шегата, лъжата на първи април
мнението ви за този ден
майтапите ли се и вие?
предпазливи и мнителни ли сте на 1-ви? Подлагате ли на съмнение думите на хората или се ловите като рибки на торен червей?
Бихте ли споделили някои примерни майтапчета
и в края на деня да направим разбор кой какво са го излъгали и къде му е минала неговата... шега.
Мен днес по обяд една жена се опита да ме "метне на върбата", защото утре нямало да се видим,
но не и мина номера, ефекта бе обратен,
дори ме зарадва
Нефертити написа:шегата, лъжата на първи април
мнението ви за този ден
майтапите ли се и вие?
предпазливи и мнителни ли сте на 1-ви? Подлагате ли на съмнение думите на хората или се ловите като рибки на торен червей?
Бихте ли споделили някои примерни майтапчета
и в края на деня да направим разбор кой какво са го излъгали и къде му е минала неговата... шега.
Мен днес по обяд една жена се опита да ме "метне на върбата", защото утре нямало да се видим,
но не и мина номера, ефекта бе обратен,
дори ме зарадва
никога не съм предпазлива и мнителна, предпочитам да вярвам
не харесвам такива шеги нито за моя, нито за чужда сметка и не се майтапя
миналата година търсих една забравена карта в бензиностанция
и бях много, ама много упорит
и гледах лошо, момичетата в чудо се видяха и ако имаше как щяха да я сътворят от нищото
щото се оказа, че онзи хубавец дет се е покрил сега грийна
ме беше метнал яко
пък аз хич и не помислих, че е 1-ви
Първи април е денят на хумора, сатирата, забавата, шегата и лъжата!
Това е единственият ден в годината, когато можете да се пошегувате с приятелите си, да ги излъжете и изиграете съвсем безнаказано! Дори е задължително да погодите номер някому.
Навсякъде по света празнуват първи април. Денят на смеха в различните страни носи свой национален колорит и специфичен хумор, присъщ за всяка страна.
Ето как се отбелязва този ден по света:
В Шотландия например първи април се празнува два дни. Вторият ден от шегаджийския празник е посветен за “задните” части на тялото – по гърбовете на хората да се закачат иронични надписи.
Във Франция този обичай, предимно градски, наричали “априлска риба”. Произходът му свързвали с времето на Карл IX, който през 1564 година издал ордонанс, предписващ да се пренесе началото на годината от 1 януари на 1 април. На следващата година много от поданиците на краля изпратили на своите приятели новогодишни поздравления и подаръци през април – в знак на протест, или оставайки верни на традицията. Слънцето тогава се намирало в съзвездието Риби и французите сметнали, че наименованието “априлска риба” е напълно достойно за подобни шеги и в бъдеще.
И не са сгрешили. Традицията е още жива.
В Англия от невинното “рибно” развлечение израснал цял един Ден на всички глупци. От полунощ до 12 часа на обяд на 1 април всеки можел да се шегува, надсмива, разиграва своите приятели и познати. Този, който се хване на въдичката, посрещали с весел смях и викове: “Априлски глупак!” Една от най-големите измами на 1 април, за която дълго после си спомняли вестниците и списанията, станала в Лондон през 1860 година, когато няколко стотици английски джентълмени и техните опърничави английски лейди получили покани да отидат на “ежегодната тържествена церемония по измиването на белите лъвове, която ще се състои в Тауер в 11 часа сутринта на 1 април”.
В Германия и Австрия смятат 1 април за нещастен ден, а хората, родени на този ден за хора без късмет. Според преданието в този ден бил роден Юда – предателят и именно на 1 април сатана бил низвергнат от небето. В селата не работели, не започвали нови неща, не пускали домашните животни навън. Възрастните и децата се лъжели взаимно, пращайки се да изпълняват неизпълними заръки (например, да купят от аптеката мас от комар).
