Кино премиера

Все същите
Публикувай отговор
annonymus

Кино премиера

Мнение от annonymus »

Зад кадър

Понеже стана дума кой бил партиен член, кой не бил, кой доносничил, кой не, има ли справедливост или не, кой трябва да бъде наказан - ако намерите време, вижте филма.
Това е опит за честен разказ и обяснение защо някои са приемали поставените им условия.
Аз мога само да благодаря че не ми се е налагало да правя подобен избор.
Този човек (за мен поне) не може да бъде слаган на едно ниво с хора,
които са подписвали присъди, донасяли са за свои колеги с единствената цел да се облагодетелстват,
да вземат апартамент, гражданство или командировка в чужбина.
Не заради таланта му и работата му, а заради факта, че от другата страна са били жена му и детето му.

Христо Тотев е оператор на филми като "Осъдени души" и "Адаптация", "Ева на третия етаж", "Търси се съпруг за мама".

И - за тези, които наиситна се интересуват - Близкото минало
Мисля, че тук изследванията са сериозни, безпристрастни и ценни.
Аватар
ELBI

Re: Кино премиера

Мнение от ELBI »

pocti_bezobidna написа:И - за тези, които наиситна се интересуват - Близкото минало
Този институт наистина извършва добра дейност! Имам малко повече от половината книги и скоро ще си ги взема и другите. Най-сетне се върши една дейност, която плаче и за разширяване и за повече популяризиране. Не е лошо и тези, които се изказват често по тези материи да ги четат съответните книги, а и фактите и изводите от тях да залегнат в учебниците и поне младите да престанат да виреят в една измислена история...
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
annonymus

Мнение от annonymus »

ELBI написа:
pocti_bezobidna написа:И - за тези, които наиситна се интересуват - Близкото минало
Този институт наистина извършва добра дейност! Имам малко повече от половината книги и скоро ще си ги взема и другите. Най-сетне се върши една дейност, която плаче и за разширяване и за повече популяризиране. Не е лошо и тези, които се изказват често по тези материи да ги четат съответните книги, а и фактите и изводите от тях да залегнат в учебниците и поне младите да престанат да виреят в една измислена история...
Ами, Елби не знам. Този, който се интересува - ще открие нужната му информация.
Този, на който не му пука, и на тепсия да му я поднесеш, няма да и обърне внимание.
Института отдавна си бачка, проектите им са интересни,
в "Аз живях социализма" например се включиха доста хора.
По моя критерий са известни (института, искам да кажа).
Никой няма да ме зяпа неразбиращо, ако му кажа, че в Червената къща например има тяхно събитие.
Част от изследванията могат и на пдф да се изтеглят, щото книгите им не навсякъде стигат,
пък и не всеки може да си ги позволи.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

pocti_bezobidna написа: Ами, Елби не знам. Този, който се интересува - ще открие нужната му информация.
Този, на който не му пука, и на тепсия да му я поднесеш, няма да и обърне внимание.
те точно това не е така. Когато десетилетия те ЗАЛИВАТ с определена информация, а после - "абе който се интересува ще намери" - просто няма как истината и вярната информация да стигнат до всички. Тъжно е, че на всички - медии, политици, кой ли не им е удобно точно това -"Ние си знаем каквото са ни учили, а сега - абе чувал съм от тук от там, че е имало и друго, ала ... какво да го чета - знам че има, но не ме интересува". И после в масовото съзнание си остават комунистическите имена и герои и България си остава с подменена история, исторически личности и дати. Кой ли не знае маргиналните комунистически геройчета, поети, писатели и какво ли не, а истинските - онези, които са били нещо ценно за страната ни (сравнени с горе споменатите маргинали) - просто не се знаят и сякаш не съществуват. Масата си знае каквото и е набивано в главата до 1989. И това определя облика и морала на масовия българин. Тъжно, но факт. Мисия Лондон.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

ELBI написа:
те точно това не е така. Когато десетилетия те ЗАЛИВАТ с определена информация, а после - "абе който се интересува ще намери" - просто няма как истината и вярната информация да стигнат до всички. Тъжно е, че на всички - медии, политици, кой ли не им е удобно точно това -"Ние си знаем каквото са ни учили, а сега - абе чувал съм от тук от там, че е имало и друго, ала ... какво да го чета - знам че има, но не ме интересува". И после в масовото съзнание си остават комунистическите имена и герои и България си остава с подменена история, исторически личности и дати. Кой ли не знае маргиналните комунистически геройчета, поети, писатели и какво ли не, а истинските - онези, които са били нещо ценно за страната ни (сравнени с горе споменатите маргинали) - просто не се знаят и сякаш не съществуват. Масата си знае каквото и е набивано в главата до 1989. И това определя облика и морала на масовия българин. Тъжно, но факт. Мисия Лондон.
:lol:
Проблемът е дали може да се набие в масовото съзнание нов прочит на историята по някакъв начин, различен от пропагандата.
Дали не е омагьосан кръгът?
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:
ELBI написа:
Проблемът е дали може да се набие в масовото съзнание нов прочит на историята по някакъв начин, различен от пропагандата.
клин клин избива... Не е омагьосан кръг. Истината не се върти в магия.
annonymus

