КУЛИНАРНА

Все същите
Публикувай отговор
Аватар
Ън
Обратна връзка:

КУЛИНАРНА

Мнение от Ън »

"Аз не обичам храната, аз я обожавам! Ако не я обожавам- не я преглъщам!"

Антон Его

Трудоемко и скъпо, но резултата си заслужава:

ЛАЗАНЯ
за 8 порции

ПРОДУКТИ:

1 кутия кори лазаня за приготвяне без предварително варене.
0.400 кг кашкавал

За соса:

1.600 кг домати в консерва
0.600 кг телешка кайма /соева -2 ч. чаши накиснати в гореща вода/
0.400 кг гъби
1 глава кромид /ситно нарязан/
1/2 глава чесън /пресован/
малко целина
1 среден морков
2 бр пилешки бульон
0.050 кг краве масло
черен пипер ,кимион
1 чаена лъжичка червен пипер
босилек 1 супена лъжица
сол на вкус

Сос бешамел:

0.100 кг краве масло, 1-2 суп. лъжици олио/за да не прегори маслото/
1.250 л прясно мляко
5 суп. лъжици брашно /препълнени/
малко сол, настъргано индийско орехче

ПРИГОТВЯНЕ:

Лукът, чесънът,целината и морковът се задушават в малко мазнина. Прибавя се каймата,гъбите,
червения пипер и солта. Слагат се доматите, бульоните и сосът се сгъстява. Подправките се слагат
малко преди да е готов соса. Доматеният сос не трябва да бъде много гъст.

Докато доматеният сос ври се приготвя и сос бешамел. 1/4 От него се отделя и се разрежда с
прясно мляко или вода. /Служи за намазване на корите/

Дъното на тавата се намазва с мазнина, поставя се и малко сос бешамел, който се покрива с първия ред
кори лазаня.Върху лазанята се слага сос бешамел /разреден/, доматен сос и се настъргва около 0.100 кг
кашкавал. По същият начин се правят 4 реда, като се завършва с настърган кашкавал. Пече се в
предварително загрята фурна на 200 С около 30 минути.
/Може да се покрие с кашкавал малко преди да е готово и да се запече до готовност./
Последно промяна от Ън на 16.03.10, 19:46, променено общо 5 пъти.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Неф

Мнение от Неф »

Пастет от извара с орехови ядки и печени чушки

рецепта за вкусен пастет с който да намажем препечени филийки, става и за мезе - съчетава вкуса на сирене с аромата на печените чушки и орехите

250 гр извара
250 гр краве сирене
2-3 скилидки чесън
2-3 червени печени чушки
1 домат
листа зелена салата
4 с.л. зехтин
50 гр орехови ядки
2-3 стръка магданоз

* Скилидките чесън се нарязват на ситно и се счукват с няколко капки зехтин;
* В голяма купа се настъргва на ренде сиренето, добавя се изварата и счукания чесън;
* Добавят се ситно нарязаните печени червени чушки и сместа се разбърква. Поставя се в блендер и се пуска няколко пъти на пулс;
* Когато се сервира като мезе в чиния се подреждат листа зелена салата, слага се от пастета, наоколо се подреждат нарязани домати. Украсява се с магданоз и се посипва със смлени орехови ядки;
* Когато се поднася с печени филийки, те се намазват с пастета, украява се с листа зелена салата и филийки домат.

Приятен апетит!
"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар
сър Айвънхоу

Re: Тема за кулинарни рецепти!

