Там, горе...

Все същите
Аватар
windcolours

Там, горе...

Мнение от windcolours »

След близо 2 години, в които нямах възможност да си позволя да отсъствам от София за повече от няколко часа, и на нашата улица изгря слънце. Къде с добро, къде с лошо, успях да си извоювам правото на един уикенд в планината, която толкова ми липсваше.
Поводът да идем на старопланинската хижа Чавдар бе рожден ден и годеж. Събрахме се 13 ентусиасти, 12 кг кайма и 12л бира и весело защъпуркахме по пътеката. А тя, мъничка, лъкатушеща и доволно кална, уверено ни водеше далеч от отрицателните емоции, натрупани в града.. Беше точно толкова стръмна на места.

Изображение

Планината се изпълни със смях. Той се провираше между клоните на летаргичните дървета и разрошваше тревите по поляните. Смъкнали ежедневието от плещите си, дори калта и мрачното небе не можеха да ни потиснат.

Изображение

Хижата е разположена сред букова гора, на около 2ч под вр. Баба. С часове можеш да разглеждаш дърветата в тази гора и да се изумяваш от нескончаемата фантазия, с която са изваяни тези скулптори от дърво. Веднага в съзнанието ми прозвуча песента “Лирическая” на Висоцки.
http://vbox7.com/play:53d01658

Здесь лапы у елей дрожат на весу,
Здесь птицы щебечут тревожно.
Живешь в заколдованном диком лесу,
Откуда уйти невозможно.
Пусть черемухи сохнут бельем на ветру,
Пусть дождем опадают сирени,
Все равно я отсюда тебя заберу
Во дворец, где играют свирели.

Изображение

Привечер откъм долината започна да се изкачва мъгла. Сякаш това, което бяхме оставили в ниското, се опитваше да ни застигне и тук. Но гората само стана още по-призрачна и тиха. За разлика от хижата, където купонът течеше с пълна пара.
“Два акорда на китара,
леко дрезгав глас…..”.
И на който гласът му все още не беше дрезгав – стана такъв към 7ч сутринта, защото едва тогава закрихме купона. За малко.

Изображение

А звезди имаше. Големи като прасета. Звезди, каквито не можем да видим през прозорците на панелните си черупки в града.
Като стана дума за прасета- не мога да подмина с безразличие кулинарната страна на вечерта. Защото понеже нали знаете, че гладна мечка хоро не играе. Нито пък сиртаки.

Изображение

Както вече споменах, бяхме се събрали, за да отпразнуваме рожден ден и годеж. Разказвам тук за последното с изричното съгласие на годениците. Но историята им е колкото красива, толкова и поучителна, и не мога да я подмина, защото е едно от най-хубавите неща, на които съм ставала свидетел напоследък. Разликата във възрастта им е 18 години. Мога само да гадая колко много мъдрост, търпение и любов е необходима, за да бъдат заедно вече толкова време…

Изображение

При поредното излизане навън, за да се порадваме на чистия въздух, установихме, че вече се е развиделило. А ни чакаше изкачване на вр. Баба, поради което благоразумно се оттеглихме по стаите за кратка дрямка. А утрото ни посрещна с искрящо синъо небе и прясно изпечени пържоли на масата :))) И двама местни, дошли с джипка дотук. Узнавайки за плановете ни да изкачим върха, те предложиха да ни спестят половината път, като ни закарат донякъде. Препили, преяли и недоспали, идеята ни се видя привлекателна, но бяхме 7+1 души, а джипката далеч не беше голяма. Все пак, водени от максимата, че няма невъзможни неща, успяхме да се сбутаме 8 души “на 2 етажа” в колата. Траповете по пътя и неравния терен превърнаха пътуването в незабравимо преживяване и за джипа, и за нас.

Старопланинското било ни посрещна с килим от лилави минзухари. Падна голямо залягане между цветята за снимки.

Изображение

Наслаждавахме се на гледките, докато не забелязахме откритите рудници “Медет”. Замислих се с колко положителна енергия ни зарежда планината и ми прилоша при вида на това, което сме й сторили ние.

Изображение

Под върха има паметник на близо 900те руски и български войници, загинали при снежната буря, която е съпътствала преминаването на Балкана (Етрополе-Буново) през зимата на 1877. Полазиха ме тръпки като си представих стотици човешки кости, пръснати по билото, където сега растяха хиляди минзухари. Помолих се душите на тези хора да са намерили покой и си внуших, че за всеки от тях в тревата расте поне по един минзухар.

