номади
номади
супер богатите пътешестват из целия свят със собствените си яхти и самолети, купуват къщи и имения по всяка точка на планетата в желанието си да притежават повече и повече
средната класа обикаля знайни и незнайни туристически дестинации в отпуската си, през уикенда, трепетно запечатвайки ухилената си физиономия с фотоапарат пред поредната катедрала или красив басейн с палми в саксия и миниатюрни сини плочки
най-бедните скитат с по една раница на гърба, навлекли 3-4 ката дрехи и търсейки кашон, мост или решетката на метрото, за да прекарат нощта
всички пътуваме най-успешно в сънищата си. уж сме номади по дух, а завръщането ни е особено важно.
средната класа обикаля знайни и незнайни туристически дестинации в отпуската си, през уикенда, трепетно запечатвайки ухилената си физиономия с фотоапарат пред поредната катедрала или красив басейн с палми в саксия и миниатюрни сини плочки
най-бедните скитат с по една раница на гърба, навлекли 3-4 ката дрехи и търсейки кашон, мост или решетката на метрото, за да прекарат нощта
всички пътуваме най-успешно в сънищата си. уж сме номади по дух, а завръщането ни е особено важно.
just perfect
Re: номади
не винаги...bead_ написа:завръщането ни е особено важно.
а през тва времи изрудите се скитат от маса на масаbead_ написа:супер богатите пътешестват из целия свят със собствените си яхти и самолети, купуват къщи и имения по всяка точка на планетата в желанието си да притежават повече и повече
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
което пък е най-разумноKENT написа:
а през тва времи изрудите се скитат от маса на маса
ПС. но пък сутрин боли глава
или от цвете на цветеKENT написа:
а през тва времи изрудите се скитат от маса на маса
just perfect
Всъщност не знам какви реакции цели да провокира поста ти или какво искаш да проучиш чрез него, но познавам поне двама души, които влизат в категорията на хора с добри материални възможности, които предпочитат да пътуват с раница на гръб. Да, със самолет се стига много по-бързо и се пести време, но не виждаш нищо от страната, през която минаваш. Така че си зависи.
незнам и аз. вероятно търся връзка между непрестанното щъкане насам-натам в пространствен смисъл и неспокойния ни дух, който като че ли си търси мястото. чувстваме ли се вкъщи? или се самоубеждаваме завръщайки се, че това Е вкъщи?pocti_bezobidna написа:Всъщност не знам какви реакции цели да провокира поста ти или какво искаш да проучиш чрез него
just perfect
Ами нормално е да щъкаш повече насам-натам като е по-лесно.bead_ написа:незнам и аз. вероятно търся връзка между непрестанното щъкане насам-натам в пространствен смисъл и неспокойния ни дух, който като че ли си търси мястото. чувстваме ли се вкъщи? или се самоубеждаваме завръщайки се, че това Е вкъщи?pocti_bezobidna написа:Всъщност не знам какви реакции цели да провокира поста ти или какво искаш да проучиш чрез него
"Вкъщи" може и да е някой хостел в Мексико ако си отишъл там за месец-два-три.
Ако обикаляш, за да си търсиш мястото, малко шейсетарски ми стават нещата, вече май не е на мода.
но пък знам ли - нали всичко ново е добре забравено старо.
- Green Light
— Ти ме учудваш, Лев — заявява той. — И всички вие ме учудвате. Нима още не ви е омръзнало тук?
— Защо да ни омръзне? Нали това ни е работата.
— А защо трябва да работите без всякакъв смисъл?
— Как да няма смисъл. Та ти сам виждаш колко неща научихме само за един ден.
— И тогава аз питам: за какво ви е да научавате това, което няма смисъл? Какво ще правите с него? Вие все научавате и научавате и нищо не правите с това, което научавате.
— С кое например? — питам аз.
Еша си няма Шчекн да спори. Току-що спечели една победа и сега явно се стреми да спечели втора.