Във Финландия денят на шегата и лъжата е нов обичай, при това с градски произход, но се е разпространил и сред селяните, попивайки самобитния хумор на селските ергени. Свързан е със стария селски обичай да пращат децата да изпълняват шеговити поръчения по време на сериозна селска работа – когато се мели зърното, колят животните. Пращали децата до съседния двор да вземат несъществуващ инструмент – стъклени ножици, ъгломер за тор. Съседите уж си “спомняли”, че са дали инструмента на други и детето тръгвало към следващия двор. Дали пък така не са искали просто да държат децата далеч от опасните неща и са ги щадели.
Ден на лъжата съществува и в азиатските страни. Но точно определение за произхода на първоаприлските шеги и разигравания не може да се даде.
Така, мен вече ме метнаха
най-проста лъжичка-
една колежка влиза и ми казва, че някакъв човек ме чака на входа. Нормално го приех да ме търсят, и то фамилиарно. Станах, забързах се ... и току пред вратата на сградата се улавям, че отивам за зелен хайвер. Не излязох да търся обекта, но все пак тръгнах.
Ама, че плоска лъжа. И тая ти ми лелка седи в коридора и се хили като ряпа.
Ако ми била кажела нещо сериозно, нямало да повярвам, затова избрала нещо съвсем естествено.
Remmivs написа:миналата година търсих една забравена карта в бензиностанция
и бях много, ама много упорит
и гледах лошо, момичетата в чудо се видяха и ако имаше как щяха да я сътворят от нищото
щото се оказа, че онзи хубавец дет се е покрил сега грийна
ме беше метнал яко
пък аз хич и не помислих, че е 1-ви
Спомням си нещо от твоята карта. Мисля, че бе споделил тогава.
Или пък аз съм я намерила.
Преди 2 години на 31 март разбрах, че съм бременна с малкия син. На другия ден съобщавам на една от най-близките си приятелки и мисля, че новината ще я накара да подскочи. Какво ми отговори тя? "Аааа, не. Днес е 1ви април." Така и не повярва на уверенията ми,че това е сериозно нещо и майтап с него не си правя.... Повярва едва на следащия ден...
баща ми е голям шегаджия и постоянно върти разни номера на куцо и сакато, въпреки 60те си години...но той си го прави целогодишно, така че днешният ден просто бледнее на фона на идиотщините, които сътворява през останалите дни. Един от шедьоврите му /не първоаприлски/ беше преди години, когато брат ми тренираше футбол и една зимна вечер се прибра каталясал и веднага легна да спи. След половин час баща ми влиза в стаята ми, въргаляйки се по пода от смях и каза да ида да видя какво прави брат ми. отидох и го заварих да се облича и сънено да подрежда чантата си за училище. Върнах се при баща ми и запитах какво става, брат ми току що се беше прибрал и легнал, а сега се приготвя за утрешния ден в училище. Отговорът беше,че го бил събудил и му казал, че вече е сутрин и да се стяга за даскало. Брат ми, естествено се върза и какво беше учудването му, когато отиде в кухнята за закуска и завари майка ми да пече чушки-това с което се занимаваше нея вечер."Ама ти цяла нощ ли си пекла чушки??":rotfl24:
Влиза колегата преди час:- Чакат Ви навън една жена и 2 дечица.
казвам:-ААА, тоя номер вече ми го приложи колежката сутринта, благодаря.
И си седя блажено.
След малко влиза въпросната жена, извинява се, едно дете реве в ръцете и, просто... без коментар.
неговата
аз как си признах миналата гадина
и не беше от ранга на неговата виртуозност
но се чувствам отмъстен
само ще кажа, че сподели, че това е първата опашата лъжа на която се бил хванал днес
от многото опити
Nejimaki-dori написа:Аз празнувам - от сутринта та чак до вечерта. Това е най- хубавия ден за мен.
ЧРД! Макар и на патерици.
п.п. Никого не изментих, никой не ме изменти.. Почти бях забравил датата, а никой не ми я припомни.
Обичайното: щерката, мръвка с пюре, кюфтета, палачинки за сутринта, филмче на стена... сега гледам разни клипове за "зелената енергия. Ден като всички други.
Мен ме ментосват обикновено в другите дни
Случайно го използвам.
Смисълът е само напомняне, че думите често пъти са лъжливи и точната преценка е лична отговорност.
Въобразявам си, че съм практик.
------------------------------------------------------
Мнението е позиционирано и няма нищо общо!
