Морал и Магнит!

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Морал и Магнит!

Мнение от Remmivs »

Магнитни полета могат да променят моралните ни преценки. Това е удивително откритие за толкова високо-организирани поведенчески модели, каквито са моралните принципи.

Дискавъри Нюз съобщава, че учени са открили място в мозъка, което изглежда да контролира моралността и, още по-интересно, начин чрез който преценките се компрометират посредством мощно магнитно поле. Може би си мислите, че моралността е наистина поведенчески модел от високо ниво, казва Лиан Янг, учен от МИТ и съавтор на статията. Да успеем да приложим магнитно поле към определен участък от мозъка и така да променим моралните преценки на хората е наистина удивително откритие. Янг и нейните колеги са използвали функционален магнитен резонанс, за да определят област от мозъка малко над дясното ухо известна като дясно темпоро-париетно съединение???, нямам време да го търся това сега, докторите да помогнат, моля, което предишни изследвания са открили, че е свързано с моралните преценки. Доброволци са били подложени на трансчерепна магнитна стимулация за 25 минути преди да прочетат разкази съдържащи персонажи с нееднозначно морално поведение и са били помолени да ги оценят. Изследователите са открили, че когато областта в мозъка е била смущавана доброволците са били по-склонни да съдят действията само по това дали са наранили някого или не, а не дали са били морални или не сами по-себе си. Учените не са "изтрили" завинаги уменията на доброволците да преценяват моралната страна на нещата и по седембалната скала на учените отклонението е било една единица, което се равнява средно на 15%. Но все пак е стряскащо да се види такава промяна на висши функции като моралната преценка. Янг отбелязва също така, че работата им само свързва областта в мозъка, моралността и магнитните полета, а не доказва дефинитивно, че едното причинява другото.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8593748.stm

http://web.mit.edu/newsoffice/2010/mora ... -0330.html

http://news.discovery.com/tech/magnet-b ... ality.html
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

и доста интригуващ коментар в единия сайт

Чудно ми е дали има и, ако да, каква е връзката с употребата на мобилните телефони (да напомня, областта е малко зад и над дясното ухо, б.пр.) и дали продължителната експозиция на техните електромагнитни полета може да доведе до постоянни поведенчески промени.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

За много неща още сме опитни мишки, но в начален стадий. Трябва да минат повечко години та да се разбере. Обаче понеже върху опитните мишки се прилагат едновременно доста въздействия, ще е малко трудно на учЕните да се оправят.
Изображение
Аватар
snowprincess

Re: Морал и Магнит!

Мнение от snowprincess »

а аз гледах документален филм, по някой от дискавъритата беше, сложиха на един мъж чрез операция магнити или някакви електроди (не помня точно какво) в мозъка и чрез стимулация на този участък излекуваха синдрома на турет
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

snowprincess написа:а аз гледах документален филм, по някой от дискавъритата беше, сложиха на един мъж чрез операция магнити или някакви електроди (не помня точно какво) в мозъка и чрез стимулация на този участък излекуваха синдрома на турет
всичко е едно
и като пипнем тук не знаем какво ще се промени там
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Remmivs написа: Янг отбелязва също така, че работата им само свързва областта в мозъка, моралността и магнитните полета, а не доказва дефинитивно, че едното причинява другото.
ако ми позволиш един по-фриволен коментар: да бяха ползвали вместо магнити банкноти - щяха дефинитивно да докажат влиянието им върху областта на мозъка, свързана с моралността :winkw:
just perfect
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

хахахахаха

да, вероятно

и все пак - учени

спомни си онзи математик :winkw:
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Remmivs написа:
и все пак - учени
що да им е лесно, като може да им е трудно?!
Remmivs написа:
прагматичен. избегнал е купища неприятности. все пак... да не забравяме къде се развива действието :winkw:
just perfect
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

bead_ написа:
Remmivs написа:
прагматичен. избегнал е купища неприятности. все пак... да не забравяме къде се развива действието :winkw:
Ооо, не!
Не съм съгласна!
Точно защото там се развива действието мисля, че прагматизмът е последната възможна причина.
Не ми пипайте лудия учен... :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:Магнитни полета могат да променят моралните ни преценки. Това е удивително откритие за толкова високо-организирани поведенчески модели, каквито са моралните принципи.