— Ами например ямата без дъно, която намерих. На кого и за какво може да потрябва яма без дъно?
— Това не е точно яма — казвам аз, — а по-скоро врата към друг свят.
— Вие можете ли да минете през тази врата? — осведомява се Шчекн.
— Не — признавам аз. — Не можем.
— За какво ви е тогава тази врата, през която и тъй, и тъй не можете да минете?
— Днес не можем, но утре ще можем.
— Утре ли?
— В широкия смисъл. Вдругиден. След година…
— Друг свят, друг свят… — недоволно мърмори Шчекн. — Нима ви е тясно в този?
— Ами как да ти кажа… Сигурно е тясно на въображението ни.
— Разбира се! — язвително казва Шчекн. — Нали е достатъчно да попаднете в друг свят и тутакси се захващате да го променяте, докато заприлича на вашия собствен. И много естествено на вашето въображение пак му става тясно, и тогава търсите друг някакъв свят, и отново се захващате да го променяте…
И Стругацки са се питали, като тебе. Това е от "Бръмбър в мравуняка"
Това въображение...и тоя прагматизъм и вкус към удобството.
— Защо да ни омръзне? Нали това ни е работата.
— А защо трябва да работите без всякакъв смисъл?
— Как да няма смисъл. Та ти сам виждаш колко неща научихме само за един ден.
— И тогава аз питам: за какво ви е да научавате това, което няма смисъл? Какво ще правите с него? Вие все научавате и научавате и нищо не правите с това, което научавате.
— С кое например? — питам аз.
Еша си няма Шчекн да спори. Току-що спечели една победа и сега явно се стреми да спечели втора.
— Ами например ямата без дъно, която намерих. На кого и за какво може да потрябва яма без дъно?
— Това не е точно яма — казвам аз, — а по-скоро врата към друг свят.
— Вие можете ли да минете през тази врата? — осведомява се Шчекн.
— Не — признавам аз. — Не можем.
— За какво ви е тогава тази врата, през която и тъй, и тъй не можете да минете?
— Днес не можем, но утре ще можем.
— Утре ли?
— В широкия смисъл. Вдругиден. След година…
— Друг свят, друг свят… — недоволно мърмори Шчекн. — Нима ви е тясно в този?
— Ами как да ти кажа… Сигурно е тясно на въображението ни.
— Разбира се! — язвително казва Шчекн. — Нали е достатъчно да попаднете в друг свят и тутакси се захващате да го променяте, докато заприлича на вашия собствен. И много естествено на вашето въображение пак му става тясно, и тогава търсите друг някакъв свят, и отново се захващате да го променяте…
И Стругацки са се питали, като тебе. Това е от "Бръмбър в мравуняка"
Е, ама тогава не е пътуване, а бизнес трип.bead_ написа:и този уталитаризъм. да търсиш все смисъл, полза, печалба, резултат...Green Light написа:
когато щъкаш някъде - щъкаш за да видиш, да разгледаш, да научиш.
Ако търсиш печалба и полза си разваляш кефа. Но пък зависи за какво пътуваш.
Много омотано стана.
С няколко думи - всичко е според зависи...
Аз не обичам да влизам в музеи например. Предпочитам да обиколя по улиците, ако ме върне съдбата на същото място, ще вляза и в музей. Обичам да влизам в кафенета и църкви (все едно от чия вяра). И да се разхождам по малки квартални улички.
това беше във връзка с цитата от стругацки... общо взето тази е посоката, която и аз съм поелаpocti_bezobidna написа:Е, ама тогава не е пътуване, а бизнес трип.bead_ написа:и този уталитаризъм. да търсиш все смисъл, полза, печалба, резултат...Green Light написа:
.
път=недоволство/недостатъчност
just perfect
Не знам дали говорим за едни и същи неща.bead_ написа:по-скоро... да обикаляш, за да се завърнеш. и така да си преоткриеш мястото, а не да търсиш ново място... и въпреки това да си в процес на скитане.pocti_bezobidna написа: Ако обикаляш, за да си търсиш мястото
Възможно е да юрнеш нанякъде, ако вече не те свърта на едно място.