Изображение

До върха се стига по черен път. По-точно не се стига до самия връх, защото попада в огражденията на военна база. Когато пристигнахме там имах усещането, че никога не ме е брулил по-свиреп вятър. Сякаш се опитваше да ни изгони по-бързо от това място и прекъсне разсъжденията ни защо изобщо на военните им е нужна огромната постройка, че и на връх планината.

Изправена срещу вятъра изведнъж почувствах, че той изсмуква горчилката от мен и я запраща надалеч, за да я замени с радост. Вътре в себе си реших, че вероятно съм като ехолокатор, прихванал положителните емоции на някой като мен, застанал на друг връх срещу вятъра.
Ветер
ДДТ
http://www.youtube.com/watch?v=j7z0jtmb ... re=related

Изображение

На слизане, по идея на “младоженците” легнахме в снега, оформяйки с тела думата ДА. Предполагам, че всеки е вложил свое си значение в тази дума. Но всички се обединихме около мнението, че с този жест всъщност казваме ДА на хубавото, светлото, положителното.
Реплика към фотографа, докато правеше снимката:
- Вижда ли се какво пише?
- Не знам…
- Абе ти не можеш ли да четеш?!

Изображение

Всичко хубаво, както и всичко лошо има своя край. Планината обаче остава в нас.И ние в нея. Защото ”всичко е едно”!

http://www.vbox7.com/play:8483710f
Прощание с горами.
Висоцки

В суету городов и в потоки машин
Возвращаемся мы - просто некуда деться!
И спускаемся вниз с покоренных вершин,
Оставляя в горах, оставляя в горах свое сердце.

Так оставьте ненужные споры!
Я себе уже все доказал -
Лучше гор могут быть только горы,
На которых еще не бывал.

Кто захочет в беде оставаться один?
Кто захочет уйти, зову сердца не внемля?
Но спускаемся мы с покоренных вершин -
Что же делать, и боги спускались на землю.

Я себе уже все доказал -
На которых еще не бывал.

Сколько слов и надежд, сколько песен и тем
Горы будят у нас и зовут нас остаться.
Но спускаемся мы - кто на год, кто совсем,
Потому что всегда, потому что всегда мы должны возвращаться.

Я себе уже все доказал -
На которых никто не бывал.

ПП Благодаря на Сноу, Тере и Кента за търпението и помощта, които ми оказаха при борбата с качването на снимките :kiss:

ППП Не целият снимков материал е мой. Имах проблеми с фотото, та се наложи да взема някоя и друга снимка назаем:bigsmile:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Неф

Мнение от Неф »

Красиво, величествено,
:-)
там горе винаги е по-хубаво отколкото тук долу!
Благодаря windcolours
:bigsmile:
"Спаси си деня!" - Green Light
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Re: Там, горе...

Мнение от Ън »

windcolours написа:
Страхотна разходка!
Благодаря!:bigsmile:
И още-
радвам се, че си част от клуба! :bigsmile:
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
І

Мнение от І »

Да, много приятно купонче. :bigsmile: Понеже разгледах почти всички снимки /над 500/ и клипчетата от "венчавката"- попиках се от смях. :grin: Ако не беше РД на щерката, щях и аз да се мъдря по снимките.
Нищо, следващия път. :bigsmile:
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

windcolours написа:След близо 2 години, в които нямах възможност да си позволя да отсъствам от София за повече от няколко часа, и на нашата улица изгря слънце. Къде с добро, къде с лошо, успях да си извоювам правото на един уикенд в планината, която толкова ми липсваше.

ПП Благодаря на Сноу, Тере и Кента за търпението и помощта, които ми оказаха при борбата с качването на снимките :kiss:

ППП Не целият снимков материал е мой. Имах проблеми с фотото, та се наложи да взема някоя и друга снимка назаем:bigsmile:

:lol: е, ако се беше обадила
можеше и аз да се мъдря по снимките.

:bigsmile: радвам се, че си си изкарала добре, Уинди!
Мерси за минзухарите специално
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
ПЪТник

Мнение от ПЪТник »

windcolours, браво.
Изпитвам особено приятни чувства, когато срещам хора като теб.
Ще ни бъде, има достойни поколения след мен.
Дерзайте.
------------------------------------------------------
Мнението е позиционирано и няма нищо общо!
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Това е хубаво - благодаря!
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

Благодаря! Беше истинско удоволствие да чета и гледам! :kiss:
Аватар
windcolours