Хубав български филм - кой търсеше заглавия да гледа?
Хубав български филм - кой търсеше заглавия да гледа?
Името на филма е "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Вчера по препоръка на сина ми (много приятни препоръки...) гледахме "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". Бяхме уморени, но не усетихме как мина времето. На моменти ... не мога да отрека, че очите се овлажняваха. Замислих се, че не помня скоро наш филм така да ми е въздействал. Като казвам "наш", то не е напълно коректно, защото лентата е съвместна продукция с Германия, Словения и Унгария, а главният герой (българин) се играе от сърбин... Е - има го онзи лек акцент (не силен, но отчетлив), но какво ли е съвършенно на този свят? (сещам се за 1-2 души, но това не е темата тук). Всъщност и авторът на сценарият (един от авторите) е българо-немец (Илия Траянов)... да - и това е друга тема, в която да не влизам.
Та - снощи, покрай гледането на филма усетих спомените от разкази от едно време, които се преплитаха със сюжета на филма. А тя е проста, даже банална - история на амнезията на един младеж, чийто български дядо отива при него и се заема да възстанови неговия живот и съзнание...на фона на което пред зрителя минават две десетилетия от живота на българите.
Филмът си заслужава (поне според мен) не поради фактът, че е първият български филм, минал първите селекции на Оскари-те (не стига до номинации, но е избран от големия, първоначален кюп, при това напълно заслужено), а поради чудесната игра, режисура и операторско майсторство, които ... може би отстъпват на суперпродукциите на Холивуд или на кинематографии с огромен опит и традиции, но си остават на световно ниво.
С две думи - ако можете - гледайте го!
Та - снощи, покрай гледането на филма усетих спомените от разкази от едно време, които се преплитаха със сюжета на филма. А тя е проста, даже банална - история на амнезията на един младеж, чийто български дядо отива при него и се заема да възстанови неговия живот и съзнание...на фона на което пред зрителя минават две десетилетия от живота на българите.
Филмът си заслужава (поне според мен) не поради фактът, че е първият български филм, минал първите селекции на Оскари-те (не стига до номинации, но е избран от големия, първоначален кюп, при това напълно заслужено), а поради чудесната игра, режисура и операторско майсторство, които ... може би отстъпват на суперпродукциите на Холивуд или на кинематографии с огромен опит и традиции, но си остават на световно ниво.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- windcolours
Аз също го гледах и го намирам за много човешки филм.Гледах го заедно с 10 годишния си син и не очаквах да го разбере и оцени, но бях изненадана,че в края на филма,когато го запитах какво е посланието на филма, той го беше схванал много точно, маминия
Едва ли е усетил всички тънки моменти и житейски намеци, но с времето и това ще стане. Да, филма си заслужава-гледайте го!
Мене лично ме дразеше акцента.Определено!
Мене лично ме дразеше акцента.Определено!
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аз тръгнах към филма доста резервирано. Дано с вас не стане обратното - да тръгнете с големи надежди. Това понякога също има влияние. Все пак ... ми се струва, че въпреки дадени моменти, филмът наистина се доближава до лента от световно качество - определено на мен ми бе по-интересен от дузина холивудски продукции с известни актьори (е - не го слагам до най-най-добрите филми, но спокойно го причислявам към онези, които се гледат с удоволствие и ти въздействат на чувствата).
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Re: Хубав български филм - кой търсеше заглавия да гледа?
първо прочетох книгата, след това гледах филма. противно на това, което е направил авторът - първо е написал сценария, а след това литературния текст. харесаха ми.ELBI написа:
п.п. ако ми позволите един цитат "лицето й бе като бряг, от който са отплавали множество истории, изхвърлили богатствата като след корабокрушение"
just perfect
- сър Айвънхоу
послушах те. не сбърках. благодаря!ELBI написа:
Последно промяна от сър Айвънхоу на 25.03.10, 13:43, променено общо 1 път.
