Крал Кристиян, Дания

Все същите
Аватар
Глас в пустиня

Re: Крал Кристиян, Дания

Мнение от Глас в пустиня »

сър Айвънхоу написа:все пак са наследниците на древните викинги... все още "кръвта пее там"!

то и ние, уж, сме наследници на велик народ, но... май омешването с кого ли не... малко ни е поразредило кръвчицата...
Порзредил ти се е мозъкът на тебе!:lol:

:blum:
jazz

Мнение от jazz »

ако си крал
можеш да си правиш
каквото си поискаш
ако ти стиска
Неф

Мнение от Неф »

jazz написа:ако си крал
можеш да си правиш
каквото си поискаш
ако ти стиска
или кралица,
най-вече Кралица
"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар
wild_moon

Мнение от wild_moon »

Опааа, леко с кралица Клара, която крала кларинети :lol:
~~~ Don't lead me into temptation, I can find the way myself! - Cher ~~~
Неф

Мнение от Неф »

Remmivs написа:сега не са ли полюционери
пардон полюцаи
бе полицаи бе
егати
:grin:
:rotfl24::rotfl24:
Неф

Мнение от Неф »

wild_moon написа:Опааа, леко с кралица Клара, която крала кларинети :lol:
който може
си го може

п.п. Днес е пълнолуние :winkw:
Неф

Мнение от Неф »

Remmivs написа:
АВе написа:Добре, де... На вас на ви ли направи вчепатление постъпката на краля? Ако да, то какво?
На мен ми хареса как е постъпил. Невероятна сила издава това!

Обаче се включих по технически причини преди да се включа по същество. Благодаря ти, че ми напомни за началото.
сила
смелост
и доблест

но най-вече сърце /съпричастност и емпатия/!
Последно промяна от Неф на 15.03.10, 23:42, променено общо 1 път.
Аватар
wild_moon

Мнение от wild_moon »

Нефертити написа:
п.п. Днес е пълнолуние :winkw:
Under a Violet Moon :cool:
~~~ Don't lead me into temptation, I can find the way myself! - Cher ~~~
І

Мнение от І »

Тия викингите са повредени. Преди време на холандските паспорти, на всяка страница с мокър печат бяха изрисували някаква битка от историята си /ни 1 година в робство- дигат се- трепат, прибират се да си култивират земята/. Тия от Дания са същите. Ние сме нормалните. :lol:
Неф

Мнение от Неф »

МЪЖжжж написа:Тия викингите са повредени. Преди време на холандските паспорти, на всяка страница с мокър печат бяха изрисували някаква битка от историята си /ни 1 година в робство- дигат се- трепат, прибират се да си култивират земята/. Тия от Дания са същите. Ние сме нормалните. :lol:
да, колко точно го каза
норма
нормални

“Само обикновените люде изглеждат нормални” У. Еко “Името на розата”

Да живеят НЕнормалните!
:rem:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

МЪЖжжж написа:Тия викингите са повредени
ти нещо им имаш зъб... :P
just perfect
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

МЪЖжжж написа:Тия викингите са повредени. Преди време на холандските паспорти, на всяка страница с мокър печат бяха изрисували някаква битка от историята си /ни 1 година в робство- дигат се- трепат, прибират се да си култивират земята/. Тия от Дания са същите. Ние сме нормалните. :lol:
Нещо бъркаш - били са роби. История на Холандия

Все тая. Как няма да не са шантави викингите, като в момента на трима викинги се пада по нула цяло и деветдесет и пет стотни от една жена и то такава с генетични заложени затруднения в репродуцирането. Това на Скандинавския полуостров, де. За Дания нямам данни.

:-)
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Нефертити написа:“Само обикновените люде изглеждат нормални” У. Еко “Името на розата”

Да живеят НЕнормалните! :rem:
Изменение и допълнение към лозунга ти:

"Само ненормалните, които не са описани в томове от 37 до 40 вкл. на Большая медицинская энциклопедия, М., 1976 г.":blum:
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

можеш да си правиш
каквото си поискаш
ако ти стиска
Хаха, на този явно му е стискало! Човек с топки от джелезо трябва да е бил.:winkw:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

можеш да си правиш
каквото си поискаш
ако ти стиска
даже можеш да ходиш и гол
или поне да накараш кралицата да ходи гола
:grin:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

АВе написа: Все тая. Как няма да не са шантави викингите, като в момента на трима викинги се пада по нула цяло и деветдесет и пет стотни от една жена и то такава с генетични заложени затруднения в репродуцирането. Това на Скандинавския полуостров, де. За Дания нямам данни.