Мнение от annonymus »

ELBI написа:
pocti_bezobidna написа: Ами, Елби не знам. Този, който се интересува - ще открие нужната му информация.
не мисля, че в масовото съзнание си остават комунистическите герои.
Напротив - в масовото съзнание тези "герои" се превръщат в "злодеи".
Все пак има смяна на поколенията и днешните 18 годишни изобщо не приемат комунистическите герои като герои.
Масовото съзнание затова си е масово - щото се щура насам-натам днес след едно, утре след друго.
Ако попиташ днес някой ученик пред детската чалгаджийница в подлеза на НДК - нито комунистическите поети и поетчета ще знае, нито демократичните, но пък ще знае текстовете на Мара отварачката.
Никого не можеш да накараш насила да учи или чете, ако не ще - няма да го направи.
И не е само у нас това. Преди около месец някъде ми попадна изследване за учениците в Англия - смятали, че първото име на Хитлер е Хайл. :rotfl24: Смешно в първия момент, нали?

Преди около седмица във Фейса тръгна дискусия покрай рождения ден на Валери Петров.
Намериха се такива, които го оплюха, че бил член па БКП (и БСП).
Колко от тях знаят защо е бил изклмючен от съюза на писателите? Първи демократи, готови да зачеркнат някого защото бил член... Отвратително.
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
аз съм против всякакво "набиване" на нещо - каквото и да е то, в главата на когото и да е.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

ELBI написа:
Това важи за всяка сфера. Моят призив би бил към публиката: Задавайте си въпроса "Този човек, който говори в момента, дали се е подготвил по темата и приказките които слушам дали въобще се отнасят за тази тема"
Аман от общи приказки казани с апломб.

И още едно също толкова фантастично пожелание: Дано тази тема все по- често да влиза в сферата на науката и белетристиката и все по- рядко в политиката.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

pocti_bezobidna написа:Зад кадър

Понеже стана дума кой бил партиен член, кой не бил, кой доносничил, кой не, има ли справедливост или не, кой трябва да бъде наказан - ако намерите време, вижте филма.
Това е опит за честен разказ и обяснение защо някои са приемали поставените им условия.
Аз мога само да благодаря че не ми се е налагало да правя подобен избор.
Този човек (за мен поне) не може да бъде слаган на едно ниво с хора,
които са подписвали присъди, донасяли са за свои колеги с единствената цел да се облагодетелстват,
да вземат апартамент, гражданство или командировка в чужбина.
Не заради таланта му и работата му, а заради факта, че от другата страна са били жена му и детето му.

....
Ами ето, виж какво са били принудени да преживеят някои хора,
а за тези, които не са се пречупили, вече няма и кой да разкаже.

Това не е ли престъпление срещу личността, извършено пряко от режима?

ПП Честно казано още не мога да си отговоря на въпроса,
защо някои наскачахте така в онази тема (само за Рем си обясних - обиден е) - всички сме били въвлечени в онзи живот без да имаме право на избор, промивани са ни методично мозъците... защо сега, като разбираме какво се е случвало, да не се обявим против?! Това ще да е някакъв нов вид стокхолмски синдром....:lol:...продължавам да размишлявам по темата, де.
annonymus

Мнение от annonymus »

Амаранта написа:

защо някои наскачахте така в онази тема (само за Рем си обясних - обиден е) - всички сме били въвлечени в онзи живот без да имаме право на избор, промивани са ни методично мозъците... защо сега, като разбираме какво се е случвало, да не се обявим против?! Това ще да е някакъв нов вид стокхолмски синдром....:lol:...продължавам да размишлявам по темата, де.
Аз никого не мога да съдя и да отсичам - ти си престъпник, защото си се пречупил.
На Тотев изборът е бил или да заложи живота на детето си или да устои и да си живее с идеята къф е герой.
МЕН пред такъв избор никой не ме е изправял и следователно, аз нямам право никого да причислявам към добрите или лошите.
Аз скочих заради езика, който се държеше, заради некоректно формулираната анкета и заради некоректните твърдения как няма информация, всичко се е потулило, всичко е забравено и давай да вадиме брадвите и да сечеме глави. Не може Рем или Айвън или който и да е да бъде държан отговорен за делата на пратийния деец Х през 1945г.
какво значи това - "да се обявим против"? Кой може да е "за" изобщо?
Никой не може да поправи стореното по никакъв начин - нито с обезщетения, нито с присъди.

