Оспамена
Re: Кулинарната тема! Само за чревоугодници! :))
и ко заварваме след апетитното заглавие?Ън написа:
празна маса
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
Ми, ся не ми е до тва:lol:holi_day написа:и ко заварваме след апетитното заглавие?Ън написа:
празна маса
После
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Ок
и аз шъ се включвам периодично в тая тема
сега бе просто импулс да не земе да потъне
и аз шъ се включвам периодично в тая тема
сега бе просто импулс да не земе да потъне
Ф.Песоа
Ф.Песоа
И как не ти е, пирмалява ни вече от глад.Ън написа:Ми, ся не ми е до тва:lol:holi_day написа:и ко заварваме след апетитното заглавие?Ън написа:
празна маса
После
Сервирайте поне десерта, молим!:bigsmile:
скицирай го набързо
"Спаси си деня!" - Green Light
Като начало една стара рецепта, която съм пускам в предишния фолум:
За четирима
Четири по- едри свински крачета ги сварявам и обезкостявам. Не се бъзикам- не бъдете предубедени!
Слагам ги в тавичка заедно с част от бульона- да ги покрие, ама не напълно. Нарязвам 100г. пушен свински бекон.
Запържвам 400г. гъби в две пакетчета масло. Хайде и гъбките в тавичката. Добавям и една връзка пресен лук, предварително и той запържен. Почти една връзка магданоз. Сол и черен пипер на вкус.
Печа в силна фурна, докато соса се сгъсти, а яденето придобие златист цвят. Настъргвам кашкавал.
Това е!
За четирима
Четири по- едри свински крачета ги сварявам и обезкостявам. Не се бъзикам- не бъдете предубедени!
Слагам ги в тавичка заедно с част от бульона- да ги покрие, ама не напълно. Нарязвам 100г. пушен свински бекон.
Запържвам 400г. гъби в две пакетчета масло. Хайде и гъбките в тавичката. Добавям и една връзка пресен лук, предварително и той запържен. Почти една връзка магданоз. Сол и черен пипер на вкус.
Печа в силна фурна, докато соса се сгъсти, а яденето придобие златист цвят. Настъргвам кашкавал.
Това е!

И пак стара моя рецепта за 1 човек:
- Два свински бъбрека почиствам старателно, нарязвам на кубчета и ги кисна в студена вода с оцет. След това измивам обилно, наливам нова вода и ги варя пет минути. Изхвърлям водата. Един свински далак нарязвам на ивици и овалвам в брашно. Нарязвам две- три средно голями гъбки и ги запържвам заедно с далака в половин пакетче масло. Прибавям към тях бъбречетата, кафена чаша червено вино, чаена чаша прясно мляко, сол и черен пипер на вкус. Похлупвам тенджерката и задушават докато соса се сгъсти....
- Два свински бъбрека почиствам старателно, нарязвам на кубчета и ги кисна в студена вода с оцет. След това измивам обилно, наливам нова вода и ги варя пет минути. Изхвърлям водата. Един свински далак нарязвам на ивици и овалвам в брашно. Нарязвам две- три средно голями гъбки и ги запържвам заедно с далака в половин пакетче масло. Прибавям към тях бъбречетата, кафена чаша червено вино, чаена чаша прясно мляко, сол и черен пипер на вкус. Похлупвам тенджерката и задушават докато соса се сгъсти....

И тва е старо. Ма, ей тъй- на едно място да ги събера:
Преди месец гледам в Метро- пилешки кожички в тарелка. Шаш начи, на кой ще му трябват пилешки кожички?... Мъ си зех, щот нали ефтинджос И ги турнъх въ фризера, че не знаех кво да ги прая. До Фчера.
И фчера ги размразих. Сфърих две пилешки бутчета, обезкостих и нарязах на кубчета, прибавих и кашкъвалъ на купчетъ и гъби нарязах и некви подпрафки турнахъ и по една лъжицъ от тва нещу увих ф кожичките. И ги фукнах у фурнътъ да съ пичът. Готино стана. Мнооо бира върви с тва...
Преди месец гледам в Метро- пилешки кожички в тарелка. Шаш начи, на кой ще му трябват пилешки кожички?... Мъ си зех, щот нали ефтинджос И ги турнъх въ фризера, че не знаех кво да ги прая. До Фчера.
И фчера ги размразих. Сфърих две пилешки бутчета, обезкостих и нарязах на кубчета, прибавих и кашкъвалъ на купчетъ и гъби нарязах и некви подпрафки турнахъ и по една лъжицъ от тва нещу увих ф кожичките. И ги фукнах у фурнътъ да съ пичът. Готино стана. Мнооо бира върви с тва...