- windcolours
Книгата също е много добра..макар да не харесвам като цяло творчеството на Троянов...стилът му ми е далечен и неясен....четейки другите му книги все ме обхваща чувството,че забравя за какво говори и си губи мисълтаbead_ написа:първо прочетох книгата, след това гледах филма. противно на това, което е направил авторът - първо е написал сценария, а след това литературния текст. харесаха ми.ELBI написа:
п.п. ако ми позволите един цитат "лицето й бе като бряг, от който са отплавали множество истории, изхвърлили богатствата като след корабокрушение"
И аз започнах "Сънувачът на светове" и не ми хареса, но ми се стори, че и преводът не е добър... Не се заставих да я изчета до края.windcolours написа:
Книгата също е много добра..макар да не харесвам като цяло творчеството на Троянов...стилът му ми е далечен и неясен....четейки другите му книги все ме обхваща чувството,че забравя за какво говори и си губи мисълта
Panta rhei...
- windcolours
може би имаш предвид Събирачът на светове?...Всъщност Троянов посвещава още една книга на Ричард Бъртън...не й помня името, а ме мързи да стана и да я погледна в библиотеката-доколкото прецених от набързо прелистените страници, тя е доста по-сериозна и изчерпателна. Някой ден ще се захвана да я прочета и нея, защото този Бъртън е бил голяма откачалка дори според съвремените ни разбирания...Мнемозина написа:И аз започнах "Сънувачът на светове" и не ми хареса, но ми се стори, че и преводът не е добър... Не се заставих да я изчета до края.windcolours написа:
Книгата също е много добра..макар да не харесвам като цяло творчеството на Троянов...стилът му ми е далечен и неясен....четейки другите му книги все ме обхваща чувството,че забравя за какво говори и си губи мисълта
Ох, да. Сънувачът беше от едно друго място, извинявай.windcolours написа: може би имаш предвид Събирачът на светове?...Всъщност Троянов посвещава още една книга на Ричард Бъртън...не й помня името, а ме мързи да стана и да я погледна в библиотеката-доколкото прецених от набързо прелистените страници, тя е доста по-сериозна и изчерпателна. Някой ден ще се захвана да я прочета и нея, защото този Бъртън е бил голяма откачалка дори според съвремените ни разбирания...
О, ще го преборя и аз, само да му дойде времето.
Мои познати ми разказваха и лични впечатления от него и може би и оттам съм се дистанцирала малко вътрешно. Или просто не съм се вгледала достатъчно.
Panta rhei...
- windcolours
човека от произведенията му,защотоМнемозина написа:Ох, да. Сънувачът беше от едно друго място, извинявай.windcolours написа: може би имаш предвид Събирачът на светове?...Всъщност Троянов посвещава още една книга на Ричард Бъртън...не й помня името, а ме мързи да стана и да я погледна в библиотеката-доколкото прецених от набързо прелистените страници, тя е доста по-сериозна и изчерпателна. Някой ден ще се захвана да я прочета и нея, защото този Бъртън е бил голяма откачалка дори според съвремените ни разбирания...:lol::lol:
О, ще го преборя и аз, само да му дойде времето.
Мои познати ми разказваха и лични впечатления от него и може би и оттам съм се дистанцирала малко вътрешно. Или просто не съм се вгледала достатъчно.
обикновено се старая да разграничавам човека от произведенията му,защото познаването на личността му често води до изграждане на някаква нагласа спрямо творчеството му.
правя и изключения де...
По мои наблюдения човекът винаги си личи в произведенията му. И почти винаги за добро.windcolours написа:
обикновено се старая да разграничавам човека от произведенията му,защото познаването на личността му често води до изграждане на някаква нагласа спрямо творчеството му.
правя и изключения де...
В случая с Илия Троянов това, което ми казаха, не беше нещо лошо, но просто ми беше далечно.
Panta rhei...
- windcolours
приемането на исляма?Мнемозина написа:По мои наблюдения човекът винаги си личи в произведенията му. И почти винаги за добро.windcolours написа:
правя и изключения де...
В случая с Илия Троянов това, което ми казаха, не беше нещо лошо, но просто ми беше далечно.
Ох, тихо бе, мълчи, че ще ни бият!windcolours написа:приемането на исляма?Мнемозина написа: По мои наблюдения човекът винаги си личи в произведенията му. И почти винаги за добро.
