Някакви си там Песняры и други такива
-
IvailoTonchev
- Обратна връзка:
Някакви си там Песняры и други такива
Къде си ти моя черноока, къде? Пеят Песняры - Вологда в някакъв забравен от бога, дявола и хората даже опит за клип от средата на 70те. Попаднах му съвсем случайно, изтеглих го и застинах на екрана. Има ли смисъл да ви казвам, че тази песен бе един от хитовете на доперестроечна България, която звучеше по радиота, радиоточки и други форми за масово известяване.
И чак сега усетих магията на онези години, когато всичко е било така реално.
И човешко, всичко е излизало от ръцете на човек, всичко е било наше. И чие да е?
Всъщност, няколко дни си мисля да си призная, че напоследък лудвам. От работа, от абсурди, от напрежение. Работният ми ден започва в 7 и завършва след 21.00.
Парите не са лоши, но не са това, което кара кожата ми да се сгърчва от удоволствие.
И затова една вечер бях така капнал, че почти заспах в Ла Банка. В друга седях в таксито и заспах за секунди, докато се возихме по мокрите от дъжда улици, само за да стана и да платя и да се придвижа към входа...секунди след като заспах. И това ли ме чака?
Много искам да ми предложат да попътувам във времето, за да се окажа в 60-те -70 – те години на 20 век, които никога да не свършват. Точно по вкуса ми, достатъчно съвременни и недостатъчно модерни. Вече взех, че разбрах Чарли Чаплин и неговия ужас, изразен в Модерни Времена. Вероятно пак ще си бъда учител, ще живея прост и лишен от екстри живот, помпен от ентусиазма на масите, повлечени по улицата след поредната нова революционна песен. И как ми се ходи на танцова вечеринка, много подобна на дискотеките на Бирхала през 1988-1989 в Стара Загора. И защо една такава инициатива умря? А беше страхотно, поне за мен, наивният дечко. Не знам, може би много съм вече възрастен, прекалено възрастен, за да мога да се зарадвам на живота.
Кога последен път се радвах?
Когато успях с яден тон да насоля жената, която събираше парите за тока на стълбището.
Маргото пиеше кафе, аз излязох на вратата по тениска на Нови Цветя и камуфлажни панталони, изгледах я с недоумение, когато бившата ми колежка ми обясни, че трябвало да платя 3.40 за два поредни месеца. С вулканична тактичност и изразих своите съмнения, че аз вероятно не съм вампир и понеже в тъмното няма как да се движа, вероятно е по-удачно да не плащам. Тя зяпна.
Днес бях на път да стана и да заблъскам в асфалта един нахален циганин, който се опита да ме ръси под предтекст, че бил гладен. Бях толкова уморен, че вече виждах как му забивам крак в лицето. И го довършвам с чупене на ръцете.
Отпратих го с “Изчезни!”, за да не дам воля на фантазията си. Май Румяна ме изгледа едно странно. Не знам, бе тъмно.
И откога не съм получавал писма. Трябва и аз като геройчето на Ено Рауд да си пиша и сам да си отговарям. И пак пускам песента...
Письма, письма лично на почту ношу.
Словно, я роман с продолженьем пишу.
Знаю, точно знаю, где мой адресат,
В доме, где резной палисад.
Где же моя черноглазая где,
В Вологде-где-где-где,
В Вологде где,
Шлю я, шлю я ей за пакетом пакет.
Только, только нет мне ни слова в ответ.
Значит, значит стоит иметь ей ввиду,
Сам я за ответом приду.
Чтоб ни случилось я к милой приду,
В Вологду-гду-гду-гду,
В Вологду-гду,
Сам я за ответом приду.
Вижу, вижу алые кисти рябин.
Вижу, вижу дом ее номер один.
Вижу, вижу сад со скамьей у ворот.
Город, где судьба меня ждет.
Вот потому-то мила мне всегда
Вологда-гда-гда-гда
Вологда-гда
Сетих се, че някога и аз имах една такава черноока, на която пишех писма всеки ден. Бяхме събрали по 1 чувал с писма. Моят аз предадох за вторична хартия или изгорих. Не помня.