но какво ще намериш като се върнеш - не е сигурно - дали ще преоткриеш мястото или ще разбереш, че не е било твое... кой, кой да ти каже
И аз мисля като змея.bead_ написа:супер богатите пътешестват из целия свят със собствените си яхти и самолети, купуват къщи и имения по всяка точка на планетата в желанието си да притежават повече и повече
Идеята за "у дома" е ужасно важна за мен и съответно номадското ми е силно закърняло - а не е като да не обичам да пътувам.
Но са ми интересни две неща - първо това, че номадите, предполагам, просто носят със себе си това усещане за "у дома" и то може да бъде навсякъде.
И второ, че това "у дома" може да има не само пространствени, а и времеви измерения. Сигурно затова пътуваме най-успешно в сънищата си и често се чувстваме като скитници.
Panta rhei...
да, права си. не е сигурно какво ще бъде като. моята мисъл беше, че за да причината е в нуждата от доказателство, че си си у дома.pocti_bezobidna написа: но какво ще намериш като се върнеш - не е сигурно - дали ще преоткриеш мястото или ще разбереш, че не е било твое... кой, кой да ти каже
just perfect
Буквално ли път?bead_ написа:това беше във връзка с цитата от стругацки... общо взето тази е посоката, която и аз съм поелаpocti_bezobidna написа:Е, ама тогава не е пътуване, а бизнес трип.bead_ написа:и този уталитаризъм. да търсиш все смисъл, полза, печалба, резултат...Green Light написа:
.
път=недоволство/недостатъчност
Ъъъъ, ако спреш да търсиш - така аз ги виждам нещата - ако си доволен от това което имаш нужда и всичко ти е достатъчно, ако няма вече какво да откриваш и защо да пътуваш, и изобщо - необходимостта да го правиш изчезне - май е много страшно това. Но някои хора се чустват завършени.
- Green Light
Защо искаме да достигнем звездите? И откога го искаме?
Невижданите земи отвъд всички хоризонти винаги ще ни зоват.
Това е толкова дълбоко в нас, че е невъобразимо прекрасно.
И е права Мнемо. Носим дома със себе си. И тъгуваме по него, ако случайно сме загубили това си качество.
Защото скитникът в нас, е един много сантиментален скитник.
Който пътува от рождения си магичен портал на неизвестното към друг такъв, през един прекрасен, нов свят. През всеки един миг.
Невижданите земи отвъд всички хоризонти винаги ще ни зоват.
Това е толкова дълбоко в нас, че е невъобразимо прекрасно.
И е права Мнемо. Носим дома със себе си. И тъгуваме по него, ако случайно сме загубили това си качество.
Защото скитникът в нас, е един много сантиментален скитник.
Който пътува от рождения си магичен портал на неизвестното към друг такъв, през един прекрасен, нов свят. През всеки един миг.
говорим за дуалността на червеното вино...и синьото сиренце... или някакви техни производниbead_ написа:супер богатите пътешестват из целия свят със собствените си яхти и самолети, купуват къщи и имения по всяка точка на планетата в желанието си да притежават повече и повече
Последно промяна от ELBI на 22.02.10, 14:53, променено общо 1 път.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Всъщност всички пътуваме най-вече към себе си, независимо кой колко пряк или заобиколен маршрут е избрал.bead_ написа:супер богатите пътешестват из целия свят със собствените си яхти и самолети, купуват къщи и имения по всяка точка на планетата в желанието си да притежават повече и повече
Понякога, за да се видим по-ясно се налага да се видим в нова светлина, на друга географска ширина или пък под други звезди. Макар че някои успяват успешно да избегнат срещата (със себе си) с години
За мен усещането "у дома" не е свързано непременно с място, където се чувстваш уютно, а е по-скоро вътрешно усещане. Перифразирам свободно "Когато няма къде другаде да отидеш, ела на себе си!"