една неоригинална, но вкусна салата
наподобява на руската салата, но тъй като кис.краставички и пресния морков са настъргани, е по-сочна
РОШАВА САЛАТА
1 - настъргват се ред варени картофи ок.0,5 см;
2 - леко се посолява;
3 - намазва се с майонеза;
4 - настъргват се последователно: пресен морков, кисели краставички, шунка или шпеков салам.
повтаря се пак от 1 до 4
завършва се със слой майонеза и украса по избор - напр.спирали от ивици печена чушка и в средата им маслини
някъде покрай майонезата добавям сока на четвърт лимон, но не повече
салата е отворена за импровизации - може да се добави кашкавал, гъби и/или сварени яйца
аз лично не добавям яйца, защото и без това в майонезата се предполага, че има...
кашкавал и сирене ми се струват излишни и затова я правя в горния вариант
готовата салата не е нужно да се разбърква. по-добре е да остане на пластове
наподобява на руската салата, но тъй като кис.краставички и пресния морков са настъргани, е по-сочна
РОШАВА САЛАТА
1 - настъргват се ред варени картофи ок.0,5 см;
2 - леко се посолява;
3 - намазва се с майонеза;
4 - настъргват се последователно: пресен морков, кисели краставички, шунка или шпеков салам.
повтаря се пак от 1 до 4
завършва се със слой майонеза и украса по избор - напр.спирали от ивици печена чушка и в средата им маслини
някъде покрай майонезата добавям сока на четвърт лимон, но не повече
салата е отворена за импровизации - може да се добави кашкавал, гъби и/или сварени яйца
аз лично не добавям яйца, защото и без това в майонезата се предполага, че има...
кашкавал и сирене ми се струват излишни и затова я правя в горния вариант
готовата салата не е нужно да се разбърква. по-добре е да остане на пластове
Ф.Песоа
Ф.Песоа
ако импресионистите бяха... готвачиЪн написа:
just perfect
С тази реплика ми напомни за "Ако импресионистите бяха зъболекари" от Уди Алънbead_ написа:ако импресионистите бяха... готвачиЪн написа:
знаете ли как се е появила джодженовата дъвка?

източник
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Е, тя точно затова го написа...holi_day написа:С тази реплика ми напомни за "Ако импресионистите бяха зъболекари" от Уди Алънbead_ написа:ако импресионистите бяха... готвачиЪн написа:

амиии...
явно без да искам разбирам намеците
явно без да искам разбирам намеците
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- windcolours
Ън,събуждаш детски спомени в мене, човеко! Баща ми ни отгледа със свински уши и крачета вместо дъвки и бонбонки...Ън написа:Като начало една стара рецепта, която съм пускам в предишния фолум:
За четирима
Това е!

"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Тук аз ФъоПще нема а се обаждам!
Не стига, че ми се карат приятелЕтЕ у фацебука, че съм ги хранителнотормозел с манджи... 
Ма кат пише вътре "К`о праЙш днес" и аз си мисля, че ме питат за манджата..
А то се оказА риторичен въпрос от рода на "хау ду ю духаш" и отговора па требело да е същия въпрос
:blink:
Аман от английско дворцово възпитание ако ме питате..
Ма кат пише вътре "К`о праЙш днес" и аз си мисля, че ме питат за манджата..
А то се оказА риторичен въпрос от рода на "хау ду ю духаш" и отговора па требело да е същия въпрос
Аман от английско дворцово възпитание ако ме питате..
Последно промяна от І на 01.03.10, 22:50, променено общо 1 път.
приготвихте ли си обяда за утре?
http://www.limpa.bg/blog/51824
гепих го от дирския `готварски рецепти`
http://www.jenite.net/2009/02/bento-izkustvo.html
http://www.limpa.bg/blog/51824
гепих го от дирския `готварски рецепти`
http://www.jenite.net/2009/02/bento-izkustvo.html
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Е те там е разковничето!holi_day написа:В кутията за обяд с отделения за всяко ястие, сръчните ръце на японката майка и съпруга подреждат....
Де ги тез жени бре?! На 12 000 километра от тук ли требе да я търся таквази.
п.п.
Е те т`ва снахата /на брато любимата/ спретна за НГ2009 - "тигрова салата"