И тя отиде за вторична хартия. Или я изгорих. Май второто. Беше ужасно отдавна. Тя имаше странен почерк. Наскоро намерих нещо писано от нея в едно тефтерче. Разписание на влак, който така и така не бяхме хванали. Тогава. Стана ми странно.
Май ще е пусна смс ей сега. Нищо, че вече спи, по всяка вероятност с мъжа си.
Ах този път, ах тези преходи Москва – Петушки. Отдавна не съм пътувал към Петушки, а ми трябва.
И чак сега усетих магията на онези години, когато всичко е било така реално.
И човешко, всичко е излизало от ръцете на човек, всичко е било наше. И чие да е?
Всъщност, няколко дни си мисля да си призная, че напоследък лудвам. От работа, от абсурди, от напрежение. Работният ми ден започва в 7 и завършва след 21.00.
Парите не са лоши, но не са това, което кара кожата ми да се сгърчва от удоволствие.
И затова една вечер бях така капнал, че почти заспах в Ла Банка. В друга седях в таксито и заспах за секунди, докато се возихме по мокрите от дъжда улици, само за да стана и да платя и да се придвижа към входа...секунди след като заспах. И това ли ме чака?
Много искам да ми предложат да попътувам във времето, за да се окажа в 60-те -70 – те години на 20 век, които никога да не свършват. Точно по вкуса ми, достатъчно съвременни и недостатъчно модерни. Вече взех, че разбрах Чарли Чаплин и неговия ужас, изразен в Модерни Времена. Вероятно пак ще си бъда учител, ще живея прост и лишен от екстри живот, помпен от ентусиазма на масите, повлечени по улицата след поредната нова революционна песен. И как ми се ходи на танцова вечеринка, много подобна на дискотеките на Бирхала през 1988-1989 в Стара Загора. И защо една такава инициатива умря? А беше страхотно, поне за мен, наивният дечко. Не знам, може би много съм вече възрастен, прекалено възрастен, за да мога да се зарадвам на живота.
Кога последен път се радвах?
Когато успях с яден тон да насоля жената, която събираше парите за тока на стълбището.
Маргото пиеше кафе, аз излязох на вратата по тениска на Нови Цветя и камуфлажни панталони, изгледах я с недоумение, когато бившата ми колежка ми обясни, че трябвало да платя 3.40 за два поредни месеца. С вулканична тактичност и изразих своите съмнения, че аз вероятно не съм вампир и понеже в тъмното няма как да се движа, вероятно е по-удачно да не плащам. Тя зяпна.
Днес бях на път да стана и да заблъскам в асфалта един нахален циганин, който се опита да ме ръси под предтекст, че бил гладен. Бях толкова уморен, че вече виждах как му забивам крак в лицето. И го довършвам с чупене на ръцете.
Отпратих го с “Изчезни!”, за да не дам воля на фантазията си. Май Румяна ме изгледа едно странно. Не знам, бе тъмно.
И откога не съм получавал писма. Трябва и аз като геройчето на Ено Рауд да си пиша и сам да си отговарям. И пак пускам песента...
Письма, письма лично на почту ношу.
Словно, я роман с продолженьем пишу.
Знаю, точно знаю, где мой адресат,
Где же моя черноглазая где,
В Вологде-где-где-где,
В Вологде где,
Шлю я, шлю я ей за пакетом пакет.
Только, только нет мне ни слова в ответ.
Значит, значит стоит иметь ей ввиду,
Сам я за ответом приду.
Чтоб ни случилось я к милой приду,
В Вологду-гду-гду-гду,
В Вологду-гду,
Сам я за ответом приду.
Вижу, вижу алые кисти рябин.
Вижу, вижу дом ее номер один.
Вижу, вижу сад со скамьей у ворот.
Вот потому-то мила мне всегда
Вологда-гда-гда-гда
Вологда-гда
Сетих се, че някога и аз имах една такава черноока, на която пишех писма всеки ден. Бяхме събрали по 1 чувал с писма. Моят аз предадох за вторична хартия или изгорих. Не помня.
И тя отиде за вторична хартия. Или я изгорих. Май второто. Беше ужасно отдавна. Тя имаше странен почерк. Наскоро намерих нещо писано от нея в едно тефтерче. Разписание на влак, който така и така не бяхме хванали. Тогава. Стана ми странно.
