За сурогатните майки или маточните репликатори*
За сурогатните майки или маточните репликатори*
Какво мислите? Крада най-безобразно от радиото, което беше сутринта в буто.
Аз не харесвам идеята. И ще кажа защо.
Обичам безумно децата. Но не на всяка цена. Или може би защото ги обичам безумно цената не може да е всяка.
Непонятен ми е аргумента това така и така се прави и сега поне да го узаконим и регулираме. Ми да узаконим и регулираме убийствата и кражбите. Като в Анкх. Но това иди - дойди.
Следващото ще прозвучи откровено брутално и съвсем политически некоректно, но според мен щом между двама човека нещата не се получават вероятно има сериозна причина за това и ние не бива да се месим в процеси, които не познаваме напълно. Спомням си една лекция в МА - колеги, като знам колко неща и на колко места могат да се объркат направо е чудо това, че се раждат предимно здрави деца.
Та, обичам децата и съм против сурогатните майки. Дори самият термин звучи отвратително.
А вие?
Непонятен ми е аргумента това така и така се прави и сега поне да го узаконим и регулираме. Ми да узаконим и регулираме убийствата и кражбите. Като в Анкх. Но това иди - дойди.
Следващото ще прозвучи откровено брутално и съвсем политически некоректно, но според мен щом между двама човека нещата не се получават вероятно има сериозна причина за това и ние не бива да се месим в процеси, които не познаваме напълно. Спомням си една лекция в МА - колеги, като знам колко неща и на колко места могат да се объркат направо е чудо това, че се раждат предимно здрави деца.
Та, обичам децата и съм против сурогатните майки. Дори самият термин звучи отвратително.
А вие?
Децата трябва да се зачеват с любов от майка си и баща си. И да се отгледат от тях пак с любов. Останалото са извращения, правения на по-умни и велики от природата и т.н. Затуй и расата ни е все по-изродена, болнава и нечитава. Щото все сме много умни и велики да надхитрим майката природа.
Кой каквото ще да мисли по въпроса.
Против съм и за инвитрото. Тогава ме изядохте с парцалите, ама аз съм си против.
Децата трябва да се зачеват с любов от майка си и баща си. И да се отгледат от тях пак с любов. Останалото са извращения, правения на по-умни и велики от природата и т.н. Затуй и расата ни е все по-изродена, болнава и нечитава. Щото все сме много умни и велики да надхитрим майката природа.
Кой каквото ще да мисли по въпроса.
Аз съм с много смесени чувства, направо не знам какво да мисля.
От една страна, днес вече доста й се съпротивляваме на природата, в какви ли не отношения, и този довод някак не върви - да се оставят нещата такива, каквито са, защото това не е случайно.
От друга страна, не знам какво им е на тези хора, за които това е проблем.
Май всичко опира до това каква е идеята за родителство, какво влагат те в това. Дали продължаване на собствената кръв или просто да отгледаш дете.
Мисля си и за самите тия сурогатни майки... според мен това си е също травма. Не бих могла да си представя, че ще износя дете и после то просто ще изчезне от живота ми. А ако не ми пука за него през цялото време, как ще се чувства това дете в мен?
Много е сложно. На ниво рацио - приемам, на емоционално ниво - не успявам.
От една страна, днес вече доста й се съпротивляваме на природата, в какви ли не отношения, и този довод някак не върви - да се оставят нещата такива, каквито са, защото това не е случайно.
Май всичко опира до това каква е идеята за родителство, какво влагат те в това. Дали продължаване на собствената кръв или просто да отгледаш дете.
Мисля си и за самите тия сурогатни майки... според мен това си е също травма. Не бих могла да си представя, че ще износя дете и после то просто ще изчезне от живота ми. А ако не ми пука за него през цялото време, как ще се чувства това дете в мен?
Panta rhei...
Да сложно е. Затова ми се иска да чуя и вас. Рациото е ясно.Мнемозина написа:Аз съм с много смесени чувства, направо не знам какво да мисля.
Аргументът за неслучайността на зачеването е повече от валиден, питай докторите. Освен тези дето ще правят кинти от това де.
