ГМО отново - регенерация на тъкани при бозайници

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

ГМО отново - регенерация на тъкани при бозайници

Мнение от Remmivs »

Изгуби ген, спечели крайник

Научният поход, започнал преди повече от десетилетие, чиято цел е откриването на гена контролиращ регенерацията при бозайниците, е на път да се увенчае с успех. Липсата на един-единствен ген, наречен p21, води до потенциал за самоизлекуване, който се считаше за отдавна изгубен за мишките в процеса на еволюцията и запазен само за същества като плоските червеи, сюнгери и някои видове саламандри. За разлика от типичните бозайници, при които раните заздравяват посредством образуване на белег, тези мишки започват да образуват бластема, структура свързвана с бързо нарастване на клетките и дедиференциация каквато се наблюдава при земноводните. Според изследователите от Wistar загубата на р21 кара клетките на тези мишки да се държат повече като ембрионални стволови клетки отколкото като зрели клетки на бозайник и техните изследвания предоставят солидни доказателства за връзката между регенерацията на тъканите и диференцирането на клетките. Съвсем като при тритон, загубил крайник, тези мишки ще подменят липсващи или повредени тъкани със здрави такива, по които липсват каквито и да са следи от зарастване и белези, споделя водещия учен.

Изображение

http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 161913.htm

Б.Пр.

Въпросът сега е не дали тези мишки са ГМО - са, защото имат модифицирани гени. Въпросът не е и дали това е полезно - очевидно е. Въпросът е - мишки ли са това...
:grin:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Аз така и не разбрах р21 по принцип ли е премахнат/блокиран, или просто временно е блокирано действието му докато трае регенерацията?
Наздраве :cool:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

елиминиран е от генома на мишката
няма го въобще
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Значи е ГМО. Добре е да се понаблюдава известно време какво ще стане с Мишо и после, ако всичко е ОК, да се търсят начини за временното му блокиране. Постоянното е кофти - не се случайно там.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

мда, гмо е
и да, прав си, че трябва да се наблюдава
виж дали е случайно или не там не е сигурно
огромна част от геномите, които познаваме са "безсмислени" пълни с "паразитен" код или поне така си мислим
знаеш ли колко интересна и близка до програмирането всъщност е генетиката
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Че случайно е възникнал, не споря, но е факт, че по-висшите организми, които са го нямали, не са оцелели.
Колкото до паразитния код - това да не ти е M$ Windows :grin: Все едно да пуснеш съвременен филм по времето на нямото кино.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Piqndurnik написа:Че случайно е възникнал, не споря, но е факт, че по-висшите организми, които са го нямали, не са оцелели.
Колкото до паразитния код - това да не ти е M$ Windows :grin: Все едно да пуснеш съвременен филм по времето на нямото кино.
факт е, да, ама дали е заради това...
много сме боси още, за да кажем

а паразитния код си е мистерия интересна в генетиката
не е като да не знаем как стават нещата, напротив
части от веригата се "експресират" разбирай компилират и изпълняват и знаем как и за какво
но други части мълчат ли мълчат
и се питат защо са там и какво ли чакат, ако нещо въобще
дано не сме уиндоуси
дори не си го помисляй
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

много сме боси още, за да кажем
За това и направих аналогията с филма. Ефективността е на първо място в природата. Може да е нещо като Parity-Check. Не ми се вярва да е оставено свободно място за следващи версии :grin: До скоро и за далака са смятали че е ненужен.

ПП
Помниш ли как се беше пръкнал ИИ в "Хиперион"? Аз пробвах, ама не стана. Или пък еволюира прекалено бързо, та не го забелязах и сега ми прави кални номера :grin::grin::grin:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Piqndurnik написа:За това и направих аналогията с филма. Ефективността е на първо място в природата. Може да е нещо като Parity-Check. Не ми се вярва да е оставено свободно място за следващи версии :grin: До скоро и за далака са смятали че е ненужен.