~~~ Don't lead me into temptation, I can find the way myself! - Cher ~~~
- windcolours
"Номадството" или непреодолимото желание да надникваш отвъд зримия хоризонт във всеки смисъл на думата, е вътрешно усещане, но не задължително предизвикано от потребност от промяна или бягство.
Само един пример. Кой обича да пътува? веднага ще ви отговоря! Интелигентните! Защо ли? Ето ви отговора- вероятно сте чували за Кръговете на познанието на Сократ: "Ако човешкото знание се изрази чрез кръг, то с нарастването на това знание, на кръга, допирните ни точки с непознатото (окръжността) ще стават все повече. Т.е. с увеличаването на знанието ни, постоянно ще възникват нови и нови въпроси. Знанието и съзнанието са в процес на постоянно разширяване (поне що се отнася до по-дългосрочен план)."
И колкото повече пътуваме и открития правим,толкова повече се засилва интересът ни към онова,отвъд... И е възможно желанието за пътуване да се превърне в номадство,начин на живот.
Аз лично се привързвам много бързо към хора. НО към места-не. Сменила съм няколко адреса през последните години и установявам,че с лекота се откъсвам от едно място без особени задръжки и тъга. Знам,че всяко жилище е просто купчина железобетон, тухли, цимент...От нас зависи с какви спомени ще го изпълним,от нас зависи да го направим дом. А щом е така, значи всяко място е потенциален дом и ние носим уюта в себе си.
Чувствам се у дома там,където съм в хармония със себе си. Дори това да не е конкретно място, а посока, движение между две точки
Само един пример. Кой обича да пътува? веднага ще ви отговоря! Интелигентните! Защо ли? Ето ви отговора- вероятно сте чували за Кръговете на познанието на Сократ: "Ако човешкото знание се изрази чрез кръг, то с нарастването на това знание, на кръга, допирните ни точки с непознатото (окръжността) ще стават все повече. Т.е. с увеличаването на знанието ни, постоянно ще възникват нови и нови въпроси. Знанието и съзнанието са в процес на постоянно разширяване (поне що се отнася до по-дългосрочен план)."
И колкото повече пътуваме и открития правим,толкова повече се засилва интересът ни към онова,отвъд... И е възможно желанието за пътуване да се превърне в номадство,начин на живот.
Аз лично се привързвам много бързо към хора. НО към места-не. Сменила съм няколко адреса през последните години и установявам,че с лекота се откъсвам от едно място без особени задръжки и тъга. Знам,че всяко жилище е просто купчина железобетон, тухли, цимент...От нас зависи с какви спомени ще го изпълним,от нас зависи да го направим дом. А щом е така, значи всяко място е потенциален дом и ние носим уюта в себе си.
Чувствам се у дома там,където съм в хармония със себе си. Дори това да не е конкретно място, а посока, движение между две точки
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- windcolours
подкрепям и това мнениеwild_moon написа:Всъщност всички пътуваме най-вече към себе си, независимо кой колко пряк или заобиколен маршрут е избрал.bead_ написа:супер богатите пътешестват из целия свят със собствените си яхти и самолети, купуват къщи и имения по всяка точка на планетата в желанието си да притежават повече и повече
Понякога, за да се видим по-ясно се налага да се видим в нова светлина, на друга географска ширина или пък под други звезди. Макар че някои успяват успешно да избегнат срещата (със себе си) с годиниИмаше един готин лаф, който служи за айсбрейкър между тичащите в парка "А ти от какво бягаш?"
За мен усещането "у дома" не е свързано непременно с място, където се чувстваш уютно, а е по-скоро вътрешно усещане. Перифразирам свободно "Когато няма къде другаде да отидеш, ела на себе си!"