За това са ходили и да се млатят, че да останат 1:1.
Наздраве :cool:
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Piqndurnik написа:
АВе написа: Все тая. Как няма да не са шантави викингите, като в момента на трима викинги се пада по нула цяло и деветдесет и пет стотни от една жена и то такава с генетични заложени затруднения в репродуцирането. Това на Скандинавския полуостров, де. За Дания нямам данни.

За това са ходили и да се млатят, че да останат 1:1.
Хаха, вэрно! Пък пусто сега кви са миролюбиви от стотина-двеста години насам...:cool:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

АВе написа: ...Пък пусто сега кви са миролюбиви от стотина-двеста години насам...:cool:

И проблемът вече е на лице :grin:
Наздраве :cool:
Неф

Мнение от Неф »

АВе написа:
Нефертити написа:“Само обикновените люде изглеждат нормални” У. Еко “Името на розата”

Да живеят НЕнормалните! :rem:
Изменение и допълнение към лозунга ти:

"Само ненормалните, които не са описани в томове от 37 до 40 вкл. на Большая медицинская энциклопедия, М., 1976 г.":blum:
:lol:

Луд! Да, луд те искам !
А аз ...аз - твоята лудост.
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Нефертити написа::lol:

Луд! Да, луд те искам !
Мчекак, толкова велики хора са полудели по теб в проследимата история, та аз ли няма да падна в сладката бездна на полудяването по теб?!:winkw:
Неф

Мнение от Неф »

АВе написа:
Нефертити написа::lol:

Луд! Да, луд те искам !
Мчекак, толкова велики хора са полудели по теб в проследимата история, та аз ли няма да падна в сладката бездна на полудяването по теб?!:winkw:
:kiss:
:bigsmile:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

АВе написа:...
Понеже нещо залитна и взе да спамиш в собствената си тема, дали пък да не те върна в правия път. :grin:

Един приятел, който се установи в Дания, беше разказал следното.
Вероятно за същия тоя крал е ставало дума, не помня конкретно, но след войната той обявява два държавни приоритета: да има подслон за всички - и да има работа за всички.
И тогава правят данъчната система така, че да има смисъл да работиш на не повече от едно и половина място.
Не ви ли звучи безумно?
Panta rhei...
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Мнемозина написа:
Понеже нещо залитна и взе да спамиш в собствената си тема, дали пък да не те върна в правия път. :grin:

Един приятел, който се установи в Дания, беше разказал следното.
Вероятно за същия тоя крал е ставало дума, не помня конкретно, но след войната той обявява два държавни приоритета: да има подслон за всички - и да има работа за всички.
И тогава правят данъчната система така, че да има смисъл да работиш на не повече от едно и половина място.
Не ви ли звучи безумно?
Не зная, Мнемо. Не съм финансист.
Твоят познат каза ли какъв е бил резултатът от тези рестрикции в 5 или 10 годишен план?

П.П. Спамът - следвам самоналожено ограничение да няма повече от три мои теми на първа страница.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

АВе написа: Не зная, Мнемо. Не съм финансист.
Твоят познат каза ли какъв е бил резултатът от тези рестрикции в 5 или 10 годишен план?

П.П. Спамът - следвам самоналожено ограничение да няма повече от три мои теми на първа страница.
Каза какъв е резултатът днес - не като финансист, а като нормален човек, живеещ там.
Същият, който описа в първия си постинг - социална солидарност. Сигурно съм върло ретроградна в момента, но според мен това би трябвало да е смисълът на една държава.