ПП
Помниш ли как се беше пръкнал ИИ в "Хиперион"? Аз пробвах, ама не стана. Или пък еволюира прекалено бързо, та не го забелязах и сега ми прави кални номера :grin::grin::grin:
да бе разбрах ти аналогията, готина е и вероятна
това че не знаем защо е там не значи, че е там просто за да се чудим защо е
но докато не разберем за какво ни е този далак може да се окаже и че е апендикс примерно :grin:

помня, ама аз не съм пробвал, знаех си, че някой по-добър от мен ще го направи и не се морих изобще :cool:

значи, ти си виновен
и ако ИИ нещо.... ╠╡╢╣╤╥╦╧╨╩╪╫╬
ти трябва да черпиш и да ни осигуриш поне поркане докато сме живи
ако ИИ ни остави/ят де
:blum:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Remmivs написа:...
ако ИИ ни остави/ят де
:blum:
Всъщност кога решиха да строят колайдера?
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

не съм сигурен
ма ти разбра ли, че не могат да вдигнат и половината от проектираната мощност поради грешка в дизайна
и последно ще го спират пак за година и нещо
за поредния ремонт
едва ли е ИИ :grin:
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

отдавна беше и не помня нито заглавие, нито автор
fiction...имаше един дето му беше смачкана цялата лява половина на тялото и понеже имаше пълна мед. засраховка направо го регенерираха!
обожавам медицинското инженерство :methesun:
като се добави и генното тази фантастика ще стане действителност...
може даже и да го доживеем...да го видим само де...
явно, че такава застаховка ням как да си позволя:lol:
Блажени са бедните духом
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Sweety написа:отдавна беше и не помня нито заглавие, нито автор
fiction...имаше един дето му беше смачкана цялата лява половина на тялото и понеже имаше пълна мед. засраховка направо го регенерираха!
обожавам медицинското инженерство :methesun:
като се добави и генното тази фантастика ще стане действителност...
може даже и да го доживеем...да го видим само де...
явно, че такава застаховка ням как да си позволя:lol:
да се надяваме, че докато не са минали 1000-та ни години поне ще можем да се прехвърлим на харддиск някъде (гейтуей, фр. пол) :cool:
Последно промяна от Remmivs на 18.03.10, 16:00, променено общо 1 път.
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Remmivs написа:не съм сигурен
ма ти разбра ли, че не могат да вдигнат и половината от проектираната мощност поради грешка в дизайна
и последно ще го спират пак за година и нещо
за поредния ремонт
едва ли е ИИ :grin:
Пак ли? Сигурно чакат 12.2012 :grin:

Всъщност "кога" е без значение. Онея ИИ нали можеха и да се шматкат из времето. Може дори да са предизвикали създаването си, като са ми пробутали да прочета "Хиперион" :grin:
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Remmivs написа: ...грешка в дизайна
или паразитен код?
:lol:
Блажени са бедните духом
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Piqndurnik написа:Пак ли? Сигурно чакат 12.2012 :grin:

Всъщност "кога" е без значение. Онея ИИ нали можеха и да се шматкат из времето. Може дори да са предизвикали създаването си, като са ми пробутали да прочета "Хиперион" :grin:
не пак, ами отново

мхм
прав си
май е време за наздраве!

:wine: :grin:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Sweety написа:или паразитен код?
:lol:
хехехе :-) :good:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Да, пак и отново е време за Наздраве :beer:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Remmivs написа:
Piqndurnik написа:Пак ли? Сигурно чакат 12.2012 :grin:

не пак, ами отново

мхм
прав си
май е време за наздраве!