Май ще е пусна смс ей сега. Нищо, че вече спи, по всяка вероятност с мъжа си.
Ах този път, ах тези преходи Москва – Петушки. Отдавна не съм пътувал към Петушки, а ми трябва.
-
IvailoTonchev
- Обратна връзка:
Приеми, че си на свободен избор. Може да имаш битието на тих наемател в къщичка на брега в Созопол през 68, в едно вечно и цветно лято. Или пък да живееш на една обсипана с есенни листа улица в София през 70те и да вървиш по пустите улици, почти без автомобили. Като в корица на списание Лада. Беше красиво. Имам над 100 списания от 60те и 70те и си ги гледам редовно. Приятно ми е.Мнемозина написа:И аз искам пак в ония години, може би и 80-те обаче ще добавя. Но пък се и чудя дали ще имам избор сред кои точно хора да съм. Едва ли.
Кой набор си?IvailoTonchev написа:Приеми, че си на свободен избор. Може да имаш битието на тих наемател в къщичка на брега в Созопол през 68, в едно вечно и цветно лято. Или пък да живееш на една обсипана с есенни листа улица в София през 70те и да вървиш по пустите улици, почти без автомобили. Като в корица на списание Лада. Беше красиво. Имам над 100 списания от 60те и 70те и си ги гледам редовно. Приятно ми е.Мнемозина написа:И аз искам пак в ония години, може би и 80-те обаче ще добавя. Но пък се и чудя дали ще имам избор сред кои точно хора да съм. Едва ли.
Memento mori.
Трудното при мен не е точно в избора на място. По-скоро въпросът е какъв живот бих си избрала - спокоен и мечтателен, или пък динамичен (ама тогавашната динамичност, не сегашната истерия) с много хора около мен. Дали да бъда стожер на нещо си или да го играя бунтарка (не, моите бунтове биха били срещу "професионалните" бунтари).IvailoTonchev написа: Приеми, че си на свободен избор. Може да имаш битието на тих наемател в къщичка на брега в Созопол през 68, в едно вечно и цветно лято. Или пък да живееш на една обсипана с есенни листа улица в София през 70те и да вървиш по пустите улици, почти без автомобили. Като в корица на списание Лада. Беше красиво. Имам над 100 списания от 60те и 70те и си ги гледам редовно. Приятно ми е.
Не мога да си избера, бих искала всичките да ги опитам. Живот в село, в малък град, в голям - всичко. Ама по един цял живот.
Най-вече бих искала да разбера някои работи точно как са били.
Размечтах се. По-точно започнах да планирам разни мечти.
Panta rhei...
-
IvailoTonchev
- Обратна връзка:
-
IvailoTonchev
- Обратна връзка:
-
IvailoTonchev
- Обратна връзка:
В паспорта ми пише 18 юни, 1973. Другото е просто фантазия на основа чужди спомени и избелели картинки.Set написа:"Може да имаш битието на тих наемател в къщичка на брега в Созопол през 68"IvailoTonchev написа:Усещам се на 1000 години. Защо питаш?Set написа:
Кой набор си?
Не знам как е било. Точно тогава съм роден.
Ние сме деца на 80-те.
-
IvailoTonchev
- Обратна връзка:
Котка... може, но няма да ме пускат в концертни зали.esti написа:Кажи си направо, че искаш да си котка - с няколко живота.Мнемозина написа:Не мога да си избера, бих искала всичките да ги опитам. Живот в село, в малък град, в голям - всичко. Ама по един цял живот.![]()
То и аз, като теб, не толкова за мястото, колкото за начина...
Но при всички случаи до море 8)
Panta rhei...
Не може, сегашният живот също трябва да се живее, пълнокръвно при това. След двайсетина години и на нас сигурно ще ни завиждат за интересното ни време.IvailoTonchev написа:Просто зле се пазиш май ...Бъди по-гъвкава, разбивай ги на дребно.Мнемозина написа:
Какви късчета бе, Тончев, то са едни монолити дето се сипят![]()
![]()
Panta rhei...