Сетих се нещо друго - имах една съседка, слухтеше кой пие, при коя разведена идват гости от мъжки пол - трябва да е било в средата на 80те вече, бога ми - не знам за чий им е било да се занимават с глупости, бас държа, че всичко това сее трупало в папки и никой никога не го е чел.
Въпросът е за жената - живееше сама със сина си. Ядяха основно ГРИС. Взела някви пари извънредни веднъж, купила пиле, сложила го да се пече и заспала. Пилето станало на въглен, идва вкъщи и плаче, все едно човек е умрял. Плащали са и нещо дребно, но поне е можела да купи на детето си нещо за ядене. Как да я съдя, а?
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

pocti_bezobidna написа:
Амаранта написа:

Аз никого не мога да съдя и да отсичам - ти си престъпник, защото си се пречупил.
На Тотев изборът е бил или да заложи живота на детето си или да устои и да си живее с идеята къф е герой.
МЕН пред такъв избор никой не ме е изправял и следователно, аз нямам право никого да причислявам към добрите или лошите.
Аз скочих заради езика, който се държеше, заради некоректно формулираната анкета и заради некоректните твърдения как няма информация, всичко се е потулило, всичко е забравено и давай да вадиме брадвите и да сечеме глави. Не може Рем или Айвън или който и да е да бъде държан отговорен за делата на пратийния деец Х през 1945г.
какво значи това - "да се обявим против"? Кой може да е "за" изобщо?
Никой не може да поправи стореното по никакъв начин - нито с обезщетения, нито с присъди.
виж, не исках да цитирам анкетата, но явно ще се наложи:

Трябвя ли комунизмът да бъде осъден като престъпен и античовешки режим, а архивите разсекретени и виновните за заробването на България наказани макар и със задна дата?

такова нещо в момента звучи като пожелание, естествено... не вярвам някой да хукне сега.:lol:
И едва ли някой си мисли, че нещо може да се поправи,
но трябва да знаем от къде идваме и накъде отиваме.

т.е. - би имало значение за бъдешето - дори и само като декларация,
...не съм сигурна и аз как точно да го формулирам, но мен ме плаши тази, хм, да я нарека "житейска философия"
- " ...битият - бит, е****** - e***, ние нямаме нищо общо, но пък колко сме готини и колко хубаво си живеем".

ПП пък Боев си хвърля фойерверки открай време,
аз също съм била обект на атаки, така че знам за какво говориш, и какво от това? - сега темата е друга.
От друга страна, сега като се замисля, СДС изгубиха първите избори заради подобен подход...но то пък кои ли са(бяха) СДС, и чий ли интерес обслужиха тогава, ще си остане тайна.:lol:

Както и да е. Разбирам, че това, което пиша сега е излишно, но ще го пусна, що не...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

pocti_bezobidna написа:

Сетих се нещо друго - имах една съседка, слухтеше кой пие, при коя разведена идват гости от мъжки пол - трябва да е било в средата на 80те вече, бога ми - не знам за чий им е било да се занимават с глупости, бас държа, че всичко това сее трупало в папки и никой никога не го е чел.
Въпросът е за жената - живееше сама със сина си. Ядяха основно ГРИС. Взела някви пари извънредни веднъж, купила пиле, сложила го да се пече и заспала. Пилето станало на въглен, идва вкъщи и плаче, все едно човек е умрял. Плащали са и нещо дребно, но поне е можела да купи на детето си нещо за ядене. Как да я съдя, а?
Ох, мислех да не пиша, но гледам, че си се дописала -
това, като го гледаш, довод в подкрепа на коя теза е?

Мислех, че идеята е да се осъдят виновните, нали първо трябва да се разбере кои са,

колкото до клюките - не си права, в ДС и др. подобни тази информация им е като топъл хляб. Подобно нещо има и в ЦРУ, и в КГБ, естествено, даже са си го описали по книгите като метод. Така че нещата са сериозни, макар и не непременно фатални.
І

Мнение от І »

pocti_bezobidna написа: И - за тези, които наиситна се интересуват - Близкото минало
Зачетох се. Има интересни материали и не изпитвам и грам съмнение към хората дето са ги писали.
Майка ми ми подари преди време "Империята на задграничните фирми". Та от там си получих стегнатия и подреден логично отговор, на въпросите дето съм си задавал по тази тематика. Защото всеки подозираше, но данните за потвърждение бяха някъде другаде.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

ELBI написа:...

