Без оценки
Без оценки
до четвърти клас
това е част от поредната реформа в образованието.
Как мислите - е ли е добре това?
моята девойка, която брои дните до 15-ти септември, е много нещастна. но сякаш и аз не съм особено доволна.
моята девойка, която брои дните до 15-ти септември, е много нещастна. но сякаш и аз не съм особено доволна.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- windcolours
ами...децата много се влияят от поощрения от сорта на "оценки" като че ли...съдя по сина си. Лошото е,че така им се създава изкуствен стимул за учене. Според мен реалния стимул трябва да е знанието. За съжаление не съм срещала работещ модел по въпроса...
май пак говоря за утопия...
Последно промяна от windcolours на 14.03.10, 20:39, променено общо 1 път.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
ами то си беше без оценки - кога са го направили с оценки не съм разбрала
приветсвам, малки са за състезания
а и целта на началното образование не е да посочи кой е по-по- най, а да създаде положителна нагласа и навици за учене
според мен де
като им четох методиките се питах защо съществуват прогимназиалната и гимназиална степени
като всичко си се учи в началното
позасилих малко нещата, но в общи линии ако учителя погледне буквално на материала в учебника сигурно ще е страшно
п.п. песничките дето цитираха в предаването няма да коментирам докато не изляза от шока
приветсвам, малки са за състезания
а и целта на началното образование не е да посочи кой е по-по- най, а да създаде положителна нагласа и навици за учене
според мен де
като им четох методиките се питах защо съществуват прогимназиалната и гимназиална степени
като всичко си се учи в началното
позасилих малко нещата, но в общи линии ако учителя погледне буквално на материала в учебника сигурно ще е страшно
п.п. песничките дето цитираха в предаването няма да коментирам докато не изляза от шока
не знам кога е било без оценки, синът ми е 6-ти клас и за 1-ви клас не съм сигурна, но после имаха оценки. Разбирам каква е идеята, не е лошо, но все ми се струва, че има опасност децата да се успокоят, да не се стряскат много-много. няма да има повтаряне до 4-ти клас, т.е. децата много бързо ще се ориентират, че уча-не уча, до 4-ти клас съм ок. и после изведнъж - изненадаааа.
може и да не съм права, дано да е добре.
п.п. връщам се да допиша, няма ли навсякъде оценки все пак. дали с А, В, С, дали с проценти. нали по някакъв начин се измерват знанията.
не знам, всички инициативи на това диво правителство ми се виждат "ориентирани към народа" и към съществуващи общи, масови настроения, всичко ми изглежда подчинено на идеята много да ги харесаме.
може и да не съм права, дано да е добре.
п.п. връщам се да допиша, няма ли навсякъде оценки все пак. дали с А, В, С, дали с проценти. нали по някакъв начин се измерват знанията.
не знам, всички инициативи на това диво правителство ми се виждат "ориентирани към народа" и към съществуващи общи, масови настроения, всичко ми изглежда подчинено на идеята много да ги харесаме.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
не знам, всички инициативи на това диво правителство ми се виждат "ориентирани към народа" и към съществуващи общи, масови настроения, всичко ми изглежда подчинено на идеята много да ги харесаме.[/quote]
да, има доколкото знам годишна оценка
не знам, всички инициативи на това диво правителство ми се виждат "ориентирани към народа" и към съществуващи общи, масови настроения, всичко ми изглежда подчинено на идеята много да ги харесаме.[/quote]
да, има доколкото знам годишна оценка
- frisky lioness
- Обратна връзка:
Re: Без оценки
реформите в консервативна система като образователната трябва да са изключително добре обмислени. първолачето вкъщи беше много разочаровано, че вече няма да получава шестици в тетрадката, а само подпис. по средата на годината не бива да се променят нещата!latrevw написа:до четвърти клас
just perfect
Хм, тва не съм го чула. Дето и такива идеи има.
Моите пикли ще са повече от щастливи. Едната - по принцип, а другата - заради тъпото Човекът и Обществото (еб@си предмета е тва - може ли в трети клас да ги карат да зубрят години и дати, бре?!?! Па и за задраскване в контролното да намалят оценката, б@си....
)
Самата аз обаче някак си не съм съгласна. Според мен оценката е за това за да покаже на родителите как се справя детето и да им даде идея за предметите по които среща трудности.
Моите пикли ще са повече от щастливи. Едната - по принцип, а другата - заради тъпото Човекът и Обществото (еб@си предмета е тва - може ли в трети клас да ги карат да зубрят години и дати, бре?!?! Па и за задраскване в контролното да намалят оценката, б@си....