Мнение от сър Айвънхоу »

Месо с гъби

Агнешко или свинско 700-800 гр. се нарязва на ситно (накълцва се) и се задушава в тенджера с олио и малко вода. Прибавят се 2-3 глави ситно нарязан лук, 1-2 нарязани моркова, 3-4 нарязани червени чушки и нарязани гъби печурки. Добавят се сол, магданоз, целина и босилек. След омекване на горното се прибавят 2-3 домата, една супена лъжица червен пипер.
Задушената смес се изсипва в тава, намаза с олио и се запича 5 минути.
След това отгоре се разстила картофено пюре, приготвено от 3-4 сварени картофа, 300 гр. горещо прясно мляко и малко настърган кашкавал и се изпича до зачервяване.
Вместо месо може да се нареже на ситно колбас.
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

средиземноморски дъх

накълцвам с пасатора 200 гр. черни солени маслини и 400 гр. кисели кафяви маслини /купувам меки, които лесно се отделят от костилките/, сокът от половин лимон, 4 с.л. светъл зехтин, две скилидки чесън, няколко орехови ядки, идея босилек и 1 филия натрошен пълнозърнест хляб.

забележка: не трябва да прекалявате с пасатора, защото ще стане гладък хомогенен пастет!
втора забележка: много е вкусно върху чабата и върви с розе или леко червено вино.
just perfect
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Нещо от днешното ни меню вкъщи.

Гъби с ориз.
Това е една рецепта, която си бях превела от едно италианско списание още като студентка и която е много сполучлива.

Пропорциите ще си ги направите по ваш вкус.

В малко олио и бучка масло се задушават лука и гъбите (примерно една тарелка). Гъбите не се режат много на дребно - шапката се реже на 4. При задушаването се слага половин чаша бяло вино и връзка магданоз. Не знам защо магданозът се слага в началото, но така ароматът става по-добър. Като поомекнат лукът и гъбите се слага измития ориз (около чаша и нещо). Предварително трябва да сме си приготвили горещ пилешки бульон с кубчета (около литър), който наливаме постепенно при ориза. Съотношението на ориз към течност е класическото. Когато водата поизври, се снема от огъня, поръсва се с чер пипер и се захлупва за няколко минути. После се поръсва с кашкавал и се добавя квасена сметана (една малка кофичка на Данон). Разбърква се добре и се сервира.

Сега любимата ми рецепта за постни кифли. Това са най-хубавите кифли въобще, нищо че са постни.

Постни кифли (копвам я от източника й)

1 ч. ч. хладка вода
1 щипка сол
2 шепи ситна захар
и мая колкото кибритена кутийка
се забъркват в тенджера с брашно и се оставя да втаса.
1 ч. ч. олио
1 прах ванилия
1/2 ч. ч. пудра захар се омесват с втасалата смес на по-меко тесто. Разделя се на 8 части. Всяка се точи на тънко и се реже на 8 части.

Плънка:
2-3 ч. ч. смлени орехи
1 чаша и половина захар
и канела се забъркват с малко вода на гъста каша (вместо вода и захар може мармалад, аз лично така ги предпочитам).
Ври на толкова гъсто, че да може да се маже.
Изпечени кифличките овалваме в пудра захар смесена с ванилия.

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board= ... t=all&vc=1

Аз лично слагам мая на д-р Йоткер винаги, а плънката със съвсем малко вода не я варя предварително. И не овалвам готовите кифли в пудра захар и пак стават страхотни. :bigsmile:

Честит ви празник!
Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

И още една рецепта, която съм пускал:

Взимате 700- 800 гр. пилешки гърди /с такъв грамаж са обикновенно от две фитки- биомутанти/ Разделяте ги по средата на две и се получават четири порции от около 150- 200 гр. Овкусявате ги със сол и черен пипер. В тенджерка наливате една водна чаша вода, слагате я на котлончето и разтапяте едно пакетче масло- 75 гр. във водата. Като заври нареждате пилешките филенца. Задушавате докато водата почти изври, като на половината време обръщате филенцата от другата страна. Общо зо петнайсетина- двайсет минутки. Стават много сочни и страшно вкусни. Нито варени, нито задушени нито пържени...

В друга тенджерка през тва време кипвате половин литър вода и бланширате за около 5- 6 мин една зелка карфиол накъсана на гроздчета. Отцеждате водата, осолявате и добавяте една супена лъжица масло.

Приготвяте си и домашна салца- един ситно нарязан домат, една нарязана печена чушка, половин глава лук, сока от половин лимон, една скилитка чесън, магданоз, сол и олио на вкус.

