Мнемозина написа:Вероятно зависи от това колко опрощаващ християнин си.
Мисля, че нашите мисли, действия и желания зависят от стотици още неща, които едно по едно трябва да осъзнаем.
Заради това примера ми с Юда е конкретен и както спомена Ън то и аз не се съобразявам нито с мъдреците, нито с Библията а ми се иска да намеря моя отговор на този конкретен въпрос, което да ми послужи като принцип в моята практика на живот.
Аз съм намерил за себе си този отговор и той е, че човек не бива да осъжда за нищо друг човек и то точно заради това което и ти казваш, а именно , че зависи от много неща които ние не знаем. Да се Стремя са да не осъждам никой човек не защото аз съм опрощаващ, а просто защото съм решил вече да се стремя и се опитвам да го правя. ДА ПОЛОЖА СЪЗНАТЕЛНИ УСИЛИЯ за избрания от мен стремеж.
За да бъдат избегнати противоречията които вие с Ън коментирате до тук, човек трябва и е длъжен да осъжда деянията на всеки човек. Но само при условие че ги разграничав от съмия човек-Човек е различно от неговите деяния.
Това може да се осъществи на практика само ако човек разграничи и себе си така, да се разграничи на вътрешно състояние и външно поведение. Като вътрешното състояние е стабилно и опрощаващо, а външното поведение е различно за всеки един отделен случай, а не както нас тук и в живота да съдим за човек от поведението му и да ги смесваме в едно цяло.
Това е много интересно нашо човешко общоприето възприемане на света защото в същото време на практика ние сме разделили тези неща несъзнателно. Например като видим майка да дърпа ушето на детето си не допускаме че майката е зла и подръпва ухото на детето за да го нарани, и знаем, че тя с вътрешното си майчина загриженост и любов в същото време извършва противоположно на това чувство поведение. БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ МАЙКАТА ХРИСТИЯНКА ЛИ Е И Е ВСЕОПРОЩАВАЩА.
За този Стремеж исках да кажа. За прилагането му на практика в живота, за неговото осъзнаване.