клин клин избива...
Лелеи-и-и-и-и-и, тва ако го бех написал аз - лелеи-и-и-и-и...:rotfl24:
Аватар
Глас в пустиня

МЪЖжжж написа:
pocti_bezobidna написа: И - за тези, които наиситна се интересуват - Близкото минало
Зачетох се. Има интересни материали и не изпитвам и грам съмнение към хората дето са ги писали.
Майка ми ми подари преди време "Империята на задграничните фирми". Та от там си получих стегнатия и подреден логично отговор, на въпросите дето съм си задавал по тази тематика. Защото всеки подозираше, но данните за потвърждение бяха някъде другаде.
Кой финансира "института"? 2005-та не поеха ли кормилото на властта комунягите в тройна коалиция? Бас хващам че патрона на "института" е род с ей ТОЗ>>>
Та нали подобна беше целта и на марта балева и онова швабче - да редуцират жертвите в Батак до поносимо число, та да се омаловажи и обезличи станалото.

Лично аз вярвам на Съюз "Истина"! Малко факти:
14 масови гроба на убити по времето на комунизма чакат да бъдат разкрити в България.
С нелеката задача се е заел Йордан Маринов от казанлъшкия съюз "Истина", който разполага с подробна карта на местоположението им. Повечето гробове са от периода 1944-1954 г., когато са убити над 30 000 българи.
До момента Маринов е разкопал 2 масови гроба. В края на септември предстои разкриването на трети - този на летците от 6-ти изтребителен полк, който се намира в околностите на село Васил Левски, Карловско. В него през 1945 г. са погребани 18 разстреляни военни от три елитни ескадрили. Все още не е решено дали тленните останки ще намерят вечен покой в карловското гробище, или ще бъдат оставени на мястото и ще бъдат обозначени с паметна плоча.

"Избити са за два дни. Преди да умре, една баба от Карлово ми се изповяда. Разказа ми как са пищели, когато са ги засипвали с пръст. Молели са се да ги доубият, защото са виждали, че тъмнината идва. Било е страшно".
Съюз "Истина" е създаден през 1990 г. Днес в него членуват 38 души, които са провели 3860 антикомунистически мероприятия. Разкриването на масови гробове е само малка част от тях.

"Целта ни е да извадим тленните останки и да ги препогребем по християнски. Единствено така духовете на неопетите смъртници могат да бъдат успокоени" разказва Йордан Маринов.
Той открива и разкопава първия масов гроб през 1992 г. В него са погребани 22-ма осъдени от Народния съд "врагове на народа", застреляни в началото на 1945 г. Главите им са откъснати с прави лопати, а в черепите имало забити пирони.

"Много от жертвите са били доубити от Иван Дурмушев, циганин, когото МВР впоследствие прави капитан. Доживя до стари години, но умря като куче"1 спомня си 78-годишният фелдфебел Дамян Орлов, също член на съюз "Истина".

През 1951 г. Дамян Орлов е свързочник в радиотелеграфски взвод, който осигурява връзка между военната жандармерия при операцията срещу горяни в Сливенския балкан. През есента на същата година на десетина километра от село Габарево, Казанлъшко, са убити 16 младежи-горяни. Момчетата на възраст между 16 и 25 г. били разстреляни от упор. За откриването на масовия им гроб помага и книгата на проф. Диню Шарланов "Горяните, кои са те?", която е написана въз основа на секретните архиви на МВР.

"Станали са жертва на предателство. Убиецът Никола Христов е фелдфебел от въздушните войски. От ДС му дават задача да събере 16-тимата в черквата на Габарево. Уж за да ги обучава в конспирация срещу комунистите. После ги избиват. Убиецът не видя бял ден. Искаше да става големец при комунистите, но те го използваха и захвърлиха. Семейството му измря" спомня си 82-годишният Кръстьо Цветков. Архитект по професия, Цветков е един от хардлайнерите в съюз "Истина". През 1943 г. защитава военния завод "Арсенал" от американските летящи крепости с преградния огън от три леки противовъздушни оръдия. По същто време в Казанлъшкото военновъздушно поделение заедно с Цветков служи и убиецът на 16-те младежи-горяни Никола Христов.

Христо Ганев, учител по история от село Александрово, е един от участниците в разкопаването на масовия гроб край Габарево. Освен, че познавал отлично местността, той имал и личен мотив да участва в акцията. Калеко му Петър Николов е един от 22-мата екзекутирани след присъда от Народния съд казанлъчани. Родното село на Христо Ганев е център на земеделската антиболшевишка съпротива в първите години на комунизма.
През 1946 г. край една от местните кории е убит земеделският лидер Антон Бонев Петков. В престъплението участват и две 16-годишни ученички-ремсистки, които избождат очите на земеделеца с клечки. По-късно те стават известни партийни секретарки.

Близките на горяните, убити край село Габарево, знаели къде се намира лобното им място. Преди 89-а се страхували да го посещават. Все пак някои се престрашавали и ходели в усойната долчинка. И днес на едно от дърветата личат дупките от куршуми, скоито са разстреляни младежите.