Иначе съм си мислил и аз това, че може и да се осинови дете. Както и какъв кошмар е да не можеш да имаш свое собствено.
А също и за емоционалната връзка на жената, която носи и ражда детето със самото него, независимо от кръвната такава.
Ти гледал ли си оплождане на яйцеклетка? Сигурно си гледал. Нареждат се значи онез сперматозоиди покрай стената й в кръг, мърдат опашлета и чакат. Наредили се примерно 20-30... 100 и чакат. И тя никого не пуска. Или след известен размисъл избира и пропуска само 1! Защо точно него и как решава тя никой не знае. Но това е факт.Remmivs написа:Аз участвах ли в канибализма?
Ма ти си си вкусно парче, де!Сигурно съм участвал...
Колкото до вида ни... еволюцията умира там, където се роди цивилизация.
Естествената де.
- сър Айвънхоу
Re: За сурогатните майки или маточните репликатори*
проблемът е твърде сложен.
има търсене. има и предлагане... следователно, трябва да се регулира...
т.е. необходими са строги и ясни правила за това нещо.
и не ме котрирайте, че и наркотиците са с "търсене" и "предлагане"... там нещата са други...
и не ме котрирайте, че и наркотиците са с "търсене" и "предлагане"... там нещата са други...
що да са други?сър Айвънхоу написа:проблемът е твърде сложен.
аз не разбирам, наистина
кучета и котки може, прасета не може?
- сър Айвънхоу
защото един е с точния "ключ за вратата"...vyara написа: Ти гледал ли си оплождане на яйцеклетка? Сигурно си гледал. Нареждат се значи онез сперматозоиди покрай стената й в кръг, мърдат опашлета и чакат. Наредили се примерно 20-30... 100 и чакат. И тя никого не пуска. Или след известен размисъл избира и пропуска само 1! Защо точно него и как решава тя никой не знае. Но това е факт.
нещо подобно е на това как се хранят клетките... кое вещество точно влиза в клетката и кое не...
Учените скиват ли го този ключ?сър Айвънхоу написа:защото един е с точния "ключ за вратата"...vyara написа: Ти гледал ли си оплождане на яйцеклетка? Сигурно си гледал. Нареждат се значи онез сперматозоиди покрай стената й в кръг, мърдат опашлета и чакат. Наредили се примерно 20-30... 100 и чакат. И тя никого не пуска. Или след известен размисъл избира и пропуска само 1! Защо точно него и как решава тя никой не знае. Но това е факт.
нещо подобно е на това как се хранят клетките... кое вещество точно влиза в клетката и кое не...
Около 200 000 семейства в България (не съм сигурен за цифрата, но там някъде беше- трябва да питам сестра ми, тя се занимава с проблема) не могат да имат деца!!!Remmivs написа:
А вие?
Те също имат право на потомство!
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

О! Гледал съм и още как, даже бях малък още. Биология първа специалност.vyara написа:Ти гледал ли си оплождане на яйцеклетка? Сигурно си гледал. Нареждат се значи онез сперматозоиди покрай стената й в кръг, мърдат опашлета и чакат. Наредили се примерно 20-30... 100 и чакат. И тя никого не пуска. Или след известен размисъл избира и пропуска само 1! Защо точно него и как решава тя никой не знае. Но това е факт.
- сър Айвънхоу
всъщност си прав... що ли има ограничение на наркотиците? прав си... не трябва да има...Remmivs написа:що да са други?сър Айвънхоу написа:проблемът е твърде сложен.
аз не разбирам, наистина
кучета и котки може, прасета не може?
- сър Айвънхоу
- сър Айвънхоу
значи е чорап-крак!Remmivs написа:нещата не са ключ-ключалкасър Айвънхоу написа:защото един е с точния "ключ за вратата"...