В голямо плато нареждате карфиола, върху него пилешките филенца, върху тях салцата. Заливате с останалият бульон от пилето. Бутилка вино, две свещи...ех...
Абе, Наздраве!

Изображение
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Шаран по мой си начин:

Един шаран около 1.5 кг.
200гр. кестени
100гр. кашкавал
100гр. гъби- може печурки, но по- вкусно с кладница
две супени лъжици масло
сол и черен пипер

Шарана се изчиства и осолява отвътре
кестените се сваряват и обелват
кашкавала се настъргва на ренде
кладницата се нарязва и задушава в една лъжица масло.
Като е почти готова се добавят кестените и кашкавала. С тази плънка се пълни шарана и се зашива.
Поставя се в тавичка, намазва се с останалото масло. Сол и черен пипер
В тавичката се сипва чаша вода. Пече се като периодично се залива с бульона.

Изображение
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

vyara написа:Нещо от днешното ни меню вкъщи.
току-що направих ориза :-) Благодаря ти, страхотен е! Точно по моя вкус, нещо различно от традиционното готвене в къщи, с изтънчев вкус. Абе много приятен. Препоръчвам на всеки да го пробва.

а за кифлите - кажи колко брашно горе-долу отива и кви са тия две шепи захар :-). като видях колко е вкусен ориза нямам търпение да направя и кифлите.

и давай още рецепти
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Березка!

Мнение от Березка! »

Разбира се, Ън, ще я напиша. Щом я похвали... :shy:
Преди да се реша да опитам да направя тази рецепта, тя доста дълго време отлежаваше в тефтера ми. Когато все пак я приготвих, бях много приятно изненадана. И аз, и двете ми приятелки, с които набързо й видяхме сметката, бяхме очаровани.
И така:
Адмиралтейска салата

Прави се на слоеве.
1. Шест твърдо сварени белтъка, нарязани на тънки ивички. Аз ги смачквам с вилица.
2. Една кутийка риба тон. (парченца в олио, леко да се отцеди)
3. Ситно нарязан лук
4. Половин майонеза
4. Настърган кашкавал (може би към 100 гр)
5. Останалата половинка майонеза
6. Шест твърдо сварени жълтъка, стрити на трохи с пръсти.

Просто е, а е много вкусно.

Вчера за празника правих винегрет (четох рецептата в интернет). Също се получи хубаво.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

latrevw написа:
vyara написа:Нещо от днешното ни меню вкъщи.
току-що направих ориза :-) Благодаря ти, страхотен е! Точно по моя вкус, нещо различно от традиционното готвене в къщи, с изтънчев вкус. Абе много приятен. Препоръчвам на всеки да го пробва.

а за кифлите - кажи колко брашно горе-долу отива и кви са тия две шепи захар :-). като видях колко е вкусен ориза нямам търпение да направя и кифлите.

и давай още рецепти
Много се радвам, че си го харесала! :bigsmile:
Две шепи са си две шепи :lol:, значи около чаша, да не са много сладки все пак. А брашното е колкото да може спокойно да се меси тестото и да се разточва. Да ти кажа не съм мерила точно колко е.

А рецепти ще споделям. Гледам, че се споделят изпробвани рецепти, което е по-хубаво. И аз ще крада идеи. :lol:
Изображение
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

vyara написа: Много се радвам, че си го харесала! :bigsmile:

А рецепти ще споделям. Гледам, че се споделят изпробвани рецепти, което е по-хубаво. И аз ще крада идеи. :lol:
много го харесах, даже май преядох :shy:

много й се радвам аз на тази тема, точно защото са изпробвани неща. и както все се чудя какво да готвя.