Мда..това ще е проблем.Мнемозина написа:Котка... може, но няма да ме пускат в концертни зали.esti написа:Кажи си направо, че искаш да си котка - с няколко живота.Мнемозина написа:Не мога да си избера, бих искала всичките да ги опитам. Живот в село, в малък град, в голям - всичко. Ама по един цял живот.![]()
То и аз, като теб, не толкова за мястото, колкото за начина...
Но при всички случаи до море 8)
А аз да взема да бягам, щото Тончев уморен човека, чувствал се на 1000 години, усеща се, че му е криво...
А аз отдавна съм си все на тази възраст и ще взема да си помисля, че нещо не ми е у ред....и аз ще се изкривя....или ще застрадам, точно когато ви разправях, че не обичам да страдам...Да, май наистина е по-добре да бягам.
Ае чао
http://www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=2649#2649esti написа:
А аз да взема да бягам, щото Тончев уморен човека, чувствал се на 1000 години, усеща се, че му е криво...
А аз отдавна съм си все на тази възраст и ще взема да си помисля, че нещо не ми е у ред....и аз ще се изкривя....или ще застрадам, точно когато ви разправях, че не обичам да страдам...Да, май наистина е по-добре да бягам.
Ае чао
Panta rhei...
Страшна сиМнемозина написа:http://www.3o4o.net/forum/viewtopic.php?p=2649#2649esti написа:
Ае чао
-
IvailoTonchev
- Обратна връзка:
-
IvailoTonchev
- Обратна връзка:
Ми криво ми е. Вече не ми е, бар дъ вей /както казва един авто-инструктор/.esti написа:
Ае чао
Може ли само аз да съм на 1000 години и никой друг да не е?
Тончев, ти си младеж, бе! Кво си се разкиснал.IvailoTonchev написа:В паспорта ми пише 18 юни, 1973. Другото е просто фантазия на основа чужди спомени и избелели картинки.Set написа:"Може да имаш битието на тих наемател в къщичка на брега в Созопол през 68"IvailoTonchev написа:Усещам се на 1000 години. Защо питаш?Set написа:
Кой набор си?
Не знам как е било. Точно тогава съм роден.
Ние сме деца на 80-те.
Всъщност, аз също се вкисвам към полунощ, затова гледам да си лягам малко по- рано.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Аз пък съм на 18Zmeu написа:ееееееееех кога бях на 1000IvailoTonchev написа:[
Ми криво ми е. Вече не ми е, бар дъ вей /както казва един авто-инструктор/.![]()
Може ли само аз да съм на 1000 години и никой друг да не е?
еех, спомени, спомени![]()
прав е инструктура - щом те вей в бар, всичко е ок
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Тончев, че ти си бил по-малък от мен с няколко месеца, бре
А си мислех, че си с няколко години по-стар.
Аз пък не съм като теб - все да искам да живея в друго време...
Тончев, може би е време да изгориш или предадеш старите списания, както си направил с онези писма. И да спреш да сравняваш "тогава" и "сега". Ако през цялото време гледаш назад, нищо чудно, че не можеш да се радваш. Ама то може и да си е твой избор, може пък на теб точно това да ти харесва...
Тончев, може би е време да изгориш или предадеш старите списания, както си направил с онези писма. И да спреш да сравняваш "тогава" и "сега". Ако през цялото време гледаш назад, нищо чудно, че не можеш да се радваш. Ама то може и да си е твой избор, може пък на теб точно това да ти харесва...
-
IvailoTonchev
- Обратна връзка:
-
IvailoTonchev
- Обратна връзка:
Младо момче съм, по документи. И не гледам назад, гледам адски напред. Но ме привлича онова време, миналото. Какво да правя.vyara написа:Тончев, че ти си бил по-малък от мен с няколко месеца, бре![]()
![]()
![]()
![]()
Иначе, в 2006 съм, ходих на фитнес, пих Л-карнитин, пуснах комплимент на една мацка, въобще, сега ям мулти-културна манджа - ориз със зеленчуци, свежарка съм.
