Време е за виното - наздраве
Време е за виното - наздраве
КАК ДА ИЗБЕРЕМ ГРОЗДЕ ЗА ВИНО ?
Грозде се произвежда на много и най-различни места, и може да си го купите както от производители, така и от търговци. Както и да е, Вие ще сте много по-щастлив ако си го набeрете сам. Необходимо е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно, но много от Вас или тези, които Ви го предлагат не се съобразяват с това.
ВИНО се произвежда ВИНАГИ ОТ ПРЯСНО ГРОЗДЕ !!!
*
Първи Стъпки:
1. Използвайте Каберне совиньон, Мерло, Мавруд, или комбинация от тези сортове ако искате да получите едно обагрено, с хармоничен аромат и вкус, добре балансирано и “натоварено”, с много добро “тяло” червено вино. Вино, с което можете да се похвалите пред приятели. То може да Ви даде още много ако го оставите от една до три години в дъбова бъчва, а после около четири години в бутилка – може да съзрява и старее!
2. Използвайте Пино ноар, Гъмза, Широка Мелнишка или комбинация от тези сортове ако искате да получите едно богато и комплексно червено вино. Но не искайте нещо кой знае какво от него след около две-три години!
3. Използвайте Памид или Сензо само ако Ви трябва вино за бърза консумация (обикновенно трапезно вино). Леко, сравнително свежо, със светло-червен (лучен) до розов цвят, с непретенциозен аромат и вкус, или общо казано “тънко” вино. Не го задържайте по-дълго време – няма смисъл!
4. Сортовете като Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, а до някъде Гъмза и Широка Мелнишка могат да бъдат изполвани за получаване на много добри червени вина с високо качество.
5. За сортове като Букет, Рубин, Шевка, Сторгозия, Зарчин какво да Ви кажа ? – По-добре комбинирайте с някой от горе описаните!
6.Изберете Шардоне, Совиньон блан или комбинация ако искате да произведете едно финно, с великолепен (плодов, плодово-тревис, на цитруси) аромат и вкус, с приятен общ характер, много добре балансирано бяло вино. Преработването им изиска тънкости и много работа, но повярвайте - заслужава си!
7. “Мускат” – Характерен “тежък ... на роза” аромат и вкус, плътно, до голяма степен по-ароматно отколкото балансирано бяло вино (поне за нашите условия). Сортът е Мискет отонел (Мускат отонел). Виното има възможност да старее.
8. “Мискет” – не го свързвайте с “мускат”! Вината са с особен, характерен аромат и вкус – на “гюл с пролетни цветя и т.н.”, по-нежни, по-балансирани, “по-тънки”- изящни, за бърза консумация. Сортове – Мискет червен и Мискет Врачански.
9. Ризлинг или Юни блан – за по-свежи бели вина, с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат и вкус, но без голям потенциал за развитие.
10. Рацители, Димят, Алиготе, Фетяска алба – “Стандартно” – бели вина с неутрален до плодов характер. По-добре в комбинация с горе описаните!
11.Ако желаете едно по-различно, “по-уникално” вино, с много характерен ароматно-вкусов комплекс на “тамян”, използвайте сорта Тамянка. Не е “мискет”, не е “мускат” и ако има малко по-високи остатъчни захари е едно атрактивно вино за бърза консумация.
12. Виненка, Керацуда или други местни сортове – Ако ги имате по-добре комбинирайте с други бели!
Тънкости:
* Никога Не използвайте “Директни” (“Бодни пръчка – Пий вино”) сортове грозде за винопроизводство - “Шасла”, “Отел”, “Липа” или др. – Те са забранени със закон!!!
* Не използвайте Десертни сортове грозде за производство на вино - Болгар, Верея, Мискет хамбургски, Перл дьо Ксаба (Перла), Италия, Царица на лозята, Чауш, Юлски Бисер, Янтар и др. – Нямат достатъчно съдържание на захари и киселини, слаб рандеман, виното трудно се бистри, не притежава благороден характер и т.н.! Ако са Ваши – по-добре да ги продавате за консумация!