П.П. Ако може да перефразирам любимия ти Йежи-Лец, всички спамим и то много често. :lol:
Panta rhei...
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

АВе, че се е объркал написа: П.П. Спамът - следвам самоналожено ограничение да няма повече от три мои теми на първа страница.
Искал е да каже, че спамът не е в количеството, а в качеството.
А пък аз си мисля, че качеството не е в излъченото, а във възприемането му.
Така, че самоограничението трябва да се насочи към разбирането на възприемането на събеседниците ни.
Спам е и само едно кратко мнение пуснато тук на китайски.
Нали Аве?
------------------------------------------------------
Мнението е позиционирано и няма нищо общо!
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

ПЪТник написа:Искал е да каже, че спамът не е в количеството, а в качеството.
Така, че самоограничението трябва да се насочи към разбирането на възприемането на събеседниците ни.
Нали Аве?
Нали обеща пред крал Кристиян да не се прикачаш към мои теми и мнения?
Или вече имаш проблеми с паметта?
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Мнемозина написа:Каза какъв е резултатът днес - не като финансист, а като нормален човек, живеещ там.
Същият, който описа в първия си постинг - социална солидарност. Сигурно съм върло ретроградна в момента, но според мен това би трябвало да е смисълът на една държава. :lol:
Да, на мен ми се струваше работещо предложението на краля. Държавата е разорена - всеки, който работи на повече от едно и половина работни места, плаща по-големи данъци и по този начин спонсорира по-бързото възстановяване на инфраструктурата на държавата.

Бачкане за всички, данъчното бреме се поема от по-можещите. Като е зле положението, всички поемаме бремето според кой колкото може. Аз мога едно, зидарят от крайния квартал може друго.
Последно промяна от АВе на 17.03.10, 14:16, променено общо 1 път.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

АВе написа:Вчера научих, че след като хитлеристите окупирали Дания и пуснали заповед всички евреи да носят жълтите звезди, на другия ден крал Кристиян излязъл на обичайната си сутрешна разходка също с лента с жълта звезда.
А на следващата сутрин всички негови поданици направили същото.

Евалла на този крал! Много ме изкефи!

"Датчаните са доста инатливи в отстояването на мира и патриотичните си принципи. В решителни и опасни за страната моменти те действат всички като един. Това е единствената страна в Европа, в която има окупация на германците през Втората световна война, но тя фактически не се състои. С мирна стачка датчаните се противопоставят на вечерния час. Извоюват си правото от обяд нататък да се грижат за домовете и градините си, вместо да работят в заводите, обслужващи немската армия. Всеки ден точно в пет следобед на един футболен стадион населението на Копенхаген се събира начело с крал Кристиян и пеят до изнемога датския химн. Всеки път кралят пристига без охраната си, но на кон и с високо вдигнат национален флаг. Да, нацистите са се видели в чудо.

И най-големият акт - за няколко нощи целият датски народ спасява своите евреи (около 17 000 души), като с лодките на рибарите ги извозват до територията на съседни, неокупирани страни. Освен Дания, само България и остров Катерини в Гърция могат да се похвалят с такъв акт!"
Източник: "На Дания с любов"
Има разлики - тук е имало доста фактори и личности, които са пледирали и работили за пращане на евреите в лагери. Това се премълчава, но си остава факт. Имало е (макар и ограничени) палежи на еврейски магазини, убийства, но в рамките на нео нацистки групи и симпатизанти, а не като държавна полиика. Известно е, че и тук царят изиграва най-важната роля за спасяването, защото когато "по небрежност" заповедтта за изселване на евреите от новоприсъединените територии казва за бройката 20 000 евреи (а там има само 11 хиляди и нещо), у нас почва събирането на останалите 8 хиляди и нещо и ... както пише немският представител на СС в България - тук идва заповед "от най-високо място" това "допълване" да не се състои и спре. Немците не са искали да се конфронтират с Борис, който е спрял тази депортация. После си плаща с живота за това и за факта, че не праща войници на източния фронт. Макар и там да има не малко интересни теории, че убийството (ако не е било естествена смърт) му е дело не на немци, а на англичани или руснаци.

Та - актовете са доста различни... крайният резултат е същия - да, но самите процеси имат малко ощо.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

ELBI написа:Та - актовете са доста различни... крайният резултат е същия - да, но самите процеси имат малко ощо.
Разкажи още, моля те. Но не в такъв телеграфен стил.