Дискавъри Нюз съобщава, че учени са открили място в мозъка, което изглежда да контролира моралността и, още по-интересно, начин чрез който преценките се компрометират посредством мощно магнитно поле. Може би си мислите, че моралността е наистина поведенчески модел от високо ниво, казва Лиан Янг, учен от МИТ и съавтор на статията. Да успеем да приложим магнитно поле към определен участък от мозъка и така да променим моралните преценки на хората е наистина удивително откритие. Янг и нейните колеги са използвали функционален магнитен резонанс, за да определят област от мозъка малко над дясното ухо известна като дясно темпоро-париетно съединение???, нямам време да го търся това сега, докторите да помогнат, моля, което предишни изследвания са открили, че е свързано с моралните преценки. Доброволци са били подложени на трансчерепна магнитна стимулация за 25 минути преди да прочетат разкази съдържащи персонажи с нееднозначно морално поведение и са били помолени да ги оценят. Изследователите са открили, че когато областта в мозъка е била смущавана доброволците са били по-склонни да съдят действията само по това дали са наранили някого или не, а не дали са били морални или не сами по-себе си. Учените не са "изтрили" завинаги уменията на доброволците да преценяват моралната страна на нещата и по седембалната скала на учените отклонението е било една единица, което се равнява средно на 15%. Но все пак е стряскащо да се види такава промяна на висши функции като моралната преценка. Янг отбелязва също така, че работата им само свързва областта в мозъка, моралността и магнитните полета, а не доказва дефинитивно, че едното причинява другото.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8593748.stm

http://web.mit.edu/newsoffice/2010/mora ... -0330.html

http://news.discovery.com/tech/magnet-b ... ality.html
Да, но за мен това е объркващо, защото съденето за действията само по това дали са наранили някого или не също е вид морална преценка.
Какво са приели като "морал" тези учени?
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

това което прочетох в една от статиите беше нещо за приятелка момче мост който е несигурен и изглежда опасен и решението на момчето дали да я пусне да премине ако знае, че няма да се пребие
много завъртяно ми прозвуча и на мен
трябва може би да прочетем истинската научна статия, а не коментарите към нея
но и те са ми достатъчни на мен, за да се замисля сериозно
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа: но и те са ми достатъчни на мен, за да се замисля сериозно
Достатъчни да се замислиш малко, ама чак пък сериозно. :winkw:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

vyara написа:Достатъчни да се замислиш малко, ама чак пък сериозно. :winkw:
от диагнозата е:

ако се замислям за нещо, сериозно е
ако не се замислям, а се забавлявам, пак е сериозно
:grin:
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Remmivs написа:
vyara написа:Достатъчни да се замислиш малко, ама чак пък сериозно. :winkw:
от диагнозата е:

ако се замислям за нещо, сериозно е
ако не се замислям, а се забавлявам, пак е сериозно
Щом имаш време за толкова сериозни неща... :lol:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