Последно промяна от І на 01.03.10, 22:59, променено общо 2 пъти.
Ехе, windcolourswindcolours написа:Ън,събуждаш детски спомени в мене, човеко! Баща ми ни отгледа със свински уши и крачета вместо дъвки и бонбонки...Ън написа:Като начало една стара рецепта, която съм пускам в предишния фолум:
За четирима
Това е!и до ден днешен боготвори всичко прасешко....Ето нещо резонно с писанията ти /дано успея да кача снимката/
Пак творение на баща ми
с тази аранжировка просто обра точкте днес.
казал Алф и се облизал при вида на коткатаНефертити написа: ехе, windcolours
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Холиии,holi_day написа:казал Алф и се облизал при вида на коткатаНефертити написа: ехе, windcolours
Ти си геврек, ти си геврек!
сподели някои лесни и бързи рецептиМЪЖжжж написа:п.п.
синът ми живее сам 5 дни от 7
за първите дни му приготвям храна
после сам трябва да се справя
написала съм му в една тетрадка ок. 20 прости рецепти (супи, макарони, пържени чушки с яйца и сирене и подобни), ама току нещо трето му се яде
затова напоследък търся разнообразие в готвенето
пробвам нови неща...
но пъ и детенцето ми едно капризно - риба не яде, месо малко... а постните храни са добри, когато са прясно приготвени
Ф.Песоа
Ф.Песоа
котка по Мелмак-ски, гевреци - все кулинарни чудесииНефертити написа:Холиии,:rotfl24:
Ти си геврек, ти си геврек!
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Е нали казах, че няма да се обаждам у тая тема бре!holi_day написа: сподели някои лесни и бързи рецепти
А гъби яде ли? Че аз съм повече месарче...
- snowprincess
...
Последно промяна от snowprincess на 02.03.10, 23:12, променено общо 1 път.

Ето ти няколко идеи:holi_day написа: сподели някои лесни и бързи рецепти
Купваш му 52 кебапчета за 18 лв. и 52 кюфета също за 18лв. от мес.маг. на Ново село в Тракия.
Купваш му и един решетъчен тиган.
Замръзява си ги във фризера.
И когато му е кеф си прави цър- пър мешана скара
Сваряваш му една тенджера свински или телешки език, нарязваш го на филийки и го замразяваш на порции.
Когато иска- вади си порцийка, размразява си я и си я панира.
Научи го да панира- лесно е.
Същото става с бяло пилешко месо. Много е вкусно панирано.
Научи го да си пържи в масълце пилешки дробчета, свински бъбречета и дробчета и т.н. Лесно е
Пържени картофки- и това е лесно
Когато няма хич време- срещу "Форума" в Тракия има доста добра закусвалня
Също пред "Кауфланд" продават тройка кебапчета с хлебче и сос по избор за 1.99
Толкова са и тройка кюфтета.
Пилешко кърначе с хлебче и сос- 0.99