нямам търпение довечера моите да опитат ориза. Уишеса все реве, че искал постно, ще го изненадам сега :)
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Березка! написа:Разбира се, Ън, ще я напиша. Щом я похвали... :shy:
Преди да се реша да опитам да направя тази рецепта, тя доста дълго време отлежаваше в тефтера ми. Когато все пак я приготвих, бях много приятно изненадана. И аз, и двете ми приятелки, с които набързо й видяхме сметката, бяхме очаровани.
И така:
Адмиралтейска салата

Прави се на слоеве.
1. Шест твърдо сварени белтъка, нарязани на тънки ивички. Аз ги смачквам с вилица.
3. Ситно нарязан лук
4. Половин майонеза

Вчера за празника правих винегрет (четох рецептата в интернет). Също се получи хубаво.
Един мой познат, голям любител на водката ми я е казвал тази рецепта, но той я нарича сельодка под кожух, защото вместо с риба тон, се прави със сельодка. Има и сварено червено цвекло. Той впрочем е руски възпитаник и сега като порових в нета, попаднах именно на такава московска рецепта. Има и снимки. :winkw:

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=380894.0
Последно промяна от vyara на 04.03.10, 13:34, променено общо 1 път.
Изображение
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

vyara написа:като порових в нета, попаднах именно на такава московска рецепта. Има и снимки. :winkw:
дай поне линк, деееее...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Неф

Мнение от Неф »

сър Айвънхоу, молим да не спамите поне тая тема.
Никакви десерти не виждам, не е честно.

Един секс :rotfl24:

КЕКС ИВА

6 яйца,
2 ч.ч. захар,
6 с.лъж. олио,
6-8 с.л. вода,
1 ванилия,
2 ч.ч. брашно.
Разбиват се добре яйцата и захарта. Прибавят се постепенно водата, олиото, ванилията и брашното.
Намазнява се хормата за кекс. Фурната, предварително загрята до 200 градуса, се намалява на 150 и се оставя да пече само отдолу самия кекс. Не се отваря, докато не бухне хубаво. Проверява се с клечка за зъби дали е изпечен. Сервира се по желание- полят с течен шоколад, пудра захар или каквото пожелаете.
Поднася се с ароматно кафе и се споделя с приятна компания.
Да ви е сладко! :bigsmile:

Ето го и резултата:
Изображение

заповядайте:
Изображение
"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Мнение от frisky lioness »

Може ли тази тема да се преименува

например

"КУЛИНАРНА"
или
"КУЛИНАРНИ РЕЦЕПТИ"

или

"ГОТВАРСКА"

Добре е да е нещо по-кратко и с главни букви

Освен това ще помоля да се бодне някъде статична, например при РД, защото сега беше на 2-ра страница. Другият път като влезна ще ми е невъзможно изобщо да я открия:(

Моля!
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Березка!

Мнение от Березка! »

Един мой познат, голям любител на водката ми я е казвал тази рецепта, но той я нарича сельодка под кожух, защото вместо с риба тон, се прави със сельодка. Има и сварено червено цвекло. Той впрочем е руски възпитаник и сега като порових в нета, попаднах именно на такава московска рецепта. Има и снимки. :winkw:

http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=380894.0[/quote]

Ма това е нещо съвсем различно, "Селедка под шубой" се казва. Пък твоят познат явно се е опитал да преведе названието.
Между другото, нито аз харесвам "шубата", нито мъжът ми.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

една неоригинална, но вкусна салата
наподобява на руската салата, но тъй като кис.краставички и пресния морков са настъргани, е по-сочна

РОШАВА САЛАТА

1 - настъргват се ред варени картофи ок.0,5 см;
2 - леко се посолява;
3 - намазва се с майонеза;
4 - настъргват се последователно: пресен морков, кисели краставички, шунка или шпеков салам.
повтаря се пак от 1 до 4
завършва се със слой майонеза и украса по избор - напр.спирали от ивици печена чушка и в средата им маслини
някъде покрай майонезата добавям сока на четвърт лимон, но не повече

салата е отворена за импровизации - може да се добави кашкавал, гъби и/или сварени яйца
аз лично не добавям яйца, защото и без това в майонезата се предполага, че има...
кашкавал и сирене ми се струват излишни и затова я правя в горния вариант

