Тъмно средновековие

Все същите
Аватар
Мнемозина

Тъмно средновековие

Мнение от Мнемозина »

или как боговете стават хора. :lol:

Има един особен жанр в средновековната литература на ХІІІ век - т.нар. сборници с "примери", които свещениците давали от амвона, за да докажат и онагледят проповедта си. Всички те, разбира се, са морално-назидателни, с дидактична цел, да затвърдят християнската вяра и ценности.
Обаче пък за да са достъпни за хората, са направени много особено.

Този първия пример ви го показвам като "стандарт", по-интересни са другите след него. Преразказани са, естествено.
Та.

Разорил се млад рицар бил принуден да разпродаде всичко, наследено от баща му, разходите по турнирите го довели до нищета. Слугата му го убедил, че всичко може да се оправи, ако се срещне с дявола. През нощта отишли в гората, слугата извикал дявола. Той обещал на рицаря богатства, ако се отвърне от Бога. Трябвало само да произнесе формулата за отричане. След като рицарят му дал омаж - клетва за вярност, - бесът предявил ново искане: да се отрече и от Богородица. Тук вече рицарят се възпротивил, казал, че ще прекара живота си в нищета, но от Светата Дева няма да се отрече. После си отишъл вкъщи и отправил гореща молба към Богородица, тя се трогнала и замолила сина си да му прости и т.н. Простили му, де, то иначе нямаше да у поучително и показателно.

Дотук - добре.
Обаче има цял куп примери, в които Христос, Богородица и светците се държат много интересно. Много са им присъщи любовта и милосърдието, обаче понякога поведението им е доста странно...

Веднъж Христос, например, слизайки от олтара, така ударил в челюстта един монах, който заспал по време на нощната молитва, че на третия ден монахът умрял.

В друг пример Христос, разгневен от това, че клисарят на Кьолнската църква не го почитал по подобаващ начин, му се явил веднъж през нощта и с горещи псувни го приковал с гвоздеи. И това чудно и ужасяващо събитие се разчуло из града и разпятието било обградено с още по-голяма почит. :blink:

Йоан Кръстител, недоволен от бонския каноник, който носел неговото име, а не го почитал, не понесъл обидата и ритнал оскърбителя в корема с такава сила, че каноникът, събуждайки се от болка и ужас, заболял и умрял.

Та... май прекален светец и човеку не е драг. :lol:
Последно промяна от Мнемозина на 23.03.10, 21:09, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Само не разбирам кому са били нужни точно тези истории...и каква е поуката от тях...и защо Църквата ще си вкарва автогол с тях...защото, поне така си мисля, религията е била един от основните инструменти на Властта за контрол над масите...

Всъщност, ако решим да погледнем Боговете откъм човешката им страна, много удачен пример е гръцката митология...Там боговете са представени като такива интриганти, прелюбодейци и епикурейци, че свят да ти се завие....:grin:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Представата на хората за Бога е смешна като самите тях. Според тези писания излиза, че Бог е толкоз дребнав, толкоз ниско паднал, че дори и жесток! Какво общо има това с Бог?! Не може разум сътворил такова пиршество като Вселената, такива изумителни неща да е един простак дребнав.
Аман от просветени, аман от проповядващи!
Бог е всеки един, защото е частица, искра от Всичкото. Никой не е извън. Истините са или вътре в нас или под носа ни.
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

windcolours написа:Само не разбирам кому са били нужни точно тези истории...и каква е поуката от тях...и защо Църквата ще си вкарва автогол с тях...защото, поне така си мисля, религията е била един от основните инструменти на Властта за контрол над масите...

Всъщност, ако решим да погледнем Боговете откъм човешката им страна, много удачен пример е гръцката митология...Там боговете са представени като такива интриганти, прелюбодейци и епикурейци, че свят да ти се завие....:grin:
Ами явно са били нужни, щом ги има. Вероятно е трябвало да сближат бреговете на пропастта между тоталната перфектност на идеала и човешкото паство.
Морковът и тоягата... ей това е предупрежнедието за тояга.