Самата аз обаче някак си не съм съгласна. Според мен оценката е за това за да покаже на родителите как се справя детето и да им даде идея за предметите по които среща трудности.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Преди в у-ще до трети клас имахме в тетрадките "молодец", "хорошо" и "отлично"
ааааааааа...и "плохо", а аз имах един път - "ужасно":blink:
демек нямаше оценки, в обикновените училища на български май също нямаше
браво мраво и тъй нататък, оценките ги въведоха в четвърти клас
ако можеха в десети да ги въведът, нямаше да се обидя:lol:
ааааааааа...и "плохо", а аз имах един път - "ужасно":blink:
демек нямаше оценки, в обикновените училища на български май също нямаше
браво мраво и тъй нататък, оценките ги въведоха в четвърти клас
ако можеха в десети да ги въведът, нямаше да се обидя:lol:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
И аз мисля, че по-добре да нямат оценки. Моят първи бележник се появи в 4-ти клас. Добре си беше. По-малко ще се стресират децата. Сега за тях най-важна е оценката и много трудно да обясниш на малкото дете, че бележката отразява показаните знания в момента. Децата го приемат лично и смятат, че госпожата изразява личното си отношение като им пише оценка, различна от шестица. Просто си мислят, че тя не ги харесва и се сърдят съвсем по детски.latrevw написа:до четвърти клас
хм, твоето мнение най-много ме изненада. аз, т.е. моите деца, до сега никога не съм ги чувала да възприемат оценката като отношение на госпожата. а специално в нашето училище хубавото е, че още от първи клас, децата имат различни учителки по различните предмети. много ми харесва така. дъщеря ми е много разочарована, тя нямаше търпение да тръгне на училище, "да пише трудни домашни" и да получава шестици. за нея това е оценка на знанията й; ще свикнем и иначе. темата е пуснах може би повече заради това, че ми стана мъчно колко е разочаровано детето и някак не успях да го убедя в противното, защото и за мен оценките са сигнал как се справят в училище. но да се надяваме, че ще е за добро.Березка! написа: И аз мисля, че по-добре да нямат оценки. Моят първи бележник се появи в 4-ти клас. Добре си беше. По-малко ще се стресират децата. Сега за тях най-важна е оценката и много трудно да обясниш на малкото дете, че бележката отразява показаните знания в момента. Децата го приемат лично и смятат, че госпожата изразява личното си отношение като им пише оценка, различна от шестица. Просто си мислят, че тя не ги харесва и се сърдят съвсем по детски.
Не знам дали ще ми повярваш, но ми се е налагало като учителка да обяснявам горното на десетокласници. Изпитам детето, то не се представи много добре и като получи 4 сяда обидено. И аз започвам тирадата: "Не се разстройвай, ти имаш знания, просто днес, в момента, не можа да се представиш в най-добрата си светлина. В никакъв случай днешната ти оценка не е свързана с щуротията, която направи в предния час..." и т.н.latrevw написа:хм, твоето мнение най-много ме изненада. аз, т.е. моите деца, до сега никога не съм ги чувала да възприемат оценката като отношение на госпожата. а специално в нашето училище хубавото е, че още от първи клас, децата имат различни учителки по различните предмети. много ми харесва така. дъщеря ми е много разочарована, тя нямаше търпение да тръгне на училище, "да пише трудни домашни" и да получава шестици. за нея това е оценка на знанията й; ще свикнем и иначе. темата е пуснах може би повече заради това, че ми стана мъчно колко е разочаровано детето и някак не успях да го убедя в противното, защото и за мен оценките са сигнал как се справят в училище. но да се надяваме, че ще е за добро.Березка! написа: И аз мисля, че по-добре да нямат оценки. Моят първи бележник се появи в 4-ти клас. Добре си беше. По-малко ще се стресират децата. Сега за тях най-важна е оценката и много трудно да обясниш на малкото дете, че бележката отразява показаните знания в момента. Децата го приемат лично и смятат, че госпожата изразява личното си отношение като им пише оценка, различна от шестица. Просто си мислят, че тя не ги харесва и се сърдят съвсем по детски.
Дъщеря ти много иска да получава шестици, но ако се случи да получи по-ниска оценка, много ще се разстрои.
Виждам по моята щерка. Тя е в трети клас. Изпитва истински трудности с "Човекът и обществото". Пълно е с непонятни думи. В един урок имат по 3- 4 царя.Трудно се запомня. Един ден детето ми разказва урока и вместо "римския папа" ми изтърсва "румънския папа".
Да не ти разправям как си прехапах езика от изумление като стигнахме до урока за турското робство. Ако щеш ми вярвай, но там пише цитирам: "...българи и турци живеели заедно". И нито дума за кланетата! Ама това вече е за друга тема.
