Помогнете - протокол
Помогнете - протокол
Ако на едно място присъстват кметът и двама министри, като кметът е жена, а министрите мъже (мисля че това няма значение, но все пак) , към кого трябва да се обърне в обръщението си домакинът най-напред?
- сър Айвънхоу
Re: Помогнете - протокол
към този с най-добрата оптика на пушката си, за да го окуражи...Евридика написа:Ако на едно място присъстват кметът и двама министри, като кметът е жена, а министрите мъже (мисля че това няма значение, но все пак) , към кого трябва да се обърне в обръщението си домакинът най-напред?
щото в това правителство май всички са за разстрел...
според мен първо е обръщението към министрите, след това към кмета и след тва разни други ситнежиЕвридика написа:Ако на едно място присъстват кметът и двама министри, като кметът е жена, а министрите мъже (мисля че това няма значение, но все пак) , към кого трябва да се обърне в обръщението си домакинът най-напред?
just perfect
според мен първо е обръщението към министрите, след това към кмета и след тва разни други ситнежи[/quote]
И аз така мислех, но все пак да сверя
И аз така мислех, но все пак да сверя
към този с най-добрата оптика на пушката си, за да го окуражи...
щото в това правителство май всички са за разстрел...
Да го окуражи?
Верно бе!Евридика написа:Има Закон за държавния протокол, в който нищо не пише...
Даже го прочетох целия. Освен ако това не е шега тук.
http://lex.bg/laws/ldoc/2134917635
Трябва ти правилника на МС от заключителните разпоредби.
§ 3. Министерският съвет приема правилник за прилагане на закона в тримесечен срок от влизането в сила на този закон.
мерсаж
Чл. 87. (1) Когато присъстват едновременно на официални церемонии на територията на страната, официалните лица заемат места съгласно следното подреждане:
1. президентът на републиката;
2. председателят на Народното събрание;
3. министър-председателят;
4. вицепрезидентът на Република България;
5. патриархът на Българската православна църква;
6. кметът на общината, в която се провежда церемонията;
7. председателят и съдиите от Конституционния съд;
8. заместник-председателите на Народното събрание;
9. председателите на парламентарни групи в Народното събрание;
10. заместник министър-председателите и министрите;
11. председателите на постоянни комисии в Народното събрание;
12. народните представители;
13. председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд;
14. главният прокурор;
15. председателят на Висшия адвокатски съвет;
16. бившите президенти на републиката;
17. бившите председатели на Народното събрание на Република България;
18. бившите министър-председатели на Република България;
19. бившите председатели на Конституционния съд;
20. началникът на отбраната;
21. избраните от Народното събрание ръководители на институции;
22. областният управител на областта, в която се провежда церемонията;
23. официалните длъжностни лица от администрацията на Президента на републиката, на Народното събрание и на Министерския съвет;
24. председателят на общинския съвет на общината, в която се провежда церемонията;
25. органите на изпълнителната власт по чл. 19, ал. 4 от Закона за администрацията;
26. заместник-министрите;
27. директорите на Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и началниците на главните щабове на видовете въоръжени сили;
28. представителите на други официално регистрирани религиозни общности в България;
29. директорът на дирекция "Държавен протокол".
(2) Кметът на общината има позицията си по ал. 1 поради ролята си на домакин на церемонията по линия на местната власт.
(3) Бившите президенти на републиката, министър-председатели, председатели на Народното събрание и на Конституционния съд заемат отделно място вляво от президента на републиката и официалните лица.
(4) Специално поканените от домакина на церемонията представители на религиозни общности, академичните и културните среди, както и на неправителствени организации заемат място вляво от президента на републиката и официалните лица.
(5) Когато на церемонията присъстват чуждестранни гости, те заемат място непосредствено отдясно на домакина си от българска страна.
(6) Ръководителите на чуждестранните дипломатически представителства и представителствата на международни организации, акредитирани в Република България, заемат отделно място от президента на републиката и българските официални лица.
(7) Не се допуска преотстъпване на местата в индивидуалното подреждане от титуляр на заместник.
(8) Пристигането на мястото на церемонията е в обратен ред, а напускането - в прав ред.
Чл. 87. (1) Когато присъстват едновременно на официални церемонии на територията на страната, официалните лица заемат места съгласно следното подреждане:
1. президентът на републиката;
2. председателят на Народното събрание;
3. министър-председателят;
4. вицепрезидентът на Република България;
5. патриархът на Българската православна църква;
6. кметът на общината, в която се провежда церемонията;
7. председателят и съдиите от Конституционния съд;
8. заместник-председателите на Народното събрание;
9. председателите на парламентарни групи в Народното събрание;
10. заместник министър-председателите и министрите;
11. председателите на постоянни комисии в Народното събрание;
12. народните представители;
13. председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд;
14. главният прокурор;
15. председателят на Висшия адвокатски съвет;
16. бившите президенти на републиката;
17. бившите председатели на Народното събрание на Република България;
18. бившите министър-председатели на Република България;
19. бившите председатели на Конституционния съд;
20. началникът на отбраната;
21. избраните от Народното събрание ръководители на институции;
22. областният управител на областта, в която се провежда церемонията;
23. официалните длъжностни лица от администрацията на Президента на републиката, на Народното събрание и на Министерския съвет;
24. председателят на общинския съвет на общината, в която се провежда церемонията;
25. органите на изпълнителната власт по чл. 19, ал. 4 от Закона за администрацията;
26. заместник-министрите;
27. директорите на Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и началниците на главните щабове на видовете въоръжени сили;
28. представителите на други официално регистрирани религиозни общности в България;
29. директорът на дирекция "Държавен протокол".
(2) Кметът на общината има позицията си по ал. 1 поради ролята си на домакин на церемонията по линия на местната власт.