- сър Айвънхоу
Ън написа: Ето ти няколко идеи:
Купваш му 52 кебапчета за 18 лв. и 52 кюфета също за 18лв. от мес.маг. на Ново село в Тракия.
Сваряваш му една тенджера свински или телешки език, нарязваш го на филийки и го замразяваш на порции.
Научи го да си пържи в масълце пилешки дробчета, свински бъбречета и дробчета и т.н. Лесно е
Пилешко кърначе с хлебче и сос- 0.99
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
- сър Айвънхоу
е, те тва е истината! и не само месото. всичко трябва да е от истински продукти...ELBI написа:най-хубавите неща се правят от истинско месо - тогава и едни банални кюфтета и прозаична пържолка на жар имат ... други вкусови измерения :)
не, например, да направите салата от домати, която трябва да я "овкусявате" задраво, защото доматите имат вкус на райграс...
Bella Ciao
Bella Ciao
Re: Ън, ако продължаваш
Това пък защо?Ellhnida написа:да консумираш такива ужасии
в най-скоро време те виждам
с троен байпас!!!:(
PS
Освен картофите де, но някои хора са благословени и могат да ядат въглехидрати на корем.
Имаше едни... ммм... надупени картофи, ама тези, които правех, са по-вкусни през зимата.holi_day написа:сподели някои лесни и бързи рецептиМЪЖжжж написа:п.п.
синът ми живее сам 5 дни от 7
за първите дни му приготвям храна
после сам трябва да се справя
написала съм му в една тетрадка ок. 20 прости рецепти (супи, макарони, пържени чушки с яйца и сирене и подобни), ама току нещо трето му се яде
затова напоследък търся разнообразие в готвенето
пробвам нови неща...
но пъ и детенцето ми едно капризно - риба не яде, месо малко... а постните храни са добри, когато са прясно приготвени
Дребни картофи се измиват добре и без да се белят се срязват на две, и после всяка половинка се притиска откъм срязаната част в смес от равни части сол, червен пипер и чубрица и със същата част надолу се слагат в тава с малко олио и се пекат, докато... докато се изпекат.
Това има и пролетни вариации.
Panta rhei...
дай някоя идея насамМЪЖжжж написа:А гъби яде ли? Че аз съм повече месарче...
като наименования изброй, шъ питам, ку не ясно как се готви
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- сър Айвънхоу
Малко инфо за софиянци и дразнене на останалите:
има един магазин. казва се "Славчев"... за месо и месни продукти. Прекрасен! Не е много скъп, но там всичко е качествено и на ниво. Обслужването също.
та там има едни вкусотии, дето не ти трябва много време да ги приготвиш, но ВИНАГИ е много вкусно.
имат много добри тънки наденички - добруджанска, баварска и други подобни. прекрасни са както на скара, така и на запечени във фурна.
последно опитвах карловски и родопски суджук - единия беше с вино, а другия с коняк, ама не ме питайте кое с какво беше, и двата бяха просто пер-фект-ни!
и едни телешки кюфтета за скара... ммм... да си оближеш пръстите...
та, препоръчвам ви от там да пазарувате...
а, и месото е винаги прясно...
щях да забравя! къде се намира... в един двор на една къща нейде зад Министерството на земеделието...
има един магазин. казва се "Славчев"... за месо и месни продукти. Прекрасен! Не е много скъп, но там всичко е качествено и на ниво. Обслужването също.
та там има едни вкусотии, дето не ти трябва много време да ги приготвиш, но ВИНАГИ е много вкусно.
имат много добри тънки наденички - добруджанска, баварска и други подобни. прекрасни са както на скара, така и на запечени във фурна.
последно опитвах карловски и родопски суджук - единия беше с вино, а другия с коняк, ама не ме питайте кое с какво беше, и двата бяха просто пер-фект-ни!
и едни телешки кюфтета за скара... ммм... да си оближеш пръстите...
та, препоръчвам ви от там да пазарувате...
а, и месото е винаги прясно...
щях да забравя! къде се намира... в един двор на една къща нейде зад Министерството на земеделието...
Bella Ciao
Bella Ciao
Сноу, живее на 200м.от Пикадилиsnowprincess написа:няма ли заведения в Пловдив за бързо хранене, да си взима за вкъщи
всеки ден ще яде различна манджа, сам ще си я избере, една порция и десерт/салата няма да му излезе повече от 2-3 лв
така е по-изгодно, вместо да готви цяла тава и после седмица да яде едно и също или да изхвърля
като спомена горното, редно е да възкликнете "Ми ко мрънкаш тогава?!"
Ми ако го видиш как пазарува там, шъ разбереш колко злояд е и че най-привлекателен му е щандът с готовите салати
гледам, че 2 дни хляб дори не си е купил. "Мамо, нали знаеш, че малко хляб ям и без друго."
Не е въпросът в изгодното или цената, но не яде всичко.
От рецептите на Ън - пържените картофи и панираното пиле би ял. Другите - св.крака и разни дреболии нито яде, нито сам ще си сготви...
Да почисти и панира дробчета - не си го представям още. Нищо, че е 1,80см.
Карначета и нетрайни колбаси - би хапнал с огромно нежелание... Шунка обича.
А, би опитал 1 кебапче.
Примерно, правя му пържени кюфтета - не планина, а няколко. Резултатът е, че се изхвърлят.
И в един момент менюто му е горе-долу следното (това, което му приготвям):
- супи - не му омръзват.
- мусака
- сърми
- ориз с пиле или със зеленчуци
- стар фасул, леща
- салата - млечна, руска, рошава, сресана
- любимите му - картофено пюре и спагети
- пица и дюнери - си купува
- сандвичи - прави си тостери или купува
Успех е, че може да си пържи яйца или картофи. Да си прави айрян
Миналата седмица успя да пекне в тефлонов тиган пилешко, ама предварително бе обезкостено и без кожи.
Опитвам всяка седмица нещо ново сам да направи - тая седмица замразени татарски кюфтета трябва да опържи/опече - каквото успее има материал за два опита
Проблем е, че не разполага с много време, особено сега, като е втора смяна... Пък е и 8-ми клас, а не студент...
Последно промяна от holi_day на 02.03.10, 15:28, променено общо 1 път.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
холи, ти си една страхотна майкаholi_day написа:...
just perfect
Бъркаш много!Ellhnida написа:да консумираш такива ужасии
Много!!!

Ти пък, кво се хилиш, бе?! Аз така съм се научил да готвя, да не мислиш, че ми е паднало от небето...сър Айвънхоу написа:Ън написа: Ето ти няколко идеи:
Пилешко кърначе с хлебче и сос- 0.99:rotfl24::rotfl24:

убиват не месата а бързите захари и сие:lol:Ън написа:Бъркаш много!Ellhnida написа:да консумираш такива ужасии
Много!!!
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.