За гръцките богове е ясно и добре известно.
Любопитното тук е точно обратната посока - когато "високото" трябва да се сведе до ниското и да стане разбираемо. И как става това.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

vyara написа:Представата на хората за Бога е смешна като самите тях. Според тези писания излиза, че Бог е толкоз дребнав, толкоз ниско паднал, че дори и жесток! Какво общо има това с Бог?! Не може разум сътворил такова пиршество като Вселената, такива изумителни неща да е един простак дребнав.
Бог е всеки един, защото е частица, искра от Всичкото. Никой не е извън. Истините са или вътре в нас или под носа ни.
Така излиза, да.
Но това са все човешки представи за него. Средновековни, нека да припомня, така че не се ядосвай излишно.
Самият Бог няма много общо с тях, предполагам, освен дето ни е създал такива, каквито сме.
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

не виждам защо са им били нужни такива притчи, т.е. ясно ми е, че това е било за, да ме прощават, плебса безпросветен, който е трябвало да бъде вкаран у кошарата със страх, щото с друго не може, няма леб и нема зрелища у криза са били, но защо е трябвало да измислят нови, а не просто да прочетат вехтия завет не знам
сигурно защото вехтия не е говорел нищо на простите селяци
ма на мен ми е бая страшен

намажете горния праг с кръв защото ще сляза в тази нощ и всяка първа мъжка рожба в египет ще погине.... брррррррр..... и това йехова, таткото на иисус
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:не виждам защо са им били нужни такива притчи, т.е. ясно ми е, че това е било за, да ме прощават, плебса безпросветен, който е трябвало да бъде вкаран у кошарата със страх, щото с друго не може, няма леб и нема зрелища у криза са били, но защо е трябвало да измислят нови, а не просто да прочетат вехтия завет не знам
сигурно защото вехтия не е говорел нищо на простите селяци
ма на мен ми е бая страшен

намажете горния праг с кръв защото ще сляза в тази нощ и всяка първа мъжка рожба в египет ще погине.... брррррррр..... и това йехова, таткото на иисус
Да, точно.
Ами вероятно по същата причина, по която е и при нас днес - просто Вехтият завет е далечен и трудно разбираем.
Иначе и там Господ... хм.

Аз например си мисля, че тия примери са били една от тогавашните медии.
Panta rhei...
Аватар
Semiramis

Re: Тъмно средновековие

Мнение от Semiramis »

Мнемозина написа:или как боговете стават хора. :lol:

Дотук - добре.
Обаче има цял куп примери, в които Христос, Богородица и светците се държат много интересно. Много са им присъщи любовта и милосърдието, обаче понякога се държат малко странно...

Веднъж Христос, например, слизайки от олтара, така ударил в челюстта един монах, който заспал по време на нощната молитва, че на третия ден монахът умрял.

В друг пример Христос, разгневен от това, че клисарят на Кьолнската църква не го почитал по подобаващ начин, му се явил веднъж през нощта и с горещи псувни го приковал с гвоздеи. И това чудно и ужасяващо събитие се разчуло из града и разпятието било обградено с още по-голяма почит. :blink:

Йоан Кръстител, недоволен от бонския каноник, който носел неговото име, а не го почитал, не понесъл обидата и ритнал оскърбителя в корема с такава сила, че каноникът, събуждайки се от болка и ужас, заболял и умрял.

Та... май прекален светец и човеку не е драг. :lol:

защо?
защото е нямало какво друго да им вземе, та посяга на тялото ли?
не е достатъчно да измре цялата рода на непочитащия Господа сигурно

:lol: евангелистите ли смятали, че достойните са 144 хил и само те ще се спасят
голям кастинг се очаква, пък по подиумите има и мръсни номера, и спъване, и лакти..
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Semiramis написа:
защо?
защото е нямало какво друго да им вземе, та посяга на тялото ли?
не е достатъчно да измре цялата рода на непочитащия Господа сигурно

:lol: евангелистите ли смятали, че достойните са 144 хил и само те ще се спасят
голям кастинг се очаква, пък по подиумите има и мръсни номера, и спъване, и лакти..
Ценности, ценности... и информация за тях.
И такива примери има, с родата.