далеч по-сложно е
мислеха, че е ръка-ръкавица щото е по-добра аналогия
но и това не е
Да, да, друже! Ужасно е това, дори не искам да си го представям! Но все пак нужно ли е да стигаме до такива крайности. Знаеш ли колко от овулациите се оплождат, колко от опложданията се "захващат", колко от захващанията се износват и да не продължавам веригата... Има някаква причина и според мен тя е сериозна. Може да има безплодие единия, или другия или и двамата. А може и двамата да са ОК, но комбинацията да е НЕ ОК, значи трябва да пробват с друг, това е далеч по-добре за вида отколкото сурогатна майка.Ън написа:Около 200 000 семейства в България (не съм сигурен за цифрата, но там някъде беше- трябва да питам сестра ми, тя се занимава с проблема) не могат да имат деца!!!
Те също имат право на потомство!
това не е доводсър Айвънхоу написа:всъщност си прав... що ли има ограничение на наркотиците? прав си... не трябва да има...
и не е игра
за мен поне
Имах позната, която имаше такива проблеми и опитваха... даже не ин витро, а просто инсеминация.
Няма да забравя как изглеждаше (в смисъл как се чувстваше) от хормоните, с които я тъпчеха. Как след неуспешния опит великата докторка изобщо не се и заинтересува какво става с нея и какво може да й докара всичко това. И се чудя каква ли бременност би била след тая инвазия.
Добре, че се отказаха бързичко и си осиновиха две чудни близначета.
Не знам, не знам.
Няма да забравя как изглеждаше (в смисъл как се чувстваше) от хормоните, с които я тъпчеха. Как след неуспешния опит великата докторка изобщо не се и заинтересува какво става с нея и какво може да й докара всичко това. И се чудя каква ли бременност би била след тая инвазия.
Не знам, не знам.
Panta rhei...
Добре, елементарен пример: Мъж и жена не могат да имат деца. Почва се със спермограма и става ясно, че мъжът няма да има деца по ЕСТЕСТВЕН начин. Какво следва? Двойкате се разпада, жената си търси друг мъж, първия кучета го яли и т.н...Remmivs написа: Да, да, друже! Ужасно е това, дори не искам да си го представям! Но все пак нужно ли е да стигаме до такива крайности. Знаеш ли колко от овулациите се оплождат, колко от опложданията се "захващат", колко от захващанията се износват и да не продължавам веригата... Има някаква причина и според мен тя е сериозна. Може да има безплодие единия, или другия или и двамата. А може и двамата да са ОК, но комбинацията да е НЕ ОК, значи трябва да пробват с друг, това е далеч по-добре за вида отколкото сурогатна майка.
Или се взема от нея яйцеклетка, от него чинтави сперматозоиди и се прави инвитро.
В края на краищата живеем в 21 век и ако не сме се научили да използваме науката за наше добро, то е жалко.
Още по- жалко е ако не можем да надскочим някой архаични и догматичните виждания. Тук не визирам твоята позиция

Малко встрани от оплождането. За останалите клетки. Много е интересно с тези техни рецептори за добрите и лошите емоции в тялото и свързаните с тях химии (имат си научни имена нещата, ама аз не ги запомням). Та значи първоначално клетките си имат ключалки (така да приемем) за добри и лоши химии. Примерно като изпитваме удоволствие, изпращаме вещества до клетката, които пък все едно имат "ключ" и клетката ги "улавя" с тези си рецептори и на нея й става хубаво, на цялото тяло му става по-добре, когато на мозъка му е добре. Когато изпитаме лоша емоция - по същия начин. Тя прониква в клетките щем не щем, щото клетката си има ключ за нея. Когато дълго време изпитваме лоши емоции, все лошо и лошо, ключалките за хубавото по клетките започват да отпадат, намаляват. И все по-трудно ще ги накарате да уловят хубавото с ключетата си и да се засмеят.сър Айвънхоу написа:значи е чорап-крак!Remmivs написа:нещата не са ключ-ключалкасър Айвънхоу написа:защото един е с точния "ключ за вратата"...
далеч по-сложно е
мислеха, че е ръка-ръкавица щото е по-добра аналогия
но и това не е
Това го има в What the bleep...