* Червено вино се прави лесно, но се опазва по-трудно!
* Бяло вино се прави трудно, но по-лесно се опазва!
* По-добре не оставяйте Бяло вино за отлежаване и стареене! – Неговата сила са плодовостта, свежестта и и вкуса на прясното грозде.
Внимание:
* Ако ще купувате грозде и не познавате сортовете – потърсете помощ не само от приятел, но и от специалист!
Всичко за ценителите на виното:
http://www.bulgariandrinks.com/index.ph ... &Itemid=54
Грозде се произвежда на много и най-различни места, и може да си го купите както от производители, така и от търговци. Както и да е, Вие ще сте много по-щастлив ако си го набeрете сам. Необходимо е гроздето винаги да е брано и транспортирано хладно, но много от Вас или тези, които Ви го предлагат не се съобразяват с това.
ВИНО се произвежда ВИНАГИ ОТ ПРЯСНО ГРОЗДЕ !!!
*
Първи Стъпки:
1. Използвайте Каберне совиньон, Мерло, Мавруд, или комбинация от тези сортове ако искате да получите едно обагрено, с хармоничен аромат и вкус, добре балансирано и “натоварено”, с много добро “тяло” червено вино. Вино, с което можете да се похвалите пред приятели. То може да Ви даде още много ако го оставите от една до три години в дъбова бъчва, а после около четири години в бутилка – може да съзрява и старее!
2. Използвайте Пино ноар, Гъмза, Широка Мелнишка или комбинация от тези сортове ако искате да получите едно богато и комплексно червено вино. Но не искайте нещо кой знае какво от него след около две-три години!
3. Използвайте Памид или Сензо само ако Ви трябва вино за бърза консумация (обикновенно трапезно вино). Леко, сравнително свежо, със светло-червен (лучен) до розов цвят, с непретенциозен аромат и вкус, или общо казано “тънко” вино. Не го задържайте по-дълго време – няма смисъл!
4. Сортовете като Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, а до някъде Гъмза и Широка Мелнишка могат да бъдат изполвани за получаване на много добри червени вина с високо качество.
5. За сортове като Букет, Рубин, Шевка, Сторгозия, Зарчин какво да Ви кажа ? – По-добре комбинирайте с някой от горе описаните!
6.Изберете Шардоне, Совиньон блан или комбинация ако искате да произведете едно финно, с великолепен (плодов, плодово-тревис, на цитруси) аромат и вкус, с приятен общ характер, много добре балансирано бяло вино. Преработването им изиска тънкости и много работа, но повярвайте - заслужава си!
7. “Мускат” – Характерен “тежък ... на роза” аромат и вкус, плътно, до голяма степен по-ароматно отколкото балансирано бяло вино (поне за нашите условия). Сортът е Мискет отонел (Мускат отонел). Виното има възможност да старее.
8. “Мискет” – не го свързвайте с “мускат”! Вината са с особен, характерен аромат и вкус – на “гюл с пролетни цветя и т.н.”, по-нежни, по-балансирани, “по-тънки”- изящни, за бърза консумация. Сортове – Мискет червен и Мискет Врачански.
9. Ризлинг или Юни блан – за по-свежи бели вина, с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат и вкус, но без голям потенциал за развитие.
10. Рацители, Димят, Алиготе, Фетяска алба – “Стандартно” – бели вина с неутрален до плодов характер. По-добре в комбинация с горе описаните!
11.Ако желаете едно по-различно, “по-уникално” вино, с много характерен ароматно-вкусов комплекс на “тамян”, използвайте сорта Тамянка. Не е “мискет”, не е “мускат” и ако има малко по-високи остатъчни захари е едно атрактивно вино за бърза консумация.
12. Виненка, Керацуда или други местни сортове – Ако ги имате по-добре комбинирайте с други бели!
Тънкости:
* Никога Не използвайте “Директни” (“Бодни пръчка – Пий вино”) сортове грозде за винопроизводство - “Шасла”, “Отел”, “Липа” или др. – Те са забранени със закон!!!