Защо ли пък точно 144 хиляди? Не е много евангелско число май... :huhthink:
Panta rhei...
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Мнемозина написа: Любопитното тук е точно обратната посока - когато "високото" трябва да се сведе до ниското и да стане разбираемо. И как става това.
Мисля, че ако искаха да направят Исус по-разбираем за масите, трябваше да го оженят за Мария-Магдалена, да им се народят половин дузина дечурля и да го пратят да копа на къра, за да изхранва домочадието. Тогава дилемата му щеше да бъде по-разбираема за редовите миряни-дали да изпълно дълга към семейството си или да спасява света. И понеже по сценарий е заложено второто, хората пак щяха да възнегодуват срещу този пройдоха,дето зарязва жена и деца, за да се прави на велик, и пак щяха да го покатерят на кръста. Но поне личната му драма щеше да е по-ясна на селяните и занаятчиите....А не да го превръщат в побойник със завидни боксьорски умения, който раздава справедливост по юмручната система...щото някак не се връзва с християнската любов и идеята за ненасилие...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

windcolours написа: Мисля, че ако искаха да направят Исус по-разбираем за масите, трябваше да го оженят за Мария-Магдалена, да им се народят половин дузина дечурля и да го пратят да копа на къра, за да изхранва домочадието. Тогава дилемата му щеше да бъде по-разбираема за редовите миряни-дали да изпълно дълга към семейството си или да спасява света. И понеже по сценарий е заложено второто, хората пак щяха да възнегодуват срещу този пройдоха,дето зарязва жена и деца, за да се прави на велик, и пак щяха да го покатерят на кръста. Но поне личната му драма щеше да е по-ясна на селяните и занаятчиите....А не да го превръщат в побойник със завидни боксьорски умения, който раздава справедливост по юмручната система...щото някак не се връзва с християнската любов и идеята за ненасилие...
Така изглежда.
Да си призная, християнството като идея - и като развитие на някакви идеи - ми е в много голяма степен непонятно.
Всичко това са просто факти, които говорят нещо.

Иначе и това с Мария Магдалена мисля, че го е имало из апокрифите, и ереси всякакви е имало. Но никога няма да се справя с това.
Panta rhei...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Мнемозина написа: Иначе и това с Мария Магдалена мисля, че го е имало из апокрифите, и ереси всякакви е имало. Но никога няма да се справя с това.
:lol: пък аз си мисля, че ако беше женен, още по-сложно щеше да стане
да ми прости Господ, не мога да избягам от себе си
и да мисля изолирано без да намесвям икономическите модели и биг брадър

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Мнемозина написа:
Semiramis написа: :lol: евангелистите ли смятали, че достойните са 144 хил и само те ще се спасят
Защо ли пък точно 144 хиляди? Не е много евангелско число май... :huhthink:
защото някъде в Библията пише, че достойните, белязани с Божия печат, са 144 000 души
и като се е основавало течението /секта няма да казвам/, последователите са били под тая цифра и не е било страшно..

:lol: мои си мисли де
а числото е брой комбинации.
Последно промяна от Semiramis на 23.03.10, 11:27, променено общо 1 път.

Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Мнемозина написа: Този първия пример ви го показвам като "стандарт", по-интересни са другите след него. Преразказани са, естествено.
Та.
Разорил се млад рицар бил принуден да разпродаде всичко, наследено от баща му, разходите по турнирите го довели до нищета. Слугата му го убедил, че всичко може да се оправи, ако се срещне с дявола. През нощта отишли в гората, слугата извикал дявола. Той обещал на рицаря богатства, ако се отвърне от Бога. Трябвало само да произнесе формулата за отричане. След като рицарят му дал омаж - клетва за вярност, - бесът предявил ново искане: да се отрече и от Богородица. Тук вече рицарят се възпротивил, казал, че ще прекара живота си в нищета, но от Светата Дева няма да се отрече. После си отишъл вкъщи и отправил гореща молба към Богородица, тя се трогнала и замолила сина си да му прости и т.н. Простили му, де, то иначе нямаше да у поучително и показателно.

