Знаехте ли? Аз не. Мноо странно
Превръщение
уф, може ли да кажа, че съм възмутена
и не от друго, ами никак не приемам тези забрани и отричания на църквата и съответните духовни лица
не ми харесва, един мъдър човек не би разсъждавал така май.
все като фанатици ми звучат вярващите, но може да е от моята непросветеност.
и не от друго, ами никак не приемам тези забрани и отричания на църквата и съответните духовни лица
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- majemela4ka
- Обратна връзка:
Re: Превръщение
на мен ми е любопитно
има и други подобни случаи - наскоро или не съвсем интервюираха бивш брокер
познавам един бивш джудист, понастоящем отец - Христо Писаров
що да няма и други, които не се справят в реалността и търсят закрилата/заслона на църквата
И аз познавам един такъв - бивш пещерняк, понастоящем монах.majemela4ka написа:на мен ми е любопитно
има и други подобни случаи - наскоро или не съвсем интервюираха бивш брокер
познавам един бивш джудист, понастоящем отец - Христо Писаров
що да няма и други, които не се справят в реалността и търсят закрилата/заслона на църквата
Чудя се какво ги тласка натам.
Несправяне с реалността или търсене на някаква духовност?
Аз все си мисля, че правят от духовна необходимост хората такива крачки. И се питам каква ли е.
и аз мисля, че е търсене на духовност. защо каква? всеки намира себе си някъдеpocti_bezobidna написа:
Аз все си мисля, че правят от духовна необходимост хората такива крачки. И се питам каква ли е.
не мога да приема, че е от непсравяне с реалността обаче
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Може бе, що да не може. Аз не съм религиозна, не бих се определила дори като вярваща.latrevw написа:уф, може ли да кажа, че съм възмутена
Ама много ми се иска да не е фанатично, да не е заклеймяващо и догматично поведението на отците.
Пък те сякаш нарочно правят всичко възможно да те отблъснат и от църква, и от вяра.
Мнда. Това си е направо кофти.latrevw написа: не мога да приема, че е от непсравяне с реалността обаче
- majemela4ka
- Обратна връзка:
добре де, НЕсправяне е доста силна думаlatrevw написа:
и аз мисля, че е търсене на духовност. защо каква? всеки намира себе си някъде
не мога да приема, че е от непсравяне с реалността обаче
може да се замени с НЕхаресване, НЕприемане, НЕдопускане, НЕжелание...
впрочем да си поп си е професия, и то съвсем НЕлоша:winkw:
п.п. защо предимно мъжете търсят духовност другаде, докато НЕмъжете се борят с квото им дойде, без да са НЕдуховни
Според мен това са хора постигнали вече нещо в светския живот и видели, че пак нещо не им достига. Не има достига целостта от свързването и приемането на Всевишния като Енергия, като Създател на всичко, като Мъдра Вселена и т.н.pocti_bezobidna написа: И аз познавам един такъв - бивш пещерняк, понастоящем монах.
А чувството ти, че това пак е някакво себеограничаване идва може би от това, че се посвещава на православната църква - конкретно, с нейните догми, вярвания в Исус и т.н. Той например казва в интервюто си, че душата по рождение била християнка.
Всъщност хората сами виждат, че са нещастни и неудовлетворени, но не търсят решения, както казва и той. Той е намерил своя път и своето решение. Просто трябва всеки да си зададе въпроса - истински щастлив ли съм от битието си, от мислите си, от себе си, от онова, което ми се случва и става вътре в мен? Ако отговорът е не, то нека всеки потърси сам пътя. Пътища много.