Ама наистина звуча зряло, хехе. 8)
Мдаа, ти се един млад_ежIvailoTonchev написа:Младо момче съм, по документи. И не гледам назад, гледам адски напред. Но ме привлича онова време, миналото. Какво да правя.vyara написа:Тончев, че ти си бил по-малък от мен с няколко месеца, бре![]()
![]()
![]()
![]()
Иначе, в 2006 съм, ходих на фитнес, пих Л-карнитин, пуснах комплимент на една мацка, въобще, сега ям мулти-културна манджа - ориз със зеленчуци, свежарка съм.
Като каза за онези улички с есенните листа и, че те привлича онова време...Прозвуча ми, като носталгия по детството - поне при мен е така.IvailoTonchev написа:Младо момче съм, по документи. И не гледам назад, гледам адски напред. Но ме привлича онова време, миналото. Какво да правя.vyara написа:Тончев, че ти си бил по-малък от мен с няколко месеца, бре![]()
![]()
![]()
![]()
Като гледам старите филми, например с А. Карамитев - тихи, спокойни, слънчеви улички...Безметежност някаква. Няма проблеми, няма стрес.
Или оня филм....как се казваше - изпращане на войник правеха.....а! - "Вилна зона" май....
Уж шумен купон на двора..."кюфтета...кебапчета...", мъкнеха разни тенджери.
А топла, лятна вечер....и едни щурци....
Винаги ми напомнят детството. Живеехме в къща с двор в центъра на Бургас и улиците бяха същите - тихи, слънчеви...Често се събирахме големи компании по дворовете, за да хапнем мидите, които през деня сме събрали от някой плаж на юг. А ние лапетата щуреехме на воля...
Връщат ми усещането за спокойствие и сигурност....за щастие.
Но и винаги ме натъжават, защото започва да ми горчи от чувството за безвъзвратна загуба.
Тончев, дали пък въпреки нашите 1000 години, не сме си още дечковци бе?
И затова да ни дотежава понякога света на възрастните.
Може би...
Но какво от това - тук и сега сме. Няма мърдане.
Или както се казва - "спокойно моряци! корабът потъва - вода ще има за всички"
-
IvailoTonchev
- Обратна връзка:
Човек изпитва носталгия по времето от детството или младостта си, не толкова защото това време е било кой знае колко по-хубаво, а защото е било време на безгрижие, морета до колене, илюзии и прочие. Не сте ли се питали дали след време на нашите деца нашето днес няма да им се струва най-приказното и вълшебно време. И май винаги е било така - винаги животът е бил труден за възрасните и приказка за децата, във всички времена и епохи. Така, че не унивайте - не сме нито първите, нито последните пораснали деца 
Последно промяна от vyara на 01.10.06, 12:30, променено общо 1 път.
-
IvailoTonchev
- Обратна връзка:
Ми просто обичам да мечтая. За минало, за бъдеще, сякаш няма разлика.esti написа: Като каза за онези улички с есенните листа и, че те привлича онова време...Прозвуча ми, като носталгия по детството - поне при мен е така.
Като гледам старите филми, например с А. Карамитев - тихи, спокойни, слънчеви улички...Безметежност някаква. Няма проблеми, няма стрес.
Или оня филм....как се казваше - изпращане на войник правеха.....а! - "Вилна зона" май....
Уж шумен купон на двора..."кюфтета...кебапчета...", мъкнеха разни тенджери.
А топла, лятна вечер....и едни щурци....
Винаги ми напомнят детството. Живеехме в къща с двор в центъра на Бургас и улиците бяха същите - тихи, слънчеви...Често се събирахме големи компании по дворовете, за да хапнем мидите, които през деня сме събрали от някой плаж на юг. А ние лапетата щуреехме на воля...
Но и винаги ме натъжават, защото започва да ми горчи от чувството за безвъзвратна загуба.
Може би...
Или както се казва - "спокойно моряци! корабът потъва - вода ще има за всички"
Разни хора, разни асоциации. Аз например съм го запомнила от "Упражнение по стил" на Реймон Кьоно - любима книжка. След като ти го написах, се сетих за него, което и провокира съседната тема, която пуснахIvailoTonchev написа:vyara написа: Мдаа, ти се един млад_еж![]()
Напомни ми за една супер просташка песен за таралежите, пееше се нещо от типа на...
"Еж, беж, как готино е да бодеш!".
8)
Супер кючек.