Не, не, не това.
Ами не мога да го определя, ако можех, щях да съм го направила вече, бъди сигурна. Просто някакво усещане, което така си и остана.
Абе не е добре човек да е предубеден, това е сигурно.
Panta rhei...
sorry, но той не е приемал исляма. Поне до колкото знам... Иначе е интересен - малко ми прилича по дух на англичанин - не се спира на едно място, приема най-различни идеи и изследва неща, които са му любопитни. И далеч от стандартните и общоприетите.windcolours написа:...
приемането на исляма?
- windcolours
"през 1999 година се устаноявява за 5 години в Индия, където приема исляма"-това от биографичните бележки на гърба на Събирачът на светове:-)ELBI написа:sorry, но той не е приемал исляма. Поне до колкото знам... Иначе е интересен - малко ми прилича по дух на англичанин - не се спира на едно място, приема най-различни идеи и изследва неща, които са му любопитни. И далеч от стандартните и общоприетите.windcolours написа:...
приемането на исляма?
Източник: http://ide.li/article2467.htmlwindcolours написа:"през 1999 година се устаноявява за 5 години в Индия, където приема исляма"-това от биографичните бележки на гърба на Събирачът на светове:-)ELBI написа:sorry, но той не е приемал исляма. Поне до колкото знам... Иначе е интересен - малко ми прилича по дух на англичанин - не се спира на едно място, приема най-различни идеи и изследва неща, които са му любопитни. И далеч от стандартните и общоприетите.windcolours написа:...
приемането на исляма?
"Живеещият в Германия писател опроверга най-разпространеното твърдение за себе си.
Не съм приемал исляма. Това писателят Илия Троянов, който от 35 години живее в Германия, каза пред журналисти по повод българската премиера на две негови книги.
Модерните медии разполагат с изключително разнообразие от информация, която не е контролирана, каза той.
Имаше подобно твърдение преди шест години, което все още се тиражира, въпреки че аз много често казвам каква е истината, посочи Троянов."
- windcolours
- сър Айвънхоу
- windcolours
тука женски инат няма бе Айвъне...просто не ти ли е странно да позволи да публикуват подобно нещо на кориците на няколко издадени у нас негови книги..идиотско е...сър Айвънхоу написа:баси и женския инат!windcolours написа:е може и така да е....ма не мога да разбера как ще допусне на корицата на издадени негови книги да пише такова нещо,щом е невярно
аз предлагам да си свали гащите и ще разберем дали е правоверен или не:rotfl24:
- сър Айвънхоу
е, то точно, пък, ти да го напишеш това...vyara написа:Ми то фактите са инатливо нещо. Правиш, струваш, те пак си остават.сър Айвънхоу написа:баси и женския инат!windcolours написа:е може и така да е....ма не мога да разбера как ще допусне на корицата на издадени негови книги да пише такова нещо,щом е невярно
Аз говоря за фактите - сиреч корицата, а ти говориш за мен. Благодаря за вниманието, ама няма нужда.сър Айвънхоу написа:е, то точно, пък, ти да го напишеш това...vyara написа:Ми то фактите са инатливо нещо. Правиш, струваш, те пак си остават.сър Айвънхоу написа:баси и женския инат!windcolours написа:е може и така да е....ма не мога да разбера как ще допусне на корицата на издадени негови книги да пише такова нещо,щом е невярно
забавното е, че понякога издателя наистина си слага неща на книга, които нямат изричното одобрение на автора... било то предговор, било друго, но си спомням, че на един близък като се издаде книгата на задната корица бе сложено не точно това, което той очакваше. Както и да е. Имах 2 или 3 издавания и с това май ми приключи дейността по този параграф :) Беше любопитно, все пак...
Някой да реши да ходи до Разлог/Банско този уикенд?
Някой да реши да ходи до Разлог/Банско този уикенд?
- Stranniche
- Обратна връзка:
Днес си го купих на ДВД. Сигурно не е като да го гледаш в киносалон, но все пак...ELBI написа:Името на филма е "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде". С две думи - ако можете - гледайте го!