Кое му е странното? Най-важното в живота е всеки да намери себе си и това, което му идва от вътре, това дето го прави щастлив. Тези дни писах и нещо сходно в една друга тема - май бе към Грийна... Нормално си е.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- windcolours
От питане само файда няма. Какъв е смисъла да задаваме въпроси, ако след това не искаме да приемем отговорите...Remmivs написа:стига ти само да се попиташ кой съм аз
а ние се питаме
дори и да не се чуваме или да не искаме да се чуем
и е права вяра, вярата е нещо втъкано в самата ни същност
но не и религията
добро утро и усмихнат петък
Иначе под това и аз се подписвам! -> "и е права вяра, вярата е нещо втъкано в самата ни същност
но не и религията"
Последно промяна от windcolours на 23.04.10, 09:06, променено общо 1 път.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
права си - просто много хора нито искат, нито могат да приемат отговори. Хем е добре Аз-ът да доминира, хем в някои моменти става безмислен, когато няма развитие. Може и да е на 25, но засядането на човек в непоклатимата му красота не му дава ниша да приеме каквото и да е отговорчеwindcolours написа: От питане само файда няма. Какъв е смисъла да задаваме въпроси, ако след това не искаме да приемем отговорите...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
- windcolours
той, животът, не прощава на такива....ELBI написа:права си - просто много хора нито искат, нито могат да приемат отговори. Хем е добре Аз-ът да доминира, хем в някои моменти става безмислен, когато няма развитие. Може и да е на 25, но засядането на човек в непоклатимата му красота не му дава ниша да приеме каквото и да е отговорчеwindcolours написа: От питане само файда няма. Какъв е смисъла да задаваме въпроси, ако след това не искаме да приемем отговорите...
не знам от какво има полза и от какво нямаwindcolours написа:От питане само файда няма. Какъв е смисъла да задаваме въпроси, ако след това не искаме да приемем отговорите...
Иначе по това и аз се подписвам! -> "и е права вяра, вярата е нещо втъкано в самата ни същност
но не и религията"
просто исках да кажа, че някои не чуват или не искат да чуят въпросите в душата си
но това не значи, че тях (въпросите и душите) ги няма
- windcolours
не знаех...
не знам колко трябва да се преситиш и / или отвратиш
за да преживееш такъв обрат
но изглежда доволен и спокоен
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
да ти кажа - това не е баш така. Живеят си в охолство и самонадеяност и хич не им пука за морални или други ценности. За жалост животът прощава, но пък какво от това - всеки сам си избира ценностите. Тъжно е, когато някой е избрал определени почти изцяло материални ценности, а се самозалъгва че носи духовност. Дали пък тези хора имат трезания? Аз се съмнявам, но не знам. Пък и да ти кажа - много не ме интересува.windcolours написа:той, животът, не прощава на такива....ELBI написа:права си - просто много хора нито искат, нито могат да приемат отговори. Хем е добре Аз-ът да доминира, хем в някои моменти става безмислен, когато няма развитие. Може и да е на 25, но засядането на човек в непоклатимата му красота не му дава ниша да приеме каквото и да е отговорчеwindcolours написа: От питане само файда няма. Какъв е смисъла да задаваме въпроси, ако след това не искаме да приемем отговорите...
От питане файда има. Ако не си зададеш някои въпроси, няма и как да си отговориш.windcolours написа:От питане само файда няма. Какъв е смисъла да задаваме въпроси, ако след това не искаме да приемем отговорите...Remmivs написа:.....
Иначе под това и аз се подписвам! -> "и е права вяра, вярата е нещо втъкано в самата ни същност
но не и религията"
Защо ми приписвате неща, които не съм казала?! Не вярата е втъкана в същността ни, а Бог. Ние сме парченца Бог. И усещането ни за единност с Него, с Вас, с Любимия, с Хората е усещането за цялост, завършеност, благодат и щастие. Това не е вяра, това е убеждение.
не по врат, а по шия както казваше дядо миvyara написа:Защо ми приписвате неща, които не съм казала?! Не вярата е втъкана в същността ни, а Бог. Ние сме парченца Бог. И усещането ни за единност с Него, с Вас, с Любимия, с Хората е усещането за цялост, завършеност, благодат и щастие. Това не е вяра, това е убеждение.:blum:
вярата е бог
добре де
бог е убеждение
всичко е едно
- windcolours
Не си ме прочела детйлноvyara написа:
От питане файда има. Ако не си зададеш някои въпроси, няма и как да си отговориш.