"Всички черепи имаха дупка от куршум в тила или слепоочието. Някои бяха разбити с приклади на пушка, други с кирка. Аз трябваше да отделям черепите, които имаха контролни изстрели. От някои гръдни кошове извадихме по цяла шепа олово", разказва 45-годишният Стефан Гюлев, който подреждал извадените кости.
И

Класация на масовите палачи

Съюз "Истина" издирва сведения за престъпленията на комунистите, въз основа на които е съставена класация на масовите убийци генерали и офицери комунисти.

В нея сатрапите са групирани по брой на извършените убийства. 28-те души в класацията са разделени на три категории - с над 50, с над 20 и до 10 убийства.
Съставянето на зловещата класация започва през 1994 г. с анкетата "Кой е най-големият комунистически убиец, кога и къде е вършил своите злодеяния и къде са сега неговите синове и дъщери".
Тогава СДС имало бюро за разследване на злодеянията на тоталитарния режим с 8 сътрудници. Йордан Миланов е бил един от тях и обработвал писмата, пристигащи от цялата страна.

"Някои казанлъчани се страхуваха да дойдат лично и пускаха писмата и снимките на свои близки - убити или безследно изчезнали, под вратата. Така изработихме местната класация".
Първото място в Старозагорски окръг било заето от небезизвестния генерал-майор

*Стойчо Неделчев - Чочоолу с партизанско име пантерата. Той е извършител на 161 групови или индивидуални убийства.

*Христо Келчев - оперативен работник на ДС и посланик на България в Северна Корея до пенсионирането си. Келчев е покойник, но "има на сметката си" около 20 убийства.

*Марко Марков от село Дъбово, дълги години е началник на ДС в Казанлък. Освен убийствата на 22-мата казанлъчани, той ръководи екзекуцията на сливенските горяни и лично участва в разстрела на една от групите. Йордан Маринов успял да изброи 100 негови убийства.

*Петър Калайджиев е подбудител на 70 убийства. Преди 1944 г. бил сътрудник на царската полиция, след това на ДС. Той бил резидент на съветското военно разузнаване и на 9 септември лично изготвял списъците на осъдените на смърт. И до днес живее в Казанлък, но избягва да говори за миналото.
"На 93 години е, мина оттук точно преди 5 минути. Когато ни види, извръща глава встрани. Малко преди него мина синът на палача на Старозагорския затвор, който има 210 убийства. Баща му собственоръчно е обесил Никола Петков. После се похвалил, че "човекът умрял много бързо". Палачът увиснал на него, за да го довърши", разказва Йордан Маринов.
Петър Калайджиев е единия от тримата останали все още живи участници в класацията. Другите двама са:

*Иван Войников, който понастоящем живее в село Крън.

*Иван Цонев, който е родом от село Средногорово, Казанлъшко, но живее в София.
Повече ТУК>>>
І

Мнение от І »

БоЕВ написа: Кой финансира "института"?
Лично аз вярвам на Съюз "Истина"!
Къде е проблема у вярването?! :roll: То е ясно, че всичко дето е някаква институция е направено от някой силен на деня.
Ма де прочете, че вярвам на институциите?!
Казах "Има интересни материали и не изпитвам и грам съмнение към хората дето са ги писали." Имайки впредвид особено книгата "Империята на задграничните фирми".
Аватар
Глас в пустиня

МЪЖжжж написа:
БоЕВ написа: Кой финансира "института"?
Лично аз вярвам на Съюз "Истина"!
Къде е проблема у вярването?! :roll: То е ясно, че всичко дето е някаква институция е направено от някой силен на деня.
Ма де прочете, че вярвам на институциите?!
Казах "Има интересни материали и не изпитвам и грам съмнение към хората дето са ги писали." Имайки впредвид особено книгата "Империята на задграничните фирми".
Може ли тая книга да послужи като веществено доказателство в съда?
Щото един масов гроб или пък свидетелски показания могат!
І

Мнение от І »

БоЕВ написа: Може ли тая книга да послужи като веществено доказателство в съда?
Явно с теб на тази тематика не може да се говори нормално. "Виждаш" разни духове, врагове и кво ли не във всеки линк, и всеки казал нещо. :?
Както и в твоя линк има някакви факти, които могат да се проверят, така и в книгата има факти, които даже и се знаят, а тези дето се не знаят, може да се проверят.
И е те тогава ще станат доказателства за пред съда. Ама никой не ще да го направи, колкото и на мен или на теб да ти се иска и по едното и по другото.
Аватар
Глас в пустиня

МЪЖжжж написа:
БоЕВ написа: Може ли тая книга да послужи като веществено доказателство в съда?
Явно с теб на тази тематика не може да се говори нормално. "Виждаш" разни духове, врагове и кво ли не във всеки линк, и всеки казал нещо. :?
Както и в твоя линк има някакви факти, които могат да се проверят, така и в книгата има факти, които даже и се знаят, а тези дето се не знаят, може да се проверят.
И е те тогава ще станат доказателства за пред съда. Ама никой не ще да го направи, колкото и на мен или на теб да ти се иска и по едното и по другото.
По моя край има една приказка - ако ще свиня у джамия да рипа - няма да отстъпя от дадена дума и мнението си на две не правя.