* Не използвайте Десертни сортове грозде за производство на вино - Болгар, Верея, Мискет хамбургски, Перл дьо Ксаба (Перла), Италия, Царица на лозята, Чауш, Юлски Бисер, Янтар и др. – Нямат достатъчно съдържание на захари и киселини, слаб рандеман, виното трудно се бистри, не притежава благороден характер и т.н.! Ако са Ваши – по-добре да ги продавате за консумация!
* Червено вино се прави лесно, но се опазва по-трудно!
* Бяло вино се прави трудно, но по-лесно се опазва!
* По-добре не оставяйте Бяло вино за отлежаване и стареене! – Неговата сила са плодовостта, свежестта и и вкуса на прясното грозде.
Внимание:
* Ако ще купувате грозде и не познавате сортовете – потърсете помощ не само от приятел, но и от специалист!
Всичко за ценителите на виното:
http://www.bulgariandrinks.com/index.ph ... &Itemid=54
Последно промяна от Неф на 18.02.10, 23:03, променено общо 1 път.
"Спаси си деня!" - Green Light
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
И някой друг има, Боев, и някои други имат!БоЕВ написа:Да не говорим за мен. Интересно ми е дали и някой друг има опит в тая работа.
Как ще те оставим, я вади винцето на масата.
Да пристъпим към дегустацията и да видим кой е по-по-най
наздраве
http://www.youtube.com/watch?v=cIGMWQWLphk
мъжът миБоЕВ написа:Да не говорим за мен. Интересно ми е дали и някой друг има опит в тая работа.
хем нямаме лозе, купува грозде
прави вино и ракия
явно нещо от детството му е останало
хем пие малко и рядко
нещо като хоби му е
виното бе малко, та почти бе изпито
но ракията се бе събрала в количества
не зная колко е изподарил
а скоро даже продаде доста
имаше и черешова
и гроздова
без капка химии
само накрая сложи някакви билки в тензух за жълт цвят
така и не съм опитала какво вари
сега се е зарекъл, че ще прави ябълкова ракия
БоЕВ, кажи как се мери колко градуса е ракията
имаме спиртомер
но важно е колко градуса е и самата течност, нали?
че скоро имахме едни спорове около това колко градуса е едно и също питие на студено и на топло
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
- сър Айвънхоу
сам не, но съм учавствал активно в процеса...БоЕВ написа:Да не говорим за мен. Интересно ми е дали и някой друг има опит в тая работа.
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
на спиртомера си пише при колко градуса е точен... останалото... го "експериментирате"...holi_day написа: че скоро имахме едни спорове около това колко градуса е едно и също питие на студено и на топло
Bella Ciao
Bella Ciao
- Green Light
Има ли някой адреса на Холидей?holi_day написа:мъжът миБоЕВ написа:Да не говорим за мен. Интересно ми е дали и някой друг има опит в тая работа.
хем нямаме лозе, купува грозде
прави вино и ракия
явно нещо от детството му е останало
хем пие малко и рядко
нещо като хоби му е
виното бе малко, та почти бе изпито
но ракията се бе събрала в количества
не зная колко е изподарил
а скоро даже продаде доста
имаше и черешова
и гроздова
без капка химии
само накрая сложи някакви билки в тензух за жълт цвят
така и не съм опитала какво вари
сега се е зарекъл, че ще прави ябълкова ракия
БоЕВ, кажи как се мери колко градуса е ракията
имаме спиртомер
но важно е колко градуса е и самата течност, нали?
че скоро имахме едни спорове около това колко градуса е едно и също питие на студено и на топло
В големите градове са малко хората, които си правят вино, въпреки че все повече познати започнаха да си купуват грозде и да си правят вино.
Аз сега с умиление си спомням времето, когато дядо ми беше жив, имахме лозе и той се качваше в една каца и бос мачкаше виното.
Аз онзи ден си направих за първи път домашно кисело мляко, знам, че е елементарно, но съм много щастлива, а и е вкусно. Искам да си имам и градинка и да гледам домати и краставици. Завиждам на Боев и Вяра.