:wine: :grin:
http://fishki.net/comment.php?id=66530

И :beer: , разбира се :)
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

това е от 2008

http://www.youtube.com/watch?v=jpEnFwiqdx8

виж последното, от есента на 2009

http://www.youtube.com/watch?v=6ILQrUrEWe8

освен това и двете пак са достъпни за Лейди Бийд (не знам дали фишките са, но ютюб е) пък и последното може да й е даже интересно чисто прагматично

бтв, презентация за ютюб по ютюб

на това казвам аз рекурсивна конвергенция :grin:
Аватар
Мнемозина

Re: ГМО отново - регенерация на тъкани при бозайници

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Въпросът сега е не дали тези мишки са ГМО - са, защото имат модифицирани гени. Въпросът не е и дали това е полезно - очевидно е. Въпросът е - мишки ли са това...
А какво друго биха могли да бъдат? :huhthink:
Кое е това, което прави мишките мишки?
Щото за хората знаем. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Мнемозина написа: Щото за хората знаем. :grin:
Кое?
Аватар
Йон

Мнение от Йон »

Taка шсе появят зомбитата. Днес, регенериращи мишки, утре...:roll::rotfl24:
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Piqndurnik написа:
Мнемозина написа: Щото за хората знаем. :grin:
Кое?
Е, забравих вече, но по едно време бяхме го бистрили, значи няма начин да не сме го открили. :lol:
Не че пречи да почнем отначало, де.
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Remmivs написа: но докато не разберем за какво ни е този далак може да се окаже и че е апендикс примерно :grin:
Не се ли доказа наскоро, че апендиксът съвсем не е излишен и дяволска работа, а много ценен резервоар с микроорганизми необходими за поддържането на чревната флора?
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

БоЕВ написа:Не се ли доказа наскоро, че апендиксът съвсем не е излишен и дяволска работа, а много ценен резервоар с микроорганизми необходими за поддържането на чревната флора?
Не знам. Знам само, че от 20-на години живея съвсем нормално след апендектомия. И оперират деца на по 10 години, че и по-малки.
Аватар
Глас в пустиня

Remmivs написа:
БоЕВ написа:Не се ли доказа наскоро, че апендиксът съвсем не е излишен и дяволска работа, а много ценен резервоар с микроорганизми необходими за поддържането на чревната флора?
Не знам. Знам само, че от 20-на години живея съвсем нормално след апендектомия. И оперират деца на по 10 години, че и по-малки.
Хех.
Радвай се и дано никога не ти потрябва.:bigsmile:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

БоЕВ написа:
Remmivs написа:
Хех.
Радвай се и дано никога не ти потрябва.:bigsmile:

хм... :lol: ще се намерят микроорганизми, какво толкова. има по-страшни неща!

Много интересно, ако е вярно, обаче!
Ей как непрекъснато се открива нещо, което преобръща области, които на 200 % уж са били изяснени

пък и, рационализъм пусти, все да кажем, че Природата нещо излишно е оставила, не че ние не знаем..
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

БоЕВ написа: Не се ли доказа наскоро, че апендиксът съвсем не е излишен и дяволска работа, а много ценен резервоар с микроорганизми необходими за поддържането на чревната флора?
Четох го това. Еднозначно едва ли са го доказали, но в дивата природа е от голямо значение да си отново фит преди да са те изяли.

Това си ни е спор от години с моя личен лекар, дето току налита да ми вади сливиците.
Аватар
Глас в пустиня

Piqndurnik написа:
БоЕВ написа: Не се ли доказа наскоро, че апендиксът съвсем не е излишен и дяволска работа, а много ценен резервоар с микроорганизми необходими за поддържането на чревната флора?
Четох го това. Еднозначно едва ли са го доказали, но в дивата природа е от голямо значение да си отново фит преди да са те изяли.

Това си ни е спор от години с моя личен лекар, дето току налита да ми вади сливиците.
Всичко си има предназначение.
Дали е на 100% проверено- не знам, но пък звучи интересно. Познавам хора с проблеми в стомшночревния тракт, липсата на микроорганизми кара власинките по червата да опадат и храната минава оттам като през маркуч, без да може да се усвои.
Публикувай отговор