Интервю на моя учител!
- сър Айвънхоу
Re: Интервю на моя учител!
Аз без да разбирам от финансии съм казвал няколко пъти почти същото (ала това повече ми хареса, та ще го цитирам г-н Александров):сър Айвънхоу написа:Когато доц.Стоян Александров говори за финанси, по-добре е другите да мълчат!
Дянков през живота си една бала сено на две магарета не е разделил. Той не е управлявал нищо, един баланс на фирма не е правил, бюджет не е правил. Едно е да правиш анализи и да наблюдаваш какво става по света, съвсем друго е да седнеш да свършиш реална работа. Вие може да сте прочели хиляда страници рецептурник и да не можете да направите един обикновен боб, защото никога не сте готвили.
Иначе ... известните финансисти у нас май не са на едно мнение как да се излезе от кризата. Все пак всеки от тях има някаква позиция, подкрепена и от опит и от знания. Орешарски и Велчев също правеха много далавери и безобразия, но разбираха и от финанси, и от бюджети и от мерки...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
А сега де!pocti_bezobidna написа:Всички мълчат, ти що се обаждаш?vyara написа:Какво ще кажеш за коментарите под статията?
Освен това пише, че човекът е политик. От коя политическа партия е?
Опитвам се да си изясня доколко е безпристрастен и мнението му е само мнение на експерт.
Това, което казва е вярно, но общо взето човекът казва - файда от дискусии и популизъм йок, пациентът е отворен на масата, трябват действия. И е така. После освен критики, казва да се качи ДДС, защото всички други мерки са несигурни, или се отлагат във времето, или са губещи (като продажбите на държавно имущество на безценица). Ама общо взето какво предлага друго? Това за ДДС не е негова идея, все пак. Предлага и наемане на външни консултанти. Ако той е външен консултант, да се цани, па да действа. Иначе и той само приказва. Не е ли така?!
не, не еvyara написа:А сега де!
Това, което казва е вярно, но общо взето човекът казва - файда от дискусии и популизъм йок, пациентът е отворен на масата, трябват действия. И е така. После освен критики, казва да се качи ДДС, защото всички други мерки са несигурни, или се отлагат във времето, или са губещи (като продажбите на държавно имущество на безценица). Ама общо взето какво предлага друго? Това за ДДС не е негова идея, все пак. Предлага и наемане на външни консултанти. Ако той е външен консултант, да се цани, па да действа. Иначе и той само приказва. Не е ли така?!
има хора, на които е гласувано доверие
и те се плетат като пиле в кълчища
той вероятно би направил всичко, което казва
стига да му поискат помощта
но сам да се тика
не става така
едно заради чиста чест и достойнство
второ и уви по-силно
у нас така не става
става с наши хора
то и по другите страни е така
ма поне има някои хора, които може и да са наши, а може и да не са
но вършат работата
а не само да седят и синекуреят
че е пристрастен - това е ясно, че е политик - също и все пак като събереш мнения от различни страни, особено в областта на финансиите, някои неща се набиват на очи. Опозицията е интересна, защото все пак задава неудобни въпроси, на които управляващите са длъжни да отговорят. Ако не отговорят - има нещо гнило. Като гледам - щем, не щем - ще се вдига ДДС-то.vyara написа:Какво ще кажеш за коментарите под статията?
Освен това пише, че човекът е политик. От коя политическа партия е?
Опитвам се да си изясня доколко е безпристрастен и мнението му е само мнение на експерт.
Без да разбирам от икономика, когато анонсираха мерки като данък лукс и въглеродни емисии (с това съм се занимавал) видях, че правителството се опитва да ни прави на идиоти. Данък лукс е местен - т.е. не отива в бюджета и е идиотско (не говорим дали ще има събираемост изобщо тук) да казваш, че ще оправиш бюджета с данък лукс. А за емисиите - България има страхотни проблеми с инвентаризацията на емисии - предните ни доклади не са приети и одобрени, а ще има замразяване на общи проекти по въглеродни емисии...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Пише, че е политик. Кой управлява страната, нали политиците?Remmivs написа:не, не еvyara написа:А сега де!