Но нищо не е загубено, Боев, ако съдя по себе си, нищо чудно след 10 години тук да обменяме опит как се прави вино.
Аз съм гледала и кокошки, много са миризливи, ама с кеф съм прибирала яйцата от кокошарника
п.п. забравих да се похваля, че и коза съм доила
, малко ме е страх, но пак бих опитала
Аз сега с умиление си спомням времето, когато дядо ми беше жив, имахме лозе и той се качваше в една каца и бос мачкаше виното.
Аз онзи ден си направих за първи път домашно кисело мляко, знам, че е елементарно, но съм много щастлива, а и е вкусно. Искам да си имам и градинка и да гледам домати и краставици. Завиждам на Боев и Вяра.
Но нищо не е загубено, Боев, ако съдя по себе си, нищо чудно след 10 години тук да обменяме опит как се прави вино.
Аз съм гледала и кокошки, много са миризливи, ама с кеф съм прибирала яйцата от кокошарника
п.п. забравих да се похваля, че и коза съм доила
Последно промяна от latrevw на 19.02.10, 09:39, променено общо 1 път.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
какво село бе, ей. научи първо градовете и селата на БългарияGaspode написа:Грийне, остави я да се смее. Който се смее последен... загрява най-бавно май беше, ма тва не е по темата.latrevw написа:ХАХАХАХАХАGreen Light написа:
Има ли някой адреса на Холидей?
Исках да кажа, че знам в кое село живее. От там насетне, вярвам, е лесно
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
и моите ги нямаjazz написа:дядо ми правеше от смокини
ставше страхотно
ама сега нямам дядовци
и смокините ги няма отдавна
наздраве
затова дойде времето ние да оставим подобни спомени у децата и внуците си
чудно ми е дали е отживелица, все повече ме влече към това да направя нещо със собствените си ръце, много малко от "купешките" ми харесват вече
- сър Айвънхоу
дядо правеше от малини... страшно вино е!jazz написа:дядо ми правеше от смокини
ставше страхотно
ама сега нямам дядовци
и смокините ги няма отдавна
наздраве
а инак ракия съм пил от какво ли не...
"по-екзотичните" са: от дренки, от салкъм (акация), от скоруши, от фурми, от домати и... от райграс (ако щете ми вярвайте)
Bella Ciao
Bella Ciao
- Green Light
Бе аз се майтапя за Холидей, ама понеже е голям кеф да си прави човек майтап на неин гръб. Опитайте, риш и няма да спрете. Но иначе с ръка на сърцето трябва да призная че съм от увредените от цивилизацията. Ракията- от магазина. Домашна ракиджос можете да ме накарате да опитам ако имате оръжие. Иначе - уиски, водка, джин такива работи
- сър Айвънхоу
не, не съм бил в Либия, просто сме експериментирали с приятели...Евридика написа:Да не си бил на работа в Либия? за там се носеха такива легенди. От домати .а инак ракия съм пил от какво ли не...
"по-екзотичните" са: от дренки, от салкъм (акация), от скоруши, от фурми, от домати и... от райграс (ако щете ми вярвайте
А какво е скоруши?
а скорушата е вид круша, но много интересна... дървото е огромно (като порасне, де)... само казвам, че първият клон повя нейде на 2,5-3 метра от земята. дървесината е една от най-плътните и здрави. страшни мебели стават от нея. може би затова и се среща все по-рядко. намира се предимно в балкана и предбалкана, както и малко в родопите. плодовете й са дребни, с гормата на фурми. жълти са, когато узреят, но тогава не трябва да се ядат, защото са ужасно стипциви. трябва да се изчака да изгният, както мушмулите, и са превъзходни на вкус. е, действат малко разхлабващо
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
Евридика написа:
ако и ракията разхлабва, значи проблемът с махмурлука е решен в зародиш:winkw:
Bella Ciao
Bella Ciao
Айвъне, да се разберем:сър Айвънхоу написа:не, не съм бил в Либия, просто сме експериментирали с приятели...Евридика написа:Да не си бил на работа в Либия? за там се носеха такива легенди. От домати .а инак ракия съм пил от какво ли не...