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Ами то пътуването може да е и само в мисълта - и тогава онова с хоризонтите не е по-малко валидно.windcolours написа:"Номадството" или непреодолимото желание да надникваш отвъд зримия хоризонт във всеки смисъл на думата, е вътрешно усещане, но не задължително предизвикано от потребност от промяна или бягство.
И още нещо ми се ще да уточня: домът е И хора. И то не само тези в него, а и тези около него. Преди две години се преместихме, а аз още тъгувам за съседите си (за самото жилище - тц). Не че съм толкова далеч от тях и е проблем да ида да ги видя, даже и ходя - но не е същото като да сме врата до врата.
И си мислех за тези, които са истински привързани към домовете си - това също не е случайно и не е за подценяване. Местата освен хора, са и духове на хора, спомени също така... всеки има различни връзки със света около себе си. Пак ще кажа - пространствени, времеви, много са посоките.
Panta rhei...
Сто пъти те четох, и надолу в темата, и... мисля си, че не е номадство това, за което говориш, а пътешественичество.bead_ написа:супер богатите пътешестват из целия свят със собствените си яхти и самолети, купуват къщи и имения по всяка точка на планетата в желанието си да притежават повече и повече
Но много хубаво си го написала, с това трябваше да започна, разбира се.
Panta rhei...
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Дом е там, където дупето седне - философията на суриката Тимон и глигана Пумба от Царя лъв.windcolours написа: Аз лично се привързвам много бързо към хора. НО към места-не. Сменила съм няколко адреса през последните години и установявам,че с лекота се откъсвам от едно място без особени задръжки и тъга. Знам,че всяко жилище е просто купчина железобетон, тухли, цимент...От нас зависи с какви спомени ще го изпълним,от нас зависи да го направим дом. А щом е така, значи всяко място е потенциален дом и ние носим уюта в себе си.
Или казано по друг начин - "домът" го правят хората, хората са нещото заради което си заслужава да пропътуваш половината свят за да се върнеш
- Глас в пустиня
Не се бъзикай, имаше си дума такава... дали пък не беше "аргати"? Ужас. Какво беше вечерял Незнания?БоЕВ написа:Не е гастрономиМнемозина написа:Как им казваха... не гурбетчии, ами... ох, имаше си дума за това.БоЕВ написа:На Адам и Ева им се родили двама сина, единият станал скотовъдец(номад), а другия земеделец.
Как да наречем пътуващите земеделци!
П.П. Не е гастрольори.
П.П. "Номадска урбанистика" беше един от примерите за абсурдни научни области в "Махалото на Фуко".
Panta rhei...
- Глас в пустиня
Знам, че не се бъзикаш, но "думичките" са много. От началото до към средата на миналия век българите от района на Полски Тръмбеш, Павликени и Свищов са ходили "градинари" в Полша, Чехия и други централноевропейски страни, учили са един вид Европа-та на градинарство и земеделие. На други са им викали чираци, момък, аргатин и така, няма универсална дума като "номад", но като цяло, по правило, всичките са били бекяри.Мнемозина написа:
Не се бъзикай, имаше си дума такава... дали пък не беше "аргати"? Ужас. Какво беше вечерял Незнания?
П.П. "Номадска урбанистика" беше един от примерите за абсурдни научни области в "Махалото на Фуко".
Да, бекяри са били, обаче и това не е номадство всъщност.БоЕВ написа:Знам, че не се бъзикаш, но "думичките" са много. От началото до към средата на миналия век българите от района на Полски Тръмбеш, Павликени и Свищов са ходили "градинари" в Полша, Чехия и други централноевропейски страни, учили са един вид Европа-та на градинарство и земеделие. На други са им викали чираци, момък, аргатин и така, няма универсална дума като "номад", но като цяло, по правило, всичките са били бекяри.Мнемозина написа:
Не се бъзикай, имаше си дума такава... дали пък не беше "аргати"? Ужас. Какво беше вечерял Незнания?
Номади са били каракачаните например, това по тукашните земи.
Panta rhei...