Нямам доверие на "бивши" комунисти, защото бивши комунисти няма, както и бивши негри, бивши проститутки също.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ написа:
Кой финансира "института"? 2005-та не поеха ли кормилото на властта комунягите в тройна коалиция? Бас хващам че патрона на "института" е род с ей ТОЗ>>>
Та нали подобна беше целта и на марта балева и онова швабче - да редуцират жертвите в Батак до поносимо число, та да се омаловажи и обезличи станалото.

Лично аз вярвам на Съюз "Истина"! Малко факти:
Ама Боев, ако ти не четеш това, което дава различна (а дали е различна?) гледна точка от твоята, защо искаш от мен да чета това, което пускаш ти? Ми няма да го чета тогава.
Откъде в края на краищата знаеш какво точно пишат Мартина Балева и онова швабче? Някой ти го е преразказал?

Така ще си играем на инат до края на света.
Той и без това идва в съседната тема. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

БоЕВ написа: По моя край има една приказка - ако ще свиня у джамия да рипа - няма да отстъпя от дадена дума и мнението си на две не правя.

Нямам доверие на "бивши" комунисти, защото бивши комунисти няма, както и бивши негри, бивши проститутки също.
Комунистите са извършвали зверства. Виновни са. Трябва да бъдат наказани.
Нечовешкият режим е налаган от Партията.
Всички членували в тази партия са виновни.
И всички трябва да бъдат наказани.
Това са сигурно 1 милион члена към 89 г.
И всички учили при тях, отглеждани и възпитавани от тях.
Те трябва също да бъдат държани отговорни.
Нация, здравей.
Няма да си преобърнеш езика да кажеш друго, мога да разбера и защо.
Но все пак ще си остана на друго мнение.
Последно промяна от Semiramis на 04.05.10, 09:54, променено общо 2 пъти.
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Амаранта написа: Ами ето, виж какво са били принудени да преживеят някои хора,

Ами аз си го казах. Защото всяко крайно и тотално заклеймяване е несправедливо.
Защото и в онзи период насред цялата гадост и всички абсурди е имало хора, които са намирали как да проявят човещина. В това число и презрени партийни членове.
И мислиш ли, че ако се обяви режимът за престъпен, това автоматично ще извади на бял свят спомена за онези, които не са се пречупили? За да се разбере за тях, трябва съвсем, съвсем друг подход. И това, което хората в Института за близкото минало правят, е много по-плодотворно точно в тази посока.
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Амаранта написа: Ох, мислех да не пиша, но гледам, че си се дописала -
Виж, тезата е една (моята теза) - имаше процеси в зората на демокрацията.
Когото успяха да осъдят и на колкото успяха - осъдиха.
Не стигнаха до всички, взимали решения и издавали заповеди.
Не им дадоха присъдите, които са заслужили.
Пострадалите не се чустват удовлетворени.
Да осъдим режима, да, но не наследниците на знайни и незнайни партийни членове.
Ако го правим, ако набиваме в главата на следващото поколение новата итсина - аз не виждам с кво сме по-различни.
Ти верно ли не забелязваш, че тона и внушението са точно такива?
annonymus

Мнение от annonymus »

БоЕВ написа:
ELBI написа:...

клин клин избива...
Лелеи-и-и-и-и-и, тва ако го бех написал аз - лелеи-и-и-и-и...:rotfl24:
И какво като го е написал той? Ще се съглъся, само щото Елби го е написал?
Ми няма.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Амаранта написа: Ох, мислех да не пиша, но гледам, че си се дописала -
Виж, тезата е една (моята теза) - имаше процеси в зората на демокрацията.
Когото успяха да осъдят и на колкото успяха - осъдиха.
Не стигнаха до всички, взимали решения и издавали заповеди.
Не им дадоха присъдите, които са заслужили.
Пострадалите не се чустват удовлетворени.
Да осъдим режима, да, но не наследниците на знайни и незнайни партийни членове.
Ако го правим, ако набиваме в главата на следващото поколение новата итсина - аз не виждам с кво сме по-различни.
Ти верно ли не забелязваш, че тона и внушението са точно такива?
Да бе.
Ама то и Народен съд е имало, като се замислиш.

