3 март
3 март
Честит празник българи!
Национален празник на Република България
На 19. 2. (3. 3.) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор.
Той е предварителен (прелиминарен) мирен договор между Русия и Османската империя, сложил край на Руско-турската война от 1877-78 г. Договорът е подписан около 17 ч. на 19 февруари (3 март нов стил) 1878 г. в Сан Стефано (дн. Йешилкьой), село западно от Цариград от граф Николай Игнатиев и Александър Нелюдов) от руска страна и от външния министър Сафет паша и посланикът в Германия Садулах бей от страна на Османската империя.
Така територията на новото княжество България обхваща Северна България, Софийско, Пиротско и Вранско в Поморавието, почти цяла Македония (без най-южните области), части от Косово - Качаник и Албания - Корча, част от Източна Тракия и Южна Добруджа.
Национален празник на Република България
На 19. 2. (3. 3.) 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор.
Той е предварителен (прелиминарен) мирен договор между Русия и Османската империя, сложил край на Руско-турската война от 1877-78 г. Договорът е подписан около 17 ч. на 19 февруари (3 март нов стил) 1878 г. в Сан Стефано (дн. Йешилкьой), село западно от Цариград от граф Николай Игнатиев и Александър Нелюдов) от руска страна и от външния министър Сафет паша и посланикът в Германия Садулах бей от страна на Османската империя.
Така територията на новото княжество България обхваща Северна България, Софийско, Пиротско и Вранско в Поморавието, почти цяла Македония (без най-южните области), части от Косово - Качаник и Албания - Корча, част от Източна Тракия и Южна Добруджа.
"Спаси си деня!" - Green Light
- сър Айвънхоу
- Глас в пустиня
Честит празник!
Не съм те никога избирал на земята.
Родих се просто в теб на юнски ден във зноя.
Аз те обичам не защото си богата,
а само за това, че си родина моя.
И българин съм не заради твойта слава
и твойте подвизи и твойта бранна сила,
а зарад туй, че съм безсилен да забравя
за ослепените бойци на Самуила.
Да търси, който ще, във теб сполука бърза
и почести и власт със страст една и съща,
страданието мен по-силно с теб ме свързва
и нашата любов в една съдба превръща.
Поклон!
Не съм те никога избирал на земята.
Родих се просто в теб на юнски ден във зноя.
Аз те обичам не защото си богата,
а само за това, че си родина моя.
И българин съм не заради твойта слава
и твойте подвизи и твойта бранна сила,
а зарад туй, че съм безсилен да забравя
за ослепените бойци на Самуила.
Да търси, който ще, във теб сполука бърза
и почести и власт със страст една и съща,
страданието мен по-силно с теб ме свързва
и нашата любов в една съдба превръща.
Поклон!
- windcolours
- Piqndurnik
- Глас в пустиня
Една статистика - има над двайсет големи въстания за периода от пет века. което ще рече че на всеки 25 години се пада по една мини революция. съответно скъпо платена с човешки животи.
След разгрома на априлското въстание жертвите са около 50 000 - а за период от близо две години след септември 44-та годи жертвите на комунистическият терор са 200 000 - изводи ли...всеки сам за себе си.
След разгрома на априлското въстание жертвите са около 50 000 - а за период от близо две години след септември 44-та годи жертвите на комунистическият терор са 200 000 - изводи ли...всеки сам за себе си.