ПЪТник написа:Случайно го използвам.
Смисълът е само напомняне, че думите често пъти са лъжливи и точната преценка е лична отговорност.
Всъщност не го. Но конструкцията на изречението ми напомни за него.
Слабият парадокс е: Това твърдение не е истина.
Силният парадокс е: Това твърдение е лъжа.
Класическата бинарна логика се чупи също така класически от този парадокс на лъжеца.
Колкото до лъжите... Харесва ми да си припомням от време на време, че най-големите лъжи са тези, които казваме сами на себе си. Много истина има в това.
Пък по-умни от мен хора (а именно Сенека превеждайки Хипократ) са казали още и този афоризъм:
ПЪТник написа:Случайно го използвам.
Всъщност не го. Но конструкцията на изречението ми напомни за него.
Слабият парадокс е: Това твърдение не е истина.
Силният парадокс е: Това твърдение е лъжа.
Класическата бинарна логика се чупи също така класически от този парадокс на лъжеца.
Колкото до лъжите... Харесва ми да си припомням от време на време, че най-големите лъжи са тези, които казваме сами на себе си. Много истина има в това.
Пък по-умни от мен хора (а именно Сенека превеждайки Хипократ) са казали още и този афоризъм:
Vita brevis, ars longa, occasio praeceps, experimentum periculosum, iudicium difficile
Животът кратък е, изкуството - вечно, възможностите - изплъзващи се, опитът - лъжлив, преценката трудна.
Което би трябвало да ни изведе до следните заключения: Че няма големи и малки лъжци, а само лъжци
Няма много и малко лъжа и затова всички ние сме лъжци.
Някаква смесица от истината и лъжа сме?
Завърших с въпросителна защото наистина преценката е трудна.
Последно промяна от ПЪТник на 03.04.10, 15:30, променено общо 1 път.
не знам теб на какво те навежда
и защо трябва да навежда всички на една страна
аз харесвам това, че човек е и слаб, и силен
и беден, и богат
и ангел, и демон
но най-вече харесвам борбата му със себе си да стане и остане човек
Remmivs написа:не знам теб на какво те навежда
и защо трябва да навежда всички на една страна
аз харесвам това, че човек е и слаб, и силен
и беден, и богат
и ангел, и демон
но най-вече харесвам борбата му със себе си да стане и остане човек
импераре сиби...
Редактирах се заради трудната преценка.
Вярно че сме си много интересни такива каквито сме.
Труднопредсказуеми сме в някои наши действия.
Аз вече съм сигурен за себе си, че не се познавам.
ПЪТник написа:
Аз пък се познавам, но се и променям, което силно затруднява нещата.
Има неща обаче у един човек, които не се променят - и го поставят в приличащи си ситуации през различни интервали от време.
Днес гледах по телевизията "Едип цар" и за пореден път си помислих, че ако прорицателите не бяха направили на Лай онова предсказание, той нямаше да изхвърли сина си и всичко нататък би било различно.
И тогава хората може би нямаше да имат едипов комплекс, например.
ПЪТник написа:
Има неща обаче у един човек, които не се променят - и го поставят в приличащи си ситуации през различни интервали от време.
Днес гледах по телевизията "Едип цар" и за пореден път си помислих, че ако прорицателите не бяха направили на Лай онова предсказание, той нямаше да изхвърли сина си и всичко нататък би било различно.
Това все във връзка с омагьосаните кръгове...
Нищо ново.
Това вече е описано в книгата.
Че ако нямаше закони да посочват какво е престъпление то всъщност нямало да има престъпление и отговор на въпроса ти защо са ни дадени законите.
Мнемозина написа:
Това все във връзка с омагьосаните кръгове...
Нищо ново.
Това вече е описано в книгата.
Че ако нямаше закони да посочват какво е престъпление то всъщност нямало да има престъпление и отговор на въпроса ти защо са ни дадени законите.
Ето! Ето!
Знаех си, че ония в парламента са виновни за всичко! :lol::lol:
Сега сериозно: да, но въпросът е за причината и следствието.
Следствие ли е едно предсказание или причина?
Следствие от бъдещето, или от нещо друго?