има хора, на които е гласувано доверие
и те се плетат като пиле в кълчища
той вероятно би направил всичко, което казва
стига да му поискат помощта
но сам да се тика
не става така
едно заради чиста чест и достойнство
второ и уви по-силно
у нас така не става
става с наши хора
то и по другите страни е така
ма поне има някои хора, които може и да са наши, а може и да не са
но вършат работата
а не само да седят и синекуреят
първо, силно се съмнявам, че у нас има политициvyara написа:Пише, че е политик. Кой управлява страната, нали политиците?
или че скоро е имало (след 10-ти)
второ, от "политиците" управляват демократично избраното мнозинство
или пък демократично избраното малцинство в коалиция
демуууууукрация му се вика
Аз за емисиите друго се питах - ОК, имаме в излишък, продаваме. Обаче, ако се окаже накрая, че (след като сме продали) сме надвишили нормите, не трябва ли да купуваме?ELBI написа: А за емисиите - България има страхотни проблеми с инвентаризацията на емисии - предните ни доклади не са приети и одобрени, а ще има замразяване на общи проекти по въглеродни емисии...
Това с данък лукс е пълна глупост за мен също - много хора са купили големи апартаментии скъпи коли със заеми от банки. Не знам как я определят тази категория.
Лошото е, че само се приказва, а в пространството се пускат популизми разни.
бе то това да беше харно, не че съм залетял за тази помийна яма политикатаvyara написа:То и аз съм тъй, ама щото са фалим принципно, кака. А хората искат CV и портретна снимка, знайш. После входящ номер и прочия. Иначе не се брояло пред съда.
ма те искат и задника ти
и което е още по-зле и душата ти
е, мерси викам аз на тази цена
по-добре тук при вас да си седя
- сър Айвънхоу
отдавна не чета коментари под статиите... защото ги пишат или идиоти, или такива, които имат "интерес" да очернят някого...vyara написа:Какво ще кажеш за коментарите под статията?
в милата ни татковина има не повече от 10-тина човека, които наистина разбират от публични финанси. доц.Александров е един от тях. при това е уважаван от всички политически партии, защото го знаят, че е "див петел" - т.е. не цепи басма на никого и действа според експертизата си. а експертизата му е отлична. повярвай ми.
п.п. питаш от коя партия е? ами от БСП е... но и там не го долюбват много... сигурно, щото му е голяма устата и не им мълчи...
За да си ги купят със заем са дали гаранция на банката, която надвишава стойността на заема.pocti_bezobidna написа: Това с данък лукс е пълна глупост за мен също - много хора са купили големи апартаментии скъпи коли със заеми от банки. Не знам как я определят тази категория.
Данък лукс е необходим и ако се приложи повсеместно ще влязат много пари в хазната.
- сър Айвънхоу
- Nejimaki-dori
Няма как да не се съглася с теб, поредната глупост ...сър Айвънхоу написа:продължавай да вярваш на глупости...Ellhnida написа: Данък лукс е необходим и ако се приложи повсеместно ще влязат много пари в хазната.
П.П. На мен що не ми е бил учител?! По мое време преподаваше само на счетоводителите, не на финансистите. Това за Стоян Александров беше ...
Абе не е баш така да ти кажа. Ако беше - не би трябвало да има кризаEllhnida написа:За да си ги купят със заем са дали гаранция на банката, която надвишава стойността на заема.pocti_bezobidna написа: Това с данък лукс е пълна глупост за мен също - много хора са купили големи апартаментии скъпи коли със заеми от банки. Не знам как я определят тази категория.
Данък лукс е необходим и ако се приложи повсеместно ще влязат много пари в хазната.
Ако праскат данък лукс, да го праснат на братя Диневи, примерно.
Аама коклко като тях в БГ? Според мен няма да има съществен резултат.
Опит, Айвисър Айвънхоу написа:продължавай да вярваш на глупости...Ellhnida написа: Данък лукс е необходим и ако се приложи повсеместно ще влязат много пари в хазната.