Едно време ходех с полуеврейка. Даже щях да се женя за нея. Голямата гимназиална любофф, нали... Нейните майка и баба са ми разказвали за събитията от времето на войната (под сурдинка), но това е разказ в първо лице. Не съм се интересувал от реалното развитие на цялостния процес по онова време. Пък и откъде ли да го научиш като гимназист...
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Имало е хора и от двете страни.
Баща ми ми разправяше, че когато бил 8-9 годишно хлапе по време на войната, в къщата на дядо ми бил разквартирован немски офицер. Вежлив, усмихнат и доброжелателен, често си играел с баща ми и лакомства му подарявал. Веднъж, баща ми решил да го зарадва и го поздравил с "Хайл Хитлер". Онзи само го погледнал тъжно, затворил се в стаята си и до вечерта не излезнал...
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Ън написа:Имало е хора и от двете страни.
Баща ми ми разправяше, че когато бил 8-9 годишно хлапе по време на войната, в къщата на дядо ми бил разквартирован немски офицер. Вежлив, усмихнат и доброжелателен, често си играел с баща ми и лакомства му подарявал. Веднъж, баща ми решил да го зарадва и го поздравил с "Хайл Хитлер". Онзи само го погледнал тъжно, затворил се в стаята си и до вечерта не излезнал...
Е, да... Баща ти е имал късмет.
Семейството на дядо ми е било изселено от втория "господарски" етаж на къщата (с отделен вход) и там са били настанени офицер, ординарец/адютант (?), свързочник и някво момче за всичко.

Офицерът е искал в къщата ни да има портрети на Хитлер до тези на царя, както в жилищните помещения, така и в бакалницата, част от къщата.
А фотографиите на царя сещаш се защо са били сложени по стените, нали? При условие, че до момента там е имало само картини и икони.:winkw:

Тук ще получиш по-добра визия за какво говоря.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Разкажи още, моля те. Но не в такъв телеграфен стил.
...
Пак ще е в телеграфен, но леко удължен. Налага се телеграфно да почнем от по-рано. Е - не много, защото антисемитизмът има дълга история - вкл. и сравнително спорадичен в България. Всъщност до някъде толерантността я наследяваме от отоманците, които приемат изгонените през средновековието от Испания евреи (края на 15 век). Те се установяват в империята на балканите и си живеят сравнително мирно (има от време на време разни золуми, но не са големи). Тази толерантност минава и след основаването на 3-тата бълг. държава - и тогава се наблюдават спорадични проблеми (май беше във видинско и на още места), но отминават бързо. С възхода на нацизма в Германия и неговата политика, която се имитира от партии и движения във всички европейски страни се възражда и анти семитизма в Европа. Националистични групи имитират хитлеровите действия и повтарят неговата антисемитна политика. Сталин също е известен с фразата "изгонете евреина от храма", но това е друга тема - там има скрит антисемитизъм, докато при Хитлер е държавна политика. Привържениците на нацистките движения в различни страни правят където и когато могат изцепки, вкл. палежи на магазини на евреи, рисуват по тях еврейските звезди, понякога извършват убийства. Такива случаи освен в България има и в Англия, Франция и повечето европейски страни, но е ясно, че това са действия на екстремистки партии и движения, а не правителствени.