Но аз съм си мислила за тази "памет" или по-скоро за причинената "липса на памет" на клетките и че там именно може би се крие и ключа за остаряването на тялото. Ние цял живот го "свикваме" да остарява постепенно с тези постепенни химически промени и натрупвания. Интересно ми е доколко това е "естествен процес" и доколко може да му се въздейства съзнателно. Защото е доказано, че може да се въздейства.
Аз ще ти кажа къде е проблема. Ти сама си дала отговора- "великата докторка". Много лекари се правят на велики, без да имат нужните знания. Една спермограма не могат да направят, но се захващат с инвитро.Мнемозина написа:Имах позната, която имаше такива проблеми и опитваха... даже не ин витро, а просто инсеминация.
Не знам, не знам.
П.П. В БГ все още няма специалност- "андрология"- прави си изводите...

- сър Айвънхоу
да, даааа... много добре звучи... наистина...vyara написа: Малко встрани от оплождането. За останалите клетки. Много е интересно с тези техни рецептори за добрите и лошите емоции в тялото и свързаните с тях химии (имат си научни имена нещата, ама аз не ги запомням). Та значи първоначално клетките си имат ключалки (така да приемем) за добри и лоши химии. Примерно като изпитваме удоволствие, изпращаме вещества до клетката, които пък все едно имат "ключ" и клетката ги "улавя" с тези си рецептори и на нея й става хубаво, на цялото тяло му става по-добре, когато на мозъка му е добре. Когато изпитаме лоша емоция - по същия начин. Тя прониква в клетките щем не щем, щото клетката си има ключ за нея. Когато дълго време изпитваме лоши емоции, все лошо и лошо, ключалките за хубавото по клетките започват да отпадат, намаляват. И все по-трудно ще ги накарате да уловят хубавото с ключетата си и да се засмеят.
Но аз съм си мислила за тази "памет" или по-скоро за причинената "липса на памет" на клетките и че там именно може би се крие и ключа за остаряването на тялото. Ние цял живот го "свикваме" да остарява постепенно с тези постепенни химически промени и натрупвания. Интересно ми е доколко това е "естествен процес" и доколко може да му се въздейства съзнателно. Защото е доказано, че може да се въздейства.
само се питам... положителни емоции ли е изптвала жената, която е изнасилена и е забременяла от изнасилвача?
Имаме рецептори по стените на клетките за много неща. А стените на клетките са изградени от ХОЛЕСТЕРОЛ! Има и рецептори за него, впрочем. И т.нар. добър или HDL холестерол (а всъщност е липопротеин high density lipoprotein, разнасящ холестерола, така де този го прибира обратно в черния дроб, LDL го разнася) е мярка не за цветущо здраве, а за проблем с обмяната на веществата. Това съвсем в страни, ама нали рецептори. Клетката е чудна машина. Направо божествена. Винаги съм изпадал в невероятно възхищение от молекулярната биология и генетиката.vyara написа:Малко встрани от оплождането. За останалите клетки. Много е интересно с тези техни рецептори за добрите и лошите емоции в тялото и свързаните с тях химии (имат си научни имена нещата, ама аз не ги запомням). Та значи първоначално клетките си имат ключалки (така да приемем) за добри и лоши химии. Примерно като изпитваме удоволствие, изпращаме вещества до клетката, които пък все едно имат "ключ" и клетката ги "улавя" с тези си рецептори и на нея й става хубаво, на цялото тяло му става по-добре, когато на мозъка му е добре. Когато изпитаме лоша емоция - по същия начин. Тя прониква в клетките щем не щем, щото клетката си има ключ за нея. Когато дълго време изпитваме лоши емоции, все лошо и лошо, ключалките за хубавото по клетките започват да отпадат, намаляват. И все по-трудно ще ги накарате да уловят хубавото с ключетата си и да се засмеят.