готовата салата не е нужно да се разбърква. по-добре е да остане на пластове

П.П. Моля Холи да ме извини...:shy:
Позволих си да прехвърля рецептата, за да ми е под ръка и да не се размотавам от тема в тема
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Ън написа:Трудоемко и скъпо, но резултата си заслужава:

ЛАЗАНЯ
за 8 порции

ПРОДУКТИ:

1 кутия кори лазаня за приготвяне без предварително варене.
0.400 кг кашкавал

За соса:

1.600 кг домати в консерва
0.600 кг телешка кайма /соева -2 ч. чаши накиснати в гореща вода/
0.400 кг гъби
1 глава кромид /ситно нарязан/
1/2 глава чесън /пресован/
малко целина
1 среден морков
2 бр пилешки бульон
0.050 кг краве масло
черен пипер ,кимион
1 чаена лъжичка червен пипер
босилек 1 супена лъжица
сол на вкус

Сос бешамел:

0.100 кг краве масло, 1-2 суп. лъжици олио/за да не прегори маслото/
1.250 л прясно мляко
5 суп. лъжици брашно /препълнени/
малко сол, настъргано индийско орехче

ПРИГОТВЯНЕ:

Лукът, чесънът,целината и морковът се задушават в малко мазнина. Прибавя се каймата,гъбите,
червения пипер и солта. Слагат се доматите, бульоните и сосът се сгъстява. Подправките се слагат
малко преди да е готов соса. Доматеният сос не трябва да бъде много гъст.

Докато доматеният сос ври се приготвя и сос бешамел. 1/4 От него се отделя и се разрежда с
прясно мляко или вода. /Служи за намазване на корите/

Дъното на тавата се намазва с мазнина, поставя се и малко сос бешамел, който се покрива с първия ред
кори лазаня.Върху лазанята се слага сос бешамел /разреден/, доматен сос и се настъргва около 0.100 кг
кашкавал. По същият начин се правят 4 реда, като се завършва с настърган кашкавал. Пече се в
предварително загрята фурна на 200 С около 30 минути.
/Може да се покрие с кашкавал малко преди да е готово и да се запече до готовност./
Дребни подобрения - към червния сос може да се сложи риган , а бульонът може да е и телешки (онзи на кубчетата с фантастична миризма...в моемнта го забрвих - нещо испанско беше) е също алтернатива. Добра идея е и доматите (или сос от тях) да са обелени от люспи! Ако сосът е гъст - просто се вари малко повечко.

Белият сос (бешалела) може да се направи и с дребно настърган чесън (първоначално се изпържва лекичко и после с него се прави бешамела) а още по-добре (в оргинални ит. рецети често го има) да се сложи и рикола или най-близкото до българското - свежо сирене - настъргано, разбира се. Така белият сос става по-хубав.

Най-накрая - възможно е и реденото да почне от долу с кора, след което следва сос червен, кора, сос бял и т.н.

И се сетих ое нещо - чудесна идея е вместо кашкавал да се слага пармезан. Дребни забележки, които не променят иначе добрата лазаня описана горе.

А още по-добра е, когато освен телешка кайма се добави настръгана луканка (имаше един ит. салам, но му забравих името - все тая - най-близкото българско си спомням, че бе луканка). Останалото е така... Според моите 5-10 годишни опити в лазанята :)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Походен Хляб. От блога на Стоян.

http://xns.blogsite.org/blog/?p=802]xns ... log/?p=802
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Kent написа:Походен Хляб. От блога на Стоян.

http://xns.blogsite.org/blog/?p=802]xns ... log/?p=802
Мерси за идеята. Има и полезни коментари.
Изображение
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

бърза ципура

гениалните манджи са прости. взимате прясна ципура - миете, чистите и там каквото се прави с една риба. в тавичка слагате 1/2 кг морска сол, ципурата и още 1/2 кг морска сол. пече се 20-25 мин. на 200-220 градуса и вентилатор. междувременно се прави заливка от сока на един лимон, зехтин, връхчета на копър и щипка девисил. като се извади от солта по кожата на ципурата се правят дълбоки разрези с нож и се залива със соса.
just perfect
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

vyara написа:Постни кифли...
непременно ще изпробвам в почивните дни

като се върнах от работа, правих

СОЛЕНИ КИФЛИЧКИ

Замесва се меко тесто от:
500-600 гр. брашно
1 кубче "жива" мая
1 ч.л. сол
3 ч.л. захар
2 белтъка
1 жълтък
6-7 с.л. олио
ок.300 топла вода - топла, за да се улесни втасването

оставя се да втаса за ок. 15мин.