"по-екзотичните" са: от дренки, от салкъм (акация), от скоруши, от фурми, от домати и... от райграс (ако щете ми вярвайте
А какво е скоруши?
а скорушата е вид круша, но много интересна... дървото е огромно (като порасне, де)... само казвам, че първият клон повя нейде на 2,5-3 метра от земята. дървесината е една от най-плътните и здрави. страшни мебели стават от нея. може би затова и се среща все по-рядко. намира се предимно в балкана и предбалкана, както и малко в родопите. плодовете й са дребни, с гормата на фурми. жълти са, когато узреят, но тогава не трябва да се ядат, защото са ужасно стипциви. трябва да се изчака да изгният, както мушмулите, и са превъзходни на вкус. е, действат малко разхлабващо. инак ако знаеш каква ракия става от тях... мммм... страшна работа. елексир!
ЕлИксира е виното!
Ракията, макар и от този незнаен сорт круши, е дезинфектант.
- сър Айвънхоу
много, пък, разбираш!Нефертити написа: Айвъне, да се разберем:
ЕлИксира е виното!
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
уискито - снобарантЪн написа:Бирата- диуретик, водката- релаксант, а джина- транквилантНефертити написа: Айвъне, да се разберем:
ЕлИксира е виното!
Bella Ciao
Bella Ciao
мммного.сър Айвънхоу написа:много, пък, разбираш!Нефертити написа: Айвъне, да се разберем:
ЕлИксира е виното!
Дегустатор съм.
Пия виното в количествата на ракия
А с ракия се жубуря само, ако ме боли зъб, евентуално!
- сър Айвънхоу
аха... нещо диплом, тапийка неква, че си дегустатор да имаш, м?Нефертити написа: мммного.
Дегустатор съм.
щото, ако нямаш, не се фръцкай, че си дегустатор...
Bella Ciao
Bella Ciao
в рамка ми е,сър Айвънхоу написа:аха... нещо диплом, тапийка неква, че си дегустатор да имаш, м?Нефертити написа: мммного.
Дегустатор съм.
щото, ако нямаш, не се фръцкай, че си дегустатор...
не я ли видя снощи, прегледай видеото
- сър Айвънхоу
за това видео ли говориш?Нефертити написа: в рамка ми е,
не я ли видя снощи, прегледай видеото:rotfl24:
Bella Ciao
Bella Ciao
- Green Light
- windcolours
За тези, които не са осведомени- баща му на Мъжж прави страхотно червено вино! Все се дивях на вкуса и аромата, докато накрая брат му на Мъжж не ме светна: "Тайната е в последното фекално наводнение в мазето.Тогава прихвана правилните бактерии..." 
Баща ми живее в Драгалевци и си има асма с няккава луда сибирска лоза...зрее някъде към октомври. Баща ми и жена му педантично всяка година правят вино, но резултатът е по-скоро за салатата... Не знам защо на някои хора просто им иде отръки, а други, въпреки всички усилия,съвети на специалисти и прочее жокери, просто не успяват...
Но..за виното не се говори..то се пие! Наздраве!

Баща ми живее в Драгалевци и си има асма с няккава луда сибирска лоза...зрее някъде към октомври. Баща ми и жена му педантично всяка година правят вино, но резултатът е по-скоро за салатата... Не знам защо на някои хора просто им иде отръки, а други, въпреки всички усилия,съвети на специалисти и прочее жокери, просто не успяват...
Но..за виното не се говори..то се пие! Наздраве!
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- сър Айвънхоу
и Моника...Green Light написа:сър Айвънхоу написа:уискито - снобарантЪн написа:Бирата- диуретик, водката- релаксант, а джина- транквилантНефертити написа: Айвъне, да се разберем:
ЕлИксира е виното!
с пура - може!
Bella Ciao
Bella Ciao
- Green Light