И продължавам да се питам пречупил ли се е арх. Иван Иванов или не се е пречупил?
Panta rhei...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

pocti_bezobidna написа: Ако го правим, ако набиваме в главата на следващото поколение новата итсина - аз не виждам с кво сме по-различни.
Няма нова и стара истина. Истината трябва да се разчепка и да излезе на бял свят каквато е. Да се нарече един режим с истинското му име не е равносилно да набиваш в главата на някого нещо, а още по-малко значи да колиш и да бесиш. Как може изобщо да сравняваш двете неща и да питаш с какво ще си по-различен, ако признаеш фактите?! Но аз пак казвам - и това ще стане, просто трябва да измрат остатъците от комунистическото управление, защото те все още са живи и на власт. Като измрат, и като нямат интерес да замитат мръсотиите си, тогава нещата ще се погледнат с други очи и от незаинтересованите. Аз лично не искам да гледам само плюсовете на едно нещо. Понеже всяко нещо си има и минуси, за да го приема, за да живея с него и в мир със себе си, аз трябва да призная и плюсовете и минусите му. Не разбирам тези, които само повтарят и изтъкват плюсовете, а си затварят очите за останалото.
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

vyara написа:
pocti_bezobidna написа: Ако го правим, ако набиваме в главата на следващото поколение новата итсина - аз не виждам с кво сме по-различни.
Няма нова и стара истина. Истината трябва да се разчепка и да излезе на бял свят каквато е. Да се нарече един режим с истинското му име не е равносилно да набиваш в главата на някого нещо, а още по-малко значи да колиш и да бесиш. Как може изобщо да сравняваш двете неща и да питаш с какво ще си по-различен, ако признаеш фактите?! Но аз пак казвам - и това ще стане, просто трябва да измрат остатъците от комунистическото управление, защото те все още са живи и на власт. Като измрат, и като нямат интерес да замитат мръсотиите си, тогава нещата ще се погледнат с други очи и от незаинтересованите. Аз лично не искам да гледам само плюсовете на едно нещо. Понеже всяко нещо си има и минуси, за да го приема, за да живея с него и в мир със себе си, аз трябва да призная и плюсовете и минусите му. Не разбирам тези, които само повтарят и изтъкват плюсовете, а си затварят очите за останалото.
Какви плюсове бе, девойко! Кой ти говори за плюсове?!
Има нечуваемост, шум в комуникацията - аз ти говоря за едно, ти си чоплиш - да осъдим, да да осъдим. И ако не скоча и аз да викам за справедливи присъди, значи не искам да видя истината.
Хайде де!
В старите кино прегледи вървят тълпи по улицата и приветстват победите на Герамния.
След две години същите хора се тълпят пред Съдебната палата и и крещат за справедливи присъди за палачите на народа.
Айде сега и ние да се съберем някъде и да викаме как искаме съд и присъда, щото отдавна не сме го правили.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

pocti_bezobidna написа: Какви плюсове бе, девойко! Кой ти говори за плюсове?!
Има нечуваемост, шум в комуникацията - аз ти говоря за едно, ти си чоплиш - да осъдим, да да осъдим. И ако не скоча и аз да викам за справедливи присъди, значи не искам да видя истината.
Хайде де!
В старите кино прегледи вървят тълпи по улицата и приветстват победите на Герамния.
След две години същите хора се тълпят пред Съдебната палата и и крещат за справедливи присъди за палачите на народа.
Айде сега и ние да се съберем някъде и да викаме как искаме съд и присъда, щото отдавна не сме го правили.
Недей да осъждаш, кой те кара? Аз казвам, че така го чувствам. Ти щом смяташ, че всичко е ок, добре. Не става въпрос за разни хора, които искат да извличат полза от едно или друго, а за цялостна обществена нагласа. Но идват нови след нас. И те няма да мислят като баба ми.
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

vyara написа: Недей да осъждаш, кой те кара? Аз казвам, че така го чувствам. Ти щом смяташ, че всичко е ок, добре. Не става въпрос за разни хора, които искат да извличат полза от едно или друго, а за цялостна обществена нагласа. Но идват нови след нас. И те няма да мислят като баба ми.
Обществена нагласа към кое? Родителите ми са били партийни членове, щом това ме прави престъпник в твоите очи, аз адекватна защита не мога да намеря. Каква ти е присъдата само кажи и как трябва да плащам.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

pocti_bezobidna написа: Обществена нагласа към кое? Родителите ми са били партийни членове, щом това ме прави престъпник в твоите очи, аз адекватна защита не мога да намеря. Каква ти е присъдата само кажи и как трябва да плащам.
Това не те прави теб престъпник, нито родителите ти, които тогава са били в неведение за престъпленията на хората от властта. Сега, когато нещата са излезли на бял свят, толкова ли е трудно да кажеш - да, използвани сме били, ощетени в някои отношения, на наш гръб шепа хора направиха пари и още са на власт, а заради тях други са измрели несправедливо в нечовешки условия. Не можеш ли да го кажеш пред себе си? Какво ти пречи?
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

vyara написа: Това не те прави теб престъпник, нито родителите ти, които тогава са били в неведение за престъпленията на хората от властта.
Така ли?! Какво ме ръчкаш тогава - определи се, застани на нашата страна на тротоара, ако не застанеш и не крещиш с нас, значи си от другите, престъпниците, дето ни използваха.

