази тетрадка със залепени в нея всички статии за тази експедиция

бях на посрещането на Христо Проданов пред ДНА и снимах с един стар фотоапарат на баща ми. Нищо не излезе от снимките.:-)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

на мен той ми върза пионерската връзка
има го на снимката
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

windcolours написа:Не знам дали е съвсем по темата, но нали ТРЯБВА да пиша, та ще споделя и аз :-)

По време на студентските години, аз и група приятели, с които трамбовахме надлъж и на шир из българските планини, си имахме така наречения тефтер за пътеписи. Имаше вид на мазен бакалски дневник, в който вписвахме преживелиците си по време на всяко пътуване,на момента.Пълен е с билети от влакове, автобуси, музеи, треволяци, изсушени цветенца, рисунки, квитанции, страниците са подпечатани с печати от хижи... там можете да видите както диференциални уравнения от трети вид, така и стихове, съчинени от 4-5 дучи едновременно.Кой ли не пишеше в него- освен обичайната групичка, всякакви хора, случайно срещнати по влаковете,гарите, хижите. Стигахме дотам, че дори когато отивахме на кръчма го влачихме със себе си и описвахме случващото се там.... :beer: И до днес си пазя 2-3 такива тефтера и ми става толкова мило,когато разтворя страниците им и видя отдавна забравени почерци на хора, с който сме делили всичко, но времето и обстоятелствата са ни отдалечили... :crying:
а в тефтера на кончето да си писала:lol: после беше изчезнал за извесно време тоя апокриф /както и въжето впрочем/ аз тетрадки не обичав щото съм гамен, ма от малък обожавам да имам по един омазан тефтер, за във вътрешния джоб. там сичко се записва от конкретни изживявания и рецепти за манджи до трекове с координатите за джипсито, от време навреме като ме стегне ботуша драсвам и по някой карикаура. оплаквам му се като ми е зор и се радвам сто ми е кеф там. прилича на онова прословуто тефтерче на и.джоунс, ма то ми го е гЕпил, не аз на него. както навремето мизерника слави:lol: ми перна прическата:-)
п.п. Поздрави ни е и ся трамбоваме:lol:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Публикувай отговор