По време на началото на 2 СВ, България обявява неутралитет. Той трае докато Хитлер не решава да помогне на Мусолини, който провежда една тотално необоснована и трагична акция в Гърция през края на 1940-та, където италианците ядат як бой от южните ни съседи. Хитлер, на когото Балканите по време на войната не са влизали в плановете, ама хич, решава да иде на юг до Гърция и да възстанови честта на най-близкия си съюзник. Обаче ... пътят минава през България. Немците дават ултиматум - или Бг. да се съюзи с Германия и Италия, или да бъде прегазена от Вермахта. На 1 март 1941-ва България се присъединява към тристранния пакт. Немците влизат в България и завземат ключови позиции, но неофициално - по този начин ние оставаме под силно немско влияние, но все пак имаме някаква сравнителна независимост. Примери за държави, които нямат почти никаква независимост с куклени правителства, изцяло про германски (ала България преди 1989 спрямо СССР) са Франция (Петен), Хърватска (Павелич), Норвегия (Куизлинг) и т.н. Там съдбата на евреите е трагична. А в България, правителството се старае до някъде да омекоти немския натиск за евреите- приемат се анти еврейски закони (даже още преди нахлуването на немците!!!) - известния Закон за защита на нацията. Евреите са изселени в провинцията, имотите им - конфискувани, повечето здрави мъже са били изпращани в трудови лагери за по няколко месеца. И все пак - в лагери и провинцията със звезди, а не в Освиенцим. Когато немците завоюват Беломорска тракия и Македония, те уж я дават на Бъларрия (формално и това не го правят, но там наистина се разпореждат български администратори). Немците почват (за жалост и със съдействие на наши войски и милиция) да събират евреи от тези земи (11 хиляди и нещо), които ги пращат в лагерите на смърта. Има един документ, който гласи 20 000 евреи да бъдат предадени за лагери - е - в тези земи е имало само 11 хиляди, та натегачите и подлизвачите на немците (Белев дето води комисариата по еврейските въпроси и други) през м. март 1943 опитват да допълнят бройката до 20 000 с евреи от България (т.нар. стари земи). Хубаво, но ... Борис казва "няма да стане" и спира депортацията. Като причини той изтъква действително състоялите се митинги за защита на евреите (особено деен е Д. Пешев, а също и пловдивския митрополит Стефан), подписките в защита на евреите (която е подписана и от фашиста Ал. Цанков) и това, че евреите са ужасно нужни в лагерите като раб. ръка. Тезите, че уж Пешев е спрял депортацията е смешна, щото той като зам-председател на нар. събрание не е имал никаква власт да въздейства върху депортацията в Полша. Бекерле в един доклад до Берлин изрично казва, че депортацията е спряна от "най-високо място", а такова в България в онези години е само едно! След още 5 месеца Борис умира, немците почват да губят все по-често битки и проблемът с евеите отстъпва на по-заден план за немците. Така повече няма натиск от нацистите за депортация и евреите оцеляват у нас - даже увеличават броя си - от 48 хиляди и нещо стават 49 хиляди и нещо (не помня точните бройки).

Такива ми ти работи набързо...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

АВе написа:
Нали Аве?
Все още съм свободен, налага ти се да ми затвориш устата...или да затвориш твоята.
Може и да ми се помолиш....щот съм пич.
Неф

Мнение от Неф »

ПЪТник написа:
АВе написа:
Нали Аве?
Все още съм свободен, налага ти се да ми затвориш устата...или да затвориш твоята.
Може и да ми се помолиш....щот съм пич.
Пътник, време е да си дириш пътя! :evil:
Трасето ти вече е чисто.

Наздраве Аве!
Да живее Кралицата! :winkw::kiss:
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

Нефертити написа: Пътник, време е да си дириш пътя! :evil:
Трасето ти вече е чисто.

Наздраве Аве!
Благодаря ти за търпението, беше много мила с мен.
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Нефертити написа:Пътник, време е да си дириш пътя! :evil:
Трасето ти вече е чисто.

Наздраве Аве!
LONG LIVE THE QUEEN! LONG LIVE THE QUEEN! LONG LIVE THE QUEEN!

Наздраве и ура! :beer:
Неф

Мнение от Неф »

АВе написа:
LONG LIVE THE QUEEN! LONG LIVE THE QUEEN! LONG LIVE THE QUEEN!

Наздраве и ура! :beer:
:kiss:
:winkw:

Наздраве приятелю! :wine:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Нефертити написа:
Трасето ти вече е чисто.
Никога не съм си и помисляла, че бих могла да кажа подобно нещо някому тук. :(
Panta rhei...
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Мнемозина написа:
Нефертити написа:
Трасето ти вече е чисто.
Бе и аз се зачудих какво става, но не съм чела темата нагоре :(
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Мнение от Ън »

Мнемозина написа:

Зеления? Капинчо? :lol:
Поне в мислите си?.. :lol:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Публикувай отговор