тестото се разделя на 4-5 топки
всяка от тях се разточва като кръг, реже се на триъгълници (като торта)
оформят се кифлички с различни пълнежи
- с колбас
- с кашкавал
- със сирене, но като предварително се намазва с 2 с.л. разтопено масло

кифличките се нареждат в намаслена тава

намазват се с жълтък, в който е добавена 1с.л. вода
поръсват се със сусам
Изображение
пекат се отначало в слаба фурна (10 мин. на 50 градуса), за да довтасат, а после на умерена фурна (ок.210) до готовност

количеството, което се получава е - гвардията в правоъгълната тава плюс още една кръгла тава

Изображение

Горното тесто е класическо тесто за домашни хлебчета. Правят се елипсовидни хлебчета, върху всяко - три среза с ножа, намазват се с 1/2 жълтък плюс 1/2 лъжица вода.
От същото тесто съвсем спокойно могат да се приготвят мекици.
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

ХИТРИНКИ при приготвяне на теста с мая
най-честите оплаквания обикновено са, заради недобро втасване на тестото
ето някои неща, които спасяват винаги:
1. замесва се с топла вода
2. тестото не трябва да е прекалено твърдо
3. когато тестото е измесено вече, вземете го и го вдигнете на ок.30-40 см и го "изпуснете" ок.30 пъти. така кинетичната му енергия хехе се повишава и по-бързо втасва
4. тестата с голямо съдържание на захар втасват по-трудно, така че съсредоточете сладостта в плънката или поръсете със захар отгоре, разбира се, ако рецептата позволява това
5. през целия процес внимавайте тестото да не изстине. ако все пак това се случи, вземете голяма купа, напълнете я с топла вода и над нея поставете тавата с тестото или с изделието...
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

holi_day написа:ХИТРИНКИ
И една хитринка при приготвяне на пилешки дробчета.
Повечето хора ги пържат, а те стават много вкусни печени.
Слагате ги в марина за около час.
Марината- чаша червено вино, суп. лъжица сода бикарбонат и нарязана голяма глава лук.
След това дробчетата се отцеждат и посоляват и по едно се увиват в агнешко було /трябва да имате такова/
Нареждат се в тавичка и се печат в силна фурна до зачервяване.

Изображение
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Ън написа:
Моля те:crying:
смени заглавието на темата

Моляяяя!!!!
Изображение

Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

frisky lioness написа:
Ън написа:

Моляяяя!!!!

Еееее, добре де....:lol:

Изображение
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Ън написа:
frisky lioness написа:
Ън написа:

Моляяяя!!!!

Еееее, добре де....:lol:
БЛАГОДАРЯ:kiss:
Изображение

Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Нещо като пача.

Аз как проядох нещо подобно. Прави го тъщата. Жената слава Богу също се научи.

Казва се Студень на руски.

Продукти: св. крака - два броя, едно ухо, пак свинско, четвърт глава /не знам как я дели/, пиле /!/ изчистено или джолан към килограм /ако тенджерата е голяма/. Всичко това се слага в съд със студена вода и се оставя за около 6 часа, може и за една нощ. Ако стои през ноща, хубаво е да се смени водата един път. На сутринта краката се разрязват по дължина и с другите неща се слагат плътно в тенджерата голяма, като се заливат с вода около с 10 см по-високо от нивото на месото. Включва се печката и след известно време всичко това завира. Препенва се старателно и се намалява огъня, тъй че да ври тихичко и бавно към-то 4-5 астрономически часа. Към края се слага цяла обелена луковица, морков, даф. лист, черен пипер, корен от целина /накрая се махат/. След около пет часа внимателно се процежда бульона през тензух и месото внимателно се отделя от костите. Те, кожата, разни косми ако има се дават на някой куче....
После отделеното месо се смила с машинка и се връща в бульона. Слага се на огъня да заври със сол на вкус вътре. Като заври се сваля от огъня и зе разлива в разни купички. Крие се в хладилник или въобще на студено. След няколко часа като се втвърди се вади и се яде като се реже като торта на резени. Консумира се с хрян или с горчица. Аз го предпочитам с хрян и мога да го ям по всяко време на годината.
Березка!