единствено такова време за губене имам
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Remmivs написа:това което прочетох в една от статиите беше нещо за приятелка момче мост който е несигурен и изглежда опасен и решението на момчето дали да я пусне да премине ако знае, че няма да се пребие
много завъртяно ми прозвуча и на мен
трябва може би да прочетем истинската научна статия, а не коментарите към нея
но и те са ми достатъчни на мен, за да се замисля сериозно
Е, аз за мой срам дори и твоя линк още не съм прочела, само това, което си пуснал тук.
Но това са твърде неясни неща за определяне по принцип, а в днешно време пък особено много. Даже ми е чудно, че изобщо са започнали такъв експеримент.
И дали са проверили същата тази склонност към такава преценка преди въздействието с магнитите? Това във всички случаи би трябвало да са направили, но...
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Мнемозина написа: Е, аз за мой срам дори и твоя линк още не съм прочела, само това, което си пуснал тук.
Но това са твърде неясни неща за определяне по принцип, а в днешно време пък особено много. Даже ми е чудно, че изобщо са започнали такъв експеримент.
И дали са проверили същата тази склонност към такава преценка преди въздействието с магнитите? Това във всички случаи би трябвало да са направили, но...
Бе кой данъкоплатец им плаща за тез експерименти, бе! Маймуни! :lol:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Morally dubious acts with a "happy" ending were often deemed acceptable.

Sarah-Jayne Blakemore, a brain expert at University College London, said the findings were insightful.

"The study suggests that this region - the RTPJ - is necessary for moral reasoning.

"What is interesting is that this is a region that is very late developing - into adolescence and beyond right into the 20s.

"The next step would be to look at how or whether moral development changes through childhood into adulthood."

тва е от другата де
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

упс грешка

в тази също пише за моста

In one scenario participants were asked how acceptable it was for a man to let his girlfriend walk across a bridge he knew to be unsafe.

After receiving a 500 millisecond magnetic pulse to the scalp, the volunteers delivered verdicts based on outcome rather than moral principle.

If the girlfriend made it across the bridge safely, her boyfriend was not seen as having done anything wrong.

In effect, they were unable to make moral judgments that require an understanding of other people's intentions

питали са ги, доколко е допустимо според тях да я пусне да мине макар и да знае, че не е безопасен моста
след 500 милисекунди "облъчване" доброволците са давали оценка според изхода от ситуацията, а не според моралните си разбирания
ако момичето премине успешно през моста, то момчето не било считано да е направило нещо лошо или най-малкото двусмислено
на практика доброволците не са могли да правят морални преценки, които изискват разбиране на намеренията на другите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ето и третата

One typical story was about a boyfriend who leads his girlfriend across a bridge. In some versions, the boyfriend harmlessly walked his girlfriend across the bridge with no ill effect. In other cases, the boyfriend intentionally led the girlfriend along so she would break her ankle. The subjects used a seven point scale -- one being forbidden and seven completely permissible -- to record whether they through the situation was morally acceptable or not.

While the subjects read the story, the scientists applied a magnetic field using a method known as transcranial magnetic stimulation. The magnetic fields created confusion in the neurons that make up the RTPJ, said Young, causing them to fire off electrical pulses chaotically.

The confusion in the brain made it harder for subjects to interpret the boyfriend's intent, said Young, and instead made the subjects focus solely on the situation's outcome. The effect was temporary and safe.

When no magnetic field was applied, the subjects focused more on the boyfriend's good intentions, rather than a bad outcome. When a magnetic field was applied to the RTPJ, the subjects consistently focused on a bad outcome, rather than the intention, and rated the story as more morally objectionable.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Реме, дай да се свържем с тез учЕни и да им предложим да поработят в посока как електромагнитните вълни да подобрят и повишат морала. Това би ми било по-интересно на мен. :lol: Е, няма да се продава като топъл хляб, ама знае ли човек. :rotfl24:
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

те учените им дай да разбиват, вяра

я атома,
я морала....

Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

това ще да е за тънки морални казуси. Щот има хора, за които трябва атомен реактор, който да захранва магнита за въздействие върху тях...