(3) Бившите президенти на републиката, министър-председатели, председатели на Народното събрание и на Конституционния съд заемат отделно място вляво от президента на републиката и официалните лица.
(4) Специално поканените от домакина на церемонията представители на религиозни общности, академичните и културните среди, както и на неправителствени организации заемат място вляво от президента на републиката и официалните лица.
(5) Когато на церемонията присъстват чуждестранни гости, те заемат място непосредствено отдясно на домакина си от българска страна.
(6) Ръководителите на чуждестранните дипломатически представителства и представителствата на международни организации, акредитирани в Република България, заемат отделно място от президента на републиката и българските официални лица.
(7) Не се допуска преотстъпване на местата в индивидуалното подреждане от титуляр на заместник.
(8) Пристигането на мястото на церемонията е в обратен ред, а напускането - в прав ред.
Не, не си - все пак това, че кметът е, хм, кметица, във всички случаи няма значение за протокола. Просто логиката е била друга.bead_ написа:не, не. виновна съм. и самоуверена даже. съжалявам, че те подведох. трябваше да проверя.Евридика написа:виж че и аз мислех като тебbead_ написа:сори
ставаме по-конкурентноспособни, като научаваме такива неща
Panta rhei...
Ми неведоми са пътищата протоколни.bead_ написа:съм, съмМнемозина написа:
Не, не си -
местната власт в лицето на кмет/ица бие министрите според този закон за протокола. аз да си кажа честно с моя необясним респект към министрите ги сложих начело?!? без хич да проверя. толкова сигурна бях в себе си...
Аз пък се изненадах от това колко много видове официални лица има в държавата. Не бях се замисляла изобщо.
Panta rhei...
Виж сега, всичко е изчислено.bead_ написа:виж 29-та точка. нахали!Мнемозина написа: колко много видове официални лица има в държавата
Той влиза първи и излиза последен, за да може да им набие канчетата на министрите, ако объркат нещо.
П.П. Ами министрите как ги подреждат, по азбучен ред ли? Пропуски откривам, а....
Panta rhei...
Ахааа, значи все пак министрите са първи при обръщенията!holi_day написа:http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135640800
За мен това ППЗДП значеше само Правилник за прилагане на закона за движение по пътищата и си мислех, че се шегуваш.
Нещо за дясностоящия си мислех...
П.П. Абе не, тук не става дума за реда при обръщенията, а само за самите обръщения.
Panta rhei...
"(3) Към група високопоставени лица в присъствието на множество обръщението е поотделно към първите четири от присъстващите длъжностни лица от официалната листа на Република България, като следват последователно груповите обръщения "Госпожи и Господа министри", "Ваши превъзходителства", "Госпожи и Господа магистрати" и се завършва с общото обръщение "Дами и господа". Официалният домакин на срещата се споменава индивидуално, ако не е сред първите четири длъжностни лица."Мнемозина написа:Ахааа, значи все пак министрите са първи при обръщенията!
....
П.П. Абе не, тук не става дума за реда при обръщенията, а само за самите обръщения.
различно четем
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
Ми аз такива неща изобщо не знам как да чета.holi_day написа:"(3) Към група високопоставени лица в присъствието на множество обръщението е поотделно към първите четири от присъстващите длъжностни лица от официалната листа на Република България, като следват последователно груповите обръщения "Госпожи и Господа министри", "Ваши превъзходителства", "Госпожи и Господа магистрати" и се завършва с общото обръщение "Дами и господа". Официалният домакин на срещата се споменава индивидуално, ако не е сред първите четири длъжностни лица."Мнемозина написа:Ахааа, значи все пак министрите са първи при обръщенията!
....
различно четем
Първите четири според реда в този член - или според реда в другия член горе за подреждането? Защото са различни.
Panta rhei...
първо са индивидуалните обръщения в низходящ ред - ал.1, следват груповите обръщения, накрая неспоменатите "дами и господа"Мнемозина написа:Ми аз такива неща изобщо не знам как да чета.
Първите четири според реда в този член - или според реда в другия член горе за подреждането? Защото са различни.
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Е ако е според ал. 1, то наистина министрите са преди кмета.holi_day написа:първо са индивидуалните обръщения в низходящ ред - ал.1, следват груповите обръщения, накрая неспоменатите "дами и господа"Мнемозина написа:Ми аз такива неща изобщо не знам как да чета.
Panta rhei...
И аз така мислех, но все пак да сверяЕвридика написа:според мен първо е обръщението към министрите, след това към кмета и след тва разни други ситнежи
така е
в йерархичен ред отгоре надолу
"Спаси си деня!" - Green Light
хахаха излезе, че спорим за нещо, за което и двете имаме съгласие...Мнемозина написа: Е ако е според ал. 1, то наистина министрите са преди кмета.
аз пък четох темата по диагонал и забих в тиквите - самата йерархия ли как да подредим или като самият домакин ще се обръща...
Ф.Песоа
Ф.Песоа
точно в обратния редRemmivs написа:алинея 1 на кой член
да попитам
щот на мен ми звучи кат да се говори за онзи списък от по-горе
ма то квит ни законотворците такива ни и министрите и правилниците им
дали ги споменах в надлежния ред по протокола се чудя
и почна с колективни обръщения
нямаш ли смелост за някое индивидуално обръщение
Ф.Песоа
Ф.Песоа
Е явно не домакинът ще се обръща, щом му търсим мястото в обръщенията.holi_day написа:хахаха излезе, че спорим за нещо, за което и двете имаме съгласие...Мнемозина написа: Е ако е според ал. 1, то наистина министрите са преди кмета.
аз пък четох темата по диагонал и забих в тиквите - самата йерархия ли как да подредим или като самият домакин ще се обръща...
Не споря бе, питам само.
Panta rhei...