Мнение от Березка! »

Kent написа:Нещо като пача.

Аз как проядох нещо подобно. Прави го тъщата. Жената слава Богу също се научи.

Казва се Студень на руски.

Продукти: св. крака - два броя, едно ухо, пак свинско, четвърт глава /не знам как я дели/, пиле /!/ изчистено или джолан към килограм /ако тенджерата е голяма/. Всичко това се слага в съд със студена вода и се оставя за около 6 часа, може и за една нощ. Ако стои през ноща, хубаво е да се смени водата един път. На сутринта краката се разрязват по дължина и с другите неща се слагат плътно в тенджерата голяма, като се заливат с вода около с 10 см по-високо от нивото на месото. Включва се печката и след известно време всичко това завира. Препенва се старателно и се намалява огъня, тъй че да ври тихичко и бавно към-то 4-5 астрономически часа. Към края се слага цяла обелена луковица, морков, даф. лист, черен пипер, корен от целина /накрая се махат/. След около пет часа внимателно се процежда бульона през тензух и месото внимателно се отделя от костите. Те, кожата, разни косми ако има се дават на някой куче....
После отделеното месо се смила с машинка и се връща в бульона. Слага се на огъня да заври със сол на вкус вътре. Като заври се сваля от огъня и зе разлива в разни купички. Крие се в хладилник или въобще на студено. След няколко часа като се втвърди се вади и се яде като се реже като торта на резени. Консумира се с хрян или с горчица. Аз го предпочитам с хрян и мога да го ям по всяко време на годината.
Това е гадно, бе.... Ама на вкус и цвет...
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Това е гадно, бе.... Ама на вкус и цвет...
Не е. Гадно е, сурова морска мида...
леко като отвориш черупката с ножа фински:lol:
тя са пУаши и въздиша тежко
и впръскваш вътре лимонов сок.
тя се свива и ...ам...:twisted:
докато е зашеметена ощи.
п.п. Киньте и Вы рецептик
какой нибудь
Барышня:-)
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Малко за брезовия сок от мойто детство. И досега му помня вкуса, хем като вода, хем не е. Долу има и малко рецепти за напитки.

http://survival.com.ua/sovs/sov_as27.html
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Kent написа:Малко за брезовия сок от мойто детство. И досега му помня вкуса, хем като вода, хем не е. Долу има и малко рецепти за напитки.

От това каква ли ракия може да се свари?
Брезовка - сутринта си като ударен с брезова тояга:grin:
Наздраве :cool:
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

Piqndurnik написа:
Kent написа:Малко за брезовия сок от мойто детство. И досега му помня вкуса, хем като вода, хем не е. Долу има и малко рецепти за напитки.

Охооо... да и шибна 40 кила захар и да я оставя на 50 градуса...
http://nanoset.net/torrent/28/13/17965/ ... 0%B8%D1%8F
Последно промяна от ПЪТник на 15.03.10, 18:19, променено общо 1 път.
------------------------------------------------------
Мнението е позиционирано и няма нищо общо!
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Piqndurnik написа:

явно можи, но мисля от белоруската рецепта долу да почна:lol:
слабоалкохолната
готвим се за 2012:lol:
от ракията ми се гади човек, тъй и не свикнах с вкуса и
е най-много отвреме навреме по някой двойно преварена кайсиева или сливова:lol:
бай гроздан не ми е авер
п.п. ънноуне напитките и приготвятнето им
тъй като после влизат през устата
нали не протеворечат на темата:shy:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Березка! написа:Разбира се, Ън, ще я напиша. Щом я похвали... :shy:
И така:
Адмиралтейска салата

Прави се на слоеве.
3. Ситно нарязан лук
4. Половин майонеза

Това на слоеве ли се реди?
В тази последователност ли?