-
IvailoTonchev
- Обратна връзка:
Това исках да кажа и аз, ама още ям ориз и ми беше заета устата.vyara написа:Човек изпитва носталгия по времето от детството или младостта си, не толкова защото това време е било кой знае колко по-хубаво, а защото е било време на безгрижие, морета до колене, илюзии и прочие. Не сте ли се питали дали след време на нашите деца нашето днее няма да им се струва най-приказното и вълшебно време. И май винаги е било така - винаги животът е бил труден за възрасните и приказка за децата, във всички времена и епохи. Така, че не унивайте - не сме нито първите, нито последните пораснали деца
-
IvailoTonchev
- Обратна връзка:
В Сървайвър вече ядат змии, в Биг Брадър селски бекове нападат травестити, доматите пак са по 1.50 лв. Не ми остава време за стил.vyara написа:
Разни хора, разни асоциации. Аз например съм го запомнила от "Упражнение по стил" на Реймон Кьоно - любима книжка. След като ти го написах, се сетих за него, което и провокира съседната тема, която пуснах
IvailoTonchev написа:В Сървайвър вече ядат змии, в Биг Брадър селски бекове нападат травестити, доматите пак са по 1.50 лв. Не ми остава време за стил.vyara написа:
Разни хора, разни асоциации. Аз например съм го запомнила от "Упражнение по стил" на Реймон Кьоно - любима книжка. След като ти го написах, се сетих за него, което и провокира съседната тема, която пуснах
Ами цяло лято като бяха доматите по 60 ст., като ги нямаше ББ и Сървайвър... Обзалагам се, че и тогава нещо ти пречеше да се усмихваш
-
IvailoTonchev
- Обратна връзка:
Ама как да не е било по-хубаво!vyara написа:Човек изпитва носталгия по времето от детството или младостта си, не толкова защото това време е било кой знае колко по-хубаво, а защото е било време на безгрижие, морета до колене, илюзии и прочие. Не сте ли се питали дали след време на нашите деца нашето днес няма да им се струва най-приказното и вълшебно време. И май винаги е било така - винаги животът е бил труден за възрасните и приказка за децата, във всички времена и епохи. Така, че не унивайте - не сме нито първите, нито последните пораснали деца
Дори и да е било само илюзия, след като не е имало отрезвяващо разочарование, то си остава хубаво за цял живот.
И с нашите деца ще бъде така - и тях няма да ги подмине носталгията.
А ние не униваме бе, само малко се размекваме понякога, което е полезно за вкаменелостите ни, за да не стане така в един момент, че ако видим човек на когото му е зле, да му препоръчаме антивирусна програма.
Имало такава сигнатура в дир-а: Искам да бъда това, което бях тогава, когато исках да бъде това, което съм сега.IvailoTonchev написа:Ми просто обичам да мечтая. За минало, за бъдеще, сякаш няма разлика.esti написа: Като каза за онези улички с есенните листа и, че те привлича онова време...Прозвуча ми, като носталгия по детството - поне при мен е така.
...
Може би...
Или както се казва - "спокойно моряци! корабът потъва - вода ще има за всички"![]()
Само че моите щения за връщане в миналото не са за връщане в детството. За друго говорех и то е свързано не толкова с носталгия, колкото с любопитство.
Panta rhei...
Много животи, любопитство.....мдааа......пис пис писМнемозина написа:Имало такава сигнатура в дир-а: Искам да бъда това, което бях тогава, когато исках да бъде това, което съм сега.IvailoTonchev написа:Ми просто обичам да мечтая. За минало, за бъдеще, сякаш няма разлика.esti написа: Като каза за онези улички с есенните листа и, че те привлича онова време...Прозвуча ми, като носталгия по детството - поне при мен е така.
...
Може би...
Или както се казва - "спокойно моряци! корабът потъва - вода ще има за всички"![]()
![]()
Само че моите щения за връщане в миналото не са за връщане в детството. За друго говорех и то е свързано не толкова с носталгия, колкото с любопитство.
А при мен сега е умора.....вероятно. Също като при Тончев. Ама той хапна ориз и днес е свежарка.
Аз искам дъъъъъълга почивка.
И ще си я взема, щото не мога да се понасям така.