Живееш в дом над 135 кв.м при 5-членно сем (квадратурата е по скАла) - плащаш
Караш кола над 1800 кб.см - плащаш
Децата ти са в частно училище - плащаш
Поддържаш домакински персонал (детегледачки, дом. пом., градинари, пазачи и пр) - плащаш
Имаш яхта - плащаш
И това независимо какви доходи декларираш
Нека съумее държавата да ги събере тези пари ... от глупостите
- сър Айвънхоу
ъъъ... таковата... аз съм завършил у Академията (в Свищов)... но доц.Александров ми беше лектор две години, а аз негов асистент... затова го и имам като учител, защото много неща научих от него...Nejimaki-dori написа: П.П. На мен що не ми е бил учител?! По мое време преподаваше само на счетоводителите, не на финансистите. Това за Стоян Александров беше ...
- сър Айвънхоу
закона за доказването го има... ама няма кой да го спазва...vyara написа:Бе за какъв данък лукс ми говорите.
Първо да си докажат доходите, с които са закупили тоз лукс. Що не приемат най-сетне такъв закон?! Не можеш да докажеш доходи, не си им плащал данъци, значи това не е твое, мой човек!
Данък лукс!
дори и "агенция" направиха... ама я ползват, за да си разчистват сметки чрез нея...
А да има прибран от държавата имотец на някой мастит политик или друг мастит субект? Поне един луксозен имотец така...сър Айвънхоу написа:закона за доказването го има... ама няма кой да го спазва...vyara написа:Бе за какъв данък лукс ми говорите.
Първо да си докажат доходите, с които са закупили тоз лукс. Що не приемат най-сетне такъв закон?! Не можеш да докажеш доходи, не си им плащал данъци, значи това не е твое, мой човек!
Данък лукс!
дори и "агенция" направиха... ама я ползват, за да си разчистват сметки чрез нея...
- сър Айвънхоу
Ellhnida написа: Опит, Айви
Живееш в дом над 135 кв.м при 5-членно сем (квадратурата е по скАла) - плащаш
Караш кола над 1800 кб.см - плащаш
Децата ти са в частно училище - плащаш
Поддържаш домакински персонал (детегледачки, дом. пом., градинари, пазачи и пр) - плащаш
Имаш яхта - плащаш
И това независимо какви доходи декларираш
Нека съумее държавата да ги събере тези пари ... от глупостите
случайно да знаеш, че за всичко това, дето го изреди същите тези собственици си плащат местен данък?
при това в по-голям размер от другите?
сещаш ли се, че това са хора, които имат пари и много лесно могат да спретнат едно дело в европския съд?
а знаеш ли колко хора са делили от залъка си, за да си купят апартамент по-голям? и все още делят, защото плащат огромна част от семейния си бюджет на банките?
хм... ЕЛБИ, братко, твойте деца изучиха ли се, щото тука таз наша приятелка иска да плащаш данък, че учат в частно училище...
е, приятели, разкъсайте я! успех!
- сър Айвънхоу
именно де... нали това и аз казвам... закон има, ама не действа!vyara написа:А да има прибран от държавата имотец на някой мастит политик или друг мастит субект? Поне един луксозен имотец така...сър Айвънхоу написа:закона за доказването го има... ама няма кой да го спазва...vyara написа:Бе за какъв данък лукс ми говорите.
Данък лукс!
тъй че си права, че е по-добре да активират този закон, отколкото да въвеждат глупости...
все пак тия луксозните неща повечето се водят на фирми... да не забравяме все пак...
п.п. а, щях да забравя, държавата има ЦЯЛАТА й необходима информация, за да прибере незаконно придобитите имоти... ама защо ли не действа...
Последно промяна от сър Айвънхоу на 27.04.10, 14:15, променено общо 1 път.
Кризата си я има, защото световната икономика е навързана като свински черва.pocti_bezobidna написа:Абе не е баш така да ти кажа. Ако беше - не би трябвало да има кризаEllhnida написа:За да си ги купят със заем са дали гаранция на банката, която надвишава стойността на заема.pocti_bezobidna написа: Това с данък лукс е пълна глупост за мен също - много хора са купили големи апартаментии скъпи коли със заеми от банки. Не знам как я определят тази категория.
Ако праскат данък лукс, да го праснат на братя Диневи, примерно.
Аама коклко като тях в БГ? Според мен няма да има съществен резултат.