След малко ще го забъркам:grin:

Сега варя яйцата:winkw:
Изображение

Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Да, на слоеве.
Аз ти отговарям, щото Березка едва ли е на линия в момента...
Всъщност, аз леко модифицирах салатата:grin:
Вместо половинка майонеза, слагам една лъжица майонеза и я разбърквам с половин бурканче кисело мляко. Вкуса не се променя особено, но салатата става по- лека :shy:

Изображение
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Ън написа:

Да, на слоеве.
Аз ти отговарям, щото Березка едва ли е на линия в момента...
Всъщност, аз леко модифицирах салатата:grin:
Вместо половинка майонеза, слагам една лъжица майонеза и я разбърквам с половин бурканче кисело мляко. Вкуса не се променя особено, но салатата става по- лека :shy:
Късно е, но благодаря
Беше направена и изядена
БАрем да бях я снимала

Пропуснах като теб лука
Сега разбрах защо моята беше мааааалко по-различна от твоята. Слагал си кис. мляко. Аз я направих с една майонеза, която верно беше малко гъстичка. Яйцата ми обаче бяха 4, поради липса на 6:grin:
Изображение

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Да се разпиша и аз тук с една класика.

Понеже иде Великден... козунаци. Може и със стафиди.

2кг брашно
10 яйца
1/2 л прясно мляко
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. мазнина (най-хубави стават, като се смесят равни части олио, масло, свинска мас и маргарин)
60 г мая
4-5 ванилии
2 с.л. ром, изобщо ароматите са по желание.

Маята се размива в 1 ч.ч. мляко, 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол и 1/2 с.л. брашно и се оставя да втаса. В това време се разбиват яйцата със захарта, останалото мляко, 1 ч.л. соли и ароматите. Всичкото това се замесва с брашното.
Мазнината се добавя при месенето и то продължава, докато тя свърши. На мен ми отнема около два часа.
Втасва веднъж. После без да се меси много-много се оформят козунаците (плитки, рула, каквото си искате там - в този момент се добавят и стафидите, захаросани портокалови кори, мармалади и други удоволствия) и втория път втасват в намазнените форми. По принцип правилото е, че невтасалото тесто трябва да заема 1/3 от формата, за да стане както трябва, ама аз тая една трета никога не я улучвам.

После се мажат с яйце, поръсват се със захар и т.н. и се пекат на 170-180 градуса.

Ето един класически резултат:

Изображение

А ето пак и оня много специалния. :blum:

Изображение

П.П. Забравих да напиша, че от тази доза стават 4-5 козунака и че е много удобно делима на две. И тогава месенето ще е само един час.
Последно промяна от Мнемозина на 19.03.10, 11:17, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Мнемозина написа: А ето пак и оня много специалния. :blum:

Изображение

:blink::blink::blink::blink::blink:
кога е било това?!
:good:

сууупер!
много ще ми е полезна тая рецепта, и тема, като ме хване пак кулинарната вълна
:grin: но последните ми ексепименти ми изпиха силите
далак пълних :shy::lol:
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Semiramis написа:
:blink::blink::blink::blink::blink:
кога е било това?!
:good:

сууупер!
много ще ми е полезна тая рецепта, и тема, като ме хване пак кулинарната вълна
:grin: но последните ми ексепименти ми изпиха силите
далак пълних :shy::lol:
Ами сега ще станат три години, откакто го правих. :bigsmile:
Има и по-лесни рецепти сигурно, но аз си правя тази и много се разбирам с нея.
П.П. Ън не дава да се спами в тая тема. :lol:
Panta rhei...
Публикувай отговор