Ти не разбираш ли че теб в момента използват?
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

pocti_bezobidna написа:
vyara написа: Това не те прави теб престъпник, нито родителите ти, които тогава са били в неведение за престъпленията на хората от властта.
Така ли?! Какво ме ръчкаш тогава - определи се, застани на нашата страна на тротоара, ако не застанеш и не крещиш с нас, значи си от другите, престъпниците, дето ни използваха.

Ти не разбираш ли че теб в момента използват?
Не те ръчкам, нали ти казах да не съжаляваш, щом всичко за теб е ок.
Когато единици хора имат общо мнение по даден въпрос, не означава автоматично, че някой ще използва тези хора за лични цели. Ако пък означава, то и ти, която обикновено имаш мнение, също автоматично си използвана от кого ли не. :bigsmile:
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

vyara написа: Не те ръчкам, нали ти казах да не съжаляваш, щом всичко за теб е ок.
Когато единици хора имат общо мнение по даден въпрос, не означава автоматично, че някой ще използва тези хора за лични цели. Ако пък означава, то и ти, която обикновено имаш мнение, също автоматично си използвана от кого ли не. :bigsmile:
Какво разбираш под "щом всичко за теб е ок"?
С кое според теб съм ОК?
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

pocti_bezobidna написа: Какво разбираш под "щом всичко за теб е ок"?
С кое според теб съм ОК?
Важното е да си убедена в позицията си. Аз не искам да ти разклащам позицията. Изказвам мнение. Това, че сме на различни мнения мен не ме притеснява. Аз се притеснявам за собствените си мисли и убеждения, твоите са си твоя работа.
Изображение
annonymus

Мнение от annonymus »

vyara написа:
pocti_bezobidna написа: Какво разбираш под "щом всичко за теб е ок"?
С кое според теб съм ОК?
Важното е да си убедена в позицията си. Аз не искам да ти разклащам позицията. Изказвам мнение. Това, че сме на различни мнения мен не ме притеснява. Аз се притеснявам за собствените си мисли и убеждения, твоите са си твоя работа.
Не ми отговаряш. Въпроса е конкркетен.
И не става въпрос дали сме на едно и също мнение или не.

Питам "с кое според теб съм ок" и очаквам конкретен отговор, не опити за шикалкавене - мнетие, аз, ти, притеснявам се, не се притеснявам, тинтири-минтири.

Чакам.
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

pocti_bezobidna написа: Не ми отговаряш. Въпроса е конкркетен.

Питам "с кое според теб съм ок" и очаквам конкретен отговор, не опити за шикалкавене - мнетие, аз, ти, притеснявам се, не се притеснявам, тинтири-минтири.

Чакам.
Изображение
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Амаранта написа: т.е. - би имало значение за бъдешето - дори и само като декларация,
...не съм сигурна и аз как точно да го формулирам, но мен ме плаши тази, хм, да я нарека "житейска философия"
- " ...битият - бит, е****** - e***, ние нямаме нищо общо, но пък колко сме готини и колко хубаво си живеем".

ПП пък Боев си хвърля фойерверки открай време,
..
Точно така Амаранта! Особено звучи "абе сега сме чисти кат сълзи, а преди - кво да гледаме миналото - стига сме се ровили в него (особено, когато не си се ровил, ала...)" Леко лицемерно, да не кажа доста... Но мисля, че тук си казахме каквото беше - нито У ще си промени мнението (бе казано директно), нито има голямо значение - всеки да си носи сам морала и етиката.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

МЪЖжжж написа:Казах "Има интересни материали и не изпитвам и грам съмнение към хората дето са ги писали." Имайки впредвид особено книгата "Империята на задграничните фирми".
съмнения може да има, но хората, дето пишат тези книги са сериозни и са се ровили сериозно в архиви и са подходили професионално към материята. Който не е чел - най-добре да не говори.
annonymus

Мнение от annonymus »

vyara написа:
pocti_bezobidna написа: Не ми отговаряш. Въпроса е конкркетен.

Чакам.
Да разбирам ли, че не искаш да отговориш?
Публикувай отговор