Не е определящо неплатежноспособността на дребния кредитор.
Конкретно за луксовете, един притиснат от обстоятелствата селянин дошъл на работа в големия град няма да изтегли заем за да си купи къща в Бояна. Никой няма да му даде толкова пари.
Тези, които купуват/строят палатите на кредит дефакто разполагат със средствата, но им е по-изгодно вместо да влагат горещи пари, които могат да развъртят чрез фирмите си, да теглят кредит (естествено с преференциални лихви) и да отлагат плащанията ... Е тези, поне данъчното е крайно време да ги хване
В България същите тези собственици си плащат местен данък?сър Айвънхоу написа:
ти верно ли го мислиш това?
случайно да знаеш, че за всичко това, дето го изреди същите тези собственици си плащат местен данък?
сещаш ли се, че това са хора, които имат пари и много лесно могат да спретнат едно дело в европския съд?
а знаеш ли колко хора са делили от залъка си, за да си купят апартамент по-голям? и все още делят, защото плащат огромна част от семейния си бюджет на банките?
хм... ЕЛБИ, братко, твойте деца изучиха ли се, щото тука таз наша приятелка иска да плащаш данък, че учат в частно училище...
Не ме карай да се смея
Или да добре е, че ме засмя.
- Piqndurnik
Защо да е глупост? Логично е да се взема от когото може нещо да се вземе. Проблема е да се прокара границата от къде нататък е лукс.pocti_bezobidna написа:Това с данък лукс е пълна глупост за мен също - много хора са купили големи апартаментии скъпи коли със заеми от банки. Не знам как я определят тази категория.
Наздраве 
Това е най-малкия проблем.Piqndurnik написа:Защо да е глупост? Логично е да се взема от когото може нещо да се вземе. Проблема е да се прокара границата от къде нататък е лукс.pocti_bezobidna написа:Това с данък лукс е пълна глупост за мен също - много хора са купили големи апартаментии скъпи коли със заеми от банки. Не знам как я определят тази категория.
Проблема е да се принудят ползващите "лукса" да си плащат (за България говорим, нали):bigsmile:
- сър Айвънхоу
ами... ти току-що се обори сама... т.е. същите тези НЯМА да платят и данък лукс!Ellhnida написа:В България същите тези собственици си плащат местен данък?сър Айвънхоу написа:
ти верно ли го мислиш това?
Не ме карай да се смея
Или да добре е, че ме засмя.
- сър Айвънхоу
Ellhnida написа:Това е най-малкия проблем.Piqndurnik написа:Защо да е глупост? Логично е да се взема от когото може нещо да се вземе. Проблема е да се прокара границата от къде нататък е лукс.pocti_bezobidna написа:Това с данък лукс е пълна глупост за мен също - много хора са купили големи апартаментии скъпи коли със заеми от банки. Не знам как я определят тази категория.
Проблема е да се принудят ползващите "лукса" да си плащат (за България говорим, нали):bigsmile:
аааа... май разбра най-после що е гупав този данък!
Самия данък си е смислен, но събираемостта му е сложна, поне в сегашната обстановка.сър Айвънхоу написа:Ellhnida написа:Това е най-малкия проблем.Piqndurnik написа:Защо да е глупост? Логично е да се взема от когото може нещо да се вземе. Проблема е да се прокара границата от къде нататък е лукс.pocti_bezobidna написа:Това с данък лукс е пълна глупост за мен също - много хора са купили големи апартаментии скъпи коли със заеми от банки. Не знам как я определят тази категория.
аааа... май разбра най-после що е гупав този данък!
за едни за зло, за други за добро
- сър Айвънхоу
гледай сега... ако толкова искаш да "ужилят" богатите, по-добре искай да си върнат прогресивния подоходен данък, а не да позлват плоския, който е в момента...Ellhnida написа:
Самия данък си е смислен, но събираемостта му е сложна, поне в сегашната обстановка.
за едни за зло, за други за добро
а се обсъждат мерки, които бързо ще "оправят" ситуацията... затова и данък лукс е безсмислен за момента... по-скоро е популистка мярка, с която да забаламосат неграмотния електорат...