Не знам, не знам. Т.е. знам какво е спермограма и т.н. и т.д. Но ми се струва, че отиваме прекалено далеч. Като с ГМО нещо такова. Има очевидни ползи, но играем с огън всеизгарящ, който едва-едва познаваме. Съзнавам, че това е най-силния ни инстинкт и най-голямото ни желание и съответно двигател в живота. Но си мисля дали всяко дете заченато и родено по толкова екстремен начин би било нормално. Честно ти го казвам. И по естествен начин се раждат сума ти нещастни и генетично болни деца.Ън написа:Добре, елементарен пример: Мъж и жена не могат да имат деца. Почва се със спермограма и става ясно, че мъжът няма да има деца по ЕСТЕСТВЕН начин. Какво следва? Двойкате се разпада, жената си търси друг мъж, първия кучета го яли и т.н...
Или се взема от нея яйцеклетка, от него чинтави сперматозоиди и се прави инвитро.
В края на краищата живеем в 21 век и ако не сме се научили да използваме науката за наше добро, то е жалко.
Още по- жалко е ако не можем да надскочим някой архаични и догматичните виждания. Тук не визирам твоята позиция
Не става въпрос за това всъщност.Ън написа:Аз ще ти кажа къде е проблема. Ти сама си дала отговора- "великата докторка". Много лекари се правят на велики, без да имат нужните знания. Една спермограма не могат да направят, но се захващат с инвитро.Мнемозина написа:Имах позната, която имаше такива проблеми и опитваха... даже не ин витро, а просто инсеминация.
Не знам, не знам.
П.П. В БГ все още няма специалност- "андрология"- прави си изводите...
Не знам бе, нали това ти казвам...
За мен зачеването на дете е едно чудо. И колкото и да си чел и да знаеш за това, то си остава чудо, загадка, магия.
В нейния случай нямаше да бъде чудо, а добре разложена на съставните й части акция.
Уф, не, емоции влагам, а не бива.
Обективно погледнато би трябвало да се дава шанс на всички.
Panta rhei...
Чудесата като се изучат и спират да бъдат чудесаМнемозина написа: Не става въпрос за това всъщност.
Не знам бе, нали това ти казвам...
За мен зачеването на дете е едно чудо. И колкото и да си чел и да знаеш за това, то си остава чудо, загадка, магия.
В нейния случай нямаше да бъде чудо, а добре разложена на съставните й части акция.
Уф, не, емоции влагам, а не бива.
Обективно погледнато би трябвало да се дава шанс на всички.
И виж, в последното ти изречение в поста е истината.

Не е чак толтова екстремно и страшно. Само изглежда така. Пращал съм мои пациентки, които не могат да имат деца при сестра ми и зет ми, сега си гледат децата и им се радват и са напълно здрави.Remmivs написа:
Не знам, не знам. Т.е. знам какво е спермограма и т.н. и т.д. Но ми се струва, че отиваме прекалено далеч. Като с ГМО нещо такова. Има очевидни ползи, но играем с огън всеизгарящ, който едва-едва познаваме. Съзнавам, че това е най-силния ни инстинкт и най-голямото ни желание и съответно двигател в живота. Но си мисля дали всяко дете заченато и родено по толкова екстремен начин би било нормално. Честно ти го казвам. И по естествен начин се раждат сума ти нещастни и генетично болни деца.

Да. Това е неземно щастие вероятно. Глупости говоря, не вероятно, а абсолютно сигурно е.Ън написа:Не е чак толтова екстремно и страшно. Само изглежда така. Пращал съм мои пациентки, които не могат да имат деца при сестра ми и зет ми, сега си гледат децата и им се радват и са напълно здрави.
Но представи си ако стане обратното. Бе сложно е, наистина.
И не съм против технологиите, нито против лекарите, които помагат.
Стига наистина да знаят какво и как правят.
Но гаранция няма, обективно погледнато, за нищо - нито че утре ще се събудя, нито че днес съм буден.
Точно така- гаранции няма в нищо. Особено в медицината! Затова и не се дават гаранции, а се правят прогнози.Remmivs написа:
Но гаранция няма, обективно погледнато, за нищо - нито че утре ще се събудя, нито че днес съм буден.
Гаранции няма и при естественото забременяване.

мдаЪн написа:Точно така- гаранции няма в нищо. Особено в медицината! Затова и не се дават гаранции, а се правят прогнози.