Дотук - добре.
на мен и стандартът ми е интересен, но тъй като казах достатъчно неприлични неща в темата,
можеш ли да кажеш без да съм питала, защо така разсъждава рицаря
:shy::lol:

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Semiramis написа:
Мнемозина написа: Иначе и това с Мария Магдалена мисля, че го е имало из апокрифите, и ереси всякакви е имало. Но никога няма да се справя с това.
:lol: пък аз си мисля, че ако беше женен, още по-сложно щеше да стане
да ми прости Господ, не мога да избягам от себе си
и да мисля изолирано без да намесвям икономическите модели и биг брадър
Че аз да не мислиш, че мога?
През цялото време за биг брадър си мисля...

Много насериозно тръгна темата. :lol:

Има и примери със засрамени дяволи, между другото. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

а представяте ли си ако беше не женен ами направо жена какво щеше да е
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Remmivs написа:а представяте ли си ако беше не женен ами направо жена какво щеше да е
Няма такава опера. Една жена едва ли би избрала да се прави на опълченец, вместо да се грижи за семейството си!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Semiramis написа: на мен и стандартът ми е интересен, но тъй като казах достатъчно неприлични неща в темата,
можеш ли да кажеш без да съм питала, защо така разсъждава рицаря
:shy::lol:
И да питаш, и да не питаш - не мога да ти кажа. :lol:
Все пак Богородица дори и в ония писания си остава най-състрадателна.

Ето ти пример с нея.

Монахинята Беатриса, която служела като икономка, била съблазнена от един клирик, който скоро я изоставил. Беатриса напуснала манастира, като оставила ключовете върху олтара на Богорородица. Извън манастира нямало от какво да преживява и петнайсет години се занимавала с проституция. После се оказала пред портите на манастира и разбрала, че през тези 15 години Богородица е приела нейния образ и е служила като икономка вместо нея.
:lol:
Последно промяна от Мнемозина на 23.03.10, 11:06, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:а представяте ли си ако беше не женен ами направо жена какво щеше да е
Честно казано, не.
Ти успяваш ли? :lol:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

windcolours написа:Няма такава опера. Една жена едва ли би избрала да се прави на опълченец, вместо да се грижи за семейството си!
Брей, че го каза. Че то семейството на Иисус е цялото човечество бе. И като сме на темата онази Жана от Д'Арк каква е? Жена или не? :winkw:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Честно казано, не.
Ти успяваш ли? :lol:
Мисля, че да...:blink::shocked::blink:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Мнемозина написа: И да питаш, и да не питаш - не мога да ти кажа. :lol:
Все пак Богородица дори и в ония писания си остава най-състрадателна.

Ето ти пример с нея.

Монахинята Беатриса, която служела като икономка, била съблазнена от един клирик, който скоро я изоставил. Беатриса напуснала манастира, като оставила ключовете върху олтара на Богорородица. Извън манастира нямало от какво да преживява и петнайсет години се занимавала с проституция. После се оказала пред портите на манастира и разбрала, че през тези 15 години Богородица е приела нейния образ и е служила като икономка вместо нея.
:lol:
:lol: тоя пък клисар, ако не я беше изоставил ..
какви съдби.
днес съм безобразно несериозна :shy:

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Semiramis написа:
:lol: тоя пък клисар, ако не я беше изоставил ..
какви съдби.
днес съм безобразно несериозна :shy:
Няма да ти кажа как съм се смяла... не на биещия, а на псуващия Христос. Не знам защо това ми се видя по-интересно. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

хм
все мъжете виновни егати
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

[quote="Semiramis
днес съм безобразно несериозна :shy:[/quote]

аз неслучайно ти споменах за циклофренията :rotfl24:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:хм
все мъжете виновни егати
Това е само в тая тема. :lol:
Panta rhei...
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

vyara написа:Представата на хората за Бога е смешна като самите тях. Според тези писания излиза, че Бог е толкоз дребнав, толкоз ниско паднал, че дори и жесток! Какво общо има това с Бог?! Не може разум сътворил такова пиршество като Вселената, такива изумителни неща да е един простак дребнав.
Къде го пък помести в космогонията този всесътворяващ бог? Няма такова животно.
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

windcolours написа:Само не разбирам кому са били нужни точно тези истории...и каква е поуката от тях...и защо Църквата ще си вкарва автогол с тях...защото, поне така си мисля, религията е била един от основните инструменти на Властта за контрол над масите...

