Remmivs написа:Обичам безумно децата. Но не на всяка цена. Или може би защото ги обичам безумно цената не може да е всяка.
Непонятен ми е аргумента това така и така се прави и сега поне да го узаконим и регулираме. Ми да узаконим и регулираме убийствата и кражбите. Като в Анкх. Но това иди - дойди.
Следващото ще прозвучи откровено брутално и съвсем политически некоректно, но според мен щом между двама човека нещата не се получават вероятно има сериозна причина за това и ние не бива да се месим в процеси, които не познаваме напълно. Спомням си една лекция в МА - колеги, като знам колко неща и на колко места могат да се объркат направо е чудо това, че се раждат предимно здрави деца.
Та, обичам децата и съм против сурогатните майки. Дори самият термин звучи отвратително.
А вие?
По медиите наскоро съобщиха за случай, в който баща пребил до смърт едното си дете, другото било в тежко състояние. Майката май ги била изоставила, не помня... Важното е, че Непогрешимата Природата е решила, че между тия двама "човека" няма "сериозна причина" нещата да не се "получат" и така е сътворила тази прекрасна хармония.
Имаше един умилителен разказ на Роалд Дал за раждането на едно дете на 20 април 1889 г. Чудото при появата на нов живот. Кръстиха бебенцето Адолф. Накрай докторът обърна към госпожа Хитлер... Не помня точно какво й каза...
Преди много години като репортер ходех по социалните домове из страната. Бедна ви е фантазията колко много домове, пълни с деца с увреждания има в нашата мила родна страна. Повечето са циганчета, на чиито родители им е било през оная работа зачеването и грижите по време на бременността. Кръвосмешения, пушене, липса на хигиена и лекарски контрол, генетични заболявания...
Но са родени по "естествен път", с "ОДОБРЕНИЕТО" на великата Природа,
която не трябва да се насилва от неморалните учени и разни ексцентрични бездетни семейства, които, видиш ли, също си позволявали безумно да обичат децата и давали мило и драго да се приберат вкъщи и да бъдат посрещнати от мънички същества, които да им кажат "мамо" и "татко", за които да се грижат, да им четат вечер приказки, да откриват вълшебни светове... Това са незаслужаващи според Справедливата Природа хора, направо прокажени, престъпници, чието нахалство трябва да бъде оставено извън закона наред с "убийствата и кражбите".
Последната година в Далечния Изток бях асистент по медицинска етика и трябваше да изнеса и няколко лекции за сурогатните майки. Прочетох много анкети, интервюта с участници и др. Не всички сурогатни майки го правят заради парите. Някои не са успели да създадат свои семейства, но искат да помогнат на бездетни двойки, знаейки, че децата, които износят, са желани и ще имат добри шансове...
Колкото до инвитрото, въпреки че изваждат клектите за кратко извън телата на родителите, и то е чудо. Вероятността за успех е всъщност малка. Има толкова много фактори, които биха препънали една евентуална бременост и раждане. Не е достатъчно да се слеят две клетки - захващането, развитието на човека и душата не идват от микроскопа.
А шансът да се зачене инвитро дете с увреждание може би е дори по-малък от риска при естественото зачеване. Заради множеството тестове и контрол.
Да се заклеймява е най-лесно. Ситият на гладния не вярва.