Снощи къф готин мач беше - Байерн бяха по-добри, но ако сега Руни изфърчи - просто ги не виждам МанЮн как ще спечелят титлите...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

vyara написа:Реме, дай да се свържем с тез учЕни и да им предложим да поработят в посока как електромагнитните вълни да подобрят и повишат морала. Това би ми било по-интересно на мен. :lol: Е, няма да се продава като топъл хляб, ама знае ли човек. :rotfl24:

:lol: това е абсолютно неизгодно икономически
нали затова раят се описвал с 3 думи, пък ада - с 300 хил млн

да не говорим, че примерно ако си пък много морален, можеш доброволно да се подложиш на експерименти...в помощ на ..по-неморалните, които само четат изследвания, а не дават по едно ляво ухо. или дясно беше. ма то там има точка, която се масажира на изток.
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

Remmivs написа:Магнитни полета могат да променят моралните ни преценки. Това е удивително откритие за толкова високо-организирани поведенчески модели, каквито са моралните принципи.

Дискавъри Нюз съобщава, че учени са открили място в мозъка, което изглежда да контролира моралността и, още по-интересно, начин чрез който преценките се компрометират посредством мощно магнитно поле. Може би си мислите, че моралността е наистина поведенчески модел от високо ниво, казва Лиан Янг, учен от МИТ и съавтор на статията. Да успеем да приложим магнитно поле към определен участък от мозъка и така да променим моралните преценки на хората е наистина удивително откритие. ....
Винаги е възможно да влезе вирус в системата.
Време е хакерите да ползват благата.:grin:
------------------------------------------------------
Мнението е позиционирано и няма нищо общо!
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Да, погледнах в третия линк - разликата в "преди" и "след" е в това, че в първия случай обръщат повече внимание на (доброто) намерение, а във втория оценката е повече върху лошия резултат и не ги интересува намерението.

Тоест с магнитите промяната не е към добро, каквито и да са били намеренията им - да ги осъдя морално и аз. :grin:
И не знаят как да постигнат обратното.
Но поне знаят горе-долу къде да се целят. :roll:
Panta rhei...
Аватар
Елинида

Мнение от Елинида »

Remmivs написа:и доста интригуващ коментар в единия сайт

Чудно ми е дали има и, ако да, каква е връзката с употребата на мобилните телефони (да напомня, областта е малко зад и над дясното ухо, б.пр.) и дали продължителната експозиция на техните електромагнитни полета може да доведе до постоянни поведенчески промени.
Надали. Само левичарите и евентуално водачите на МПС с обратно на нашето пътно движение (когато не ползват хенс фри) поставят телефона на дясното си ухо.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Ellhnida написа:Надали. Само левичарите и евентуално водачите на МПС с обратно на нашето пътно движение (когато не ползват хенс фри) поставят телефона на дясното си ухо.
ми аз не съм нито едното, нито другото пък го поставям и на двете си уши
е, не едновременно де
още не съм надобрял толкова
оставете какво ви говори холи
Аватар
Елинида

Мнение от Елинида »

За теб не се съмнявам. Ти сигурно пишеш и с двете си ръце :bigsmile:

Пак стигнахме до въпроса за изключенията :-)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Ellhnida написа:За теб не се съмнявам. Ти сигурно пишеш и с двете си ръце :bigsmile:

Пак стигнахме до въпроса за изключенията :-)
пробвал съм
пиша грозно ръкописно с лявата
но на клавиатурата да, пиша и с двете еднакво красиво

а ти защо реши, че само левичарите си слагат телефона на дясното ухо
на мен ми се вижда бая неудобна тая поза за говорене
Аватар
Елинида

Мнение от Елинида »

Remmivs написа: а ти защо реши, че само левичарите си слагат телефона на дясното ухо
на мен ми се вижда бая неудобна тая поза за говорене
Не съм решила нищо.
Опит и наблюдения.
Телефона се вдига с лявата ръка и се прилепва към лявото ухо, за да остане дясната свободна да прави записки, да сменя скорости и ... хм ... другото ще ти го спестя .... може да се приеме и за неморално :lol:
При левичарите ... обратното

Коя поза? :huh?:
І

Мнение от І »

Ellhnida написа: Коя поза? :huh?:
"Мисионерската" :rotfl24:
Публикувай отговор