Не ми се ще детето да става бележкар.
да, трудно ми е да повярвам, особено за детесетокласници. моят шестокласник не се разстройва особено от по-ниска оценка, пък камо ли по-големите, но всичко го има.Березка! написа: Не знам дали ще ми повярваш, но ми се е налагало като учителка да обяснявам горното на десетокласници. Изпитам детето, то не се представи много добре и като получи 4 сяда обидено. И аз започвам тирадата: "Не се разстройвай, ти имаш знания, просто днес, в момента, не можа да се представиш в най-добрата си светлина. В никакъв случай днешната ти оценка не е свързана с щуротията, която направи в предния час..." и т.н.
Дъщеря ти много иска да получава шестици, но ако се случи да получи по-ниска оценка, много ще се разстрои.
Виждам по моята щерка. Тя е в трети клас. Изпитва истински трудности с "Човекът и обществото". Пълно е с непонятни думи. В един урок имат по 3- 4 царя.Трудно се запомня. Един ден детето ми разказва урока и вместо "римския папа" ми изтърсва "румънския папа".Все с буквата "р" почва... А това вече е повод за по-ниска оценка.
Да не ти разправям как си прехапах езика от изумление като стигнахме до урока за турското робство. Ако щеш ми вярвай, но там пише цитирам: "...българи и турци живеели заедно". И нито дума за кланетата! Ама това вече е за друга тема.
за дъщеря ми съм уверена, че точно така ще стане, но какво като се разстрои, тъкмо ще разбере, че ако учи, ще има шестица, ако се скатава - колкото е заслужила. аз лично никак не искам и не се опитвам особено да предпазвам децата. всичко, което им се случва в училище, после ще им се случва в живота, няма рано, няма късно. аз съм до тях, за да се опитвам да им помагам да не страдат за глупости, но всеки сам си минава по пътя.
за Човек и Общество съм напълно съгласна, минали сме го, знам го учебника, но това е съвсем друга тема. Дали ще бъдат с оценки или не учебниците трябва да бъдат адекватно написани. Децата трябва да учат, нали, независимо дали ще има оценка или не.
- snowprincess
не разбрах, от следващата година ли няма да има оценки или веднага влиза в сила решението

и това за бележкарството ми е интересна тема от край време. в класовете, групите като студентка, винаги е имало най-много един такъв човек. останалите с шестиците бяха умни, учеха... при някои деца сега това е похвала, признание за труда им. опасявам се, че при новото положение, примерно моята дъщеря като стигне до някой урок, който й е труден или не й е интересен, просто ще го мине по диагонал, ще се научи да преживява неудобството да я изпита учителката и тя да не знае и хоп до 4-ти клас това ще се изгради като навик. може и да пресилвам малко, защото така или иначе материалът до четвърти клас не е особено труден и общо взето пак го карат на 20 минути урок и още 20 минути рисуване. по всеки предмет рисуват тези деца бе, от градината до 4-ти клас все рисуватБерезка! написа:
интересно ми е да се обадят и пияндурника, и джаз, или някой който знае каква е практиката в други страни.
да, трудно ми е да повярвам, особено за детесетокласници. моят шестокласник не се разстройва особено от по-ниска оценка, пък камо ли по-големите, но всичко го има.
за дъщеря ми съм уверена, че точно така ще стане, но какво като се разстрои, тъкмо ще разбере, че ако учи, ще има шестица, ако се скатава - колкото е заслужила. аз лично никак не искам и не се опитвам особено да предпазвам децата. всичко, което им се случва в училище, после ще им се случва в живота, няма рано, няма късно. аз съм до тях, за да се опитвам да им помагам да не страдат за глупости, но всеки сам си минава по пътя.
за Човек и Общество съм напълно съгласна, минали сме го, знам го учебника, но това е съвсем друга тема. Дали ще бъдат с оценки или не учебниците трябва да бъдат адекватно написани. Децата трябва да учат, нали, независимо дали ще има оценка или не.[/quote]
Това за предпазването е абсолютно вярно. Но все пак, поне първите три години може да им се спести стреса от оценките. Пък учителките ще измислят някакъв друг стимул - я червена точка за поощрение, я някоя шестица, която ще бъде написана само в тетрадката.
Пък това за десетокласника се отнася само за елитните училища, в които е престижно да имаш хубави оценки. Преподавала съм и в елитни, и в селски училища. В селските е точно обратното: ще те набедят за подмазвач и ще те отхвърлят, ако не бягаш от час и идваш с тетрадка на училище.