Защо ми приписвате неща, които не съм казала?! Не вярата е втъкана в същността ни, а Бог. Ние сме парченца Бог. И усещането ни за единност с Него, с Вас, с Любимия, с Хората е усещането за цялост, завършеност, благодат и щастие. Това не е вяра, това е убеждение.:blum:
аз написах "От питане само файда няма." В смисъл, че като питаме, това не бива да е просто самоцелно питане, а да е целенасочено търсене на отговори, които после да ни стиска да приемем.
основното е да се разграничи вярата от институцията и от догмите (написани книги, заповеди, организирана вяра и т.н.)Remmivs написа:не по врат, а по шия както казваше дядо миvyara написа:Защо ми приписвате неща, които не съм казала?! Не вярата е втъкана в същността ни, а Бог. Ние сме парченца Бог. И усещането ни за единност с Него, с Вас, с Любимия, с Хората е усещането за цялост, завършеност, благодат и щастие. Това не е вяра, това е убеждение.:blum:
вярата е бог
добре де
бог е убеждение
всичко е едно
Сори! Права си.windcolours написа:Не си ме прочела детйлноvyara написа:
От питане файда има. Ако не си зададеш някои въпроси, няма и как да си отговориш.
Защо ми приписвате неща, които не съм казала?! Не вярата е втъкана в същността ни, а Бог. Ние сме парченца Бог. И усещането ни за единност с Него, с Вас, с Любимия, с Хората е усещането за цялост, завършеност, благодат и щастие. Това не е вяра, това е убеждение.:blum:
![]()
аз написах "От питане само файда няма." В смисъл, че като питаме, това не бива да е просто самоцелно питане, а да е целенасочено търсене на отговори, които после да ни стиска да приемем.
Сори! Не си прав!Remmivs написа:не по врат, а по шия както казваше дядо миvyara написа:Защо ми приписвате неща, които не съм казала?! Не вярата е втъкана в същността ни, а Бог. Ние сме парченца Бог. И усещането ни за единност с Него, с Вас, с Любимия, с Хората е усещането за цялост, завършеност, благодат и щастие. Това не е вяра, това е убеждение.:blum:
вярата е бог
добре де
бог е убеждение
всичко е едно
Вярата в Бог не е Бог.
те така стават аварии в ядрени реакториRemmivs написа:да не е, но е част от негоvyara написа:Вярата в нещо не е самото нещо.
Защо си кривиш душицата така?
Ама твоя си работа, де.
крива ми е не само душата
но тук специално и ти криво ме прочете
нищо де
аз да съм сбъркал
Странно е (за мен), защото е рокаджия, тоест - бил е такъв.ELBI написа:Кое му е странното? Най-важното в живота е всеки да намери себе си и това, което му идва от вътре, това дето го прави щастлив. Тези дни писах и нещо сходно в една друга тема - май бе към Грийна... Нормално си е.
Крайни състояния.
Обрата му е настъпил `97 - 13 години са минали, почти нищо не се е чуло. Което само говори, че не е някакъв моментен каприз, търсене на нови емоции, и въобще някакви преходни залитания.
Аз общо взето подобни неща ги приеман насериозно, не познавам много хора, които са се отрекли от всичсо светско в търсене на духовност. Както казах - само един такъв познавам. Не съм го питала "защо" - въпросът е твърде личен, ако е сметнал за необходимо - щял е сам да ми каже.
Знаеш ли колко ми се иска да мога да вляза в църква и да потърся духовен съвет от свешеник?
Не че ми е текнало такова нещо, но да знам, че го има.
Случвало ми се е да искам да запаля свещ - ей така, без някакъв конкретен повод, обикновено в Седмочисленици - на пътя ми е, харесвам самата църква, случвало ми се е да вляза само да послушам хора им. Ама след 19ч. - йок, бате - турили катанец, работното време свърши, елате утре.
Както казах по-горе, не съм нито религиозна, нито вярваща.
Живеем в доста материалнен свят, независимо дали ни харесва или не. Повечето от нас са материални, щото живота го изисква. Ей затова ми странно.