Гаранции няма и при естественото забременяване.
изкуство е това вашето
магия
Може ли тук или на бележка да ми напишеш за какво става въпрос. Имам познати, които не ми се иска да изпуснат шансове... Вече доста са обезверени...Ън написа:Не е чак толтова екстремно и страшно. Само изглежда така. Пращал съм мои пациентки, които не могат да имат деца при сестра ми и зет ми, сега си гледат децата и им се радват и са напълно здрави.
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Заранта четох нещо, че Рики Мартин си признал най-официално че е гей и че синовете му са от сурогатна майка, а той ги обожава и двамата. Разбирам го чиляка - в такава ситуация е прибегнал към нещо, което да му даде това, от което се нуждае - деца. Ама джината дето е износила децата не я разбирам. Макар че за мангизи в днешно време какво ли не правят. 
Инвитрото също го разбирам и не смятам, че хората трябва да се дърпат от него само защото било противоестествено. След като вече нещо е открито защо да го отричаме? Факта че онова там дето ни направлява съдбите ни е разрешило да ползваме нещо, значи че можем. Ако не искаше - нямаше да ни даде, нал тъй?
Инвитрото също го разбирам и не смятам, че хората трябва да се дърпат от него само защото било противоестествено. След като вече нещо е открито защо да го отричаме? Факта че онова там дето ни направлява съдбите ни е разрешило да ползваме нещо, значи че можем. Ако не искаше - нямаше да ни даде, нал тъй?
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
- сър Айвънхоу
мамка му... чудя се що на някои изобщо природата им е "разрешила" да имат деца... а други, дето ще бъдат прекрасни родители не могат да имат... уф... мисли разни ми се разнасят из куфалницата...maggot написа:Заранта четох нещо, че Рики Мартин си признал най-официално че е гей и че синовете му са от сурогатна майка, а той ги обожава и двамата. Разбирам го чиляка - в такава ситуация е прибегнал към нещо, което да му даде това, от което се нуждае - деца. Ама джината дето е износила децата не я разбирам. Макар че за мангизи в днешно време какво ли не правят.
Точно!сър Айвънхоу написа: мамка му... чудя се що на някои изобщо природата им е "разрешила" да имат деца... а други, дето ще бъдат прекрасни родители не могат да имат... уф... мисли разни ми се разнасят из куфалницата...
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
ма по твоята баш логика излиза, че щом е така, начи така трябва да бъдеmaggot написа:Точно!сър Айвънхоу написа: мамка му... чудя се що на някои изобщо природата им е "разрешила" да имат деца... а други, дето ще бъдат прекрасни родители не могат да имат... уф... мисли разни ми се разнасят из куфалницата...
малко ала хъмпти-дъмпти
пардон, туидълди
Ми не сювсем.Remmivs написа: ма по твоята баш логика излиза, че щом е така, начи така трябва да бъде
малко ала хъмпти-дъмпти
пардон, туидълди
Има хора, които не могат да имат деца поради една или друга обикновено здравословна причина.
По моята логика те могат, ако използват новооткритите начини - инвитро, инферно или каквото и да е там индиго.
И съм някак си повече от сигурна, че ще се прекрасни родители за разлика от нЕкои същества. Единственото лошо в този случай е, че ако и петте яйцеклетки се оплодят... не ми се мисли за горките!
А ако и с инферното
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Вярвам в Битието и в строгия Му ред. Вярвам че всяка Негова единица, която Му противоречи бива унищожавана безмилостно.Remmivs написа: А вие?
А кое действие е противоречащо на законите на Битието мога да науча само от опит, а опита идва с живота. Вече съм разбрал, че самоубийствените ни действия са блокирани от Битието до известна степен.
И съм възхитен от Неговия ред.
Отговора ми на въпросите по темата е, че едни се учим заради, а други поради децата, така, че те са удобен инструмент за навигация и управление на човека по неговия Път.
------------------------------------------------------
Мнението е позиционирано и няма нищо общо!
Мнението е позиционирано и няма нищо общо!