за Човек и Общество съм напълно съгласна, минали сме го, знам го учебника, но това е съвсем друга тема. Дали ще бъдат с оценки или не учебниците трябва да бъдат адекватно написани. Децата трябва да учат, нали, независимо дали ще има оценка или не.[/quote]
Това за предпазването е абсолютно вярно. Но все пак, поне първите три години може да им се спести стреса от оценките. Пък учителките ще измислят някакъв друг стимул - я червена точка за поощрение, я някоя шестица, която ще бъде написана само в тетрадката.
Пък това за десетокласника се отнася само за елитните училища, в които е престижно да имаш хубави оценки. Преподавала съм и в елитни, и в селски училища. В селските е точно обратното: ще те набедят за подмазвач и ще те отхвърлят, ако не бягаш от час и идваш с тетрадка на училище.
от следващата учебна година, от 15-ти септември 2010 г.snowprincess написа:не разбрах, от следващата година ли няма да има оценки или веднага влиза в сила решението
при нас вече е в сила. от прилежен и нафукан отличник хлапето се превърна в разочарован и невъзнаграден зубрачsnowprincess написа:не разбрах, от следващата година ли няма да има оценки или веднага влиза в сила решението
just perfect
- snowprincess
не мога да реша за или против съм, май повече за, довечера ще питам дребната и ще кажа ква и е реакциятаlatrevw написа:от следващата учебна година, от 15-ти септември 2010 г.snowprincess написа:не разбрах, от следващата година ли няма да има оценки или веднага влиза в сила решението

- snowprincess
интересно ми е какво ще каже мойтоbead_ написа:при нас вече е в сила. от прилежен и нафукан отличник хлапето се превърна в разочарован и невъзнаграден зубрачsnowprincess написа:не разбрах, от следващата година ли няма да има оценки или веднага влиза в сила решението

Березка! написа: Пък това за десетокласника се отнася само за елитните училища, в които е престижно да имаш хубави оценки. Преподавала съм и в елитни, и в селски училища. В селските е точно обратното: ще те набедят за подмазвач и ще те отхвърлят, ако не бягаш от час и идваш с тетрадка на училище.
какво нещо
Дали ще е без оценки или с такива няма значение. Дали ще е с червени пчелички и черни точки, пак е същото.
Развитието и обучението на децата трябва да получава маркери за похвала и порицание.
Това е начинът за тяхната правилна социализация по традициите, създадени още преди спечелването на войната на вида ни с неандерталците.
Да не говорим, че всеки нов министър решава да направи изменения - едно, за да си оправдае заплатата и далаверите, и, второ, с надежда да е повярвал на правилния екип от експерти, предложили му промяната, та да остане в историята, дейба!
Сик тразит сервеса мунди.
Развитието и обучението на децата трябва да получава маркери за похвала и порицание.
Това е начинът за тяхната правилна социализация по традициите, създадени още преди спечелването на войната на вида ни с неандерталците.
Да не говорим, че всеки нов министър решава да направи изменения - едно, за да си оправдае заплатата и далаверите, и, второ, с надежда да е повярвал на правилния екип от експерти, предложили му промяната, та да остане в историята, дейба!
Последно промяна от АВе на 15.03.10, 14:15, променено общо 1 път.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
много сте напредничиви, беbead_ написа:при нас вече е в сила. от прилежен и нафукан отличник хлапето се превърна в разочарован и невъзнаграден зубрачsnowprincess написа:не разбрах, от следващата година ли няма да има оценки или веднага влиза в сила решението
аз пък на моя син му казвам хич да не се притеснява, ако му викат зубрач. казах му, ако това се случи, да погледне кой му казва, хващам се на бас, че ще е някой с нисък успех
Maмка им аз и на Социализацията и на Глобализацията. Не може ли всеки да си е уникален и към всеки да има индивидуален подход бре.АВе написа:.............
.....................
Общество, индивиди разни стадни приучвани всеки да се съобразява със всеки.
М! Крайности пък!
Индивидуален подход? Ето: Марш три денонощия в ареста! И пет непоряда по служба!turist написа:Maмка им аз и на Социализацията и на Глобализацията. Не може ли всеки да си е уникален и към всеки да има индивидуален подход бре.
М! Крайности пък!
Пряк отговор от старшина Еволюция.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Ми, 'ко ми е писано - ше оцелея пък!АВе написа:Индивидуален подход? Ето: Марш три денонощия в ареста! И пет непоряда по служба!turist написа:Maмка им аз и на Социализацията и на Глобализацията. Не може ли всеки да си е уникален и към всеки да има индивидуален подход бре.
М! Крайности пък!
Пряк отговор от старшина Еволюция.
Старшинаата старшинаата - старшната... наа-наа-наст
;)