ПЪТник написа:
Аз също си правя корекция в определението за интелектуалец, че интелектуалците са хора които знаят и могат.
Това не е достатъчно защото и аз зная и мога да карам ТИР, но не съм интелектуалец.
Все пак какво точно е интелектуалец, помогни?
Е няма да мога да ти помогна, след като продължаваш да мислиш за интелектуалци нещо различно от това, които аз разбирам като "интелектуалец".
Ето ти един пример: този, който може и знае да кара ТИР, би могъл да вижда поезията в пътя, в машината, в заминаванията и завръщанията, къде ли не... Може да обича работата си. Може, пътувайки, да записва на диктофон хрумналите му безценни мисли или сюжети за книги.
Но това за мен не го прави интелектуалец, да.
Виж, не искам да описвам какво значи за мен "интелектуалец". Това напоследък е квалификация, която се дава на някакви уж заслужили хора, предимно с политически цели. Тези хора служат или за да пригласят на властта, или за да пригласят на тези, които са против властта - и тогава се превръщат в едни ужасни и вечно недоволни мрънкала. Или пък със самото си съществуване вършат много добра работа за прилагането на принципа "разделяй и владей".