не съм много убедена, че повечето от нас, включително аз самата, осъзнаваме пълния смисъл на чисто духовни актове като покаяние или пилигримството.
Редовия мюсюлманин например, дето поне веднъж в живота си трябва да иде до Мека.
В деншния съвременен свят - колкото по-трудно стигнеш до там, за толкова по-силна се смята вярата ти. Щото е лесно да седнеш в самолета и да отметнеш задачката.
Точно това имах предвид.pocti_bezobidna написа:Странно е (за мен), защото е рокаджия, тоест - бил е такъв.ELBI написа:Кое му е странното? Най-важното в живота е всеки да намери себе си и това, което му идва от вътре, това дето го прави щастлив. Тези дни писах и нещо сходно в една друга тема - май бе към Грийна... Нормално си е.
Крайни състояния.
Обрата му е настъпил `97 - 13 години са минали, почти нищо не се е чуло. Което само говори, че не е някакъв моментен каприз, търсене на нови емоции, и въобще някакви преходни залитания.
Като не вярваш в нещо - излишно е да го рпавиш. Едни влизат в църкви, други - ходят по врачки, трети - астролози, четвърти гледат на ръце, пети отричат всичко и се кефят на това... Всеки да си намира мира и вселената, която търси и която пасва на неговото АЗ.pocti_bezobidna написа:Аз общо взето подобни неща ги приеман насериозно, не познавам много хора, които са се отрекли от всичсо светско в търсене на духовност. Както казах - само един такъв познавам. Не съм го питала "защо" - въпросът е твърде личен, ако е сметнал за необходимо - щял е сам да ми каже.
Знаеш ли колко ми се иска да мога да вляза в църква и да потърся духовен съвет от свешеник?
Щом не съм вярваща, не мога да запаля свещ, така ли?ELBI написа:
Като не вярваш в нещо - излишно е да го рпавиш. Едни влизат в църкви, други - ходят по врачки, трети - астролози, четвърти гледат на ръце, пети отричат всичко и се кефят на това... Всеки да си намира мира и вселената, която търси и която пасва на неговото АЗ.
Или да вляза да послушам хора, щото пеят хубаво?
vyara написа:Вярата в нещо не е самото нещо.Remmivs написа:Бе ти откъде знаеш, че седя?vyara написа:Сори! Не си прав!
Вярата в Бог не е Бог.:blink::shocked:
И защо мислиш че едното означава едно и също винаги и непременно?
Защо си кривиш душицата така?
Ама твоя си работа, де.
Вяра имам
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=19872
"Спаси си деня!" - Green Light
ами ако не си вярваща, защо да палиш свещ? За можене - можеш. Ала - защо?pocti_bezobidna написа:Щом не съм вярваща, не мога да запаля свещ, така ли?ELBI написа:
Като не вярваш в нещо - излишно е да го рпавиш. Едни влизат в църкви, други - ходят по врачки, трети - астролози, четвърти гледат на ръце, пети отричат всичко и се кефят на това... Всеки да си намира мира и вселената, която търси и която пасва на неговото АЗ.
Или да вляза да послушам хора, щото пеят хубаво?
Разбира се, че ако има хубав хор за слушане - влизай заради хора. Ала това няма нищо общо с темата за вярата и религиозността.
А защо не? Аз не мога да ти обясня рационално защо го правя. Иска ми се - правя го.ELBI написа: ами ако не си вярваща, защо да палиш свещ? За можене - можеш. Ала - защо?
Разбира се, че ако има хубав хор за слушане - влизай заради хора. Ала това няма нищо общо с темата за вярата и религиозността.
Защо трябва да има отговор на "защо"?
Бас държа, че същия хор ако го чуя в някоя от залите на НДК например, изобщо няма да ми въздейства толкова.
И аз я имам тази.Нефертити написа: Вяра имам
Но "Мира нямам" е много по-добра и полезна.
vyara написа:И аз я имам тази.Нефертити написа: Вяра имам
Но "Мира нямам" е много по-добра и полезна.
тематично ви предложих за вярата.
п.п. Имам ги всички
с автограф!
"Спаси си деня!" - Green Light