В тъмните векове и средновековието хората по друг начин са разбирали концепеницата за бог. А още по по-друг начин са я разбирали свещениците. Думите реклама, маркетинг не са съществували. И "от какво има нужда обикновения човек, ще го убеди рекламния отдел" е много по-късно постижение.
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Мнемозина написа:Морковът и тоягата... ей това е предупрежнедието за тояга.

За гръцките богове е ясно и добре известно.
Любопитното тук е точно обратната посока - когато "високото" трябва да се сведе до ниското и да стане разбираемо. И как става това.
Това е пряко действие за повишаване на събираемостта на данъците и увеличаване на приходите в момент на криза.

Бойко по същия начин действа.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

АВе написа:

В тъмните векове и средновековието хората по друг начин са разбирали концепеницата за бог. А още по по-друг начин са я разбирали свещениците. Думите реклама, маркетинг не са съществували. И "от какво има нужда обикновения човек, ще го убеди рекламния отдел" е много по-късно постижение.
Като формулировка - да, но като стратегия не чак толкоз.
Както и да го мислиш, от определен момент нататък всяка власт има нужда от легитимация. Властта на религията - също.
За пропагандата и агитацията да ти напомням ли? :lol:
Panta rhei...
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Мнемозина написа:Като формулировка - да, но като стратегия не чак толкоз.
Както и да го мислиш, от определен момент нататък всяка власт има нужда от легитимация. Властта на религията - също.
Абе, още като бях древен римлянин бях казал "нихил нуови суб соли" или нещо подобно. Баси, толкова остарях, че и латинския почнах да забравям.:blum:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

АВе написа:
Мнемозина написа:Като формулировка - да, но като стратегия не чак толкоз.
Абе, още като бях древен римлянин бях казал "нихил нуови суб соли" или нещо подобно. Баси, толкова остарях, че и латинския почнах да забравям.:blum:
Важното е, че си патриот и пишеш на кирилица. :blum:
суб соле е май.
Panta rhei...
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Мнемозина написа:Важното е, че си патриот и пишеш на кирилица. :blum:
суб соле е май.
Nihil sub sole novi

Както и да е! Аман от неправилни цитации. :winkw:

Все тая. Наритай му главата и му обещай протекция, за да му прибереш парите. Едно време му викали религия, а по-отскоро му викат рекет.:winkw:

Искаш ли да ти кажа как станах християнин?
Последно промяна от АВе на 23.03.10, 13:47, променено общо 1 път.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

соле, да

не, че съм римлянин

ма има и това

нон нова сед нове
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:соле, да

не, че съм римлянин

ма има и това

нон нова сед нове
Да, вярно.
Пустите му римляни, всичко са казали, че и накратко.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

АВе написа:
Мнемозина написа:Важното е, че си патриот и пишеш на кирилица. :blum:
суб соле е май.
Nihil sub sole novi

Както и да е! Аман от неправилни цитации. :winkw:

Все тая. Наритай му главата и му обещай протекция, за да му прибереш парите. Едно време му викали религия, а по-отскоро му викат рекет.:winkw:
Абе за друго ми беше темата. Не помня вече за какво, но не беше за данъците. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Да, вярно.
Нали! И мен много ме е яд на тях!
Добре, че е Сенека!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:
Мнемозина написа:Да, вярно.
Нали! И мен много ме е яд на тях!
Добре, че е Сенека!
Щооо?
Що Сенека, не що те е яд. :bigsmile:
Panta rhei...
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Мнемозина написа:Абе за друго ми беше темата. Не помня вече за какво, но не беше за данъците. :lol:
Да ти разкажа как станах християнин?
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Мнемозина написа:Щооо?
Що Сенека, не що те е яд. :bigsmile:
Всичко хубаво, казано от някой друг, считам за свое.
Публикувай отговор